A "tuti jó" rizs elkészitése




Ennek az eljárásnak a legnagyobb előnye, hogy két órán keresztül is melegen tudod tartani az elkészült rizst. Van másik módszerem is, ami igazán "pergős" rizst eredményez, de sokak szerint ez a jobb és ízesebb.


Hozzávalók (10 főre bőven számítva):

1/2 kg rizs
körülbelül 1 dl olaj 
1 liter hideg víz
1 evőkanál Ízvarás, vagy az 1 liter víznek megfelelő leveskocka illetve só
ízlés szerint még lehet petrezselyem, fokhagyma, vagy csípős fűszerpaprika

Elkészítés:

  • Egy kényelmes méretű lábost veszek, vagyis kicsit nagyobbat mint ami feltétlenül szűkséges lenne és ebbe annyi olajat töltök, hogy "faltól-falig" beterítse a lábos alját. Kicsit elkezdem az olajat melegíteni, de vigyázva hogy ne égjen meg. 
  • Beleöntöm a rizst a majdnem forró olajba és nagy hőfokon, állandóan keverve elkezdem pirítani. A cél nem az hogy megbarnuljanak a szemek - éppen ezért keverjük figyelemmel és nagyon intenzíven - hanem hogy majd minden szem kifehéredjen. Ha elkezdenek a szemek megégni, akkor már gyorsan abba kell hagynunk ezt a műveletet és nem lesz igazán jó a főtt rizs. Ezért nem szabad spórolni az olajjal, hogy szépen, egyenletesen tudjuk megpirítani az egész rizsmennyiséget.
  • Amikor ez kész, akkor ráöntjük a hideg vizet. Nagyon fontos hogy hideg legyen, mert a forró rizsre ráöntött hideg víz által fejlesztett gőz garantálja a rizsszemek különválását.  Vagyis hogy ne ragadjon össze.
  • Ezután tovább kevergetjük és nagy lángon főzzük. Lehet hogy most egy kicsit lejjebb kel venni a tűzhely hőfokát, mert fröcsköl a víz, de arra vigyázzunk, hogy mindig forrjon. Most sózzuk, illetve levesfűszerrel izésítjük.
  • Addig kevergetjük, amíg a víz egy részét beszívja a rizs. Azt az állapotot kell megvárni, amikor már látszanak a víz tetején a rizsszemek, szóval már nincs egybefüggő vízréteg a szemek fölött és több ponton jön fől a gőz a  rizsszemek között. Már nem vízben úszó rizst látunk, hanem inkább egy félig főtt kását, ami még azért elég vizes.
  • Ekkor elzárjuk a tüzet és  lefedjük egy jól illeszkedő fedővel. Letakarjuk az egész lábost körben az aljáig sok konyharuhával. Az direkt jó ha az alsó konyharuharéteg nedves. Nálam mindig sok van használatban (hiba) és bizony van amiből néha már majdnem csavarni lehet a vizet. Ezekkel kezdem a betakarást. Így hagyva tálalásig meleg marad a rizs, és amikor levesszük a fedőt pont jó.
  • A betakarás előtt lehet beledobni egy csokor aprított petrezselymet, vagy zúzott fokhagymát, esetleg fűszerpaprikát.

rizsfőzésnek ezt a módját Máriától tanultam, ő pedig a vejétől
Bevált.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló