Vajban párolt, fűszeres lapocka sültkrumplival
Az eredeti recept fejenként 25 dkg húst javasol.
Ezt én nem tartottam be - 15 dkg jutott - , sajnos,
mert olyan finom, hogy kevésnek bizonyult.
Hozzávalók a húshoz (20 főre):
3 kg sertés lapocka
4 nagy sárgarépa
8-10 fej hagyma
az eredeti recept szerint még fokhagyma, de kihagytam és nem bántam meg
só, bors, ízvarázs, piros arany
2 nagy csokor petrezselyem
kakukkfű
majoránna
lestyán
tárkony
kakukkfű
majoránna
lestyán
tárkony
15 dkg vaj
2 dl fehér bor
Elkészítés:
- A hagyma felét vágjuk össze nem nagyon apróra és dinszteljük meg a vajon.
- Várjuk kockákra a húst és dobjuk rá a hagymára.
- Közben a sárgarépát is hámozzuk, kockázzuk és az eddigiekhez keverjük.
- A petrezselymet aprítva szintén beleadjuk.
- Fűszerezzük, pároljuk és apránként, amikor lesül locsoljuk borral. Ha kell több is lehet 2 dl-nél.
- Fedjük le, dobjuk bele a hagyma másik felét szintén aprítva és addig pároljuk, amíg vaj puha lesz a hús. Tartatjuk 100-120 fokos sütőben tálalásig. Különösen ha még nem puha a hús.
A sült krumplit ha csak lehet frissen süssük ki!
Megjegyzések