Gyors vacsorák
Brüklerné Buday Ella, Így főzünk ma c. szakácskönyve "Gyors vacsorák" fejezete alapján
Az elkészítési leírások elsősorban a megfelelő időbeosztást célozzák meg.
Maguk a receptek, a könyv - illetve az Így főzünk ma© - más fejezeteiben megtalálhatóak. Ha követjük az utasításokat - sok esetben - 20 perc alatt egy komplett vacsora készül el különösebb erőfeszítés vagy sietség nélkül.
Maguk a receptek, a könyv - illetve az Így főzünk ma© - más fejezeteiben megtalálhatóak. Ha követjük az utasításokat - sok esetben - 20 perc alatt egy komplett vacsora készül el különösebb erőfeszítés vagy sietség nélkül.
Egyszerű, húsos
BURGONYA LEVES, NATÚR SZELET, RIZS KÖRET, SAVANYÚSÁG
Legelőször a vizet tesszük fel melegíteni a leveshez, és a rizshez. A burgonyát megtisztítjuk, feltesszük főzni és elkészítjük a leves rántását, ezután elkészítjük a rizsköretet, és amíg a sütőben párolódik, kisütjük a natúrszeleteket. A levest berántjuk.
Halas-gombás
GOMBA LEVES , RÁNTOTT TONHAL, TARTÁRMÁRTÁSSAL
Mialatt a fagyos tonhal kissé megolvad, elkészítjük a gombalevest és a tartármártást. Végül szétszedjük a halszeleteket, megsózzuk, majd lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Bő zsírban kisütjük.
Pénztárca kímélő vacsora
DARAKRÉM LEVES , TOJÁSLEPÉNY ZÖLDBORSÓVAL
Először a zöldborsót tesszük fel párolni. Ezután készítjük el a levest. Közvetlenül tálalás előtt sütjük ki a lepényt.
Köménymagleves és rakott krumpli
KÖMÉNYMAG LEVES , RAKOTT BURGONYA , SAVANYÚSÁG
Mindenekelőtt a burgonyát tesszük fel főni. Ezalatt elkészítjük a levest. Utána készítjük el a rakott burgonyát.
Gyors, tojásos
LEBBENCS LEVES, GOMBA TOJÁSSAL
Előbb a levest készítjük el, de amíg fől, máris tisztítjuk a gombát. Közvetlenül tálalás előtt készítjük el a gombát tojással.
Tavaszi vega
PARADICSOM LEVES, TOJÁSOS GALUSKA , ZÖLDSALÁTA
Legelőször vizet forralunk a galuska részére. Ezután elkészítjük a konzerv paradicsomból a levest, majd a salátát, végül a tojásos galuskát.
Különleges estére
BEEFSTEAK TÜKÖRTOJÁSSAL , BURGONYA KÖRET , GYÜMÖLCS
Burgonyát tisztítunk. megfőzzük. Ezalatt elkészítjük a húst, tejet forrósítunk a püré részére, megmossuk a gyümölcsöt és tálba tesszük. Kisütjük a húst, és legutoljára a tükörtojást.
Olaszos
MAKARÓNI MILÁNÓI MÓDRA, VITAMIN SALÁTA
Feltesszük a tésztának való vizet. Elkészítjük a paradicsomos sonkát (konzerv paradicsomból). Összeállítjuk a salátát, majd végül a tésztát készítjük el.
Halvacsora
PAPRIKÁS HARCSA, VAJAS-GALUSKA
A galuska részére feltesszük a vizét. Ezután a halat készítjük el, majd legvégül a galuskát.
Erdőkerülő
TEJFÖLÖS GOMBA TÜKÖRTOJÁSSAL és, PIRÍTOTT BURGONYÁVAL
A burgonyát megfőzzük. Amíg fő, elkészítjük a gombát, azután a pirított burgonyát és végül a tükörtojásokat sütjük meg.
Mustáros szelet burgonyapürével
MUSTÁROS NATÚR FELSÁLSZELET , BURGONYAPÜRÉ
A húst mustárral, hagymával előkészítjük, hogy sütésig legalább ½ órát állhasson. Ezalatt elkészítjük a burgonyapürét, és tálalás előtt kisütjük a szeleteket.
