Bejegyzések

Spagetti tálalva!

Kép
Teljesen natúr paradicsomszósz a szokásos fűszerekkel: só, bors, bazsalikom, fokhagyma, rozmaring. Természetesen hagyma, de nem sok és a meglepő a babérlevél.

Penne füstölt hússal és gombakrémmártással

Kép
Hozzávalók: 500 g penne 2 ek olívaolaj 1 vöröshagyma feldarabolva 500 g gomba feldarabolva 60 g füstölt hús 2 gerezd fokhagyma aprítva 1 dl fehér bor 2 ek petrezselyem 1 kávés kanál szardella paszta 2,5 dl krémsajt Elkészítés: Hagymát olajon üvegesre sütjük.. Hozzáadjuk a gombát és 2 percig sütjük.. Hozzáadjuk a húst, fokhagymát, fehér bort, petrezselymet és kb. 3 percig főzzük, de legalább amíg a folyadék fele elfő. Hozzáadjuk a szardellapasztát és a krémsajtot. Kifőzzük a tésztát olaszosan és ráöntjük a szószt. Rázogatva vegyítjük a tésztát a szósszal. (Szerintem mehet még rá parmezán sajt.)

14. A salátaöntet

Kép
A salátaöntet nem azt jelenti hogy csinálunk valami szószt és azzal alaposan nyakon öntjük a zöldet, hanem készítünk egy kicsi de annál intenzívebb sűrű kencét, amibe beleforgatjuk a salátát - közvetlenül tálalás előtt. Ezt tanultam ma  Angyalosy Katától. A csirkemell is jó lett, annak ellenére, hogy elég hiányosan tálalja az információkat. Hozzávalók: 6 evőkanál olívaolaj 1 kiskanál mustár 1 mokkáskanál barna cukor 1 evőkanál balzsamecet 1/4 fej hagyma pépesre reszelve (nagyon jó!) 3 evőkanál tejszín 2-3 evőkanál víz pici só durvára őrölt bors

Brassói aprópecsenye

Kép
Hozzávalók 6 főre: 1 kg lapocka 1-1,5 kg burgonya 1/2 kg zöldpaprika 2 fej hagyma olaj só durvára őrölt bors fokhagyma fűszerpaprika Elkészítés: A húst kockára vágva bő olajban megsütjük. A hámozott, kockára vágott burgonyát is megsütjük. Lehet fritőzben. A csíkokra vágott paprikát és a karikázott hagymát ugyancsak külön-külön olajban megsütjük. A fölösleges olajat mindig csöpögtessük le. Fűszerezzük és keverjük össze. Ecetes uborkával tálaljuk. 

Párolt zöldborsó - finom és zöld

Kép
Hozzávalók: 70 dkg fagyasztott zöldborsó 7 dkg vaj fűszersó 1 csokor petrezselyem késhegynyi szódabikarbóna Elkészítés: A vajon fagyosan feltesszük a borsot kevés szódabikarbónával. Állandó keverés mellett megpároljuk, fűszersót ízlés szerint adva hozzá. Vízre itt nincs szükség. Közben a petrezselymet apróra vágjuk és amikor a borsó m,ár kész belekeverjük. A tűzről levesszük.  Fontos tippek: A legjobb fajta zsenge borsót vegyük! Ezen nem érdemes spórolni, mert olcsón csak takarmányborsót kapunk, ami soha nem puhul meg és rossza az íze.  Fedőt ne tegyünk rá mert csak így marad szép zöld a színe. Ezt a célt szolgálja a szódabikarbóna is.

Kolbásszal töltött pulykamell, fasírt köntösben

Kép
Hozzávalók 6 főre: Kb. 1/2 kg-os szép darab pulykamell 1/2 szál lángolt kolbász, ami kicsit már kezdett száradni (érdemes egy héttel előbb megvenni) 1/2 kg darált hús 1-2 tojás (2 ha nagyon kicsi) 4 evőkanál zsemlemorzsa só, valami fűszer (pl. mexikói) 1 evőkanál paradicsompüré 1 evőkanál Erős Pista (aki nem bírja, miatta lehet édes paprikakrém) Vékonyan szeletelt füstölt szalonna (nem húsos), annyi amennyivel be tudjuk vonni az egész hust Elkészítés: A darált húsból a tojással, fűszerekkel és a zsemlemorzsa 3/4 részével fasírtot keverünk. A pulykamellet felszúrjuk a kolbásszal, majd bevonjuk a fasírt hússal. Tetejét megszórjuk a maradék prézlivel és az egészet bevonjuk szalonnával. Kevés levest aláöntve 150 fokon légkeveréssel, fedeles jénaiban 1,5 óráig sutjuk. Tálalás előtt egy kis ideig még fedő nélkül pirítjuk a sütőben. Ha nincs otthon húslé éppen, a levest kockából is készíthetjük. 1 dl elég belőle. Főtt krumplival és párolt leveles spenóttal tálalta...

Ananászos torta

Kép
Hozzávalók: 1 kész piskóta torta ez alapján a recept alapján: Villámgyors piskóta  három lapra vágva (vagy készen vett) 3 db fél literes ananászkonzerv (legyen az egyik egész ananász a díszítéshez, a többi lehet aprított) 2 db 3 dl-es Oké friss tejszín habfix porcukor ízlés szerint 1 csomag Aranka vaníliás krémpor és a hozzá szűkséges tej (zacskón feltüntetve) díszítéshez bármi ami kéznél van (most apró színes szórócukor volt) Elkészítés: Készítsük el a vaníliakrémet kicsit keményebbre (kevesebb tejjel) mint ahogy az utasítás mondja. Verjük fel az egyik tejszínt porcukorral és habfixszel.  Daráljuk meg a két aprított ananászkonzervet. Természetesen leszűrve, sőt jól lecsöpögtetve. A fenti három komponenst keverjük össze és töltsük meg vele a torta belsejét. Miután kiszámoltuk hogy hány karika szűkséges a torta tetejére, a fennmaradó egész ananászokat fektessük a belső krémre. Kicsit túl nedves lesz az ananász miatt. Ezért miután megkentük 2-3 órára tegyük hűtőszekrénybe, mielő...

Spanyol, burgonyás tortilla

Kép
Hamarosan kipróbáljuk! Hozzávalók 12 főre : 12 db burgonya 20 tojás 4 hagyma só olaj A fenti mennyiségből 4 db lesz, talán jobb is külön-külön elkészíteni. Tehát 3 burgonyával, 5 tojással és 1 hagymával. Elkészítés: A krumplit kis kockákra vágjuk és bő olajban megsütjük. Amikor már majdnem kész. utána dobjuk az aprított hagymát és üvegesre sutjuk a krumplival.  Leszűrjük. Csak azt ne tegyük, ami a filmen látható! Forró olajat műanyag szűrővel!  A tojást jól felverjük, sózzuk és belekeverjük a leszűrt hagymás burgonyát.  Az olajos serpenyőbe beleöntjük és megsütjük úgy ahogy a filmen látható. Ha minden jól megy és nem vették le a You Tube-ról, a képre kattintva megtekinthető a forgatási eljárás.

Fasírt

Kép
Hozzávalók  5 főre:  50 dkg marhahús darálva (sovány)   3 evőkanál zsemlemorzsa  egy egész tojás,  gulyáskrém    paprikakrém  ízlés szerint     egy fej hagyma párolva   Jó l összekeverem,  Romertopfban krumplival és hagymával (négyfelé vágva) körülvéve a tetején baconnel borítva  egy órát sü töm.  Írta, fényképezte és főzte  : Marika Ma elkészítettem, disznóból, bacon nélkül és négyszeres mennyiségben. 2,5 órát sütöttem. Egy órát lefedve, majd fedő nélkül. Nem Romertopfban, hanem egy nagy fedeles kacsasütő tálban. 180 fokon. Gulyáskrém és paprikakrém helyett 2 kg húshoz 2 evőkanál paradicsompürét és 2 evőkanál Erős Pista szerű csípős paprikakrémet tettem. Fokhagymapor és mexikói fűszerkeverék is jött valahogy a kezem ügyébe. Egy-egy csapott kanállal adtam hozzá.    

A "tuti jó" rizs elkészitése

Kép
Ennek az eljárásnak a legnagyobb előnye, hogy két órán keresztül is melegen tudod tartani az elkészült rizst. Van másik módszerem is, ami igazán " pergős " rizst eredményez, de sokak szerint ez a jobb és ízesebb . Ide a sorra kattintva megtalálod a másikat!  Hozzávalók (10 főre bőven számítva): 1/2 kg rizs körülbelül 1 dl olaj  1 liter hideg víz 1 evőkanál Ízvarás, vagy az 1 liter víznek megfelelő leveskocka illetve só ízlés szerint még lehet petrezselyem, fokhagyma, vagy csípős fűszerpaprika Elkészítés : Egy kényelmes méretű lábost veszek, vagyis kicsit nagyobbat mint ami feltétlenül szűkséges lenne és ebbe annyi olajat t ö lt ö k, hogy "faltól-falig" beterítse a lábos alját. Kicsit elkezdem az olajat melegíteni, de vigyázva hogy ne égjen meg.  Bele ö nt ö m a rizst a majdnem forró olajba és nagy hőfokon, állandóan keverve elkezdem pirítani. A cél nem az hogy megbarnuljanak a szemek - éppen ezért keverjük figyelemmel és nagyon intenzíven - hanem hogy majd minden s...

Lecsós tarjaszelet

Kép
Mennyiségek: nuku! Mindenki csinálja szabadon, érzéssel. Legyen a hús kiklopfolva, sózva, mustárral kicsit megkenve egy kizsírozott tepsiben leterítve. Ezután szórjuk meg füstölt szalonna kockákkal, hagymával, paradicsom szeletettel és zöld paprikával. Betoljuk a sütőbe körülbelül egy órára és 180 fokra. Tehát a hozzávalók: Tarja szeletek Mustár Só Szalonna Hagyma Paradicsom Paprika Kevés zsír a tepsi kikenéséhez

Frankfurti leves - tanulmány

Kép
Ez még a húshagyó keddi menü része volt,  de tegnap nem volt idő bejegyezgetni. Miért tanulmány? Mert folytatása egy korábbi esetnek, ami felvetette, hogy kell-e tejföl a frankfurti levesbe? Akkor kiderült, hogy nem kell. A bejegyzés végén lévő képre kattintva két előző változat található. Egy teljesen új iskola látszik eltörölni mindent ami régi és sok kísérlet után elkészült a szinte felülmúlhatatlan Frankfurti leves. Amit az eredetiből meg kell tartani: A káposztát fedő nélkül és kevés szódabikarbóna hozzáadásával főzzük meg!.  Hozzávalók 14 (főre): 1 szép fej kelkáposzta 1/2 kg kelbimbó 1 kg sajtos frankfurti virsli (nem fontos, hogy sajtos, de ez volt éppen) 7 dkg vaj kevés olaj vagy zsír 1 nagy fej hagyma 3 dl tejföl 1 evőkanál liszt 1 teáskanál őrölt kömény 1/2 teáskanál szódabikarbóna levesfűszer (por vagy kocka) Elkészítés: Először megmossuk a kelkáposztát és csíkokra vágjuk. Körülbelül 2 liter vízben, fedő nélkül, a szódabikarbónával és levesfűszerrel megfőzzük. Egy ...

Gombás tészta

Kép
Hozzávalók (6 főre): 1/2 kg penne tészta 80 dkg Champignon gomba 1 dl oliva olaj 10 dkg vaj kevés napraforgó olaj fehér bor 1/2 citrom 1 csokor petrezselyem őrölt bors 1 kis csokor bazsalikom reszelt parmezán sajt Elkészítés: A tésztáról most ne beszeljünk, mindenki tudja. Legyen al dente! Jó fajta tészta esetén eligazít a csomagoláson feltüntetett útbaigazítás. A gombát tegyük fel az olajon párolódni. Amikor elfő a leve, öntsünk alá kevés fehér bort és pirítsuk le, keverés mellet. Ha ez is elfőtt, jöhet a citrom leve. Amennyiben még mindig látszik hogy ez csak Champignon és nem valami különleges erdei gomba, akkor még kevés vízzel folytassuk a párolást lesütést váltakozva. Adjuk hozzá a vajat és egy külön edényben a petrezselymet pirítsuk le kevés napraforgó (vagy bármilyen) olajon. Keverjük össze az egészet, szórjuk meg borssal és tépdessük bele a bazsalikomot. A kifőtt tésztára dobjuk rá a gombát és szórjuk meg reszelt parmezánnal. Tálaláshoz adjunk még parmezánt.

