Brokkolis pizza

Először is pizza. A tészta. Ahhoz hogy igazi vékony olasz pizzát készítsünk, át kell értékelnünk a kelt tésztáról alkotott elképzelésünket. Illetve minden beidegződést el kell hagynunk. A vékony pizzatészta ugyanis nem más, mint egy, a mi fogalmaink szerint elrontott tészta. Na nem elrontott, de nem kelt meg egészen. Amikor a magyar háziasszony kelt tésztát dagaszt és keleszt, még arra is odafigyel, hogy huzat ne legyen a konyhában. Nehogy a tészta megfázzon! Ezzel szemben az olasz pizzatésztát kelesztés után minimum 2 órára, de akár egy napra is bezacskózzuk és a hűtőszekrénybe tesszük. Onnan kivéve ismét olyan dolgokat fogunk elkövetni ellene, amit azelőtt soha nem mertünk volna megtenni egy "kőttésztával". Húzzuk nyúzzuk és nem éppen: könnyű kézzel hogy össze ne essen, alig merjük érinteni! Majd a sütő ajtaját bármikor kinyithatjuk, sőt a félig sült tésztán kivesszük és csak azután rakjuk rá a feltétet - és hasonló merészségek. Így aztán a végén nem is csodálkozunk, hogy a tészta vékony marad. Ennyi a titka. 


Hozzávalók:

1 tk sörélesztő
2 ek víz
2 ek liszt
1 mokkás kanál cukor

Mindebből kovászt készítünk

Továbbá:

250 g liszt
1 csapott tk só
Annyi langyos víz, hogy jó, ruganyos tésztát kapjunk.


  • Miután a kovászt 1/2 órán át hagytuk dolgozni, gyúrjuk össze a többi hozzávalóval.
  • Ha a tésztánk már jól összeállt egy nylon zacskóban tegyük hűtőszekrénybe 2-24 órára.
  • Készítsük elő a feltétet.
  • A tésztát a hidegről kivéve olajozzuk be és nyújtsuk ki deszkán, majd sütőpapírra helyezve béleljünk ki vele egy közepes méretű tepsit.
  • Elősüthetjük, de akár rögtön megkenhetjük bazsalikomos, pizzafűszeres paradicsomszósszal.
  • A paradicsomszószra reszelt parmezán sajtot szórjunk. Tetszés szerinti zöldségekkel, hússal gombával borítsuk be úgy hogy közé apró kockákra vágott friss mozzarella (nem az úgynevezett pizzamozzarella) sajtot is tegyünk.
  • Végül szórjuk meg vékonyan reszelt trappista sajttal.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló