Tonhalkonzervből leves

Rosszul hangzik, de olyan mint egy igazán jól sikerült buillabasse. 
Leírni nehéz lesz mert bizonyos fűszereket addig adtam hozzá, amíg eltaláltam az izét.


Hozzávalók (16 főre):

4 tonhalkonzerv 180-200 grammos típus
4 fej hagyma
2 citrom
6 babér levél
6 ág kakukkfű
1 evőkanálnyi egész bors
frissen reszelt szerecsendió
6  db csirkeleves kocka
előbb 3 liter víz, majd annyi amivel felengedjük kb. 5 literre
fél tubus szardellapaszta
10 dkg vaj
2 evőkanál liszt
1/2 liter tejszín
3 teáskanál ételkeményítő
3 teáskanál curry por
2 teáskanál Cayenne bors
2-3 teáskanál francia fűszerkeverék (Aldiban kapható) elhagyható
2 gerezd fokhagyma

Az ötlet a 150 éves Képes Budapesti Szakácskönyvből való, ahol ez a 81-es recept. Pontosabban nem ez, hanem a Halbeles leves. Gondoltam egy tonhalkonzerv van olyan jó mint a halbél.

Elkészítés.

  • Előszór egy zöldség alaplét csinálunk. 3 liter víz, 3 fej hagyma héjastul mélyen bevagdalva, az egész bors, a kakukkfű, két citrom héja, a leveskockák, esetleg só és a babér kerül bele. Ezt 2 órán keresztül kell főzni.
  • Ezután elkészítünk egy vajas hagymás rántást, amit hideg vízzel öntünk fel. Ebbe belekeverjük a halat, szardellapasztát, zúzott fokhagymát  és a tejszínt, majd így összeturmixoljuk. A rántásba használtuk fel a negyedik hagymát kockára vágva.
  • A halpürét felengedjük a leszűrt zöldséglével és hozzáadunk minden további fűszert. Ha nem elég sűrű a rántástól, akkor jöhet még a keményítő.
  • A végén a két citrom levét is belecsavarjuk. 
  • Olajba mártott és tepsiben pirított kenyérrel tálaljuk.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló