Bejegyzések

Spenótos és gombás-paradicsomos pizza

Kép
Pizzát sütni nem fogsz úgy megtanulni hogy néha - mondjuk fél évente egyszer - eszedbe jut, hogy süssünk pizzát! A pizzát csak úgy fogod megtanulni, ha hetente egyszer pisztolyt nyomnak a bordáid közé, hogy: süssél pizzát!   Még mindig, pedig már mondhatom hogy tudok pizzát sütni, észreveszem, hogy megilletődve nyúlok a kelt tésztához, nehogy valami bántódás érje.  Pedig az olasz pizzát ütni vágni kell. Nehogy már túlságosan meg találjon kelni! Az így elvert tésztát aztán könnyebb vékonyra nyújtani. Na de nem mesélek erről többet, mert ezt mindenkinek magának kell megtapasztalni, ehhez kell a minimum heti egy pizzasütés. A tészta receptjét megtalálod itt!  Ne zavarjon meg a fotó, az még az első próbálkozásaim egyike volt, ma már sokkal vékonyabbak a pizzáim. Akkor még 25 dkg liszt ment egy 43 x 35-ös tepsibe, ma már 20 dkg. Ezt úgy csinálom, hogy a fenti linken található recept hozzávalóit megemeltem 60 dkg lisztre és 3 tepsi lesz belőle. Persze mindenkinek át kell s...

Vargabéles

Kép
Hozzávalók: 6 lap réteslap (mirelit) 25 dkg 8 tojásos cérnametélt 1 merőkanál húsleves (na jó, ez csak vicc) 1/2 kg túró 5 dl tejföl 4 tojás 20 dkg porcukor 1 csomagocska jó vaníliás cukor 10 dkg vaj 1 citrom reszelt héja Elkészítés: Megolvasztjuk a vajat és a tepsi aljára 3 réteslapot teszünk, mindegyiket megkenjük kevés vajjal. A túrót, tojássárgáját, porcukrot, tejfölt, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat a megfőzött és kihűlt tésztát összekeverjük, majd a felvert tojásfehérjét is óvatosan beleforgatjuk. A masszát ráhelyezzük a tepsiben levő lapokra és elegyengetjük. A sütemény tetejére a maradék 3 réteslapot ráhelyezzük úgy, hogy mindegyiket megkenjük vajjal. A sütőben 180 fokon, lassan aranybarnára sütjük. Kivételesen nem ajánlott a légkeveréses mód. Porcukorral meghintjük és jó házi lekvárral tálaljuk. És mi volt a vicc? Félig komoly, mert ezúttal a vasárnapi ebédről maradt cérnametéltet használtam, ami bizony nyakon volt öntve...

Kanállal szaggatott sajtos pogácsa (szögedi lusta asszony féle)

Kép
Hozzávalók:  Tej 5 dl Margarin 10 dkg Reszelt trappista sajt 15 dkg Só 1 teáskanál Finomliszt 32 dkg Tojás 3 db Sütőpor ½ zacskó Elkészítés A tejet , a margarint a sóval, egy két literes lábasban forrásig hevítjük, majd belekeverjük a sajtot. A tűzről levesszük, hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, majd langyosra hűtjük. Belekeverjük a tojásokat, de ha lágynak találjuk, akkor kevés liszttel sűrítsük be. A masszából egy közepes tepsibe evőkanállal halmocskákat szaggatunk, két ujjnyi távolságra egymástól. Előmelegített sütőben közepes tűzön fél órát sütjük. Ha itt-ott piroslik akkor kész. Langyosan szedjük ki. Szeged környékén elterjedt...

Mézes csirkeszárny

Kép
A Mindmegette oldaláról vettem  és amint a képen látható meg is valósítottam. Hozzávalók: 8 db csirkeszárny 2 evőkanál méz 3 evőkanál ketchup 1 kávéskanál mustár 1 mokkáskanál tárkony só Elkészítés: A mézet, a ketchupot, a mustárt és a tárkonyt összeverjük, a besózott csirkeszárnyakat bekenjük, jénai tálba tesszük, alufóliával letakarva megsütjük. A végén levesszük a fóliát, és egy kicsit megpirítjuk a húst. Hagymás krumplival tálaltam. A krumplit héjában főztem, majd hámozás után összetörtem és tejjel vajjal kikevertem. Tepsibe raktam és olajban kisütött vörös és póré hagymák keverékét öntöttem rá. Így dugtam be a sütőbe a csirkeszárnyakkal együtt.

Töltött padlizsán

Kép
 Hozzávalók (4 főre): 4 kis és ovális padlizsán 25 dkg érett paradicsom 10 dkg mozzarella 1 evőkanál sózott kapri bogyó 2 db sózott szardella 2 evőkanál olívaolaj 1 kisebb kanál szárított és morzsolt oregánó 1 marék aprított petrezselyem só, bors, 1 gerezd fokhagyma Elkészítés: Mossuk meg, vágjuk ketté és kotorjuk ki a padlizsánt. Ezután sózzuk be és a belső kivájt részt sós vízben hagyjuk egy darabig. Vágjuk össze a fokhagymát és kicsit süssük de nem keseredésig az olajban, majd adjuk hozzá a paradicsomot hámozva és kis kockákra vágva, a szardellát apróra vágva.   Itassuk le a vizet a padlizsánok belsejéről. Ezt is vágjuk kockára és dobjuk bele a szószba. Ezután adjuk hozzá a fűszereket és a felezett fekete olajbogyókat. Kevergetve hagyjuk még a tűzön, amíg besűrűsödik. Töltsük meg a padlizsánokat az így elkészült szósszal és a tetejükre helyezzünk mozzarella szeleteket. 180 fokon körülbelül fél ór...

Krumplis pizza

Kép
Jobb ha tőlem tudod, minden valamire való pizza háromsajtos! Vagyis kell hozzá parmezán, mozzarella és trappista. Mennyi? Az a tepsid méretétől függ. Általában a tésztára közvetlenül reszelt vagy darált parmezánt szórok, mert az jó száraz és felszívja a feltét vizesítő levét, majd jön a feltét maga és megint általában ez után fröcskölöm be pizzaszósszal (most ilyen nem lesz). ezután lefedem szeletelt mozzarellával. Legjobb a gömbös  típusu  vízben árult zacskós, de lehet egy jobbfajta úgynevezett pizza-mozzarella is 2 mm-es szeletekben. Végül valami jó zsíros, mondjuk Trappista reszelve, egyenletesen hintve. Beszéljünk a krumplisról. Megfordítom a sajtok sorrendjét és alulra teszem a zsírost. Erre jön a 2 mm-es szeletekben olajban  kisütött  burgonya. Természetesen az olajat  amennyire  csak lehet leitatom róla. A krumplit meg kell sózni (ma ez nálam elmaradt, de így se volt rossz,  akadt  aki utánasózott). Most befedjük a Mozzarellá...

Püspök kenyér

Kép
Jó tipp ismét  a sok felgyülemlett tojásfehérje felhasználására. Hozzávalók: 6 tojásfehérje 15 dkg porcukor 5 dkg dió 15 dkg liszt 8 dkg olvasztott, kihűtött vaj 5 dkg keserű csoki aszalt gyümölcsök, akár birsalma sajt kockák  Elkészítés: A vajat felolvasztjuk és kihűtjük. Felverjük a fehérjét. Beleadjuk a porcukrot, majd a diót, csokit, lisztet és a felovasztott vajat. Kivajazott, kilisztezett őzgerinc formába öntjük és 200 fokon addig sütjük amíg megreped. Kiborítva csokimázzal vagy porcukorral vonjuk be.

Sült sajt fekete olívabogyóval

Kép
Ez egy kicsit túl sült, de így is nagyon jó volt. Egy órával korábban elkészült mint tálaltam volna és bent hagytam az elzárt meleg sütőben. Ezt nem kellett volna, mert gyönyörű volt amikor sárgásbarna alapon csillogtak a fekete szemek. Hozzávalók 10 főre: 10 db 4-5 mm-es szelet pizzamozzarella: kevés tejföl 10-15 dkg darált parmezán sajt 20 dkg reszelt trappista sajt fekete olívabogyó bőven (1 nagyobb csomag vagy üveg) Elkészítés: Sütőpapírra és tepsibe helyezzük a mozzarella szeleteket! Vékonyan kenjük meg tejföllel.és szórjuk rá előbb a Parmezánt majd a Trappistát! Osszuk el rajta az olívabogyókat és dugjuk a 200 fokos sütőbe! 10-20 perc alatt kész. Akkor vegyük ki, amikor igazán szép. Aki szereti "reschre" sütheti! Sülés közben összefolyik és végül ollóval kell szeletelni mint a pizzát. Mondhatjuk hogy ez egy liszt nélküli pizza.

Angol zeller tisztítása (pucolása)

Kép
Illetve hogyan szabaduljunk meg a tetemes szálmennyiségtől, mely majdnem ehetetlenné és felhasználhatatlanná teszi a halványító zellert. Cirka 27 évvel ezelőtt ismertem meg az angol zellert és körülbelül akkor el is döntöttem, hogy kihagyom az életemből. Mára viszont  megkerülhetetlenné vált, annyi jó receptben szerepel. Mint például a mai brazil csirkés rizottó, amit a Szárnyas Ízvadásztól vettem. Az angol zeller tisztításához kell egy jó recés kés és persze víz. Mossuk meg, vágjuk le a szár tövét, kicsit kaparásszuk meg a homorú oldalán a két szélét - ez nem nehéz - majd fordítsuk a fölfelé a domború részt és átlósan kaparjuk a késsel nagyjából úgy, ahogy a sárgarépát szoktuk lekaparni, ha nem akarjuk vastagon hámozni. Fontos, hogy átlósan. Így a kés recéi belekapaszkodnak a hosszanti szálakba és vagy teljesen megszabadulunk tőlük, vagy részben, de az is elég! Utána ismét mossuk le, így tüntessük el a kaparékot.

Csokitorta, meggyes gumicukorral díszítve

Kép
Hevenyészett fotó az ablakban (már megint) Hozzávalók: Diós tortalap Tejszínnel készült csokikrém Haribo meggyes gumicukor A diós tortalapot így csináljuk: 6 tojás fehérjéből kemény habot verünk; könnyedén hozzávegyítjük a 6 tojás sárgáját, 18 dkg porcukrot, 18 dkg darált diót és 9 dkg grízes lisztet. Papírral kibélelt tortaformában vagy tepsiben, előmelegített sütőben, lassú tűznél jól átsütjük. A tejszines krémet pedig így: 2 friss hadtejszínt felverünk (5-7 dl) és belekeverünk 4 pupozott ek porcukrot, 4 pupozott ek holland kakaót. Ízlés szerint változtathatjuk az összetételt és akár a reggeli cukros tejporos kakaóport is hozzáadhatjuk, de valamennyi holland kakaó mindenképpen szükséges! A fenti képen látható tortában jó sok van, mert kicsit keserűn szeretjük.   

Tavaszi hústekercs (Lajos Mari Hemző Károly)

Kép
 Hozzávalók: 800 g dagadó egy nagy szeletben só, bors 1 dl fehér bor olaj a sütéshez A töltelékhez: 5 egész tojás 1 dl joghurt 100 g reszelt parmezán só 400 g spenót 1 gerezd fokhagyma diónyi vaj, bors 4 párolt zsenge sárgarépa 4 kisebb ecetes uborka Elkészítés: Az egy nagy szelet, lehetőleg téglalap alakúra vágott húst megmossuk, szárazra töröljük, enyhén besózzuk. A tojást a joghurttal és a sóval habosra felverjük, belekeverjük a sajtot és egy hússzelet nagyságú vagy annál valamivel kisebb kivajazott tepsibe öntve a sütőben megsütjük, de csak az egyik oldalát, a másiknak lágynak kell maradnia. Az így elkészült lepényt óvatosan a húsra csúsztatjuk. Később folytatom.

Rakott szoknyás töltött és sült alma

Kép
Van egy ilyen almahámozó szerkentyűm, ami egy menetben hámoz szeletel és "magháztalanít". Az igazság, hogy mire megsültek ezek az almák, kissé elfeküdtek szétterítve szoknyájukat. Sajna akkor már nem fotóztam. Nem volt csúnya úgy sem és mindenképpen nagyon finom. Talán ha jobban figyeltem volna sütés közben és nem felejtem bent őket a forró helyen, még ez az elterülés is megelőzhető lett volna. Ezért ezt még egyszer meg kell csinálni! A töltelék pusztán dió és baracklekvár volt a magház helyén. Alul dió, aztán lekvár, majd megint dió - amennyi belefér, az nem sok. Kívülről megszórtam kristálycukorral, de nem nagyon.

Sült, füstölt csülök mikróban elősütött tepsis krumplival

Kép
Hozzávalók 6-8-10 főre: 2 db füstölt csülök víz, ami ellepi 2-3 kg burgonya 4 db tv paprika 6 nagy fej hagyma 8-10 szelet húsos szalonna só, bors, sör Elkészítés: A csülköt vízben majd' puhára - szóval nem egészen - főztem. A Burgonyát megmostam, megtörülgettem és tele raktam vele a mikró kerek tálcáját. Először 8 percre állítottam be, de amikor ez lejárt a krumplikat megfordítottam és további 8 percre elindítottam. Ám ekkor már időnként kinyitottam és óvatosan megnyomkodtam a krumplikat, vizsgálván hogy puhulnak-e? Ha kissé aszottak kezdenek lenni a bőrükben, akkor jó. A sütőből kivéve hideg vízbe dobtam őket, majd meghámoztam. Nem baj ha nem sült meg minden darab eléggé - ez jobb mint ha túlsült volna. A héját le lehet húzni, de ha nem rásegíthetünk késsel is.A 4 cikkre vágott burgonyával beborítottam egy nagy tepsit és zöldpaprika szeleteket dobtam közé.  Ekkor alaposan meg kell sózni.  A félig megfőtt húst felszele...

Rakott padlizsán csak zöldségből

Kép
Semmi hús semmi sajt! Padlizsán Sárga-fehér répa Paradicsom Lerakás előtt a zöldségeket - a paradicsom kivételével - 4 mm-re szeleteljük, hosszúkás formában, majd  olajban  kisütjük. Hogy ne legyen túl zsíros, a padlizsánt grillezhetjük. Vagy egy vastag fenekű edényben a platnin, vagy sütőben rácson. A répákat pedig az olajból kivéve tegyük kéztörlő papírra. A paradicsomot lehámozva szeleteljük és nyersen tegyük a többi zöldség közé, a fenti sorrendben ismételve, ügyelve hogy az utolsó réteg paradicsom legyen. Minimum 1 órán át süssük 200 fokon. A sült fehér répa fenomenális ízű és illatú.

Sertéssült szőlővel (Lajos Mari-Hemző Károly)

Kép
Hozzávalók: 1 kg sertéscomb (fehérpecsenye) vagy karaj 1 kg muskotályos ízű szőlő olaj, só, bors, vaj 2-3 zsályalevél 2 dl száraz fehér bor Elkészítés: A húst megmossuk, szárazra töröljük, sonkaszerűen megkötözzük és vékonyan megkenjük olajjal. Egy mélyebb tűzálló tálat kikenünk vajjal, beletesszük a húst, tetejét meghintjük apróra vágott zsályalevéllel. és borssal, és forró sütőben, nagy lángon hirtelen minden oldalán megpirítjuk. Mérsékeljük a tüzet, meglocsoljuk a húst borral, s ha ezt elfövi, apránként hozzáadjuk a megmosott, leszemezett szőlő kinyomott levét (szüret idején egyszerűen: mustot) - a szőlőszemek 1/3-át félretesszük -, gyakran meglocsolgatjuk és pirosra sütjük. A félretett szőlőszemeket kevés vajon, mérsékelt tűzön kissé megpároljuk, de a közepének nyersnek kell maradnia. Ha a hús megsült eltávolítjuk a zsineget, felszeleteljük és az egész szőlőszemekkel tálaljuk. A visszamaradt, eléggé sűrű, kissé savanykás, egészen különleges ízű húslét, vagy márt...

Fish Tagine

Kép
Hozzávalók:  4 db krumpli 2 nagy fej hagyma 6 paradicsom 2 sárgarépa 2 zöldpaprika (TV) 1 kg hal (nem'tom milyen, de örülnék ha egyszer jobb halból is el tudnám készíteni. Ez volt a legolcsóbb tengeri halfilé.) A páchoz még: 1 citrom leve 1 jó nagy csomó petrezselyem koriander (friss mint a petrezselyem. Majd egyszer! Most száraz koriander magot őröltem bele.) 10 gerezd fokhagyma 1 csésze (azaz cup)  olíva olaj 2 ek csili 1 tk római kömény 1/2 ek sáfrány Elkészítés: A páclét összeállítjuk és beleforgatjuk a halat majd legalább 2 órára így tesszük el a hűtőszekrénybe. Közben a hagymát felkarikázzuk és egy kiolajozott tepsibe vagy tűzálló tálba lerakjuk. A sárgarépát csíkokra vágjuk és a hagymán elrendezzük. Így ezt elősütjük kicsit, amíg a burgonyát is meghámozzuk és felszeleteljük. A sárgarépa rétegre jön a krumpli és ismét be a sütőbe! Ha a krumpli félig megpuhult, zárjuk el a sütőt és hagyjuk bent a tepsit. Fél ó...

Töltött dagadó rolád

Kép
Hozzávalók: kb. 1,3 kg dagadó 40 dkg darált hús 10 dkg kolbász 10 dkg húsos szalonna 20 dkg kenyérszalonna 5 dkg reszelt parmezán 5 dkg dió 3 tojás 1 csokor petrezselyem 2-3 ág zsálya só 1 nagy sárgarépa 2 merőkanálnyi húsleves (lehet kockából, de legyen inkább az első fogás húsleves és akkor adva van) Elkészítés: A dagadót nyissuk meg úgy, hogy a lehető legnagyobb felületű egybefüggő hatalmas hússzeletet kapjuk. Ezt jól klopfoljuk ki. Minden más hozzávalót - a répa, a kenyérszalonna 3/4 része és a leves kivételével - daráljunk meg és gyúrjuk össze. Sózzuk úgy, hogy minden tojás és minden 10 dkg nyers hús kapjon egy csipet sót. A kiterített, előzőleg enyhén besózott húst kenjük meg a töltelékkel, helyezzük rá a csíkokra vágott nyers sárgarépát, tekerjük össze és vastag, fehér horgolócérnával erősen kötözzük meg. A kenyérszalonna megmaradt nagyobb részét szeleteljük vékonyan és ezzel borítsuk be. Süssük lefedve 1,5 órán keresztül, majd a fedőt levéve még ...

Sajttal töltött rántott padlizsán

Kép
Nagyon jó recept a felgyülemlett tojásfehérjék felhasználására! Ha nincs ilyen a hűtőnkben, akkor készítsünk a rántott padlizsánhoz tartár mártást és máris használhatjuk az így megmaradó fehérjéket. Hozzávalók (6 főre): 2 db padlizsán 12 szelet trappista sajt (2 mm vastagságú) só liszt tojásfehérje zsemlemorzsa olaj a sütéshez Elkészítés: A padlizsánt meghámozzuk és 4 mm vastag szeletekre vágjuk, hosszanti irányban.  A szeleteket alaposan besózzuk és egy tepsire helyezzük, amit megdöntünk. Legalább egy órán át így hagyjuk, de lehet estétől reggelig is. Így megszabadulunk a padlizsán víztartalmának nagy részétől. Ezután lemossuk a szeleteket és lobogó sós vízben körülbelül 1 percig főzzük, majd a vízből kivéve megszárítjuk amennyire tudjuk. Konyhai papírtörlőt vagy tiszta konyharuhát használhatunk erre a célra. Mind e közben ügyeljünk arra hogy az egymás melletti szeletek együtt maradjanak, mert most minden két szelet közé egy sajtszeletet fogunk helyezni és...

Triple Sec narancslikőr házilag

Kép
Kép és recept a Gasztrotrend oldalról Hozzávalók: 3 csésze vodka (kb. 72 cl-nyi) 3 narancs héja (darabolva) 3 citrom héja (darabolva Hozzávalók (cukorsziruphoz): 2 csésze cukor 2 csésze víz 1 csésze = 2,5 dl = 22.68 dkg Elkészítés: Lépés 1 Hámozzuk le a narancsok és citromok héját úgy, hogy ne maradjon sok belső fehér héj rajtuk, és daraboljuk is fel őket. Lépés 2 Rakjuk bele a darabolt héjakat egy üvegpalackba, és egy tölcsér segítségével töltsük fel vodkával. Lépés 3 Zárjuk le az üveget, és rakjuk a hűtőbe legalább 4 napig (de inkább pár nappal tovább), míg a héjak hámlani nem kezdenek. Lépés 4 Miután megtörtént az infúzió (a héjak magukba szívták az alkoholt), készítsük el a cukorszirupot úgy, hogy egy edényben felteszünk vizet forralni, majd benne folyamatos kevergetés mellett (lassú tűzön) feloldjuk az azonos arányú cukrot. Lépés 5 Vegyük le a cukorszirupot a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni. Lépés 6 Egy befőttes üvegbe a feléig töltsünk cu...

Gesztenyés Rozalinda torta

Kép
Félkészen A habcsók tortalapra gesztenyemasszát reszelünk. Meggy szemekkel sűrűn kirakjuk.  Végül csokoládé habbal borítjuk be. A csokihabot úgy készítem, hogy - két közepes méretű tortához - veszek egy főzős csokoládé pudingot, elkészítem 1/2 liter tejjel és 5 kanál cukorral, majd összekeverem 2,5 dl felvert tejszínhabbal és 3 evőkanál holland kakaóval. Megpusztálva

Mustáros-parmezános tarjaszelet

Kép
A tarját szeleteljük, klopfoljuk és sóval mustárral alaposan megkenjük. Kevés olíva olajjal locsolva bedobozoljuk és a hűtőszekrénybe egy napra eltesszük. Tálalás előtt körülbelül egy órával átsütjük a hússzeletek mindkét felét úgy hogy közben kevés levessel és borral locsoljuk. Gyakran hagyjuk teljesen lesülni. Mielőtt odaégne jön a loccsantás.  Ezután átrakjuk a szeleteket egy magas falú tepsibe vagy jénai edénybe. A visszamaradt szaftot felfőzzük tejföllel, kevés ételkeményítővel és mindenféle fűszerekkel. Úgy mint: sült csirke fűszersó, áfonyalekvár és ami még akad. Kóstolgatjuk és akár még egy kis mustárt is tehetünk bele. Mielőtt a szaftot ráöntjük a húsra reszeljünk rá  parmezán sajtot.  Tálalás előtt fél órával be a sütőbe! Petrezselymes rizzsel és idénysalátával adjuk!

Brokkolis pizza

Kép
Először is pizza. A tészta. Ahhoz hogy igazi vékony olasz pizzát készítsünk, át kell értékelnünk a kelt tésztáról alkotott elképzelésünket. Illetve minden beidegződést el kell hagynunk. A vékony pizzatészta ugyanis nem más, mint egy, a mi fogalmaink szerint elrontott tészta. Na nem elrontott, de nem kelt meg egészen. Amikor a magyar háziasszony kelt tésztát dagaszt és keleszt, még arra is odafigyel, hogy huzat ne legyen a konyhában. Nehogy a tészta megfázzon! Ezzel szemben az olasz pizzatésztát kelesztés után minimum 2 órára, de akár egy napra is bezacskózzuk és a hűtőszekrénybe tesszük. Onnan kivéve ismét olyan dolgokat fogunk elkövetni ellene, amit azelőtt soha nem mertünk volna megtenni egy "kőttésztával". Húzzuk nyúzzuk és nem éppen: könnyű kézzel hogy össze ne essen, alig merjük érinteni! Majd a sütő ajtaját bármikor kinyithatjuk, sőt a félig sült tésztán kivesszük és csak azután rakjuk rá a feltétet - és hasonló merészségek. Így aztán a végén nem is csodálkozunk, hogy ...

Hallal töltött paradicsom

Kép
Az alábbi recept szerint készítettem, két módosítást alkalmazva. Hús helyett 2 tonhal konzervet vettem. Kemény tojással dúsítottam a tölteléket. A Mornay mártást egyszerű reszelt sajttal helyettesítettem. Az egyforma szép gömbölyű paradicsomokat megmossuk, közepét kivágjuk, magját kitisztítjuk, és hús- vagy velőkrémmel töltjük. A húst hagymás zsíron megpároljuk és húsdarálón ledaráljuk. Visszatesszük a lábasba, megszórjuk 1 dkg liszttel és 1 kanál tejföllel felfőzzük. Belekeverünk személyenként még fél tojást. Sóval, törött borssal, apróra vágott petrezselyemzöldjével ízesítjük. Kivajazott tűzálló tálba rakjuk, Mornay mártással leöntjük és szép pirosra sütjük. Mornay mártás helyett a tűzálló tálban meghintjük mindegyik paradicsomot reszelt sajttal, egy-egy darabka vajat tehetünk rá és így süthetjük meg. Ekkor párolt rizsen, paradicsommártással tálaljuk.

49. Ebéd

Kép
Húsleves Csiga Tésztával Zsolnai Előétel Kacsa Pecsenye Vörös Káposztával Burgonyával És Salátával. (Saláta Idény Szerint.) Krémes.  Húsleves 90 dkg marha leveshúst 3 l hideg sós vízbe feltéve, legalább 1 óráig főzzük. Ekkor ½ kg megtisztított nagy dara-bokra szétvágott leveszöldséget és 1 db héjas hagymát adunk hozza. Leves zöldség: sárgarépa, petrezselyem, kis darab zeller és kalarábé. A levest még pár szem borssal fűszerezzük. A bezöldségelt levest igen lassan, lehe-tőleg fedő nélkül főzzük, hogy szép tiszta maradjon. A zöldséggel együtt színesítőnek 1 dkg zsírban kevés apró-ra vágott és pirított sárgarépát adunk a leveshez. Ha a leves nagyon elfőtt, vízzel pótoljuk. A kész levest a tűztől levesszük, 1 merőkanál hideg vizet beleöntve, tíz percig állani hagyjuk, hogy teljesen megtisztuljon. Leszűrjük a levest, tűzre téve, ha forr, belefőzzük a csigatésztát.  Házi tészta Csiga tészta.  2 tojás és 20 dkg liszttel puhább levestésztát gyúrunk, kid...

9. Ebéd

Kép
Burgonya Leves Tejfeles Tök, Töltött Tojással Túrós Gombóc.   Burgonya leves 3 dkg zsírt, 5 dkg lisztből világos rántást készítünk. Beleadunk egy kis apróra vágott vöröshagymát, késhegy piros paprikát, belekeverünk előzőleg megtisztított és 2 cm átmérőjű kockára felvágott 1 kg burgonyát, a rán-tásban jól elkeverjük és felöntjük annyi vízzel, hogy 1.5 liter leves legyen. Kevés összevágott petrezselymet adunk bele. Először hideg, azután meleg vízzel öntjük fel. Megsózva a levest, lassan a burgonyát puhára főzzük. Tálaláskor 1 kanál tejfelt adunk hozzá. Tejfeles tök 2.5 kg tököt megtisztítunk, 5 cm hosszú és 1.5 cm vastag szeletekre vágunk. A szeleteket sós vízben puhára főz-zük. Tűzálló tálat 4 dkg vajjal kikenünk, morzsával kihintjük, ebbe rakjuk a megfőtt tököt. Megöntözzük 3 dl tejfel és 11 dl tej keverékével, de előzőleg morzsával bőven megszórjuk és még a tetejére adunk 6 dkg darabká-ra vágott vajat. Sütőben világos pirosra sütjük. A vaj zsírral is helyettesíthető....

28. Ebéd

Kép
Kömény Leves, Zsemlye Kockával Paradicsomos Káposzta Főzelék Sertés Sülttel Alma Pongyolában.  Kömény Kömény leves  3 dkg zsír, 6 dkg lisztből sötét zsemlye színű rántást készítünk, beleadunk egy fél kávéskanál köménymagot, 1.5 liter vízzel feleresztjük, megsózva, keveset megfőzzük 1 és fél szikkadt zsemlyét 1 cm-es kockákra vágunk, 1 dkg zsírral sütőben, világosra pirítjuk és a leves mellé feladjuk.  Paradicsomos káposzta  1.25 kg édes káposztát meggyalulva, keveset besózva, 5 dkg zsírban pároljuk, nem egészen puhára. 4 dkg zsír, 6 dkg lisztből világos rántást készítünk, felengedjük először kevés hideg vízzel, azután 1 liter áttört paradicsom pürével. A paradicsommártást a káposztára öntjük, 5 dkg cukor és még esetleg sóval fűszerezzük. Jól összefőz-zük és tálaláskor két evőkanál tejfölt adunk a főzelékhez.  Ugyan ezen főzelék készíthető savanyú káposztával is.  Sertés sült  1 kg megmosott sertés karajt vagy...

Grill zöldségek és borral locsolt hússzeletek

Kép
Hozzávalók: Minden amit meg akarsz sütni és egy bor (ezúttal félédes vörös), ami már nem igazán iható, de még nem borecet. Kicsit megbuggyant és jó sok volt belőle. Elkészítés: Fontos az olajos fűszeres hagymás fokhagymás pác - legalább 12 órával a sütés előtt. Készítsünk elő jó faszénparazsat és süssünk mindent bőven locsolgatva a borral. Köret most héjában sült burgonya volt, polenta és vegyes saláta sóval olajjal és citrommal VÍZ NÉLKÜL! A pácból maradt olajban úszó hagymát alufóliában próbáltuk a tűzre tenni, de nem vált be. Egy idő után kifolyt az olaj és nagy lángot csinált. Ám ha egy kis fémedényben tettük volna oda, amin természetesen nincs műanyak rész, az nagyon jól "sült volna el". Azért így is finom volt a lángok martalékából kimentett sülthagyma.

Rácos hal (6 főre)

Kép
Szeletelt halból készítve könnyebb a tálalás. 1.5 kg pontyot, vagy még jobb süllőt, egészben megtisztítva, megmosva besózunk 2 óra múlva az oldalán egymástól 1.5 cm-re fél cm mély és 2-3 cm. hosszú bevágásokat vágunk és a bevágásokba kevés reszelt hagymát, sót és paprikát hintünk Egy mázas pecsenyesütőbe 10 dkg zsírt teszünk, kevés reszelt hagyma és paprikával és ebbe állítjuk az előbb elkészített halat. Körülrakjuk 1.25 dkg megtisztított, ½ cm széles karikára vágott, besózott burgonyával, melyet a pecsenyesütőben levő zsírral összekeverünk. A halat és a burgonyát leöntözzük 3 dl tejföllel, sütőben puhára, szép pirosra sütjük, esetleg ha szükséges, még kevés tejföllel megöntözzük. Süthetjük a halat tűzálló edényben és akkor ebben tálaljuk. (Kapitán Mária)

Bajor rostélyos (6 főre)

Kép
80 dkg csontnélküli marhafelsált keresztben, 1 cm vastag szeletekre vágunk, kiverjük, besózzuk és 12 dkg zsír-ban gyorsan átsütjük. Egy mázas pecsenye sütőt a hús zsírjával kikenünk 1.5 kg burgonyát meg hámozunk és fél cm vastag karikára vágva besózzuk. A kikent pecsenyesütőbe apróra vágott hagymát, törött borsot és több őrölt paprikát teszünk, erre 1.5 cm vastag burgonya réteget, erre egy sor kisült szeletet, így folytatjuk a rétegezést az előbbi fűszereket használva, míg a szelet és a burgonya is elfogy, ügyelve, hogy az utolsó sor burgonya legyen. Leöntjük 3 dl tejfellel elkevert 3 dl tejjel és végül a kimaradt pecsenye zsírral. Sütőben szép pirosra és puhára sütjük, közben a saját levével locsolgatjuk Legjobb tűzálló porcellán vagy cseréptálban elkészíteni és tálalni. Készíthető borjú, sertés és birkahússal is. (Kapitán Mária)

Friss kolbász sütése

Kép
      Hozzávalók: Hát maga a kolbi és fehér balzsamecet vagy fehérborecet, esetleg valami lőré, jó snyarú fehér bor bőven. Elkészítés: Tegyük a kolbászt szárazon egy serpenyőbe, gyújtsunk alá és öntsünk rá nagyon sok ecetet vagy bort. Annyit, hogy félig ellepje a kolbászt. Majd ahogy elfő, egészen addíg pótoljuk a lét, amíg teljesen átsül, szép színt kap - mindig újra lesütve zsírjára -  majd várjuk meg hogy az utolsó adag ecet is teljesen elfő. Közben persze forgatjuk a vursztlit és szemléljük állapotját. Fantasztikus finom ízt kap így, még a leg hamvábahótt német típusu darált csoda is.