Svéd burgonya
SVÉD-BURGONYA, SAVANYÚSÁG
Személyenként 20 dkg burgonyát héjában megfőzünk. 15 dkg tonhalat gyengén ecetes sós vízben kifőzünk; szitára téve, a vizet jól lecsurgatjuk róla. Mornay mártást készítünk (lásd meleg mártásoknál). Egy tűzálló tálat kizsírozunk. A héjában főtt burgonyát megtisztítjuk és karikákra vágjuk. A tűzálló tál aljába egy sort rakunk belőle, megsózzuk, és arra rakjuk a főtt halat kisebb darabokban. Erre ismét a burgonyát, majd megint egy sor halat és végül megint burgonyát rakunk. Mornay mártással leöntjük, tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és olvasztott vajjal meglocsoljuk. Forró sütőben szép pirosra sütjük. Savanyúsággal tálaljuk.
Villámgyors vacsora
CSŐBEN SÜLT TOJÁS VIRSLIVEL, PARADICSOMMÁRTÁSSAL
Paradicsommártást készítünk konzerv paradicsomból. Személyenként 1 pár virslit és 2 tojást számítunk. A virsli bőrét lehúzzuk, kettévágjuk és zsírban mindkét oldalát hirtelen átsütjük. A virsliket kizsírozott tűzálló tálba lerakjuk, a tojásokat ráütjük, megsózzuk és sütőben 2-3 percig lágyra megsütjük. A paradicsommártással körülöntve tálaljuk.
Sertés szelet tésztakörettel
CITROMOS SERTÉS SZELET , SPAGETTIVEL
Először a spagetti részére tesszük fel a vizet. Ezalatt elkészítjük a citromos szeletet. Ha forr a víz, kifőzzük a spagettit.
Ham and eggs
SONKA TOJÁSSAL (ham and eggs), SALÁTÁVAL
A salátát elkészítjük. Serpenyőben zsírt forrósítunk, belerakjuk a sonka szeleteket. A tojásokat ráöntjük; gyengén megsózzuk; és meleg sütőben 2-3 percig sütjük. Serpenyő helyett tűzálló tálon is süthetjük.
Édes otthon
GOMBA PAPRIKÁS , SZILVÁS RÉTES
Legelőször a szilvát (lehet Mirelit mélyhűtött gyümölcs is) magozzuk ki, és szűrőkanálba téve, levét lecsurgatjuk. Ezalatt megpároljuk a gombát, majd a kész réteslapokból elkészítjük a rétest. A kész réteslapot óvatosan kicsomagoljuk} majd vízbe mártott és jól kicsavart asztalkendőre helyezzük. A 4 lapból csak kettőt hagyunk a ruhán. Gyorsan meglocsoljuk olvasztott zsírral, a szilvát összekeverjük a porcukorral, zsemlemorzsával és a rétes egyik szélébe 5-6 cm széles csíkot rakunk a tésztára; a ruha segítségével összehajtogatjuk, és zsírozott tepsibe helyezzük. Ezután a másik 2 lapot ugyanezzel a módszerrel elkészítjük, és szintén a tepsibe tesszük. A továbbiakban úgy járunk el vele, mint a házi készítésű rétestésztával. Mialatt a rétes sül, elkészítjük a gombapaprikást.
Egy Kínai Párizsban
PÁRIZSI SZELET, RIZSKÖRET , SAVANYÚSÁG
Először a rizsköretet készítjük el, és amíg az a sütőben párolódik, elkészítjük a párizsi szeletet.
Klasszikus
PIRÍTOTT MÁJ , TÖRT BURGONYA
A burgonyát megtisztítjuk és gerezdekre vágjuk Gyengén sózott vízben puhára főzzük Ezalatt elkészítjük a májat. Ha kész, a burgonya levét leszűrjük, kevés forró zsírba dobva, fakanállal jól összetörjük. A máj mellé tálaljuk.
Kímélő nyári vacsora
TOJÁS OMLETT SONKÁVAL , PARADICSOM SALÁTA
Először a salátát készítjük el, azután az omlettet.
A borjúval nem lehet hibázni
GOMBÁS SZELET , MAKARÓNI
A makaróninak vizet forralunk. Elkészítjük a gombás szeletet, és amíg párolódik, kifőzzük a makarónit.
Lecsós burgonya
LECSÓS BURGONYA, UBORKA
Személyenként 25 dkg burgonyát héjában megfőzünk és karikába vágjuk. Zsírozott lábasba vagy tűzálló tálba soronként felváltva 1 evőkanál konzervlecsóval lerakjuk. Minden sort meglocsolunk kevés olvasztott zsírral és tejföllel. Tetejét bőven leöntjük tejföllel, és meleg sütőben átsütjük.
Sajtos karaj
SAJTOS KARAJ, BURGONYAPÜRÉ
A burgonyát megtisztítva, összevágva, gyenge sós vízben megfőzzük. Ezalatt a karajokat (személyenként 2 szeletet) húsverővel kicsit kiverjük, és egy tűzálló tálban szorosan egymás mellé rakjuk (a tálat nem kell kizsírozni!). Megsózzuk, és mindegyik szeletet leöntjük sűrű tejföllel, és bőven beszórjuk reszelt sajttal. Forró sütőben 20 perc alatt szép pirosra sül. Amíg a karaj a sütőben sül, a burgonyapürét készítjük el.
Sülve-főve együtt
ANGOLSZALONNÁS TOJÁS (BACON AND EGGS), SAVANYÚSÁG
Személyenként 8-10 dkg angolszalonnát veszünk. Felszeleteljük, serpenyőbe rakjuk és feltesszük a tűzre. Amikor már a szalonna pirulni kezd, megforgatjuk, és a serpenyőt a tűzről félrehúzzuk. Beleütjük a tojásokat, gyengén megsózzuk, és meleg sütőben 2-3 percig sütjük. Villa segítségével tálra csúsztatjuk és forrón, savanyúsággal tálaljuk.
Hó végi lakoma
BEVERT TOJÁS, PARADICSOM MÁRTÁSSAL,RIZS KÖRET
Először a rizs köretet, majd a paradicsommártást készítjük el konzerv paradicsomból. Ezután pirítjuk meg a zsemleszeleteket. Végül a bevett tojásokat főzzük meg, rárakjuk a zsemleszeletekre, leöntjük paradicsommártással, és rizskörettel tálaljuk.
Váratlan vendég
RÁNTOTT SZELET, PETREZSELYMES BURGONYA, SALÁTA
A burgonya tisztításával kezdjük a munkát. Feltesszük főni. Ezalatt készítjük el a salátát és vágjuk össze a petrezselymet, hogy mire a burgonya megfőtt, azonnal beleforgathassuk a petrezselymes zsírba. A húst is azalatt sütjük ki, amíg a burgonya fő.
Sajtos tojás
SAJTOS TOJÁS, ZSÍRBAN SÜLT BURGONYA , SAVANYÚSÁG
Először a burgonyát tisztítjuk meg és készítjük el a sütéshez. A zsírt megforrósítjuk; zsírozott tűzállótálba személyenként 2 dl sűrű tejfölt öntünk. Beleütjük a tojásokat, megsózzuk és vastagon behintjük reszelt sajttal. Most ismét a burgonya sütését kezdjük el, mert az tovább sül, mint a tojás. Amikor úgy látjuk, hogy a burgonya kezd pirulni, a tojást betesszük az előmelegített forró sütőbe. Így kb. egyszerre lesz készen mind a kettő.
Párizsi kosárkák
PÁRIZSI KOSÁRKÁK, PISKÓTA TEKERCS
Először a piskótatekercset készítjük el. Ekkor személyenként 2 db 5 dkg-os párizsi szeletet (mikor vesszük, ügyeljünk arra, hogy a külső bőr rajta legyen!), előre megforrósított zsírba egymás mellé beteszünk. (A lábas lehetőleg olyan nagy legyen, hogy az összes egyszerre beleférjen. A forró zsírban a párizsi szeletek kosárszerűen összehúz6dnak. Amikor már megfelelő formájuk kialakult, egy nyers tojást ütünk bele, és jó meleg sütőbe téve, 2-3 percig sütjük. Amíg a kosárkák sülnek, addig felszeleteljük a piskótatekercset.
Paprikás krumpli
PAPRIKÁS BURGONYA , VIRSLIVEL,MUSTÁRRAL
Elkészítjük a paprikás burgonyát, és mielőtt tálalnánk, 5 percen át pároljuk benne a virslit.