Csokitorta

Kép
Már megint egy születésnap Hozzávalók a tésztához: 5 tojás 1 bögre liszt (kb. 3 dl) 2 dl napraforgó olaj (a sietség miatt nem lehet vajjal vagy margarinnal szórakozni) 2 dl cukor 2 evőkanál kakaópor 1 evőkanál sütőpor 1 csipet só olaj és liszt a tortaforma kilisztezéséhez Elkészítés: Habverővel csak össze.. kilisztezni vajazni a formát és 150 fokon, lassan sütni, amíg kész.  További hozzávalók: 2 tejszín 4 evőkanál porcukor 10 dkg darált dió 1 evőkanál habfix    4 evőkanál kakaó por 4-6 evőkanál eperlekvár Elkészítés: Először egy diós krémet készítünk az egyik habbal, fixálóval és egy kanál kakaóval. Beletesszük a porcukor felét és a diót is. Három részre vágjuk a tésztát. Az alsó lapot megkenjük a lekvár felével, majd rákenjük a diós krém felét. Ezt megismételjük a következő rétegen. Ezután a maradék hozzávalóval, vagyis csak tejszínnel cukorral és kakaóval (most több kakaó megy bele, legyen jó sötét!) elkészítjük a külső csokikrémet. Ide már nem is kell habfix, mert a k...

Villámgyors piskótatorta gyümölccsel

Kép
 11 óra 30 percig vártam, hogy besétál egy torta a szomszédos cukrászdából az én konyhámba - eltitkolt szülinap lévén. Mivel ez nem történt meg,  gyorsan összedobtam egy piskótalapot.  Idő még arra se volt,  hogy ránézzek egy receptre,  nemhogy méregessek vacak kis mérlegemen. Szerintem,  életem legjobb tortáját hoztam össze. Hozzávalók: 5 tojás 1 bögre liszt (kb. 3 dl) 2 dl napraforgó olaj (a sietség miatt nem lehet vajjal vagy margarinnal szórakozni) 2 dl cukor 1 evőkanál sütőpor 1 csipet só olaj és liszt a tortaforma kilisztezéséhez Ezt mind habverővel összekeverjük és beleöntjük a formába. Előmelegített sütőben 200 fokon, légkeveréssel, 20-30 percig sutjuk. Tűvel nézzük meg hogy mikor kész. A töltelékhez valók: 2 db friss Oké habtejszín (általában 2,5, vagy 3 dl) porcukor ízlés szerint a habba vanillincukor habfix 1 narancs 2 kiwi 4-5 szelet ananász barackdzsem kockák porcukor ízlés szerint a gyümölcsökre csokireszelék A gyümölcsöket kockára vágjuk, lev...

Házi tészta és a lasagne

Kép
Kell egy tésztagép. Ha igazán élvezni akarod a tésztakészítést, akkor motoros gép kell neked és még egy kenyérdagasztó is jól jön - sőt szűkséges, mondom - ha élvezni akarod. A tészta kb. 10 főre: 1 kg rétesliszt 10 szép, nagy és sárga tojás (ha kicsik,11) Ezt a két hozzávalót bedobod a dagasztóba és addig forgatod, amíg szép labdává nem áll össze. Ezután fogod a tésztát és zacskóban beteszed a hűtőszekrénybe, minimum 12, de akár 24 órára is. Este szoktam bekeveri és reggel kezdem a nyújtást. A lasagne könnyű, mert vágni nem kell a tésztát. Mi kell még? 3 liter piros tésztaszósz  . Ezt elkészítheted a link nyomán található recept szerint, de annál sokkal szabadabban is, például maradékokból. A lényeg, hogy legyen benne darált hús, hagyma, fokhagyma bazsalikom, zsálya paradicsom (vagy lé), bor, tej vagy tejszín, füstölt szalonna. 1,5 liter besamelmártás. Nálam ma ez a tegnapi fokhagymakrémleves ből lett, mégpedig rizsliszt hozzáadásával. 15 dkg reszelt trappis...

Mézes rétes-kosár

Kép
Lásd az eredeti "Rétes kosárkák" receptet, csak a vajon kívül még mézzel is kenjük meg a lapokat. Most nem az "én vanília krémem" van bele töltve, hanem Aranka, kandírozott narancshéjjal dúsítva. Élkepesztően jó lett. Nem én csináltam, hanem Anyu, de hamarosan én is kipróbálom. Kandírozott narancshéj van bőven.

Rizslisztbe panírozni

Kép
Nem csak lisztérzékenyeknek! Azért jó, mert vékonyan, de teljesen bevonja a húst. Most natúr szelethez használtam, de rántott húshoz is nagyon jó. Annyira erősén elzárja a húst, hogy jobban benne marad az íze, a szaftja. Gyors vele a munka, mert tapad a húsra és lehullik a fölösleg.

Hmm... nagyon Cézár saláta

Kép
Bonyolult!  Gyenge idegzetűeknek nem ajánlom. Hozzávalók négy csoportja (17 főre): 1,5 kg csirkemell filé  csíkokban 2-3  evőkanál  mustár valami  jó   fűszerkeverék  (pl. Aldiban  kapható  Französische gewürzmischung) kevés  izésített  ecet ( ezúttal  levendulás volt) zsiradék a  hús   kisütéséhez  ( disznózsír ,  kókuszzsír  vagy bármi más) 12 szelet toast kenyér 6 nagy gerezd fokhagyma 18  evőkanál   olívaolaj só 3 tojás 2 teáskanál szardellapaszta 1 citrom leve még 3 gerezd fokhagyma 1,5 teáskanál bors só 2 fej Jégsaláta (vagy R ó mai saláta) 10 dkg parmezán sajt finomra darálva (esetleg egy kicsit  több ) Elkészítés : Előszór  a  húst   megsütjük  a  zsírban  vagy olajban és  fűszerezzük , majd egy kis  mustárral  és ecettel pácoljuk.  Félretesszük   k...

...ha túl édes a gulyásleves

Kép
Előre bocsájtom, hogy kerestem a hálón, hogy mások mit tesznek ha túl édesre sikerül a gulyásleves? Semmit, agyba-főbe dicsérik a főztjüket, hogy milyen mennyeien édes lett. Pedig nekem ez gondot okoz és minden gulyásnál van az a stádium, amikor túl édes. Ma a  gyógyszer  a babér volt. Ezzel már el is árultam, hogy  összes  elveimet feladtam. Soha nem tettem répát a gulyásba se sárgát, se fehéret és a babért keményen elleneztem. De ahogy Hofi Géza mondja: "Minden asszony  életében   jön  egy pillanat..." amikor az  összes  elveit feladja.  Hozzávalók (20 főre): 3 kg marha színhús 1,5 kg marha csont 14 db burgonya 8 db hagyma 30 dkg zsír 3 db nagy sárgarépa 2 db fehér répa 4 babér levél 1 ek majoránna 1 tk őrölt bors 4 ek (lehet púpozott) fűszer paprika 1/2 kg paradicsom 1/2 kg zöldpaprika (tv) 1 db piros kaliforniai paprika ...

Sült zöldségek

Kép
Akarod hogy az is megegye a zöldséget, aki eddig soha?  Garantálom hogy ez fog történni ha ezt elkészíted! Több  elvetemült krumpli imádon  kipróbálva. A karácsonyi szünetben egy benzinkútnál vettem fagyasztott zöldségeket és esküszöm a legolcsóbbat. Kellemes meglepetésben volt részem, mert nagyon jó volt. Miért? Mert finom zöldségekből volt összerakva. Azóta én még jobbat csinálok. Ugyanezt a mixet piacon vásárolt friss zöldségekből, ami persze még olcsóbb mint az előregyártott. A lényeg, hogy ne legyen benne semmi nemszeretem-zöldség, semmi öreg és a sárgarépa ne kocka legyen. Víz nélkül, csak kókuszzsírral. Hozzávalók: lila hagyma sárgarépa karfiol brokkoli kukorica kaliforniai paprika zöld hüvelyű rövidre vágott zöldbab (elhagyható) kókuszzsír só, ízvarázs Elkészítés: Minden zöldséget felaprítva, külön-külön kókuszzsíron megsütni. Kemény legyen, de ne nyers! A végén mindent lazán összekeverni!

Ágnes pogácsa

Kép
...nem tom' mér Ágnes, de olyan mint a zsíros pogácsa     Hamarosan kipróbáljuk. 

Fasirtba göngyölt, egyben sült karaj

Kép
Rózsika receptje Hozzávalók: 1 rövid karaj 1,5 kg darált hús 10 mokkás kanál só 2 egész tojás 3 evőkanál zsemlemorzsa egy nagy fej hagyma 2 evőkanál olaj vagy 1 evőkanál zsir a hagyma sütéséshez kevés víz a sütéshez fűszerek ízlés szerint (lehet magyaros borssal, paprikával, fokhagymával, de lehet római köménnyel egzotikus vagy csípős is egy kis csilivel, esetleg olaszos zsályával, oregánóval) Elkészítés: Előkészítjük a fasirtot a hagyományos módon. A szokásosnál kevesebb kenyeret tegyünk bele, illetve inkább azt is zsemlemorzsa formájában. A hagymát pedig kockára vágva és üvegesre piritva keverjük hozzá. A karajt enyhén besózzuk, majd bevonjuk a fasírtmasszával. Tegyük olyan tűzálló tálba, aminek van jól illeszkedő teteje és kevés vizet aláöntve süssük 180C fokon, lassan, néha még kis vízzel locsolva. Tálaláskor felszeletelt rántott gombával díszítettük. Krumplipüré és párolt lilakáposzta volt a köret. Az ebédről megmaradt hús ...

Füstölt lazac házilag

Kép
Füstölt kolbász és lazac lóg a rózsdombi erkélyen. Háttérben a budai vár.  A lazacot sóval, borssal és zúzott fokhagymával jól bedörzsöljük és a kolbászokkal együtt füstre tesszük. Hogyan tesszük füstre? ...hát úgy hogy van egy barátunk a Pilisben, aki szokott disznót ölni és van neki a kertjében füstölő. Még egy fontos tanács. Lazacot lehetőleg akkor vásároljunk amikor a filé akciós. Vagyis 3200/kg. Így nagyjából negyed áron jutunk hozzá az egyébként méreg drága füstölt lazachoz. Persze a házi füstölt lazac finomabb is, nem úszik az olajban, piros festékben és nincs túlfüstölve - ha ügyes a füstölőnk. A Karácsonyról most inkább nem mesélnék. Olyan volt mint amikor eljön "Az Úr Napja" - vakbélműtéttel, koccanásos balesettel és a tapasztalattal hogy van Élet a terveinken túl - és jó.

Májgaluska levesbe

Kép

Túristaként Egerben

Kép
Olcsó szállásért kattints a képre. Szezonon kívüli még kedvezmény is van Reggeli a közeli kávézóban  Besz...s! A minareten kereszt van! Ezért kellett turistáskodnom Egerben, hogy ezt is megtudjam. Bár már néhányszor elmentem mellette, de egy turistának tényleg más a szeme.   Ebéd borral, szódával, levessel, két lepedőnyi rántott szelettel 13 főre 12 ezer forintér. Kedvencem a Tükör Medence és tényleg mindig ilyen üres. A Török Fürdő legintenzívebb radioaktív viz e.  Este 9-ig nyitva!

Szűzpecsenye Wellington módra

Kép
Hozzávalók: 80 dkg szűzpecsenye 15 dkg gomba 5 dkg szalonna 2 evőkanál olaj 1 csomag leveles tészta 1 csokor snidling 1 csokor petrezselyem 1 fej vöröshagyma 1 tojássárgája A húst mosás után szárazra töröljük és a felhevített olajban megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk  Miután a húst kivettük az olajból, az apróra vágott hagymát, gombát és szalonnát pirítjuk meg benne. Szórjuk bele a felaprított snidlinget és petrezselymet is, fűszerezzük, majd vegyük le a tűzről.  A leveles tésztát már korábban felengedjük, ezután pedig kinyújtjuk.  Rákenjük a gombás masszát, és ráhelyezzük rá a húst. Összetekerjük, jól lezárjuk és a felvert tojássárgájával megkenjük. Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.

Tonhalkonzervből leves

Kép
Rosszul hangzik, de olyan mint egy igazán jól sikerült buillabasse.  Leírni nehéz lesz mert bizonyos fűszereket addig adtam hozzá, amíg eltaláltam az izét. Hozzávalók  (16  főre ): 4 tonhalkonzerv 180-200 grammos  típus 4 fej hagyma 2 citrom 6 babér levél 6 ág kakukkfű 1 evőkanálnyi egész bors frissen reszelt szerecsendió 6  db csirkeleves kocka só előbb 3 liter víz, majd annyi amivel felengedjük kb. 5 literre fél tubus szardellapaszta 10 dkg vaj 2 evőkanál liszt 1/2 liter tejszín 3 teáskanál ételkeményítő 3 teáskanál curry por 2 teáskanál Cayenne bors 2-3 teáskanál francia fűszerkeverék (Aldiban kapható) elhagyható 2 gerezd fokhagyma Az ötlet a 150 éves Képes Budapesti Szakácskönyvből való, ahol ez a 81-es recept. Pontosabban nem ez, hanem a Halbeles leves. Gondoltam egy tonhalkonzerv van olyan jó mint a halbél. Elkészítés. Előszór egy zöldség alaplét csinálunk. 3 liter víz, 3 fej hagyma héja...

A petrezselymes krumpli titka

Kép
Lehet hogy ezt csak én nem tudtam.  Azért megörökítem, nehogy más is így járjon hogy több évtizedet elt ö lt konyhatündérként és pont ezt nem tudja !? Miután a  meghámozózott  és felkockázott burgonyát  megfőztük   jó   sós   vízben....  Mindenki tudja hogy a krumpli mindig  sótlan , csak azt nem hogy miért? Mert már a  főzővízbe   túl  kevés  sót  szoktunk tenni. Tehát amikor  megfőtt ,  leszűrjük  - kevés  vizet  hagyhatunk is rajta, de tényleg keveset -  belekeverjük  a petrezselymet. De milyen petrezselymet? Hát bizony  sült  petrezselymet. Ez most nem a c vitamin bevitel ideje. Most az ízre megyünk . Egy kg krumplihoz egy  jó  nagy csokor petrezselymet  apróra  vágunk. Ezt fogjuk beledobni 1 dl olaj és 5 dkg vaj  felhevített  keverékébe. Kicsit meg is...

Gallo pinto

Kép
Hozzávalók 6-10 főre : (Attól függően, hogy reggeli, ebéd, főétel vagy köret. No persze attól is hogy milyen az étvágy és mennyire ízlik?) 1 kg bab 40 dkg rizs 1 nagy vöröshagyma 1 nagy lila hagyma 7 gerezd fokhagyma 2 zöld kaliforniai paprika 5-7 pici piros friss csili paprika olívaolaj só bors levesfűszer víz ízlés szerint lehet még több hagyma, sárga és piros kaliforniai paprikák, kolbászkarikák Elkészítés: A babot főzzük meg levesfűszeres vízben. A rizst is pároljuk a szokásos módon. Ezúttal olívaolajon pirítva és ahogy mindig, kétszeres vízzel.  Közben a hagymákat kockára vágva szintén olívaolajon üvegesre pirítjuk és hozzáadjuk a szeletelt fokhagymát majd a  kockára vágott színes paprikákat is. Ha kolbászt teszünk bele, akkor azt is most. (Ez nem eredeti, sőt nagyon magyaros, viszont finom.) Amikor minden kész a három alkotórészt összekeverjük és ha kell, kevés bab-főzőlével lázítjuk.  ...