9. Ebéd



Burgonya Leves
Tejfeles Tök, Töltött Tojással
Túrós Gombóc.
 

Burgonya leves

3 dkg zsírt, 5 dkg lisztből világos rántást készítünk. Beleadunk egy kis apróra vágott vöröshagymát, késhegy piros paprikát, belekeverünk előzőleg megtisztított és 2 cm átmérőjű kockára felvágott 1 kg burgonyát, a rán-tásban jól elkeverjük és felöntjük annyi vízzel, hogy 1.5 liter leves legyen. Kevés összevágott petrezselymet adunk bele. Először hideg, azután meleg vízzel öntjük fel. Megsózva a levest, lassan a burgonyát puhára főzzük. Tálaláskor 1 kanál tejfelt adunk hozzá.


Tejfeles tök

2.5 kg tököt megtisztítunk, 5 cm hosszú és 1.5 cm vastag szeletekre vágunk. A szeleteket sós vízben puhára főz-zük. Tűzálló tálat 4 dkg vajjal kikenünk, morzsával kihintjük, ebbe rakjuk a megfőtt tököt. Megöntözzük 3 dl tejfel és 11 dl tej keverékével, de előzőleg morzsával bőven megszórjuk és még a tetejére adunk 6 dkg darabká-ra vágott vajat. Sütőben világos pirosra sütjük. A vaj zsírral is helyettesíthető.

Tojásdiéta


Töltött tojás

6 db tojást forró vízbe feltéve, keményre főzzük. Ha megfőtt, hideg vízben lehűtjük, meghámozva, hosszában két részre vágjuk. A tojás sárgáját kiszedjük, tálban fakanállal jól összetörjük, kevés összevágott zöldpetrezselymet, késhegy törött borsot, késhegy cukrot és ízlés szerint sót adunk bele, továbbá 3 evőkanál zsemlye morzsát és 3 evőkanál tejfelt. Mindezt jól elkeverve, megtöltjük a félbevágott tojásokat.

3 dkg vajjal kikent és kimorzsázott tűzálló tálba tesszük a töltött tojásokat. A töltelék kimaradt részét elkever-jük 1.5 dl tejfel és 1 dl tejjel. A tálra helyezett töltött tojásokat morzsával megszórjuk, az előbbi tejfeles keve-rékkel leöntjük, 3 dkg darabokra vágott vajat rárakva, sütőben gyorsan világos pirosra sütjük.


Túrós gombóc

1 kg áttört túróhoz 20 dkg búzadarát (gríz), kevés sót, 2 egész tojást, 3 tojás sárgáját adunk és jól elkeverjük, azután lassan hozzákeverjük a 3 tojás kemény habját. Forró sós vízben egy próba-gombócot előre kifőzünk, ha nem megy szét fővés közben a gombóc, 10 dkg liszttel, 3 cm átmérőjű gombócokat formálunk és sós vízben ki-főzzük.

A vízben csak a víz tetején 1 sorjában legyenek a gombócok és csak kevés ideig, 5 percig főzzük. Ha a gombócok szétfőnének, pár kanál lisztet keverünk közzé. A kifőtt gombócokat morzsás zsírba szedjük. 15 dkg zsírban 15 dkg morzsa zsemlye színűre pirítva.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló