Kész tésztaáruk felhasználása

Copyright© 1959 "Így főzünk ma" Minden jog fenntartva Brüklerné, Buday-Plichta Gabriella örököseinek.


 TARTALOM

I. FŐTT TÉSZTÁK

II. RÉTESLAPOK

III. PISKÓTÁK, TORTALAPOK 


Közvetlenül a Mirelite készítmények után meg kell említenem a készen kapható tésztaféléket. A mai háztartásokban igen jól tudjuk az ilyen tésztaféléket alkalmazni, mert a különböző tészták elkészítésének idejét a minimumra csökkenthetjük azzal, ha nem kell gyúrnunk vagy sütnünk. hanem készen kapjuk a tészta anyagát, és csak a tölteléket, vagy ízt kell elkészítenünk. A tészta anyagával tehát alig van gondunk. A gyors vacsorák keretében a főtt tészták és rétesféleségek csak kész tésztából képzelhetők el. Így viszont változatosan és elég gyakran tálalhatjuk. 

I. FŐTT TÉSZTÁK

Lehetőség szerint legalább kéttojásos tészták használatát javasolom, mert azok nem főnek szét, nem ragadnak össze, és ízük is leginkább megközelíti az, otthon készített tésztákét. A kész tésztát már akkor dobjuk a vízbe (sós) amikor erősen forrósodik, de még nem forr. Fedő alatt, többszöri keverés mellett főzzük, a forrástól számított kb. 15 percig. A makarónit vagy spagettit ennél is hosszabb ideig főzzük (különösen a makarónit!). Ha megfőtt, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, majd a továbbiakban éppen úgy járunk el vele, mint a házi készítésű gyúrt tésztákkal (lásd Főtt tésztákat). Igen sokféle főtt tésztát készíthetünk, továbbá köreteket és levesbetéteket is.
 
II. RÉTESLAPOK

A réteslapok vásárlásánál ügyeljünk a szavatossági idő lejáratára. A csomagot használatig hűvös, inkább nedves helyen tartsuk. Mielőtt a csomagot felbontanánk, készítsük el a réteshez szükséges anyagokat: tölteléket, olvasztott zsírt, sütőlapot és kenőtollat. Egy asztalkendőt benedvesítünk, a vizet jól kicsavarjuk belőle, és a konyhaasztal egyik oldalára terítjük. A csomagot felnyitjuk, és a lapokat a nedves ruhán szétterítjük. A rétes 4 lapból áll, de csak kettőt emelünk le róla. A ruhára szétterített két lapot kenőtollal vagy ecsettel bezsírozzuk, alsó részére 5-6 cm-es csíkban felrakjuk a tölteléket, és a ruha segítségével összehajtogatjuk. Sütőlapra helyezzük, tetejét zsírral megkenjük és a másik két lapot is azonnal hasonló módon megtöltve, a sütőlapra mellé helyezzük. A különböző rétes töltelékek leírását a Sült tészták c. fejezetben közöltem. Ha velővel akarjuk megtölteni, annak leírását a meleg Egytálételeknél közöltem.

GYORS KRÉMES PITE (16 darab lesz belőle)

A réteslapokat a csomagból kivesszük, szétterítjük és kettévágjuk. Szél nélküli sütőlapra, egymásra helyezzük úgy, hogy minden második lapot kevés olvasztott zsírral meg locsolunk. Tetejét zsírral bekenjük és sütőben szép világosra sütjük (kb. 10 perc alatt). Amikor már megsült, kettévágjuk, az egyik felére rákenjük a tölteléket (lásd Süteményeknél Krémes pite receptjét), a másik lappal pedig leborítjuk. Ha kihűlt, nagyon éles késsel kockákra vágjuk. Megcukrozva tálaljuk. 

III. PISKÓTÁK, TORTA LAPOK

A kész tortalapokból és piskótákból igen változatos tortákat és desszerteket készíthetünk. A piskótalapok gyakran kiszáradt állapotban kerülnek forgalomba; ilyenkor nagyon könnyen törnek. Ezért ajánlatos, még mielőtt a csomagot felbontanánk, néhány percig vízgőz felett tartanunk. Így a tészta eredeti rugalmasságát visszakapja, és az íze is frissebb, mint a száraz piskótáé. Ezekből alapokból készíthetünk Dobos, Stefánia, Citrom, Mokka, Orosz krém, különféle gyümölcskrém, Diókrém stb. tortákat (lásd Tortáknál, vagy Torta töltelékek leírásánál). A következőkben azoknak a tortáknak és édességeknek a receptjét közlöm, amelyeket speciálisan csak a kész tésztaneműkből szoktunk készíteni.

GESZTENYEKRÉM TORTA

20 dkg kész gesztenyepürét összekeverünk 10 dkg habosra kikevert vajjal, 1 tojás sárgájával és 1 evőkanál rummal. A tortalapokat megtöltjük vele. Tetejét és körül a tortát 2 dl tejszínből készült kemény habbal vonjuk be (a tejszín¬habba tehetünk kevés vaníliás cukrot). Tejszínhab helyett csokoládémázzal is bevonhatjuk (lásd Tortamázaknál).

TEJSZÍNHABOS TORTA

3 dl tejszínből kemény habot verünk; belekeverünk 3 kanál porcukrot és 15 dkg szamócát. Ezzel töltjük és vonjuk be a tortát. Tetejét díszítésként még külön szórjuk be szamócával. Szamóca helyett készíthetjük málnával, eperrel vagy pirított és apróra összetört mogyoróval is. A tetejét a tölteléknek megfelelően díszítjük.

OSTYÁS CSOKOLÁDÉ TORTA (PISCHINGER)

20 dkg cukorból és 1 dl vízből sűrű szirupot főzünk (pohár próbáig). A tűzről levéve, belekeverünk 3 dkg kakaót. Ha már egészen sima, 10 dkg vajat adunk hozzá, és addig keverjük, amíg a vaj teljesen elolvad benne. Kihűtjük, majd hidegen habosra keverjük. Az ostyalapokat ezzel a krémmel töltjük meg; az utolsó ostyalap tetejére egy tiszta szalvétát, arra egy húsos deszkát teszünk, hogy egyformán lenyomtassuk. Így hagyjuk állni néhány órán át. Tetejét csokoládémázzal vonjuk be. Nagyon éles késsel vágjuk fel.

MÉZES OSTYASZELETEK

14 dkg mézet 1 evőkanál vízzel felforralunk. 7 tojás fehérjét 20 dkg cukorral vízgőz felett kemény habbá verünk, majd a mézet és 25 dkg apróra vágott diót keverünk hozzá. Ha kihűlt, ujjnyi vastagon 1-1 ostyalap közé töltjük, és kisebb szeletekre vágjuk fel.

CSOKOLÁDÉS OSTYASZELETEK

Olyan krémet készítünk, mint az ostyás csokoládétortának, csak még 15 dkg hámozott és sütőben pirított darált mandulát is keverünk közé. Az ostyalapokat megtöltjük vele, tetejét és oldalát is bevonjuk. Tetejét fehér mandulaszeletekke1 díszítjük. Hosszúkás kis szeletekre vágjuk fel.

PISKÓTA BOMBA (5 személy részére elegendő)

30 db baba piskótát veszünk. 15 dkg vajat habosra keverünk, és egyenként hozzáadunk 3 tojás sárgáját, 15 dkg szitált porcukrot és 3 dkg kakaót. Ezt alaposan kikeverjük. Végül a 3 tojás fehérjét kemény habbá verjük, és azt is hozzávegyítjük. Ezt a krémet három részre osztjuk. Az egyik részét mély üvegtálba tesszük. 15 dkg baba piskótát gyorsan megmártunk (egyenként) 1 dl rumban, és a krém tetejére szorosan egymás mellé felrakjuk. Erre kenjük a krém második 1/3 részét. Tetejére ismét rumba mártott piskótákat helyezünk, a piskótamennyiség másik felét. A harmadik részt krémmel bevonjuk, és pár órára hideg helyre, lehetőleg jégre tesszük. Közvetlenül a fogyasztás előtt 3 dl tejszínből kemény habot verünk, kevés vaníliás cukorral ízesítjük, s ezzel díszítjük fel a krémet.

DIÓKRÉMES PISKÓTA (6 személy részére elegendő)

1 dl vizet 20 dkg cukorral felforralunk, hozzáadunk 20 dkg darált diót és 20 dkg vajat. Levesszük a tűzről, és addig keverjük, amíg a vaj elolvad. Kihűtjük. Hidegen jól kikeverjük (egészen fehér színű habos krém lesz belőle). 24 db rumba mártogatott baba piskótát, a krémmel felváltva, soronként mély üvegtálba lerakunk. Tetejét a krém megmaradt részével szépen bevonjuk, és apróra vágott dióval behintjük. Fogyasztás előtt néhány órára hideg helyre tesszük.

HÓVIRÁG DESSZERT (6 személy részére elegendő)

3 tojás sárgájából, 12 dkg porcukorból, 1 csomag vaníliás cukorból, 3 mokkáskanál lisztből, pici sóval és 5 dl tejjel sűrű krémet főzünk. A három tojás fehérjéből kemény habot verünk, és a forró krémhez vegyítjük. Egy csomag Hóvirág kétszersültet egyenként rumos tejbe mártogatunk, majd mély üvegtálba a krémmel felváltva, soronként lerakjuk. Tetejére vanília krém kerül. Pár órára hidegre tesszük. Cukrozott gyümölccsel díszítve tálaljuk.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló