Bejegyzések

Rakott tarja szeletek

Kép
Semmi az egész csak egy tepsit kivajazunk (margarinnal is lehet). Vastagon beborítjuk hagymával, arra vékonyan szeletelt krumplit terítünk. Jól megsózzuk majd beborítjuk a szintén besózott és klopfolt tarjaszeletekkel. 60-80 perc alatt 280 fokon megsül.

Gulyáskrém házilag

Kép
Ez egy igazi véletlen - vagy hogy mondjam (?) - felfedezés.  Mint a legjobb művészek én is azt mondom:  nem alkottam, találtam.  Kezdődött azzal hogy volt egy drága nagypapám, akiről majd készítek egy külön bejegyzést az "és akiktől tanultunk" címke alá. Ő főzött, amikor már nyugdíjban volt, és a kisebb gyerekei még iskolába jártak. A fiúk azt mondták, hogy nem akarnak napközibe menni, inkább bármit megesznek ha Édesapa főz. Az csak jobb lehet. Jobb is volt. Szóval Nagypapa príma bográcsgulyást készített, de azt még akkor tanulta amikor katonatiszt volt és nagyobb fiúknak főzött laktanyában, táborba sőt a fronton is. Nem tudom volt-e abban az időben gulyáskrém? Meglepő hogy mi minden volt a háború előtt amit nem is gondolnánk. Na mindegy. Viszont amikor már én lábatlankodtam a bogrács körül, Nagypapa bőven adta bele a fűszerkeveréket és ha lediktálta a receptjét, nem hogy nem hagyta ki, hanem az egyik legfontosabb hozzávalóként említette. Így aztán ezt ...

Böjtös pizzáim

Kép
Hát igen... ez a kis cucc kéne nekem Bocs, hogy nincs képem hozzá - mármint a bejegyzéshez, de amikor csúcsra járatom a konyhát KÉPtelen vagyok fényképezni. Ellenben az elmúlt pénteken készült háromféle bitang jó pizza, - ami nagy szó, mert nagyon nehéz hús nélkül - és le kell írni a saját szent emlékeztem kedvéért. Valami gombás, amire már most nem emlékszem, de az nem nagy baj, mert gombával mindig lehet remekelni. A másik a zöldséges, abból a bizonyos előregyártott és mélyhűtött, közepes minőségű micsodából, amit Mexikói Zöldségkeveréknek hívnak és ha nem vagy egy nagy konyhatündér, íztelen vacak lesz belőle. A harmadik meg halas és ez volt a nagy szám, mert minálunk azt piszkosul nem szeretik. Most viszont felszippantották mint a porszívó. Zöldséges és csípős Hozzávalók (1 nagy tepsihez): 2 fej hagyma 40-50 dkg Mexikói Zöldség mix 6-7 db konzerv, egész paradicsom a levével 3 jó csípős hegyes zöldpaprika 1/2 ek liszt csípős szegedi fűszerpaprika ...

Hájas tészta

Kép
eletforma.hu - kattints a képre

A pocsék zöldbablevesek ideje lejárt!

Kép
Egy idő óta minden hüvelyest - mint bab, lencse, sárgaborsó - lecsó alappal készítek és hihetetlenül jó. Megcsinálsz egy "kalsszik" lecsót, összeturmixolod és hozzáadod a szárazbab leveshez például. Sokadik elkeseredett kísérletem volt ma a zöldbabbal, de megint meghozta gyümölcsét hogy nem adom fel. Hirtelen az a gondolatom támadt, hogy ha vannak emberek akik tényleg szeretik a zöldbablevest, akkor annak olyasminek kell lenni mint a fejtett vagy száraz bab leves. Ez annyira beigazolódott, hogy legközelebb füstölt húst is fogok belefőzni. Na de itt még nem tartunk! Most el kell készítenem egy jégkrém tortát, de amint újra lesz időm, leírom a pontos receptet! Itt vagyok. Hozzávalók (20 főre) 2 kg fagyasztott sárga hüvelyű zöldbab 4 fej hagyma 4-5 zöldpaprika 3 evőkanál sűrített paradicsom, vagy 5 friss, vagy konzerv amiben egész paradicsomok vannak 3 evőkanál liszt olaj (lecsóhoz is, rántáshoz is) először két liter víz, aztán amennyi még kell ízvaráz...

Serpenyős tészta kolbászgombócokkal

Kép
Hozzávalók (4 főre): 250 g csavart csőtészta vagy más rövid tészta 20 dkg zöldborsó 7,5 dkg húsos füstölt szalonna 3 hagyma 25 dkg gomba 20 dkg sárgarépa olaj 40 dkg sütnivaló kolbász, vagy házilag készített kolbászhús só (a szószhoz vigyázzunk vele mert a szalonna és a kolbász sós, de a tészta főzővizébe ne sajnáljuk!) Cayenne-bors 20 dl jó tejszín, nem főző 5 dl húsleves 1 cs petrezselyem kevés ételkeményítő Ez itt persze nem négy főre volt Elkészítés: Készítsünk elő a hozzávalókat, ahogy a képen látható. Mindent jól mossunk meg és aprítsuk! A szalonnát kis kockára, a kolbászt bőréből kinyomva golyóbisokba, a hagymát kockára, a répát hajszál vékony szeletekre. A zöldborsót, ha fagyasztott engedjük fel és egy kicsit pároljuk meg ízesítve. A gombát negyedeljük! Először kevés olajon tegyük fel a hagymát pirulni, de még mielőtt jobban kisülne már adjuk is hozzá a kolbászgolyókat. Amikor ez elkészült, tegyük félre úgy hogy szűrj...

Piros ragu olasz tésztához

Kép
Sajnos a képen látható tészta melléfogás, mert egy spagettinek nevezett magyar gyártmány, alig vastagabb mint a cérnametélt. Már szárazon is töredezett, de a szósszal keverve teljesen szétment, pedig "al dente" volt leszűrve Hozzávalók: fél kg marha darálva fél kg borjú darálva 5 dkg szalonna 2 púpozott ek. sűrített paradicsom fél liter paradicsomszósz (akár Sió lé) 1 bögre tej 1/2 bögre fahér bor só, bors olaj 1 ág (marék) friss rozmaring 1 ág (marék) friss zsálya 1 sárgarépa fél fej hagyma 1 gerezd fokhagyma Elkészítés: A húst lefedve pároljuk, minden nélkül. Másik edényben a hagymát, szalonnadarabot, sárgarépát egyben - olajon pároljuk. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a fűszereket (a szószt még nem!). A két lábos tartalmát összeöntjük, beleöntjük a tejet és 5 percig még a tűzön kevergetjük.  Hozzáadjuk a fehérbort, majd a paradicsomszószt. Ha kell, kis vizet is. Sóval, borssal kiegészítjük az ízét.

Csokis Pavlova

Kép
Aki egyszer csokis Pavlovát csinál,  soha többé nem akar fehéret. Amikor fehér habcsóklapot csinálsz kudarcnak számít hogy a belseje ragadós marad. A csokisnál ellenben éppen ez a jó. Olyan ettől mint a legjobb brownie. Hozzávalók: 8  tojásfehérje 50 dkg porcukor 1 ek. ecet (nem tudom ? %-os ezért almaecetet használtam inkább, de a citrom is jó) 3 popozott ek. holland kakaó fél liter (esetleg kicsit több) tejszín 2 habfix 2 vaníliás cukor 30 dkg kiwi 20-30 dkg magozott meggy Elkészítés: A porcukorból tegyünk félre 6 evőkanálnyit a tejszínhabhoz a többit tegyük a felvert tojásfehérjéhez, amikor már kemény. Még a cukor előtt adjuk e felvert tojásfehérjéhez az ecetet. Végül a kakaóport keverjük hozzá még mindig a habverővel. Terítsük szét a habot egy sótópapírral borított tortasütő lapra, vagy vagy pizzasütőre. Tortaabroncs nem kell. Süssük ki 150 fokon, lassan. Körülbelül egy órát lehet ezen a hőfokon szárítani, csukott sütőajtóva...

Rakott krumpli nyers krumpliból böjtösen

Kép
...de jó lesz ez sonkával vagy kolbásszal is Kizsírozott tepsibe szépen lapozzuk le a vékonyra szeletelt burgonyát. Érdemes - mert gyors - jó nagy krumplikkal dolgozni. Tegyünk rá valamilyen megpárolt zöldséget, akár hajszál vékonyra szeletelt hagymát is. Osszuk el rajta a szeletelt  kemény tojást ! Ezután borítsuk be egy réteg szeletelt sajttal. Kenjük meg tejföllel és jöhet ismét egy réteg burgonya. Végül befedjük megint szeletelt sajttal. 200 fokon fedetlenül süssük 50 percig. Lehet egy sor krumpli egy sor zöldség vagy hús és egy sor sajt is - egyszerűbben. Úgy kell ezt felfogni mint egy pizza aminek a tésztája maga krumpli. Csak kreatívan! Kár lenne most itt hozzávalók listáját írogatnom. Ezt mindenki össze tudja dobni abból ami a keze ügyébe akad. Csak krumpli legyen és sajt!

Hideg tárkonyos csirke

Kép
A jól besózott csirkemellbe lebenyenként egy egész újhagymát döfünk. A zöld részét is (két részletben megy, összesen négy). Ezután a csirkemellet spárgával jól megkötözzük hogy amennyire lehet hengeres és tömör legyen. Megkenjük olajjal és tejföllel, majd alaposan meghintjük tárkonnyal és vajra helyezve, alufóliával latakarva megsütjük. Ami itt a képen nem látszik még, paradicsomszeletekkel beborítottam, hogy ne égjen meg a külseje. A sült paradicsomot a hidegtálra halmoztam. Az alsó képen látszik kicsit. Szeletelve hidegtálon tálaljuk

Gesztenye torta

Kép
Hozzávalók a tésztához: 7 tojás 14 dkg cukor 16 dkg liszt 3 dkg instant kakaó Hozzávalók a krémhez: 1/2 l tej 5 dkg főzős pudingpor 25 dkg cukor kevés konyak és rumaroma, vagy rum 1/2 kg gesztenyemassza 25 dkg vaj 1 cs vaníliás cukor ... a szívecskékhez és a díszítéshez: 15-20 dkg gesztenyemassza kevés rum 1-2 tábla nagyon jó keserű csoki (Szerencsi sárga papíros, vagy ilyesmi - nem 1 eurós boltban vásárolt!) 3-5 dl tejszínhab, ízlés szerint porcukor bele és persze habfix Kell még valamit mondanom? Megsütjük a piskótát, három lapra vágjuk. Összekeverjük a kész pudinggal és a jó puha, habosra kevert vajjal a gesztenyemasszát. Bele csöppentjük a rumot, ízesítjük vaníliás cukorral és megkenjük a tortát. Persze a jól kihűlt lapokat. Aztán elbabrálunk a szívecskékkel, feldíszítjük a tortát és gyertyát vagy tűzijátékot biggyesztünk rá. 

Hamvazószerdai kétfogásos vacsora

Kép
Daraleves,  spenótos-tojásos  és paradicsomos nokedli salátával. Daraleves Hozzávalók (4-6 főre):  10 dkg búzadara 5 dkg vaj 3 ek olívaolaj 2,5 dl tejszín 1 marék rozmaring 2-3 db szegfűszeg 5-10 szem egész bors késhegynyi pirospaprika 1-1,5 l víz 2 evőkanál ízvarázs vagy a víznek megfelelő mennyiségű leveskocka tálaláskor 1 csokor apróra vágott petrezselyem amit én ma elfelejtettem Elkészítés: A darát a vajon és az olajon világosbarnára pirítjuk, majd felöntjük vízzel, beletesszük az ízvarázst és forrás közben folyamatosan kevergetjük, amíg megfő a dara. Hozzáöntjük a tejszínt. Közben a rozmaringot a borssal és a szegfűszeggel megdaráljuk. Ezeket a fűszereket a pirospaprikával együtt belekeverjük a levesbe. Pár percig még főzzük, majd tálaláskor még friss, aprított petrezselyemmel hintjük meg. Spenótos nokedli Hozzávalók (4-6 főre): 20 dkg spenót 2 teáskanál ízvarázs 8 tojás 4 gerezd fokhagyma 8 ek liszt 5 dkg vaj 2 ek só a főzővízbe 5-8 dkg reszelt Trappista sajt Elkész...

Carbonara - az igazi

Kép
Eredeti recept, angolul a képre kattintva elérhető! Még több képpel. Carbonara spagetti hozzávalók (4 főre): 200 g tokaszalonna 100 g Pecorino sajt (vagy Parmezán) 4 tojássárgája 1 egész tojás 350 g spagetti Bors Só 1. Vágd fel kb. egy cm-es kockákra a tokaszalonnát. Ha nem kapsz ilyet, tulajdonképpen bármilyen húsos szalonna jó hozzá, de az olaszok általában tokaszalonnából (“guanciale”) vagy a híres hasaalja szalonnájukból (“pancetta”) készítik. 2. Egy nagy serpenyőben, plusz zsiradék hozzáadása nélkül, alacsony lángon kezd el pirítani a szalonnát. 3. Tedd föl a vizet a spagettinek forrni. Amikor felforrt, tedd bele a tésztát és főzd meg. A szokásosnál kevesebb sóval ízesítsd, mert a szalonna elég sós magában is. 4. Közben készítsd el a carbonara spagetti “szószt”. Ehhez először válassz szét négy tojást, csak a sárgájára lesz szükséged. Tedd bele egy nagy tálba, és adj hozzá egy ötödik tojást egészben, tehát a fehérjével együtt. 5. Add hozzá a reszelt Pe...

Vajban párolt, fűszeres lapocka sültkrumplival

Kép
Az eredeti recept fejenként 25 dkg húst javasol.  Ezt én nem tartottam be - 15 dkg jutott - , sajnos,  mert olyan finom, hogy kevésnek bizonyult. Hozzávalók a húshoz (20 főre): 3 kg sertés lapocka 4 nagy sárgarépa 8-10 fej hagyma az eredeti recept szerint még fokhagyma, de kihagytam és nem bántam meg  só, bors, ízvarázs, piros arany 2 nagy csokor petrezselyem kakukkfű majoránna lestyán tárkony 15 dkg vaj 2 dl fehér bor Elkészítés: A hagyma felét vágjuk össze nem nagyon apróra és dinszteljük meg a vajon. Várjuk kockákra a húst és dobjuk rá a hagymára. Közben a sárgarépát is hámozzuk, kockázzuk és az eddigiekhez keverjük. A petrezselymet aprítva szintén beleadjuk. Fűszerezzük, pároljuk és apránként, amikor lesül locsoljuk borral. Ha kell több is lehet 2 dl-nél. Fedjük le, dobjuk bele a hagyma másik felét szintén aprítva és addig pároljuk, amíg vaj puha lesz a hús. Tartatjuk 100-120 fokos sütőben tálalásig. Különösen ha még nem puha a hús. A sült krumplit ha csak lehet friss...

Csokoládétorta

Kép
Hozzávalók, a tésztához: 7 tojás 5 dkg kakaó por 18 dkg porcukor 18 dkg darált dió 8 dkg zsemlemorzsa 7 tojás fehérjét kemény habbá verünk, majd a tojás sárgájával, 5 dkg kakaóval, 18 dkg porcukorral, 18 dkg darált dióval és 8 dkg zsemlemorzsával összevegyítjük.  Papírral kibélelt tepsiben vagy tortaformában, előmelegített sütőben, lassú tűznél jól átsütjük. Ha kihűlt, kettévágjuk. Hozzávalók, a krémhez: 2 Oké tejszín (2,5-3 dl/db) 3 ek porcukor 1 vanillincukor 2-3 ek kakaópor 4  púpozott evőkanál piros lekvár Habverővel mindezt keményre keverjük. Habfixáló nem kell, mert a kakaó hozzáadásával nagyon keményre felverődik a tejszín. Meg kenjük az egyik lapot lekvárral, majd a csokikrém felével. Befedjük a másik lappal és kívülről is bevonjuk a többi krémmel. Tejszínhabbal, vagy csokireszelékkel díszíthetjük.

Gombás, olívabogyós sült csirkecomb

Kép
...megpusztálva Hozzávalók (20 főre): 40 db csirke alsó comb 1 kg gomba 2 vöröshagyma 1 lila hagyma 2 paradicsom 1 sárgarépa 2 ek tejföl kevés olaj vagy zsír a gombaszószhoz 1 csapott ek. liszt levesfűszer só csirkefűszer ha éppen van valami otthon, de elhagyható majd még olaj bőven a csirkecombok elősütéséhez (ez lehet egyszer már használt, de jó ízű és nem égett olaj) kevés vaj a tepsi kikenéséhez egy nagy (7-8 dl) befőttes üvegnyi zöld olívabogyó 25 dkg füstölt sajt Elkészítés: A gombaszószt előre is megcsinálhatjuk. A hagymákat lepirítottam olajon és rádobtam a paradicsomot, apróra vágott répát, majd a gombát. Ezt sokáig fonnyasztottam aztán, néha kis vizet öntve alá. Most nem volt fehér bor a kezem ügyében, de ha lett volna, azzal locsoltam volna. Liszttel meghintettem és két evőkanál tejfölt kevertem hozzá. Közben a combokat besóztam, fűszereztem Egy nagy és mély tepsit vajjal kikentem és a csirkecombokat bő olajban jól átsütöttem. Nem készre, de úgy hogy lehetőleg már ne legyen ...

Csirkecomb filé karfiollal és sajttal

Kép
Tegnap volt és a Dubarry csirke helyett készült.  Jobb, mert nem kell hozzá besamel. Sajnos megint csak főzés közben volt egy ki s időm fotózni. Tálalás után az egész eltűnt mit ha egy óriási ipari porszívó szívta volna be.  A csirkecombot kifilézni,  kivajazott tesibe sózva lerakni, tejföllel megkenni. Közben nyers karfiolt ledarálni, sóval prézlivel, tojással összegyúrni és a csirkékre halmozni. Mindezt lefedve 40-50 percig sütni, majd fedő nélkül, vékony sajtszeletekkel, vagy reszelt sajttal betakarva tovább sütni erős pirulásig.   Részletes leírás és a pontos mennyiségek később. Ám az eredeti recept addig is itt megtalálható!

Hekk filé tepsiben

Kép
Rémes a kép, úgyhogy be kell vallanom az igazat.  Ezen a napon majdnem gutaütést kaptam, mert a halas Hekk helyett valami Alaszka filét adott, de ez csak akkor derült ki amikor már kiolvadt.  Mondanom sem kell több volt a víz mint a hal, a Hekkel ez nem így szokott lenni.  Mégis "Hekk filé tepsiben" a recept címe mert ez egy nagyon jó recept amit le kellett írnom hogy legközelebb meg tudjam csinálni valóban Hekkel.  Hozzávalók 6 személyre: 6 szép nagy szelet Hekk filé 1 pici vöröshagyma (ha nagy elég az egy negyed része) 1 pici lila hagyma 3 nagy gerezd fokhagyma 1 tojás sárgája 2 ek kész majonéz 1 ek ketchup só, bors 6 nagy de vékony (2 mm) szelet trappista sajt olaj kevés liszt Elkészítés: A halat ha mélyhűtött, kiolvasztjuk és jól leszárítjuk. Ezután sózva és lisztben megforgatva olajban kisütjük. Kivajazott tepsibe lerakjuk a mindkét oldalán pirosra sütött halszeleteket. Közben a hagymákat összevágjuk és kevés olajon lepirítjuk. ...

Paprikás-paradicsomos töltött karaj

Kép
A karajt megtöltjük a kolbásszal és kenjük meg olajjal. Alaposan besózzuk, majd paradicsompürével és piros arannyal vastagon bekenjük. Ezután szórjuk meg bőven kakukkfűvel, vagy száraz pizzafűszer keverékkel. (Vagy mindkettővel.) Tegyük a sütőbe fedő nélkül és addig sütögessük, amíg csak lehet. Ez akár egy óráig is eltarthat. Csak néha kell megforgatni. Közben a többi fogással dolgozhatunk. Ha már eléggé megkérgesedett minden oldala, öntözzük meg vörösborral és fedjük le. Így süssük még másfél-két órán át, amíg vaj puha nem lesz a hús. Szeleteljük és párolt zöldbabbal, vagy amivel csak tetszik, tálaljuk! Amíg lehet alatt azt értem, hogy amíg meg nem ég. Míg ez szépen süldögélt, én 1,5 kg lisztből 15 tojással tésztát gyúrtam, vajas-zsályás tésztához.

Citromos spagetti

Kép
Hozzávalók (4 adaghoz): 500 g spagetti 1 gerezd fokhagyma (sőt több) 2 citrom frissen facsart leve 75 ml olívaolaj só 300 ml (egy nagy csésze) finomra reszelt parmezán 1 csokor petrezselyem 1 citrom frissen reszelt héja Elkészítés: Tegyük fel a tésztafőző vizet. Sót csak forráskor, a tészta előtt közvetlenül dobjunk bele. Három literenként egy csapott evőkanál só kell a főzővízbe. Közben a félbevágott fokhagymagerezdekkel dörzsöljük be egy tál belsejét. ebben fogjuk összekeverni a tésztát a szósszal. A maradék fokhagymát én összetörve a tálban hagytam. (Eredeti recept azt mondja hogy dobd ki.). A frissen facsart citromlébe kevergetés mellett bele kell csöpögtetni az olívaolajat. Majd a parmezánt és a frissen reszelt citromhéjat is hozzáadjuk, de egy keveset mindkettőből tegyünk félre a tálaláshoz. A szószt jól keverjük össze. vágjuk apróra a petrezselymet A spagettit al dente kifőzzük, majd a szósszal jól összekeverjük. Tartsunk vissza egy keveset a főzőléből, m...

Lengyel uborkaleves

Kép
 Hozzávalók: 1 kg csirke vagy disznó hús 1/2 kg sárgarépa 30 dkg fehér répa 30 dkg zellergumó 1 póréhagyma 3 babérlevél 1 kg krumpli 2 evőkanál liszt 1/2 liter tejföl ételízesítő (Ízvarázs) só bors lestyán friss kapor ÉS 1 kg aprított kovászos és savanyú uborka keverve (a képen látható lengyel termék lenne az igazi, de próbáljuk meg a Magyarországon kapható uborkákkal, hátha sikerül!) Elkészítés: Először a húst a zöldségekkel és a babér levéllel főzzük meg mint egy húslevest. Szerintem maradék húslevest is felhasználhatunk erre a célra. Közben a krumplit hámozzuk meg és vágjuk kockára! A megfőtt zöldségeket törjük össze villával és a húst tegyük el egy más alkalomra. (Második fogás, vagy aszpikos hús lehet belőle.) Miután visszatettük a levesbe a zöldségeket, mehet bele a krumpli is és a fűszerek. Csak a friss kaprot hagyjuk a végére. Készítsük el a habarást úgy hogy a lisztet 2 dl vízzel és a tejföllel keverjük el. Ezt is adjuk a leveshez akkor, am...

Paradicsomos bab

Kép
Hozzávalók: 1/2 kg bab 1 nagy fej hagyma 4 nagy gerezd fokhagyma 1 evőkanál disznózsír só, bors, paprika, zöldséges ízvarács 1 csapott ek piros arany 2 nagyobb ek paradicsompüré Elkészítés: A babot előre megfőzzük. A hagymát aprítva a zsíron megpirítjuk, a fokhagymával együtt., majd beledobjuk a leszűrt babot és fűszerezzük. Így pirítjuk még egy darabig és azután hozzáadjuk a piros aranyat meg a paradicsomot. Hidegen vagy melegen, köretként vagy egytálételként egyaránt tökéletes.

Csicseriborsó héjának eltávolítása, humusz készítés

Kép
Tisztított szemek Ha nem konzervből készíted a csicseriborsókrémet (Humuszt), ezt a sziszifuszi műveletet bizony el kell végezned. Először meg kell főzni puhára a borsót, majd úgy, ahogy a meggy szemeket szoktuk lődözni, csúcsos felüknél három ujjad közé csíped a borsót és kipattintod a héjából. Azért gondolom, hogy a konzerv már héjatlan, mert egyetlen általam ismert Humusz recept sem írja ezt a fontos műveletet. Pedig enélkül nem sikerülhet. Nagyon nehezen jöttem rá én is. Először főztem a borsót egy napig és nem puhult meg a héja. Megdaráltam, ehetetlen lett. Majd egy másik alkalommal megpróbáltam quodlibet-tel átpasszírozni. Nem ment. A fele nem ment át, a másik felével meg szépen átcsúsztak a kisebb de nagyon zavaró cellulóz darabok. Ma végre magamtól rájöttem. Aki ez után azt mondja hogy macerás a paradicsom héját lehámozni, az nézze meg a képeimet! Sok munka, de megéri. Végre először sikerült jó csicseriborsókrémet készítenem. A visszamaradt cellulóz Ami még kell...

Rumos-meggyes babapiskótatorta

Kép
Egyszerűen jó kedvem volt és csinálnom kellett valami jót. Mondhatnám, virágos jó kedvem volt. Végy másfél csomag babapiskótát, rakd le és locsold meg rummal, majd jó folyékony meggylekvárral öntözd. Ez után jön még egy réteg piskóta, amit cukrozott tejföllel kell bevonni. Habverővel felvertem a tejfölt és úgy adtam hozzá a porcukrot. Pikáns ízt ad a sütinek, de senki meg nem mondja hogy tejföl van benne. A következő réteg egy főzött vaníliapuding, majd végül vaníliás cukorral ízesített tejszínhab. És ha nem pont ezeket rakod bele hanem valami hasonlót, ugyanolyan jó lesz.  Na jó, jöjjenek a hozzávalók: 30 dkg babapiskóta 0,5-1 dl rum (vérmérséklet szerint) 1 kis üveg meggylekvár 3 dl tejföl 6 evőkanál porcukor (kettő a tejfölbe és négy a pudingba) 1 csomag főzős vanília puding 1/2 liter tej 3 dl habnak való tejszín (nem tartós) 1 habfix 1 vaníliás cukor 1 kanál porcukor jöhet még, ízlés szerint a tejszínhabba Az elkészítés fentebb már leírva. C...

Lila hagymás karfiol oldalassal

Kép
Ez már megint a  "ronda de még annál is finomabb"  kategóriába esik. Meg kell örökíteni mert szenvedünk krumpli és rizs monotonitásától. Néha jön még valami unalmas párolt zöldség, de nagyon nehéz eredeti köretet kitalálni. Tehát itt a köret a lényeg. Kell hozzá friss karfiol, valami zsiradék, amin megpirítjuk, de nem sok mert jön még rá  az olajban kisütött 2 mm-re szeletelt lila hagyma. A karfiolt miután rózsáira szedtük, késsel még felezzük-harmadoljuk és dobjuk zsíron vagy olajon pirított reszelt hagymára, amibe egy-két gerezd fokhagymát is szeleteltünk. Pirítjuk, sózzuk majd amikor már odakapna meglocsoljuk vízzel. ezt addig ismételjük, amíg úgy félig megpuhul. Jénai edénybe tesszük és ezután kisütjük a lila hagymát, amivel szépen beborítjuk és tálalás előtt összesütjük sütőben. Mégiscsak nézzük a hozzávalókat a karfiolhoz: 1 karfiol 1 fej vöröshagyma  2 nagy fej lila hagyma 2 gerezd fokhagyma só víz Az oldalast két cso...

Hideg töltött pisztráng

Kép
Mondhatnám egy sushi, ami ehető.  A megszelídített magyar sushi. Először jöjjenek a képek, később majd leírom azt is hogyan csináltam. Akciós volt a pisztráng a Metró-ban. 2,5 kg pisztrángból csak 10 dkg csontot dobtam ki. Lett 5 töltött pisztráng és egy álom finom halászlé. A filézéstől cafatokra ment halhús így állt össze a folpack alatt klopfolástól. Grillezéshez használatos, jó erős alufóliát vettem. Szeletelés előtt ilyen szép volt ...és ilyen szép... Mint ha sushi lenne (de százszor finomabb) Mandarinos, mézes-sós bébirépával tálalva. Hozzávalók (10-16 főre): 2,5 kg pisztráng 1/2 kg koktél rák 1/4 kg friss, leveles spenót 3 dl erős aszpik (leveskockából, zselatinnal) 4 ek liszt  10 dkg vaj 4 dl tej 2 ek tejszín fehér bors 2 tk búzadara fekete bors babér levél citrom 2 evőkanál konyak 3-4  kemény tojás só szódabikarbóna  erős alufólia halfűszer (elhagyható) Elkészítés: Előszö...

Tenkes kedvence

Kép
Hozzávalók: 70 dkg marhabélszín 70 dkg sertéshús 30 dkg szárnyasmáj 30 dkg zsír 40 dkg vöröshagyma 1 csipet törött bors 1 csipet pirospaprika 5 dkg só 20 dkg füstölt szalonna 10 dkg gomba 3 db tojás 12 dkg liszt Elkészítés: Elkészítés: A hizlalt bélszín egész külső felületét beolajozzuk, és zsírpapírba csavarva 2-3 napig pihentetjük. 1-2 órával a felhasználás előtt lefejtjük róla fényes borítóhártyáját. Mind a bélszínt, mind a sertéshúst egyenlő szeletekre vágjuk, és jól kiverjük, hogy minél nagyobb felületet kapjunk. A füstölt szalonnát vékonyra metéljük, megsütjük és leszűrjük. Zsírjában megpirítjuk a kis kockákra vágott szárnyas májat, majd hozzáadjuk a hasonlóképpen összevágott gombát, és sóval, borssal készre pároljuk. Ezután ráütjük a tojást, és óvatosan kevergetve addig tartjuk a tűzön, amíg jól megköt. A tölteléket a bélszínszeletek közepére arányosan elosztjuk, ráborítjuk a sertésszeleteket, majd darabonkén...

Zöldséges torta

Kép
Hozzávalók: 1 doboz leveles tészta 1 nagyobb cukkini  1 padlizsán 1 kaliforniai paprika 1 cs újhagyma 15 dkg húsos szalonna olívaolaj 1,5 dl főzőtejszín 3 tojás 1 teáskanál bazsalikom 1 teáskanál rozmaring 15-20 dkg reszelt trappista Elkészítés: Az olívaolajon a bacont lepirítom, a hagymát megpárolom.  A cukkinit hosszában 1-2 mm csíkokra vágom szeletelőgéppel. A padlizsánt hasonlóan, de azt még keresztben is csíkokra vágom kézi késsel. A szintén felcsíkozott paprikával a zöldségeket rádobom a hagymás szalonnára.  Együtt, fedő alatt párolom. Óvatosan megsózom, mert a szalonna elég sós.  A tésztát a pités tálban elfektetem, méretre szabom, villával megdöfködöm és berakom a sütőbe kicsit elősütni.  A tojásokat felverem, összekeverem a tejszínnel, bazsalikomot, rozmaringot hozzáteszem. Csak akkor sózom, ha a zöldség nem túl sós.   Végül az egészet összekeverem és a félig megsült tésztára öntöm. Reszelt sajttal lefedem.  A 190 fokra e...

Spenótos és gombás-paradicsomos pizza

Kép
Pizzát sütni nem fogsz úgy megtanulni hogy néha - mondjuk fél évente egyszer - eszedbe jut, hogy süssünk pizzát! A pizzát csak úgy fogod megtanulni, ha hetente egyszer pisztolyt nyomnak a bordáid közé, hogy: süssél pizzát!   Még mindig, pedig már mondhatom hogy tudok pizzát sütni, észreveszem, hogy megilletődve nyúlok a kelt tésztához, nehogy valami bántódás érje.  Pedig az olasz pizzát ütni vágni kell. Nehogy már túlságosan meg találjon kelni! Az így elvert tésztát aztán könnyebb vékonyra nyújtani. Na de nem mesélek erről többet, mert ezt mindenkinek magának kell megtapasztalni, ehhez kell a minimum heti egy pizzasütés. A tészta receptjét megtalálod itt!  Ne zavarjon meg a fotó, az még az első próbálkozásaim egyike volt, ma már sokkal vékonyabbak a pizzáim. Akkor még 25 dkg liszt ment egy 43 x 35-ös tepsibe, ma már 20 dkg. Ezt úgy csinálom, hogy a fenti linken található recept hozzávalóit megemeltem 60 dkg lisztre és 3 tepsi lesz belőle. Persze mindenkinek át kell s...