Saláták

Copyright© 1959 "Így főzünk ma" Minden jog fenntartva Brüklerné, Buday-Plichta Gabriella örököseinek.



TARTALOM

 
BABSALÁTA (SZÁRAZBAB)
BURGONYA SALÁTA I.
BURGONYA SALÁTA II.

CÉKLA SALÁTA I.
CÉKLA SALÁTA II.

ENDÍVIA SALÁTA I.
ENDÍVIA SALÁTA II.

FRANCIA SALÁTA

GOMBA SALÁTA I.
GOMBA SALÁTA II.
GOMBA SALÁTA III.

KÁPOSZTA SALÁTA
KARFIOL SALÁTA I.
KARFIOL SALÁTA II.

ÖNTÖTT SALÁTA

MADÁRSALÁTA I.
MADÁRSALÁTA II.

PARADICSOM SALÁTA I.
PARADICSOM SALÁTA II.
PAPRIKA SALÁTA

SPÁRGA SALÁTA I.
SPÁRGA SALÁTA II.
SPENÓT SALÁTA

TOJÁS SALÁTA
UBORKA SALÁTA I.
UBORKA SALÁTA II.

VEGYES NYÁRI SALÁTA
VITAMIN SALÁTA

ZELLER SALÁTA
ZÖLDSALÁTA I.
ZÖLDSALÁTA II.
ZÖLDBAB SALÁTA I.
ZÖLDBAB SALÁTA II.
 


Általános tudnivalók:

A salátákat háromféle módon készíthetjük; 1. a zöldsalátákat nyersen, tálalás előtt sós, ecetes, cukros vízbe mártva; 2. a zöldségféléket puhára főzve, tálalás előtt néhány órával besavanyítva; és 3. nyersen, vagy előre megfőzve, majonézzel összekeverve. A saláták üdítő ízük és vitamintartalmuk miatt igen fontosak étkezésünkben. Húsok mellé rendszerint főzeléket, savanyúságot vagy salátákat tálalunk, tehát nem lehet közömbös a háziasszony számára, milyen gonddal és milyen változatosan készíti el az étrendnek ezt a fontos kiegészítőjét.


BABSALÁTA (SZÁRAZBAB)

Az előre beáztatott babot sós vízben puhára főzzük. Ecetes, sós és cukros vízből úgynevezett páclevet készítünk, melybe beletesszük a megfőtt babot és az ízlés szerinti mennyiségű hajszál vékony szeletekre vágott vöröshagymát. Néhány órán át hagyjuk állni, majd tálalás előtt kevés olajat öntünk rá és megszórjuk törött borssal.


BURGONYA SALÁTA I.

Lehetőség szerint kisebb rózsa vagy Gülbaba burgonyát vegyünk. A burgonyát jól megmossuk, héjastól sós vízben megfőzzük, lehámozzuk, és ha kihűlt vékony karikákra vágjuk. Ecetes, cukros vizet készítünk és felforraljuk. Egy fej hagymát karikára vágunk. Tálba soronként rakjuk le a burgonyát és hagymát, majd a forró páclével leforrázzuk. Ha kihűlt, picit megsózzuk és törött borssal meghintve tálaljuk.


BURGONYA SALÁTA II.

A héjában megfőtt burgonyát megtisztítjuk, vékony kari­kákra vágjuk és gyengén megsózzuk. Majonézt készítünk; ízesítjük kevés sűrű tejföllel, citrom levével és cukorral. Ebbe keverjük bele a burgonyát.


CÉKLA SALÁTA I.

Az apró szép vörös céklát jól megmossuk, és héjastól puhára főzzük. Meghámozzuk és cifra késsel vékony karikákra vágjuk. Sós, ecetes, cukros vízbe rakjuk a céklát, majd kevés reszelt tormát és köménymagot keverünk közé. Ajánlatos néhány napig hűvös helyen tartani és csak azután tálalni.


CÉKLA SALÁTA II.

A nyers céklát meghámozzuk, lereszelve tálba tesszük és megsózzuk. Egy napig állni hagyjuk. Levét alaposan ki­nyomkodjuk, és a kicsavart céklát ecetes, cukros vízbe tesszük. Következő nap tálalhatjuk.


ENDÍVIA SALÁTA I.

Az endíviát megtisztítjuk, megmossuk, majd sós, ecetes, cukros vízzel leforrázzuk. Ha kihűlt, már tálalhatjuk is.


ENDÍVIA SALÁTA II.

Az endíviát megtisztítjuk, megmossuk, majd tejföllel, cukorral és mustárral ízesített majonézzel leöntve, egy-két órai állás után tálaljuk.


FRANCIA SALÁTA

A héjában megfőtt burgonyát meghámozzuk és apró koc­ákra vágjuk. A burgonyával egyenlő mennyiségű vegyes zöldséget (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller és gyenge zöldborsó) megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk és enyhén sózott vízben puhára főzzük. A zöldborsót pici vízben külön főzzük meg. A zöldségeket a borsóval együtt szitára tesszük, levüket jól lecsurgatjuk. Sűrű tartármártást készítünk, amelybe a burgonyát és a zöldséget belekever­jük. Ezenkívül személyenként 1 kis gerezd meghámozott és apró kockákra vágott almát, ¼ db apróra vágott ecetes vagy kovászos uborkát vegyítünk hozzá. Madársalátával és kemény tojással díszítve tálaljuk. Ezt a salátát használjuk a kaszinótojás alá és hideg húsok mellé.


GOMBA SALÁTA I.

A champignon gombát jól megtisztítjuk, és több vízben megmossuk, vékony karikákra vágjuk (lehet nagyobb darabokra is vágni), majd gyengén ecetes sós vízben 3 percig főzzük. Szitára tesszük, lecsurgatjuk. Ezalatt ugyanilyen mennyiségű héjában megfőtt és megtisztított kifli burgonyát vékony karikákra vágunk és kevés reszelt hagymával összevegyítve tálba rakjuk. Erre helyezzük a gombát, majd sós, ecetes, cukros vízzel leöntjük és pár óráig állni hagyjuk. Tálaláskor egy-két kanál étolajat öntünk rá és törött borssal hintjük meg.


GOMBA SALÁTA II.

A jól megtisztított és megmosott champignon gombát nagyobb darabokra vágjuk, és 3 percig főzzük. Levét lecsur­gatjuk, majd ecetes, cukros és sós vízbe tesszük. Vékony karikákra vágott vöröshagymát keverünk közé, majd apróra vágott petrezselyemzöldjével megszórjuk és tálaláskor kevés tejföllel meglocsoljuk.


GOMBA SALÁTA III.

A champignon gombát megtisztítjuk, jól megmossuk, és 3 percig lobogó forró ecetes vízbe dobva, megfőzzük. Levét szitán lecsurgatjuk, majd sűrű tartármártásba keverjük.


KÁPOSZTA SALÁTA

A friss fehér vagy vörös káposztát külső leveleitől meg­tisztítjuk, megmossuk és finom, vékony metéltre vágjuk vagy gyaluljuk. Tálba tesszük és lobogó forró sós vízzel leforrázzuk Cukros, ecetes vízből páclevet készítünk, kevés hagymát reszelünk bele és beletesszük a vízből kicsavart, kihűlt káposztát is. Pár óráig állni hagyjuk. Tálaláskor kevés étolajjal locsoljuk meg és kevés törött borsot szórunk a tetejére.


KARFIOL SALÁTA I.

A szép, fehér karfiolt rózsáira szedjük és forró, gyenge sós vízben puhára főzzük. Szitára téve lecsurgatjuk róla a vizet. Sós, ecetes, cukros vízbe pár csepp étolajat öntünk. Ezzel öntjük le a tálba rakott karfiolt. Kevés zöldsalátával körül­rakva tálaljuk.


KARFIOL SALÁTA II.

A megtisztított és rózsáira szétszedett karfiolt gyengén ecetes sós vízben megfőzzük. Levét lecsurgatjuk, majd sűrű tartármártással leöntve tálaljuk.


ÖNTÖTT SALÁTA

A fejes salátát több vízben alaposan megmossuk és gerez­dekre vágjuk. Forró ecetes, cukros és sós vízzel leforráz­zuk. Melegen tálaljuk. Tetejére önthetünk néhány csepp olajt is.


MADÁRSALÁTA I.

A madársalátát megtisztítjuk, több vízben megmossuk, majd ecetes, sós és cukros páclével leöntjük. 1-2 órai állás után tálaljuk.


MADÁRSALÁTA II.

A megtisztított és jól megmosott madársalátát sűrű tartármártással leöntve tálaljuk. Kemény tojással díszíthetjük.


PARADICSOM SALÁTA I.

A szép érett almaparadicsomokat szűrőkanállal forró vízbe mártjuk és héját lehúzzuk. Karikákra vágva, salátás tálra rakjuk. Minden sort reszelt hagymával szórunk be és gyengén megsózunk. Hagyma helyett apróra vágott metélőhagymával is megszórhatjuk. Ecetes, sós és cukros vízzel leöntjük. Tálaláskor egy-két kanál étolajat öntünk rá és tetejét megszórjuk törött borssal.


PARADICSOM SALÁTA II.

A szép érett paradicsomokat szűrőkanállal forró vízbe mártjuk és lehéjazzuk, majd szép vékony karikákra. vág­juk. Soronként kicsit megsózzuk. Sűrű tartármártással leöntjük, kevés apróra metélt fejes salátával vagy madár­salátával díszítve tálaljuk


PAPRIKA SALÁTA

A paprikát megmossuk, magját kitisztítjuk és vékony kari­kákra vágjuk, majd forró sós vízzel leforrázzuk. Kihűlés után leszűrjük és ecetes, cukros, sós forralt vízzel leöntjük. Ha kihűlt, tálalhatjuk.


SPÁRGA SALÁTA I.

A spárgát teljesen megtisztítjuk, ujjnyi darabokra vágjuk és gyengén sózott vízben puhára főzzük. Páclevet készítünk ecetes, cukros, sós vízből, pár csepp olajat öntünk bele, majd leöntjük vele a spárgát. Tetejét apróra vágott metélő­hagymával szórjuk meg.


SPÁRGA SALÁTA II.

A jól megtisztított spárgát 2 cm-es darabokra vágjuk és gyengén sózott vízben megfőzzük. Szitán lecsurgatjuk, majd sűrű tartármártással összekeverjük Zöldsalátával díszítve tálaljuk.


SPENÓT SALÁTA

A jól megtisztított és több vízben átmosott spenótot vékony metéltre vágjuk, kevés karikákra vágott hagymával meg­szórjuk, majd forró ecetes, sós, cukros vízze1leöntjük. Hide­gen tálaljuk!


TOJÁS SALÁTA

A keményre főtt tojásokat gerezdekre vágjuk, kicsit meg­sózzuk, majd sűrű tartármártással leöntjük. Tálalás előtt metéltre vágott fejes salátát keverünk közé.


UBORKA SALÁTA I.

Az uborkát megmossuk, meghámozzuk és uborkagyalun legyaluljuk. Tálba téve, lobogó forró sós vízzel leforrázzuk. Ha kihűlt, erősen kinyomkodjuk, majd ecetes, cukros, sós vízbe tesszük. Pici összezúzott fokhagymát is teszünk a páclébe. Tálaláskor egy-két kanál olajjal meglocsoljuk, majd pici törött borssal és pirospaprikával meghintve tálaljuk.


UBORKA SALÁTA II.

A meghámozott és megmosott uborkát uborkagyalun le­gyaluljuk. Forrásban levő sós vízzel leforrázzuk, majd amikor már kihűlt, ecetes, cukros, sós vízbe tesszük. Elő­zetesen természetesen erősen kinyomkodjuk. Tálalás előtt a páclevet leszűrjük róla és sűrű tejföllel elkeverve tálaljuk.


VEGYES NYÁRI SALÁTA

5 dkg sóskát, 10 dkg spenótot, egy kis csomó petrezselyemzöldjét, egy kis csomó kaprot és egy fej zöldsalátát jól megmosunk, megtisztítunk, majd vékony metéltre össze­vágva, mély salátás tálba teszünk. Egy kanál mustárba 1 kanál porcukrot jól elkeverünk, sóval, ecettel ízesítjük és felengedjük vízzel. A salátát leöntjük vele. 2-3 órán át állni hagyjuk, majd közvetlenül tálalás előtt leöntjük sűrű tejföllel. 3 személy részére elegendő.


VITAMIN SALÁTA

A paradicsomot szűrőkanállal forró vízbe mártjuk, lehámoz­zuk, majd karikákra vágjuk. A zöldpaprikát is megmossuk, magjait és ereit kitisztítjuk, majd 1 fej vöröshagymával együtt karikákra vágjuk és a paradicsom közé vegyítjük. Forró sós, ecetes, cukros vízzel leöntjük. Ha kihűlt, tetejét megszórjuk kevés törött borssal.


ZELLER SALÁTA

A zellert megmossuk, és héjastól puhára főzzük. Megtisz­títjuk és vékony szeletekre vágva salátás tálba lerakjuk. forró cukros, sós, ecetes vízbe kevés törött borsot és néhány csepp olajt teszünk és ezzel a lerakott zellert leöntjük. Hidegen tálaljuk.


ZÖLDSALÁTA I.

A salátát alaposan megmossuk, majd szitára téve, a vizet jól lecsurgatjuk róla. Tálban gyenge ecetes, vagy citromos vizet készítünk, pici sóval és cukorral ízesítjük, majd a megmosott salátát jól megmártjuk benne. Salátás tálra téve, a többi lével leöntjük, majd kevés étolajat cseppen­tünk a tetejére.


ZÖLDSALÁTA II.

A jól megmosott saláta fejet szitára téve lecsurgatjuk, majd metéltre vágjuk. Sűrű tartármártással összekeverve tálaljuk.


ZÖLDBAB SALÁTA I.

A zöldbabot megtisztítjuk, szálkáját lehúzzuk, megmossuk és gyengén sózott forró vízben puhára főzzük. Szitára tesszük, levét lecsurgatjuk, majd salátás tálba téve, ecetes, sós, cukros vízzel leöntjük. Tálalás előtt kevés törött borsot szórunk a tetejére.


ZÖLDBAB SALÁTA II.

A jól megtisztított zöldbabot megmossuk és forró sós víz­ben puhára főzzük. Ezután 2-3 cm-es darabokra vágjuk és salátás tálba rakva, sűrű tartármártással leöntve tálaljuk.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló