Carbonara - az igazi

Eredeti recept, angolul a képre kattintva elérhető!
Még több képpel.




Carbonara spagetti hozzávalók (4 főre):


200 g tokaszalonna

100 g Pecorino sajt (vagy Parmezán)

4 tojássárgája

1 egész tojás

350 g spagetti

Bors





1. Vágd fel kb. egy cm-es kockákra a tokaszalonnát. Ha nem kapsz ilyet, tulajdonképpen bármilyen húsos szalonna jó hozzá, de az olaszok általában tokaszalonnából (“guanciale”) vagy a híres hasaalja szalonnájukból (“pancetta”) készítik.

2. Egy nagy serpenyőben, plusz zsiradék hozzáadása nélkül, alacsony lángon kezd el pirítani a szalonnát.

3. Tedd föl a vizet a spagettinek forrni. Amikor felforrt, tedd bele a tésztát és főzd meg. A szokásosnál kevesebb sóval ízesítsd, mert a szalonna elég sós magában is.

4. Közben készítsd el a carbonara spagetti “szószt”. Ehhez először válassz szét négy tojást, csak a sárgájára lesz szükséged. Tedd bele egy nagy tálba, és adj hozzá egy ötödik tojást egészben, tehát a fehérjével együtt.

5. Add hozzá a reszelt Pecorino sajtot. Ha nem kapsz ilyet, akkor Parmezánt is használhatsz helyette, a lényeg hogy nagyon erős ízű, kemény sajt legyen, hiszen a szalonnán kívül tulajdonképpen ez az egyetlen ízesítő az ételben. Borsozd meg ízlés szerint.

6. A tojásokat és a reszelt sajtot egy kézi habverő segítségével keverd össze a tálban.

7. Közben figyelj a szalonnára. Akkor van kész, ha a zsírját kiengedte, és a széle ropogósra sült. Vedd ki a serpenyőből, és egy külön tányéron hagyd kihűlni.

8. Ha már langyos a szalonna, add hozzá a tojásos keverékhez. Azért kell kihűteni, mert a forró szalonna rántottát csinálna a finom, sűrű szósz helyett.

9. Ha a tészta megfőtt, gyorsan kell dolgoznod. A carbonara spagetti szósza úgy jön létre, hogy a tojásos-sajtos keverék a tészta hőjétől sűrű, krémes állagot kap. Szűrd le a spagettit, és forgasd bele a tojásos keverékbe, hogy mindenhol felvegye a szószt. Ha nagyon sűrű lenne, a főzővízből adhatsz hozzá, de arra figyelj, hogy az legfeljebb kéz-meleg legyen, különben rántotta lesz a végeredmény.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló