Böjtös pizzáim
Hát igen... ez a kis cucc kéne nekem |
Bocs, hogy nincs képem hozzá - mármint a bejegyzéshez, de amikor csúcsra járatom a konyhát KÉPtelen vagyok fényképezni. Ellenben az elmúlt pénteken készült háromféle bitang jó pizza, - ami nagy szó, mert nagyon nehéz hús nélkül - és le kell írni a saját szent emlékeztem kedvéért.
Valami gombás, amire már most nem emlékszem, de az nem nagy baj, mert gombával mindig lehet remekelni. A másik a zöldséges, abból a bizonyos előregyártott és mélyhűtött, közepes minőségű micsodából, amit Mexikói Zöldségkeveréknek hívnak és ha nem vagy egy nagy konyhatündér, íztelen vacak lesz belőle. A harmadik meg halas és ez volt a nagy szám, mert minálunk azt piszkosul nem szeretik. Most viszont felszippantották mint a porszívó.
Zöldséges és csípős
Hozzávalók (1 nagy tepsihez):
2 fej hagyma
40-50 dkg Mexikói Zöldség mix
6-7 db konzerv, egész paradicsom a levével
3 jó csípős hegyes zöldpaprika
1/2 ek liszt
csípős szegedi fűszerpaprika
só vagy ízvarázs
bors
oregánó
sűrített paradicsom
12 szelet Szarvasi pizza-mozzarella
fél marék reszelt parmezán
5-10 dkg reszelt Trappista
olaj vagy zsír
Elkészítés:
- A hagymát vágjuk kockára és a zsiradékban tegyük fel pirítani. Majd adjuk hozzá a zöldséget. Mielőtt a felszeletelt konzerv paradicsomot is beleöntenénk, szórjuk meg a liszttel, majd a paradicsommal együtt, fedő alatt pároljuk. Ha kell, kevés víz hozzáadásával persze. Fűszerezzük és ha megpuhult a zöldség, vegyük le a tűzről.
- Közben szeleteljük a paprikát karikára és a mozzarellát egész vékonyra. A másik két sajtot reszeljük meg, ha éppen nem úgy vásároltuk.
- Kinyújtott tésztánkat kenjük meg vékonyan a sűrített paradicsommal, majd terítsük be a mozzarellával és oszlassuk el rajta a zöldséget. Szórjuk meg a parmezánnal és helyezzük el egyenletesen a paprikakarikákat a pizza tetején. Legvégül a Trappista sajtot hintsük rá.
Halas
Hozzávalók:
2 fej hagyma
2-4 gerezd fokhagyma
sűrített paradicsom
4 nagy vagy inkább 8 kisebb érett paradicsom (mostanában művészet ilyet találni, de lehet)
6 db sózott szardella gerincétől megfosztva és így kettészelve. Ha csak konzervet kapunk, akkor 12 db
10 dkg fekete olívabogyó
1 marék reszelt parmezán
12 szelet Szarvasi pizza-mozzarella
10 dkg reszelt Trappista
A felrakás sorrendje:
- sűrített paradicsom vékonyan
- mozzarella szeletek
- nyers hagymakockák
- halcsíkok
- felkarikázott nyers paradicsom
- apró, nagyon apró kockára vágott fokhagyma (de nem összenyomott)
- olajbogyó
- parmezán
- Trappista
Megjegyzések