Sertéssült szőlővel (Lajos Mari-Hemző Károly)


Hozzávalók:

1 kg sertéscomb (fehérpecsenye) vagy karaj
1 kg muskotályos ízű szőlő
olaj, só, bors, vaj
2-3 zsályalevél
2 dl száraz fehér bor

Elkészítés:

  • A húst megmossuk, szárazra töröljük, sonkaszerűen megkötözzük és vékonyan megkenjük olajjal.
  • Egy mélyebb tűzálló tálat kikenünk vajjal, beletesszük a húst, tetejét meghintjük apróra vágott zsályalevéllel. és borssal, és forró sütőben, nagy lángon hirtelen minden oldalán megpirítjuk.
  • Mérsékeljük a tüzet, meglocsoljuk a húst borral, s ha ezt elfövi, apránként hozzáadjuk a megmosott, leszemezett szőlő kinyomott levét (szüret idején egyszerűen: mustot) - a szőlőszemek 1/3-át félretesszük -, gyakran meglocsolgatjuk és pirosra sütjük.
  • A félretett szőlőszemeket kevés vajon, mérsékelt tűzön kissé megpároljuk, de a közepének nyersnek kell maradnia.
  • Ha a hús megsült eltávolítjuk a zsineget, felszeleteljük és az egész szőlőszemekkel tálaljuk. A visszamaradt, eléggé sűrű, kissé savanykás, egészen különleges ízű húslét, vagy mártást külön csészében, forrón kínáljuk.
  • Ez a fogás sz ókori Róma egyik gasztronómiai specialitása volt.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló