Gyors vacsorák

Brüklerné Buday Ella, Így főzünk ma c. szakácskönyve "Gyors vacsorák" fejezete alapján



Az elkészítési leírások elsősorban a megfelelő időbeosztást célozzák meg. 
Maguk a receptek, a könyv - illetve az Így főzünk ma© - más fejezeteiben megtalálhatóak. Ha követjük az utasításokat - sok esetben - 20 perc alatt egy komplett vacsora készül el különösebb erőfeszítés vagy sietség nélkül.


Egyszerű, húsos

BURGONYA LEVES, NATÚR SZELET, RIZS KÖRET, SAVANYÚSÁG

Legelőször a vizet tesszük fel melegíteni a leveshez, és a rizshez. A burgonyát megtisztítjuk, feltesszük főzni és el­készítjük a leves rántását, ezután elkészítjük a rizsköretet, és amíg a sütőben párolódik, kisütjük a natúrszeleteket. A levest berántjuk.

Halas-gombás

GOMBA LEVES , RÁNTOTT TONHAL, TARTÁRMÁRTÁSSAL

Mialatt a fagyos tonhal kissé megolvad, elkészítjük a gom­balevest és a tartármártást. Végül szétszedjük a halsze­leteket, megsózzuk, majd lisztbe, tojásba és zsemlemor­zsába forgatjuk. Bő zsírban kisütjük.

Pénztárca kímélő vacsora

DARAKRÉM LEVES , TOJÁSLEPÉNY ZÖLDBORSÓVAL 

Először a zöldborsót tesszük fel párolni. Ezután készítjük el a levest. Közvetlenül tálalás előtt sütjük ki a lepényt.

Köménymagleves és rakott krumpli

KÖMÉNYMAG LEVES , RAKOTT BURGONYA , SAVANYÚSÁG

Mindenekelőtt a burgonyát tesszük fel főni. Ezalatt el­készítjük a levest. Utána készítjük el a rakott burgonyát.

Gyors, tojásos

LEBBENCS LEVES, GOMBA TOJÁSSAL

Előbb a levest készítjük el, de amíg fől, máris tisztítjuk a gombát. Közvetlenül tálalás előtt készítjük el a gombát tojással.

Tavaszi vega

PARADICSOM LEVES, TOJÁSOS GALUSKA , ZÖLDSALÁTA 

Legelőször vizet forralunk a galuska részére. Ezután el­készítjük a konzerv paradicsomból a levest, majd a salátát, végül a tojásos galuskát.

Különleges estére

BEEFSTEAK TÜKÖRTOJÁSSAL , BURGONYA KÖRET , GYÜMÖLCS

Burgonyát tisztítunk. megfőzzük. Ezalatt elkészítjük a húst, tejet forrósítunk a püré részére, megmossuk a gyümölcsöt és tálba tesszük. Kisütjük a húst, és legutoljára a tükörtojást.

Olaszos

MAKARÓNI MILÁNÓI MÓDRA, VITAMIN SALÁTA


Feltesszük a tésztának való vizet. Elkészítjük a paradicsomos sonkát (konzerv paradicsomból). Összeállítjuk a sa­látát, majd végül a tésztát készítjük el.

Halvacsora

PAPRIKÁS HARCSA, VAJAS-GALUSKA

A galuska részére feltesszük a vizét. Ezután a halat ké­szítjük el, majd legvégül a galuskát.

Erdőkerülő

TEJFÖLÖS GOMBA TÜKÖRTOJÁSSAL és, PIRÍTOTT BURGONYÁVAL 

A burgonyát megfőzzük. Amíg fő, elkészítjük a gombát, azután a pirított burgonyát és végül a tükörtojásokat sütjük meg.

Mustáros szelet burgonyapürével

MUSTÁROS NATÚR FELSÁLSZELET , BURGONYAPÜRÉ 

A húst mustárral, hagymával előkészítjük, hogy sütésig legalább ½ órát állhasson. Ezalatt elkészítjük a burgonyapürét, és tálalás előtt kisütjük a szeleteket.

Svéd burgonya

SVÉD-BURGONYA, SAVANYÚSÁG

Személyenként 20 dkg burgonyát héjában megfőzünk. 15 dkg tonhalat gyengén ecetes sós vízben kifőzünk; szi­tára téve, a vizet jól lecsurgatjuk róla. Mornay mártást készítünk (lásd meleg mártásoknál). Egy tűzálló tálat ki­zsírozunk. A héjában főtt burgonyát megtisztítjuk és kari­kákra vágjuk. A tűzálló tál aljába egy sort rakunk belőle, megsózzuk, és arra rakjuk a főtt halat kisebb darabok­ban. Erre ismét a burgonyát, majd megint egy sor halat és végül megint burgonyát rakunk. Mornay mártással le­öntjük, tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és olvasztott vaj­jal meglocsoljuk. Forró sütőben szép pirosra sütjük. Sava­nyúsággal tálaljuk.

Villámgyors vacsora

CSŐBEN SÜLT TOJÁS VIRSLIVEL, PARADICSOMMÁRTÁSSAL 

Paradicsommártást készítünk konzerv paradicsomból. Személyenként 1 pár virslit és 2 tojást számítunk. A virsli bőrét lehúzzuk, kettévágjuk és zsírban mindkét oldalát hirtelen átsütjük. A virsliket kizsírozott tűzálló tálba le­rakjuk, a tojásokat ráütjük, megsózzuk és sütőben 2-3 percig lágyra megsütjük. A paradicsommártással körül­öntve tálaljuk.

Sertés szelet tésztakörettel

CITROMOS SERTÉS SZELET , SPAGETTIVEL

Először a spagetti részére tesszük fel a vizet. Ezalatt elké­szítjük a citromos szeletet. Ha forr a víz, kifőzzük a spa­gettit.

Ham and eggs

SONKA TOJÁSSAL (ham and eggs), SALÁTÁVAL 

A salátát elkészítjük. Serpenyőben zsírt forrósítunk, be­lerakjuk a sonka szeleteket. A tojásokat ráöntjük; gyengén megsózzuk; és meleg sütőben 2-3 percig sütjük. Serpenyő helyett tűzálló tálon is süthetjük.

Édes otthon

GOMBA PAPRIKÁS , SZILVÁS RÉTES

Legelőször a szilvát (lehet Mirelit mélyhűtött gyümölcs is) magozzuk ki, és szűrőkanálba téve, levét lecsurgatjuk. Eza­latt megpároljuk a gombát, majd a kész réteslapokból el­készítjük a rétest. A kész réteslapot óvatosan kicsomagol­juk} majd vízbe mártott és jól kicsavart asztalkendőre he­lyezzük. A 4 lapból csak kettőt hagyunk a ruhán. Gyorsan meglocsoljuk olvasztott zsírral, a szilvát összekeverjük a porcukorral, zsemlemorzsával és a rétes egyik szélébe 5-6 cm széles csíkot rakunk a tésztára; a ruha segítségével összehajtogatjuk, és zsírozott tepsibe helyezzük. Ezután a másik 2 lapot ugyanezzel a módszerrel elkészítjük, és szintén a tepsibe tesszük. A továbbiakban úgy járunk el vele, mint a házi készítésű rétestésztával. Mialatt a rétes sül, el­készítjük a gombapaprikást.

Egy Kínai Párizsban

PÁRIZSI SZELET, RIZSKÖRET , SAVANYÚSÁG

Először a rizsköretet készítjük el, és amíg az a sütőben pá­rolódik, elkészítjük a párizsi szeletet.

Klasszikus

PIRÍTOTT MÁJ , TÖRT BURGONYA

A burgonyát megtisztítjuk és gerezdekre vágjuk Gyengén sózott vízben puhára főzzük Ezalatt elkészítjük a májat. Ha kész, a burgonya levét leszűrjük, kevés forró zsírba dobva, fakanállal jól összetörjük. A máj mellé tálaljuk.

Kímélő nyári vacsora

TOJÁS OMLETT SONKÁVAL , PARADICSOM SALÁTA 

Először a salátát készítjük el, azután az omlettet.

A borjúval nem lehet hibázni

GOMBÁS SZELET , MAKARÓNI 

A makaróninak vizet forralunk. Elkészítjük a gombás sze­letet, és amíg párolódik, kifőzzük a makarónit.

Lecsós burgonya

LECSÓS BURGONYA, UBORKA

Személyenként 25 dkg burgonyát héjában megfőzünk és karikába vágjuk. Zsírozott lábasba vagy tűzálló tálba so­ronként felváltva 1 evőkanál konzervlecsóval lerakjuk. Minden sort meglocsolunk kevés olvasztott zsírral és tej­föllel. Tetejét bőven leöntjük tejföllel, és meleg sütőben átsütjük.

Sajtos karaj

SAJTOS KARAJ, BURGONYAPÜRÉ 

A burgonyát megtisztítva, összevágva, gyenge sós vízben megfőzzük. Ezalatt a karajokat (személyenként 2 szeletet) húsverővel kicsit kiverjük, és egy tűzálló tálban szorosan egymás mellé rakjuk (a tálat nem kell kizsírozni!). Meg­sózzuk, és mindegyik szeletet leöntjük sűrű tejföllel, és bőven beszórjuk reszelt sajttal. Forró sütőben 20 perc alatt szép pirosra sül. Amíg a karaj a sütőben sül, a burgonya­pürét készítjük el.

Sülve-főve együtt

ANGOLSZALONNÁS TOJÁS (BACON AND EGGS), SAVANYÚSÁG

Személyenként 8-10 dkg angolszalonnát veszünk. Felsze­leteljük, serpenyőbe rakjuk és feltesszük a tűzre. Amikor már a szalonna pirulni kezd, megforgatjuk, és a serpenyőt a tűzről félrehúzzuk. Beleütjük a tojásokat, gyengén meg­sózzuk, és meleg sütőben 2-3 percig sütjük. Villa segít­ségével tálra csúsztatjuk és forrón, savanyúsággal tálaljuk.

Hó végi lakoma

BEVERT TOJÁS, PARADICSOM MÁRTÁSSAL,RIZS KÖRET

Először a rizs köretet, majd a paradicsommártást készítjük el konzerv paradicsomból. Ezután pirítjuk meg a zsemle­szeleteket. Végül a bevett tojásokat főzzük meg, rárakjuk a zsemleszeletekre, leöntjük paradicsommártással, és rizs­körettel tálaljuk.

Váratlan vendég

RÁNTOTT SZELET, PETREZSELYMES BURGONYA, SALÁTA 

A burgonya tisztításával kezdjük a munkát. Feltesszük főni. Ezalatt készítjük el a salátát és vágjuk össze a pet­rezselymet, hogy mire a burgonya megfőtt, azonnal bele­forgathassuk a petrezselymes zsírba. A húst is azalatt süt­jük ki, amíg a burgonya fő.

Sajtos tojás

SAJTOS TOJÁS, ZSÍRBAN SÜLT BURGONYA , SAVANYÚSÁG

Először a burgonyát tisztítjuk meg és készítjük el a sütés­hez. A zsírt megforrósítjuk; zsírozott tűzállótálba személyenként 2 dl sűrű tejfölt öntünk. Beleütjük a to­jásokat, megsózzuk és vastagon behintjük reszelt sajttal. Most ismét a burgonya sütését kezdjük el, mert az tovább sül, mint a tojás. Amikor úgy látjuk, hogy a burgonya kezd pirulni, a tojást betesszük az előmelegített forró sü­tőbe. Így kb. egyszerre lesz készen mind a kettő.

Párizsi kosárkák

PÁRIZSI KOSÁRKÁK, PISKÓTA TEKERCS

Először a piskótatekercset készítjük el. Ekkor személyen­ként 2 db 5 dkg-os párizsi szeletet (mikor vesszük, ügyel­jünk arra, hogy a külső bőr rajta legyen!), előre megforrósított zsírba egymás mellé beteszünk. (A lábas lehetőleg olyan nagy legyen, hogy az összes egyszerre beleférjen. A forró zsírban a párizsi szeletek kosárszerűen összehúz6d­nak. Amikor már megfelelő formájuk kialakult, egy nyers tojást ütünk bele, és jó meleg sütőbe téve, 2-3 per­cig sütjük. Amíg a kosárkák sülnek, addig felszeleteljük a piskótatekercset.

Paprikás krumpli

PAPRIKÁS BURGONYA , VIRSLIVEL,MUSTÁRRAL

Elkészítjük a paprikás burgonyát, és mielőtt tálalnánk, 5 percen át pároljuk benne a virslit.

Egyszerű, gyors, tökéletes, vega

ZÖLDPAPRIKÁS RÁNTOTTA, ALMÁS PALACSINTA 

Először a tésztát készítjük el. A zöldpaprikákat megtisztít­juk, karikákra vágjuk. Serpenyőben zsírt forrósítunk, ebbe először apróra összevágott hagymát teszünk, megfonnyasztjuk, majd a karikákra vágott zöldpaprikát pároljuk meg benne egészen rövid ideig. Ízlés szerint megsózzuk, és tálalás előtt ráöntjük a habart tojásokat. 3-4 percig sütjük. (Személyenként 1-2 paprikát és 2-3 tojást számí­tunk).

"A hal úszni akar"

ROSTON SÜLT SÜLLŐ, VAJAS BURGONYA

A halat megtisztítjuk (lásd Halaknál; oldalát éles késsel keresztben bevagdossuk, és kívül-belül besózzuk. Meg­tisztítjuk a burgonyát, gerezdekre vágjuk és gyengén sós vízben puhára főzzük. Ezalatt a halat szárazra töröljük, grízes lisztben megforgatjuk és forró zsírban mindkét ol­dalát pirosra sütjük. A burgonyát leszűrjük és forró vajjal leöntve tálaljuk a halhoz. Negyedekre vágott citromot adunk mellé. Könnyű fehér bort kínálhatunk hozzá.

Téli estére

VAGDALT SZELET, BURGONYA FŐZELÉK

Először meghámozzuk a burgonyát és feltesszük főni. A rántást is elkészítjük, mert hiszen jobb, ha hidegen adjuk hozzá a rántást. Amíg a burgonya fő, elkészítjük a vagdalt szelet anyagát ugyanúgy, amint az a Sertéshúsoknál a vag­dalt szeletnél le van írva, de azzal a különbséggel, hogy végül nem pogácsa alakúra formáljuk, hanem egészen vékony szeletekre
nyomkodjuk. Lisztbe mártva, forró zsír­ban kisütjük. Amíg a szeletek sülnek, berántjuk a főzeléket, és együtt tálaljuk.

Húsos metélt

HÚSOS METÉLT, SAVANYÚSÁG

A tésztavizet tesszük fel először forrni. Gyorsabban készít­hetjük el, ha kész metélt tésztát veszünk és vagy konzerv pörköltet, vagy valamilyen húsmaradékot teszünk hozzá. A húst ledaráljuk, forró zsírba tesszük, ízlés szerint pici só­val, törött borssal, apróra vágott petrezselyemzöldjével és 1-2 kanál sűrű tejföllel ízesítjük. A kifőtt metélt tésztát leöblítés után a forró hússal összekeverjük. Tálaláskor bő­ven megszórjuk reszelt sajttal.

Pomodoro

OLASZ PARADICSOM, RIZS KÖRET 

Először a rizs köretet készítjük el. Személyenként 2 db nagy paradicsomot veszünk, csutkáját levágjuk, magvait kikaparjuk, és kissé megsózzuk. Kizsírozott tűzálló tálba tesszük. A paradicsomokba 2-2 dkg apróra vágott sonkát teszünk, beleütünk egy-egy tojást, leöntjük sűrű tejföllel és bőven megszórjuk sajttal. Tetejére kicsi vajdarabkákat szómnk. Forró sütőben szép világosra sütjük.

Böjtös vacsora

TEA, HERINGSALÁTA , BARACK FELFÚJT

Megfőzzük a salátának való burgonyát, elkészítjük a tartár­mártást. A mártásból megmaradt tojásfehérjéket felverjük, továbbverjük tojásonként 3 dkg porcukorral és egy evőka­nál baracklekvárral. Kivajazott tűzálló tálba téve, meleg sütőben megsütjük. Amikor a sütőbe tesszük, összeállítjuk a salátát. A teavizet is a főzés elején tesszük fel.

Paradicsomos szelet

PARADICSOMOS SZELET RIZS KÖRETTEL VAGY PIRÍTOTT BURGONYÁVAL

Előbb a köretet készítjük elő. A paradicsomos szeletet készíthetjük sertéshúsból is. Ha jó vékonyra verjük ki, éppen olyan hamar megpuhul, mint a borjúhús és igen ízletes. A húst is feltesszük, és amíg puhul, befejezzük a köretet.

Egyszerű és nagyszerű

SONKÁS KOCKA CSŐBEN SÜTVE

Kéttojásos kész kockatésztát vegyünk. Amíg a tésztavíz felforr, ledaráljuk a sonkát és előkészítjük a többi szüksé­ges anyagot.

Gyerekek kedvence

TEJBEN RIZS, CSOKOLÁDÉ ÖNTET 

Személyenként 6 dkg rizst, 2 dl tejet, 1 dl vizet, 1 dkg va­jat és 3 dkg cukrot számítunk. A tejet, vizet, vajat pici só­val összevegyítjük és felforraljuk. Beletesszük a rizst és kis lángon fedő alatt a sütőben puhára pároljuk. Amíg a rizst pároljuk, elkészítjük a csokoládé öntetet. Amikor a rizs már puha, beletesszük a cukrot, kis darabka vaníliát vagy kevés reszelt citrom héját és vigyázva elkeverjük villával, hogy a rizsszemeket össze ne törjük. A rizst külön tálban tálal­juk, az öntetet csészében adjuk hozzá.

Tarja tormával

FÜSTÖLT TARJA MELEGEN, TORMÁVAL, BURGONYAPÜRÉ 

Feltesszük a burgonyát főni. Ugyanakkor vizet forrósítunk a tarjának is. A tormát megreszeljük. Amikor a burgonyát már át lehet törni és pürének elkészíteni, a tarját beletesszük a forró vízbe, hogy mindkettőt egyszerre tálalhassuk melegen.

Túrós csusza

TÖPÖRTYŰS TÚRÓS CSUSZA , GYÜMÖLCS

A csuszát kéttojásos kész tésztából csináljuk. Először a tésztavizet tesszük fel forrni. Amíg a víz felforr, előkészít­jük a túrót, tejfölt és a füstölt szalonnát kisütjük. Végül a tésztát főzzük ki.

Kiadós, tojásos

SAVANYÚ TOJÁS , ZSEMLE GOMBÓC 

Először a gombóc kifőzéséhez szükséges vizet tesszük fel. Majd a zsemlét felvágjuk kockákra és megpirítjuk. Ezután elkészítjük a savanyútojás levét - felforraljuk. A gombóco­kat összeállítjuk és kifőzzük. Végül beleütjük a mártásba a tojásokat. Így egyszerre készül el mindkettő, és azonnal tálaljuk.

Lángos, körözöttel

LÁNGOS, KÖRÖZÖTT, TEA

Személyenként 5 dkg burgonyát megfőzünk, meghámozzuk, és melegen burgonyanyomón áttörjük, összedol­gozzuk 10 dkg liszttel, 2 tojás sárgájával, ½ dkg kevés langyos tejben feloldott élesztővel, sóval és annyi tejföllel, hogy puha tészta legyen.· Kis tojás nagyságú gombócokra osztjuk. Kisujjnyi vastagságúra elnyújtjuk, és a lisztezett gyúródeszkán kicsit pihentetjük. Ezalatt körözöttet készí­tünk: 15 dkg juhtúróhoz 5 dkg vajat, pici reszelt hagymát vagy apróra vágott metélőhagymát, 1 mokkáskanálnyi mustárt, ugyanannyi pirospaprikát és kevés köményma­got teszünk. Az egészet tálkában jól összekeverjük. (Ha nem lenne elég puha, egy kanálnyi tejfölt tegyünk bele.) Ezután feltesszük a teavizet és forró zsírban vagy olajban kisütjük a lángosokat.

Sonkás borjúszelet

SONKÁS BORJÚSZELET , BURGONYAPÜRÉ 

A burgonyát megtisztítjuk, és feltesszük főni. Ezalatt el­készítjük a szeleteket, s amíg a sütőben sülnek, befejezzük a burgonyapürét.

Spárgaszezonban, vegetáriánusoknak

SPÁRGA CSŐBEN SÜTVE , PALACSINTA ÍZZEL 

Megtisztítjuk a spárgát, es feltesszük főni. Amíg fő, elké­szítjük a palacsinta tésztáját. Most ismét a spárgát szűrjük le, tűzálló tálba tesszük és betesszük a sütőbe sülni. Amíg a spárga sül, kisütjük a palacsintákat.

Nyári este

KAKAÓ, KALÁCS, GYÜMÖLCS

A kakaót előbb mindig egy kis hideg tejjel keverjük el egészen simára, és úgy töltjük a forró tejhez. Cukrot te­szünk bele, és felforraljuk. Egy csésze tejhez I púpos ká· véskanál kakaót és ízlés szerint 1-2 kanál cukrot teszünk. A kalácsot és gyümölcsöt ízlésesen feltálaljuk.

Sonkás rizottó

SONKÁS RIZOTTÓ, PARADICSOMMÁRTÁS

Személyenként 5 dkg sonkát, 3 dkg gombát, 3 dkg konzerv zöldborsót és 6-8 dkg rizst veszünk. Először a rizst készít­jük el úgy, mint a rizs köretet. Megtisztítjuk a gombát, vé­kony szeletekre vágjuk és kevés reszelt hagymás zsíron megpároljuk. Hozzátesszük a kockákra vágott sonkát, a zöldborsót és jól átmelegítjük. Ezután elkészítjük a paradicsommártást konzerv paradicsomból. A gombát összevegyítjük a rizzsel; ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd kizsírozott formába nyomjuk és tálra borítjuk, tetejét meghintjük reszelt sajttal és körülöntjük paradicsommártással.

Nehéz munkanap után

HAGYMÁS ROSTÉLYOS ,TÖRTBURGONYA , MUSTÁR

A burgonyát megtisztítjuk, gerezdekre vágva, gyengén só­zott vízben megfőzzük. Ezalatt elkészítjük a húst, a hagy­mát és kisütjük. A burgonyáról leszűrjük a vizet, kevés zsírt dobunk közé és villával összetörjük. Azonnal tálal­juk.

Olcsó nyári vacsora

TOJÁS PÖRKÖLT , RIZS KÖRET , SALÁTA 

Először a rizsköretet készítjük el és a tojásokat főzzük meg. Összeállítjuk a salátát. Amíg a rizs puhul és a tojá­sok főnek, előkészítjük a pörköltet, majd a főtt tojásokkal összeállítjuk.

Falusi turizmus

TÚRÓS GALUSKA , GYÜMÖLCS

A tésztának való vizet felforraljuk. Lábasban vajat olvasz­tunk, áttörjük a túrót, és a tészta anyagát összeállítjuk. Ha forr a víz, a galuskát kifőzzük.

Császármorzsa

KARFIOL CSŐBEN SÜTVE MORNAY MÁRTÁSSAL CSÁSZÁR MORZSA

Megfőzzük a karfiolt. Amíg fő, elkészítjük a tésztát: Tál­ban összekeverünk 112 l tejet, 25 dkg grízes lisztet, 4 tojás sárgáját, 5 dkg olvasztott vajat, 6 dkg cukrot. Ehhez vegyít­jük a 4 tojás keményre felvert habját. Tepsiben zsírt forró­sítunk, beleöntjük az egész masszát, és előmelegített sü­tőben, nagy lángon gyorsan megsütjük. Amikor már jól átsült, tésztalapáttal apróra összevagdaljuk, és forrón vaníliás cukorral meghintve tálaljuk. (Ez a mennyiség 4 személy részére elegendő.) Gyümölcsízt, vagy málnaször­pöt adunk mellé. Amíg a tészta sül, elkészítjük a karfiolt, és szintén betesszük a sütőbe, hogy kissé átpiruljon.

Francia paraj, sertéshússal

SVÁJCI SZELET , FRANCIA PARAJ

A parajt megtisztítjuk, több vízben jól átmossuk. Enyhén sós vízben feltesszük főni. Amíg a paraj fő, elkészítjük a svájci szeletet és betesszük a sütőbe. Míg a hús sül, aparajt szitán jól lecsurgatjuk, vajazott tűzálló tálba tesszük, tetejét meghintjük reszelt sajttal és megszórjuk apró vajdarab­kákkal. Ezt is betesszük a sütőbe. Így körülbelül mindkettő egyszerre készül el.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló