Lengyel uborkaleves
Hozzávalók:
1 kg csirke vagy disznó hús
1/2 kg sárgarépa
30 dkg fehér répa
30 dkg zellergumó
1 póréhagyma
3 babérlevél
1 kg krumpli
2 evőkanál liszt
1/2 liter tejföl
ételízesítő (Ízvarázs)
só
bors
lestyán
friss kapor
ÉS
1 kg aprított kovászos és savanyú uborka keverve (a képen látható lengyel termék lenne az igazi, de próbáljuk meg a Magyarországon kapható uborkákkal, hátha sikerül!)
Elkészítés:
- Először a húst a zöldségekkel és a babér levéllel főzzük meg mint egy húslevest. Szerintem maradék húslevest is felhasználhatunk erre a célra.
- Közben a krumplit hámozzuk meg és vágjuk kockára!
- A megfőtt zöldségeket törjük össze villával és a húst tegyük el egy más alkalomra. (Második fogás, vagy aszpikos hús lehet belőle.)
- Miután visszatettük a levesbe a zöldségeket, mehet bele a krumpli is és a fűszerek. Csak a friss kaprot hagyjuk a végére.
- Készítsük el a habarást úgy hogy a lisztet 2 dl vízzel és a tejföllel keverjük el. Ezt is adjuk a leveshez akkor, amikor a krumpli már 90%-ban megpuhult.
- Utoljára az aprított uborkát keverjük hozzá és ezzel már csak forrás után 1-2 percig főzzük!
- Ha kell, még sózzuk vagy ételízesítővel ízesítsük!
Jó sósnak és savanyúnak kell lennie. Tálaláskor ecetet is tehetünk az asztalra hogy ki-ki ízlése szerint savanyítsa.