Egyszerű, gyors, tökéletes, vega
ZÖLDPAPRIKÁS RÁNTOTTA, ALMÁS PALACSINTA
Először a tésztát készítjük el. A zöldpaprikákat megtisztítjuk, karikákra vágjuk. Serpenyőben zsírt forrósítunk, ebbe először apróra összevágott hagymát teszünk, megfonnyasztjuk, majd a karikákra vágott zöldpaprikát pároljuk meg benne egészen rövid ideig. Ízlés szerint megsózzuk, és tálalás előtt ráöntjük a habart tojásokat. 3-4 percig sütjük. (Személyenként 1-2 paprikát és 2-3 tojást számítunk).
"A hal úszni akar"
ROSTON SÜLT SÜLLŐ, VAJAS BURGONYA
A halat megtisztítjuk (lásd Halaknál; oldalát éles késsel keresztben bevagdossuk, és kívül-belül besózzuk. Megtisztítjuk a burgonyát, gerezdekre vágjuk és gyengén sós vízben puhára főzzük. Ezalatt a halat szárazra töröljük, grízes lisztben megforgatjuk és forró zsírban mindkét oldalát pirosra sütjük. A burgonyát leszűrjük és forró vajjal leöntve tálaljuk a halhoz. Negyedekre vágott citromot adunk mellé. Könnyű fehér bort kínálhatunk hozzá.
Téli estére
VAGDALT SZELET, BURGONYA FŐZELÉK
Először meghámozzuk a burgonyát és feltesszük főni. A rántást is elkészítjük, mert hiszen jobb, ha hidegen adjuk hozzá a rántást. Amíg a burgonya fő, elkészítjük a vagdalt szelet anyagát ugyanúgy, amint az a Sertéshúsoknál a vagdalt szeletnél le van írva, de azzal a különbséggel, hogy végül nem pogácsa alakúra formáljuk, hanem egészen vékony szeletekre
nyomkodjuk. Lisztbe mártva, forró zsírban kisütjük. Amíg a szeletek sülnek, berántjuk a főzeléket, és együtt tálaljuk.
nyomkodjuk. Lisztbe mártva, forró zsírban kisütjük. Amíg a szeletek sülnek, berántjuk a főzeléket, és együtt tálaljuk.
Húsos metélt
HÚSOS METÉLT, SAVANYÚSÁG
A tésztavizet tesszük fel először forrni. Gyorsabban készíthetjük el, ha kész metélt tésztát veszünk és vagy konzerv pörköltet, vagy valamilyen húsmaradékot teszünk hozzá. A húst ledaráljuk, forró zsírba tesszük, ízlés szerint pici sóval, törött borssal, apróra vágott petrezselyemzöldjével és 1-2 kanál sűrű tejföllel ízesítjük. A kifőtt metélt tésztát leöblítés után a forró hússal összekeverjük. Tálaláskor bőven megszórjuk reszelt sajttal.
Pomodoro
OLASZ PARADICSOM, RIZS KÖRET
Először a rizs köretet készítjük el. Személyenként 2 db nagy paradicsomot veszünk, csutkáját levágjuk, magvait kikaparjuk, és kissé megsózzuk. Kizsírozott tűzálló tálba tesszük. A paradicsomokba 2-2 dkg apróra vágott sonkát teszünk, beleütünk egy-egy tojást, leöntjük sűrű tejföllel és bőven megszórjuk sajttal. Tetejére kicsi vajdarabkákat szómnk. Forró sütőben szép világosra sütjük.
Böjtös vacsora
TEA, HERINGSALÁTA , BARACK FELFÚJT
Megfőzzük a salátának való burgonyát, elkészítjük a tartármártást. A mártásból megmaradt tojásfehérjéket felverjük, továbbverjük tojásonként 3 dkg porcukorral és egy evőkanál baracklekvárral. Kivajazott tűzálló tálba téve, meleg sütőben megsütjük. Amikor a sütőbe tesszük, összeállítjuk a salátát. A teavizet is a főzés elején tesszük fel.
Paradicsomos szelet
PARADICSOMOS SZELET RIZS KÖRETTEL VAGY PIRÍTOTT BURGONYÁVAL
Előbb a köretet készítjük elő. A paradicsomos szeletet készíthetjük sertéshúsból is. Ha jó vékonyra verjük ki, éppen olyan hamar megpuhul, mint a borjúhús és igen ízletes. A húst is feltesszük, és amíg puhul, befejezzük a köretet.
Egyszerű és nagyszerű
SONKÁS KOCKA CSŐBEN SÜTVE
Kéttojásos kész kockatésztát vegyünk. Amíg a tésztavíz felforr, ledaráljuk a sonkát és előkészítjük a többi szükséges anyagot.
Gyerekek kedvence
TEJBEN RIZS, CSOKOLÁDÉ ÖNTET
Személyenként 6 dkg rizst, 2 dl tejet, 1 dl vizet, 1 dkg vajat és 3 dkg cukrot számítunk. A tejet, vizet, vajat pici sóval összevegyítjük és felforraljuk. Beletesszük a rizst és kis lángon fedő alatt a sütőben puhára pároljuk. Amíg a rizst pároljuk, elkészítjük a csokoládé öntetet. Amikor a rizs már puha, beletesszük a cukrot, kis darabka vaníliát vagy kevés reszelt citrom héját és vigyázva elkeverjük villával, hogy a rizsszemeket össze ne törjük. A rizst külön tálban tálaljuk, az öntetet csészében adjuk hozzá.
Tarja tormával
FÜSTÖLT TARJA MELEGEN, TORMÁVAL, BURGONYAPÜRÉ
Feltesszük a burgonyát főni. Ugyanakkor vizet forrósítunk a tarjának is. A tormát megreszeljük. Amikor a burgonyát már át lehet törni és pürének elkészíteni, a tarját beletesszük a forró vízbe, hogy mindkettőt egyszerre tálalhassuk melegen.
Túrós csusza
TÖPÖRTYŰS TÚRÓS CSUSZA , GYÜMÖLCS
A csuszát kéttojásos kész tésztából csináljuk. Először a tésztavizet tesszük fel forrni. Amíg a víz felforr, előkészítjük a túrót, tejfölt és a füstölt szalonnát kisütjük. Végül a tésztát főzzük ki.
Kiadós, tojásos
SAVANYÚ TOJÁS , ZSEMLE GOMBÓC
Először a gombóc kifőzéséhez szükséges vizet tesszük fel. Majd a zsemlét felvágjuk kockákra és megpirítjuk. Ezután elkészítjük a savanyútojás levét - felforraljuk. A gombócokat összeállítjuk és kifőzzük. Végül beleütjük a mártásba a tojásokat. Így egyszerre készül el mindkettő, és azonnal tálaljuk.
Lángos, körözöttel
LÁNGOS, KÖRÖZÖTT, TEA
Személyenként 5 dkg burgonyát megfőzünk, meghámozzuk, és melegen burgonyanyomón áttörjük, összedolgozzuk 10 dkg liszttel, 2 tojás sárgájával, ½ dkg kevés langyos tejben feloldott élesztővel, sóval és annyi tejföllel, hogy puha tészta legyen.· Kis tojás nagyságú gombócokra osztjuk. Kisujjnyi vastagságúra elnyújtjuk, és a lisztezett gyúródeszkán kicsit pihentetjük. Ezalatt körözöttet készítünk: 15 dkg juhtúróhoz 5 dkg vajat, pici reszelt hagymát vagy apróra vágott metélőhagymát, 1 mokkáskanálnyi mustárt, ugyanannyi pirospaprikát és kevés köménymagot teszünk. Az egészet tálkában jól összekeverjük. (Ha nem lenne elég puha, egy kanálnyi tejfölt tegyünk bele.) Ezután feltesszük a teavizet és forró zsírban vagy olajban kisütjük a lángosokat.
Sonkás borjúszelet
SONKÁS BORJÚSZELET , BURGONYAPÜRÉ
A burgonyát megtisztítjuk, és feltesszük főni. Ezalatt elkészítjük a szeleteket, s amíg a sütőben sülnek, befejezzük a burgonyapürét.
Spárgaszezonban, vegetáriánusoknak
SPÁRGA CSŐBEN SÜTVE , PALACSINTA ÍZZEL
Megtisztítjuk a spárgát, es feltesszük főni. Amíg fő, elkészítjük a palacsinta tésztáját. Most ismét a spárgát szűrjük le, tűzálló tálba tesszük és betesszük a sütőbe sülni. Amíg a spárga sül, kisütjük a palacsintákat.
Nyári este
KAKAÓ, KALÁCS, GYÜMÖLCS
A kakaót előbb mindig egy kis hideg tejjel keverjük el egészen simára, és úgy töltjük a forró tejhez. Cukrot teszünk bele, és felforraljuk. Egy csésze tejhez I púpos ká· véskanál kakaót és ízlés szerint 1-2 kanál cukrot teszünk. A kalácsot és gyümölcsöt ízlésesen feltálaljuk.
Sonkás rizottó
SONKÁS RIZOTTÓ, PARADICSOMMÁRTÁS
Személyenként 5 dkg sonkát, 3 dkg gombát, 3 dkg konzerv zöldborsót és 6-8 dkg rizst veszünk. Először a rizst készítjük el úgy, mint a rizs köretet. Megtisztítjuk a gombát, vékony szeletekre vágjuk és kevés reszelt hagymás zsíron megpároljuk. Hozzátesszük a kockákra vágott sonkát, a zöldborsót és jól átmelegítjük. Ezután elkészítjük a paradicsommártást konzerv paradicsomból. A gombát összevegyítjük a rizzsel; ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd kizsírozott formába nyomjuk és tálra borítjuk, tetejét meghintjük reszelt sajttal és körülöntjük paradicsommártással.
Nehéz munkanap után
HAGYMÁS ROSTÉLYOS ,TÖRTBURGONYA , MUSTÁR
A burgonyát megtisztítjuk, gerezdekre vágva, gyengén sózott vízben megfőzzük. Ezalatt elkészítjük a húst, a hagymát és kisütjük. A burgonyáról leszűrjük a vizet, kevés zsírt dobunk közé és villával összetörjük. Azonnal tálaljuk.
Olcsó nyári vacsora
TOJÁS PÖRKÖLT , RIZS KÖRET , SALÁTA
Először a rizsköretet készítjük el és a tojásokat főzzük meg. Összeállítjuk a salátát. Amíg a rizs puhul és a tojások főnek, előkészítjük a pörköltet, majd a főtt tojásokkal összeállítjuk.
Falusi turizmus
TÚRÓS GALUSKA , GYÜMÖLCS
A tésztának való vizet felforraljuk. Lábasban vajat olvasztunk, áttörjük a túrót, és a tészta anyagát összeállítjuk. Ha forr a víz, a galuskát kifőzzük.
Császármorzsa
KARFIOL CSŐBEN SÜTVE MORNAY MÁRTÁSSAL , CSÁSZÁR MORZSA
Megfőzzük a karfiolt. Amíg fő, elkészítjük a tésztát: Tálban összekeverünk 112 l tejet, 25 dkg grízes lisztet, 4 tojás sárgáját, 5 dkg olvasztott vajat, 6 dkg cukrot. Ehhez vegyítjük a 4 tojás keményre felvert habját. Tepsiben zsírt forrósítunk, beleöntjük az egész masszát, és előmelegített sütőben, nagy lángon gyorsan megsütjük. Amikor már jól átsült, tésztalapáttal apróra összevagdaljuk, és forrón vaníliás cukorral meghintve tálaljuk. (Ez a mennyiség 4 személy részére elegendő.) Gyümölcsízt, vagy málnaszörpöt adunk mellé. Amíg a tészta sül, elkészítjük a karfiolt, és szintén betesszük a sütőbe, hogy kissé átpiruljon.
Francia paraj, sertéshússal
SVÁJCI SZELET , FRANCIA PARAJ
A parajt megtisztítjuk, több vízben jól átmossuk. Enyhén sós vízben feltesszük főni. Amíg a paraj fő, elkészítjük a svájci szeletet és betesszük a sütőbe. Míg a hús sül, aparajt szitán jól lecsurgatjuk, vajazott tűzálló tálba tesszük, tetejét meghintjük reszelt sajttal és megszórjuk apró vajdarabkákkal. Ezt is betesszük a sütőbe. Így körülbelül mindkettő egyszerre készül el.