Spenótos és gombás-paradicsomos pizza

Pizzát sütni nem fogsz úgy megtanulni hogy néha - mondjuk fél évente egyszer - eszedbe jut, hogy süssünk pizzát! A pizzát csak úgy fogod megtanulni, ha hetente egyszer pisztolyt nyomnak a bordáid közé, hogy: süssél pizzát!  

Még mindig, pedig már mondhatom hogy tudok pizzát sütni, észreveszem, hogy megilletődve nyúlok a kelt tésztához, nehogy valami bántódás érje.  Pedig az olasz pizzát ütni vágni kell. Nehogy már túlságosan meg találjon kelni! Az így elvert tésztát aztán könnyebb vékonyra nyújtani. Na de nem mesélek erről többet, mert ezt mindenkinek magának kell megtapasztalni, ehhez kell a minimum heti egy pizzasütés. A tészta receptjét megtalálod itt! Ne zavarjon meg a fotó, az még az első próbálkozásaim egyike volt, ma már sokkal vékonyabbak a pizzáim. Akkor még 25 dkg liszt ment egy 43 x 35-ös tepsibe, ma már 20 dkg. Ezt úgy csinálom, hogy a fenti linken található recept hozzávalóit megemeltem 60 dkg lisztre és 3 tepsi lesz belőle. Persze mindenkinek át kell számítani attól függően hogy mennyit akar készíteni és mekkora tepsikkel bír.

Most inkább a két feltétről beszélnék.

Gombás-paradicsomos


Mielőtt a tésztát kinyújtom, egy nagy tálon előkészítem a feltétet.


Hozzávalók (1 nagy pizzához):

12 db 2 mm-es sajtszelet a legjobb fajta pizzamozzarellából, de ennél még jobb lenne 2 db gömb mozzarella
30-40 dkg sampinyon gomba
1-2 ág bazsalikom
1 bögre paradicsomos pizzaszósz
3 evőkanál reszelt parmezán sajt
10-15 dkg reszelt trappista
1 derezd fokhagyma
pár csepp olívaolaj

Elkészítés:


  • A gombát megmosom és 10-14 percre (közben néha kinyitom és ha előbb kész kiveszem) mikróban megpárolom. Ha kihűlt, szeletelem.
  • A mozzarellát felvágom.
  • A szeletelt gombát megszórom az aprított bazsalikommal, majd rányomom a fokhagymát és az egészet meglocsolom olívaolajjal. Kézzel kicsit összekeverem. Ízlés szerint még borsozni is lehetne.
  • Amikor mindezt a pizzára rakom, a következő módon járok el: a tésztát megszórom a parmezánnal, erre jön a gomba, amit meglocsolok a pizzaszósszal, majd befedek a mozzarella szeletekkel.
  • Végül az egészet reszelt trappistával hintem be.
  • 180 fokon sütöm amíg szép nem lesz a teteje. Nagyjából fél óra de lehet kicsit több
Spenótos

Kicsit trehány a felpakolás, lehet ezt szebben.
Bár amikor már megsült, szép így is.

Hozzávalók:

20-30 dkg mélyhűtött spenót ízesített vízben megpárolva
10 dkg mascarpone
2 gerezd fokhagyma
12 db 2 mm-es sajtszelet a legjobb fajta pizzamozzarellából
3 evőkanál reszelt parmezán sajt
10-15 dkg reszelt trappista

Elkészítés:

  • A megfőtt spenótot alaposan lecsöpögtetem, sőt kinyomom és összekeverem a mascarponével és a fokhagymával. (Sós, vagy ízvarázsos vízben pároltam.)
  • A tésztára most először a mozzarella szeleteket helyezem, erre a spenótot.
  • Megszórom reszelt trappistával és végül parmezánnal.
  • Ugyanúgy sütöm mint a gombásat.


Vigyázat! Nem tévedés itt direkt a pizzamozzarella kell és nem jó a gömb. Legyenek szép nagy szeletek, amik megágyaznak a tésztán a spenótnak


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló