Töltött dagadó rolád
Hozzávalók:
kb. 1,3 kg dagadó
40 dkg darált hús
10 dkg kolbász
10 dkg húsos szalonna
20 dkg kenyérszalonna
5 dkg reszelt parmezán
5 dkg dió
3 tojás
1 csokor petrezselyem
2-3 ág zsálya
só
1 nagy sárgarépa
2 merőkanálnyi húsleves (lehet kockából, de legyen inkább az első fogás húsleves és akkor adva van)
Elkészítés:
- A dagadót nyissuk meg úgy, hogy a lehető legnagyobb felületű egybefüggő hatalmas hússzeletet kapjuk. Ezt jól klopfoljuk ki.
- Minden más hozzávalót - a répa, a kenyérszalonna 3/4 része és a leves kivételével - daráljunk meg és gyúrjuk össze. Sózzuk úgy, hogy minden tojás és minden 10 dkg nyers hús kapjon egy csipet sót.
- A kiterített, előzőleg enyhén besózott húst kenjük meg a töltelékkel, helyezzük rá a csíkokra vágott nyers sárgarépát, tekerjük össze és vastag, fehér horgolócérnával erősen kötözzük meg. A kenyérszalonna megmaradt nagyobb részét szeleteljük vékonyan és ezzel borítsuk be.
- Süssük lefedve 1,5 órán keresztül, majd a fedőt levéve még legalább 1 órát.
- Hűtsük ki és szeleteljük 4-5 mm vastag szeletekre.
- Tegyük vissza tepsibe és a szaftjával locsolva, majd megint lefedve melegítsük tálalásig. Ha a dagadó nem puhult meg egészen, akkor ezt a melegítési időt megnövelve még tovább süssük!
- Vajas, petrezselymes zöldborsóval tálaljuk.