Hallal töltött paradicsom
Az alábbi recept szerint készítettem, két módosítást alkalmazva.
- Hús helyett 2 tonhal konzervet vettem.
- Kemény tojással dúsítottam a tölteléket.
- A Mornay mártást egyszerű reszelt sajttal helyettesítettem.
Az egyforma szép gömbölyű paradicsomokat megmossuk, közepét kivágjuk, magját kitisztítjuk, és hús- vagy velőkrémmel töltjük. A húst hagymás zsíron megpároljuk és húsdarálón ledaráljuk. Visszatesszük a lábasba, megszórjuk 1 dkg liszttel és 1 kanál tejföllel felfőzzük. Belekeverünk személyenként még fél tojást. Sóval, törött borssal, apróra vágott petrezselyemzöldjével ízesítjük. Kivajazott tűzálló tálba rakjuk, Mornay mártással leöntjük és szép pirosra sütjük. Mornay mártás helyett a tűzálló tálban meghintjük mindegyik paradicsomot reszelt sajttal, egy-egy darabka vajat tehetünk rá és így süthetjük meg. Ekkor párolt rizsen, paradicsommártással tálaljuk.