Hamvazószerdai kétfogásos vacsora

Daraleves, 
spenótos-tojásos 
és paradicsomos nokedli salátával.


Daraleves

Hozzávalók (4-6 főre): 
10 dkg búzadara
5 dkg vaj
3 ek olívaolaj
2,5 dl tejszín
1 marék rozmaring
2-3 db szegfűszeg
5-10 szem egész bors
késhegynyi pirospaprika
1-1,5 l víz
2 evőkanál ízvarázs vagy a víznek megfelelő mennyiségű leveskocka
tálaláskor 1 csokor apróra vágott petrezselyem amit én ma elfelejtettem

Elkészítés:

  • A darát a vajon és az olajon világosbarnára pirítjuk, majd felöntjük vízzel, beletesszük az ízvarázst és forrás közben folyamatosan kevergetjük, amíg megfő a dara.
  • Hozzáöntjük a tejszínt.
  • Közben a rozmaringot a borssal és a szegfűszeggel megdaráljuk. Ezeket a fűszereket a pirospaprikával együtt belekeverjük a levesbe. Pár percig még főzzük, majd tálaláskor még friss, aprított petrezselyemmel hintjük meg.




Spenótos nokedli

Hozzávalók (4-6 főre):

20 dkg spenót
2 teáskanál ízvarázs
8 tojás
4 gerezd fokhagyma
8 ek liszt
5 dkg vaj
2 ek só a főzővízbe
5-8 dkg reszelt Trappista sajt


Elkészítés:


  • A spenótot megpároljuk minél kevesebb vízzel és ízvarázzsal vagy más sós fűszerrel. Ha ez kihűlt a fokhagymával összeturmixoljuk. 
  • Főzővizet teszünk fel és amikor már forr erősen megsózzuk. A tésztába nem tettünk sót, csak amennyi a spenótban volt ezért sózzuk kicsit jobban a vizet.
  • 4 tojást, a lisztet és a spenótkrémet gyorsan összekeverjük. Nem kell nagyon kidolgozni!
  • Készítsünk elő egy nagyobb tálat, amibe a vajat osszuk szét kisebb darabokba. Ebbe fogjuk beleszűrni szűrőkanállal a kész tésztát.
  • A maradék 4 tojást is verjük fel ezalatt.
  • Ha a víz felforr kezdhetjük a szaggatást és amikor a nokedlik a víz színére feljönnek, már szűrhetjük is. 
  • A vajjal és a nyers tojással összekeverjük és kizsírozott tepsiben megsütjük.
Tálaláskor reszelt sajttal díszítjük.

Paradicsomos nokedli

Hozzávalók (4-6 főre):

20 dkg sűrített paradicsom
4 tojás
8 ek liszt
5 dkg vaj
3-4 evőkanál olíva olaj
2 ek só a főzővízbe
5 dkg reszelt Parmezán sajt
5-8 dkg reszelt Trappista sajt

Elkészítés:

Éppen úgy készítjük mint a spenótosat, csak nem teszünk hozzá tojást, hanem helyette parmezán sajtot és olíva olajat keverünk bele, amint leszűrtük. Rögtön tálalható, de szükség szerint tepsiben melegen tarthatjuk vagy tálaláshoz felmelegíthetjük. Szintén reszelt Trappistával díszítsük!

Mindkét nokedlihez adjunk fejes salátát vagy jégsalátát!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló