28. Ebéd

Kömény Leves, Zsemlye Kockával
Paradicsomos Káposzta Főzelék Sertés Sülttel
Alma Pongyolában. 
Kömény


Kömény leves 

3 dkg zsír, 6 dkg lisztből sötét zsemlye színű rántást készítünk, beleadunk egy fél kávéskanál köménymagot, 1.5 liter vízzel feleresztjük, megsózva, keveset megfőzzük 1 és fél szikkadt zsemlyét 1 cm-es kockákra vágunk, 1 dkg zsírral sütőben, világosra pirítjuk és a leves mellé feladjuk. 


Paradicsomos káposzta 

1.25 kg édes káposztát meggyalulva, keveset besózva, 5 dkg zsírban pároljuk, nem egészen puhára. 4 dkg zsír, 6 dkg lisztből világos rántást készítünk, felengedjük először kevés hideg vízzel, azután 1 liter áttört paradicsom pürével. A paradicsommártást a káposztára öntjük, 5 dkg cukor és még esetleg sóval fűszerezzük. Jól összefőz-zük és tálaláskor két evőkanál tejfölt adunk a főzelékhez. 

Ugyan ezen főzelék készíthető savanyú káposztával is. 


Sertés sült 

1 kg megmosott sertés karajt vagy combot elkészítés előtt ½ órával besózunk és a pecsenye sütőbe tesszük. Sütés előtt 5 dkg zsírt, pár szem köménymagot és 1 merőkanál vizet öntünk a húsra és sütőben gyakori locsolás mellett szép pirosra sütjük. 

Ez a pecsenye hidegen is ízletes. 


Alma pongyolában 

1 kg nagy, savanykás·almát meghámozunk és keresztben ½ cm vastag karikára vágjuk, a magházat kivágva, meghintjük 2 dkg cukorral. 20 dkg liszt, 3 dkg cukor, kevés só, l tojás és kevés tej hozzáadásával, sűrű palacsinta tésztát keverünk. A palacsinta tésztába mártjuk az előkészített almát és egyenkint 15 dkg forró zsírban, nem túl gyorsan kisütjük, hogy az alma is megpuhuljon, porcukrot adunk hozzá. 


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló