Bejegyzések

Töltött dagadó rolád

Kép
Hozzávalók: 1,5-2 kg-os dagadó 60 dkg húsos szalonna vagy nyers sonka és szalonna vegyesen 2 sárgarépa 1-2 új fokhagyma új kelkáposzta (kb. fél fej, szép nagy levelek) sok mustár és bármilyen maradék szósz (itt currys majonéz volt) olaj húsleves (akár kockából) Elkészítés: A dagadót úgy szétvágjuk, hogy minél nagyobb kiterített lap legyen. Legjobb ezt a hentessel megcsináltatni.  Kiklopfoljuk, majd fokhagymaszeletekkel megszórjuk és sűrűn beborítjuk a vékonyra szelt füstölt szalonnával és sonkával - felváltva. Ha húsos szalonnánk van, akkor egyszerűen azzal. Beborítjuk a jól megmosott és lecsöpögtetett - ereitől megtisztított - kelkáposztával. Közben a sárgarépát megmossuk, hámozzuk és minél hosszabb kisujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Elkezdjük a roláddá tekerést úgy, hogy roládonként 3-4 sárgarépacsíkot beletekerünk. Nem mindet a közepébe, hanem egyet-egyet ahogy jó szorosan felcsavarjuk. Fontos hogy a sárgarépacsíkotokat ne hagyjuk el és hosszban egyben legyenek, mert ez jó tartás...

Chef saláta (sonkás - csirkés)

Kép
Hozzávalók: 1-2 nagy csokor zeller zöld 1 jégsaláta 40 dkg főtt sonka 80 dkg főtt csirke só, bors, curry 1 ek ecet 2 ek fehér bor 8 ek olívaolaj 2 citrom leve Elkészítés: Mix és kész!

Majonézes burgonyasaláta

Kép
Készítsük úgy, ahogy szoktuk - ez általában nem más mint krumpli és tartár mártás - de most tegyünk bele lila hagymát  paradicsomot és sok petrezselymet! A tartárba a mustár mellé, vagy helyett egy kevés ketchupot és egy késhegynyi curry port. Ha ez még nem lenne elég turbó, akkor kockára vágott és kisütött (majd persze lehűtött) húsos szalonnát is dobhatunk bele. Ezt én most kihagytam. Igen jó - ahogy a régi szakácskönyvek mondják. Alapötlet a Veszprémi Ünnepi Játékok majonézes krumplijától származik

Az én borzaskám

Kép
...és az igazi borzaska Ha kevés otthon a hús de mégis finomat - és szépet - akarunk adni A disznóhúst nagyon vékony szeletekre vágtam - géppel -, sóztam és lisztbe forgattam, majd tojásba és ismét lisztbe. A húst annyira vékonyra vágtam, hogy szakadozott is, úgyhogy a legtöbb darab amolyan ficni-fecni lett. A panír is szakadozott rajta, mert dobozban rázogatva paníroztam. Amolyan átmenet ez a töpörtyű és a rántott hús között, de nevezhetnénk húsi chipsnek is. Alaposan meg kell sütni, hogy jó ropogós legyen és átsüljön. Többször váltott vízben, jól megmosott és kicentrifugázott (salátacentrifuga)  lolo-salátán tálaltam. A salátát mindenki a tányérján ízesítheti, ehhez citromot, olívaolajat és sót adtam. 

Juhtúróval töltött gomba

Kép
Hozzávalók: gomba fokhagyma juhtúró pizza-mozzarella Elkészítés: Az összetört fokhagymával megkenjük a gombák belsejét, miután megmostuk és eltávolítottuk a szárakat. Juhtúróval megtöltjük a gombafejeket és a kis kockákra vágott sajtszeletetekkel beborítjuk. Forró sütőben pirosra sütjük.  Sózni nem kell a juhtúró meglehetős só tartalma miatt.

Nagyon karfiol leves 4 főre

Kép
Hozzávalók: 1 karfiol 1 egész doboz igazi Mackó sajt leveskocka levesgyöngy Elkészítés: A karfiolt rózsáira bontva - annyi vízben ami ellepi - főzzük meg, de ne túl puhára. Ízesítsük levesfűszerrel vagy kockával. A karfiol felét most vegyük ki és tegyük félre, a többit főzzük tovább. Ha teljesen megpuhult, turmixoljuk össze a sajttal. Tálalás előtt tegyük hozzá a félretett karfiolrózsákat és kínáljunk hozzá levesgyöngyöt.

Tortilla

Kép
A legvégén két szósz leírása! Kép: Kiskegyed konyhája Hozzávalók: 50 dkg liszt 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál só 0,5 dl olaj 3 dl langyos víz Elkészítés: Az összetevőket a víz felével összekeverjük, és fokozatosan annyi vizet adunk hozzá, amennyit felvesz.  Kilisztezett gyúródeszkán kézzel tovább dagasztjuk a tésztát, úgy 10 percig, amíg ruganyos lesz, majd nyolc részre osztjuk, kis korongokat formálunk belőlük, és nedves konyharuhával letakarva 30 percig pihentetjük. Ezután 2-3 mm laposra nyújtjuk őket, és egyenként, közepesen meleg serpenyőben 1-2 perc alatt készre sütjük.  Hűtőben napokig eláll légmentesen tárolva, és remekül fagyasztható. Tortilla chips Hozzávalók: 10 dkg liszt + a hintéshez 0,5 dl víz 1 csipet só ízlés szerinti fűszerek (pizza fűszerkeverék, oregáno, bors...) Elkészítés: A liszthez hozzáadjuk a sót, a fűszert, majd a vizet. Addig dolgozunk vele, amíg jól gyúrható tésztát kapunk. Ezután lisztes deszkán...

VELŐS ROPOGÓS

Kép
Brüklerné Buday Ella:  Így főzünk ma  című könyvéből  Egytál ételek A borjúvelőt (vehetünk marhavelőt is) hideg vízben megmossuk, a hártyáitól megtisztítjuk, és apróra összevágjuk. Reszelt hagymát forró zsírban egészen világosra pirítunk, hozzátesszük a velőt, megízesítjük sóval, törött borssal és apróra vágott petrezselyemzöldjével. Személyenként 12 dkg velőt, 2 dkg vajat és 2 dkg lisztet számítunk. A vajból és lisztből egészen világos rántást készítünk, feleresztjük 1 dl tejjel és sűrűre befőzzük, majd hozzáadunk egy fél tojást, a velőt és 1 evőkanál finom átszitált zsemlemorzsát. Ha kihűlt, 6 cm hosszú, hüvelykujjnyi vastag rudakat formálunk belőle. Forró bő zsírban világosra sütjük. Paradicsommártással tálaljuk.

Rakott sóska 6 főre, mint hús nélküli egytálétel

Kép
Nagyon nagyon jó lett! Legalább nekem ízlett, aki falusi gyerekként a mezőn legeltem a nyers sóskát és soha nem tudtam megszeretni az agyoncukrozott sóska krémet, szószt vagy főzeléket. Ebben az ételben a sóska vad íze érvényesül. Végre egy rakott zöldség amiben a zöld íze dominál. Először is azt javaslom, hogy friss sóskával dolgozzunk! Tegnap este kutattam az interneten valami információ után, hogy hogyan kell, kell-e a sóskát tisztítani? Nem találtam semmi használhatót. Így aztán nekiláttam és levágtam a szárakat. Természetesen többszörös nagyon bő vízben történt áztatás és átöblítés után. Nem kis munka. Ajánlom a fotelt és valami egyéb figyelemelterelő programot, mert türelem kell hozzá - és kinek van? Az esti hírműsor alatt éppen meg lehet csinálni. Amint az alábbi képen látható elég lazára vettem a figurát. Nem kell mindig szenvedni a főzéstől. Hozzávalók: 2 kg sóska kevés olíva olaj 30-40 dkg rizs kevés napraforgó olaj ételízesítő vagy leveskock...

Normandiai halleves

Kép
Ad. fn.hir24.hu Hozzávalók 4 személyre 15 dkg fogasfilé (halszelet), 30 dkg polip, 4 db tigrisrák, 12 db fekete kagyló, 10 dkg vegyes zöldség, 1 csokor petrezselyem, fél póréhagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 1 csipet sáfrány, 1 dl fehérbor, 1 dl tejszín, fél citrom alapléhez: 50 dkg édesvízi halak csontja, 3 dl polip főzőlé, 10 dkg rákvaj, fél póréhagyma, 10 szem egész bors, 50 g karikára vágott vegyes zöldség, rákvajhoz: 10 dkg vaj, 20 dkg rákpáncél, 3 cl konyak, 1 dl fehérbor vagy alaplé Elkészítés: Az alaplé alapanyagaiból só hozzáadása nélkül fél óra alatt alaplevet főzünk, állni hagyjuk, majd leszűrjük. A zöldségeket vékonyra (julienne-re) vágjuk és kevés rákvajon a finomra vágott póréval megpirítjuk, rátesszük a zúzott fokhagymát, sáfrányt, babért és felöntjük az alaplével, illetve a fehérborral.  A rákvaj elkészítéséhez vajban rákpáncélt pirítunk, majd vegyes zöldségeket.  Konyakkal flambirozzuk, majd 1 dl borral vag...

Rakott édeskömény

Kép
Kattints a képre a receptér! Még én sem próbáltam ki,  de ettem hasonlót és nagyon jó!

"Full extrás" diós tészta

Kép
Ott kezdődik, hogy a képen látható tésztát házilag állítottam elő. 10 tojás, 1 kg rétesliszt és 5 csipet só. Biztos ami biztos, 12 percig gyúrtam, mint a kovásztalan kenyeret. A tészta nyújtó gép 7 fokozatáig vékonyítottam, majd ugyancsak a géppel széles metéltre vágtam. (Ebben a receptben csak a felét használjuk). TÉSZTAGÉP ITT KAPHATÓ Hozzávalók (4-6 főre): 1/2 kg házi tészta 35 dkg dió 20 dkg porcukor 7 dkg vaj 1-1,5 dl tejszín 1 dl olaj baracklekvár vagy csoki öntet Elkészítés: 30 dkg diót megdaráltam és összekevertem a porcukorral. A vajat felolvasztottam és a tejszínbe csurgattam - ugyanígy az olajat is. Ezeket egy nagy tálba öntöttem, amibe a leszűrt tésztát fogom tenni keverésre. Közben a maradék 5 dkg diót darabolva (nem túl apróra, de nem túl nagyra) megpirítottam. A tésztát kifőztem (3 perc maximum, ha tényleg saját gyúrás) és a vajas keverékkel, valamint a cukros dióval összekevertem. Díszítésként, tálalás előtt pirított dióval szórtam meg. ...

Curry-s tarjaszeletek

Kép
Hozzávalók (10 főre): 1,5 kg tarja 4 dl tejföl curry sózott fűszerkeverék Elkészítés: A tarját szeleteljük és klopfoljuk. Ezután, sózás nélkül süssük kérgesre a szeletek mindkét oldalát. (Addig sütöttem, amíg már nem eresztett vért a hús.) Készítsünk elő egy tálat, amibe szórjuk le a fűszert és amint elkészül egy szelet hús, forgassuk abba. Szintén előkészítünk egy tűzálló - fedeles - tálat, amibe a fűszerezett, sült hússzeleteket sorban, majd több rétegben lefektetjük és tejföllel megkenjük.  Amikor elkészült, a maradék fűszerrel - ez már folyékony szaft lett a húsok beleforgatása után - meglocsoljuk az egészet és lefedve, betesszük a 200 fokos forró sütőbe. Legalább fél óráig sütjük még, de tovább is lehet - egyre kisebb hőfokon. Végül 70-100 fokon tarthatjuk, hogy tálaláskor megfelelő ,meleg legyen. Rizzsel és idény-salátával tálaljuk.

Kenyérlángos mozzarella sajttal

Kép
Tepsiben sütve Hozzávalók:  kenyértészta személyenként 7 dkg lisztből 1-2 mm szeletelt pizza-mozzarella sajt (személyenként 5-6 majd' tenyérnyi szelet) sütőpapír Elkészítés: Az élesztős tésztát begyúrjuk, majd annyi darabra vágjuk, ahány főre készítettük. Kerekre és vékonyra nyújtjuk és 10 percre betesszük sülni 200 fokon ha lehet légkeveréssel.  Közben a sajtot előkészítjük, majd a sütőből kivéve teljesen beborítjuk vele a lángost. Ezután vissza még legalább 10 percre! Így néz ki a két "felvonás" között:

Jégpohár

Kép
A képre kattintva meg is rendelheted (sajnos nekem nem fizetnek érte, de jót teszek olvasóimmal) További ehető terítékeket találsz EBBEN    a bejegyzésben Kanalak Poharak csokiból Csokikehely Sütött tányérok Majonéz-tálka ostyából Csokikanál kávéhoz

Rizses hús másként

Kép
Hozzávalók (6 személyre): 80 dkg hús 40 dkg rizs 2 fej hagyma 5 gerezd fokhagyma 5 dkg sóban eltett capri bogyó olaj ételízesítő (leveskocka vagy ízvarázs) 15-20 dkg parmezán sajt ( több mindig lehet) Elkészítés: A felkockázott hagymán és a karikára szelt fokhagymána húst megpároljuk, kevés olajjal és a fűszerrel. Beledobjuk a capri bogyót és időnként vizet öntve alá, tovább páűroljuk, amíg a hús már majdnem egészen megpuhul. Amikor ez elkészült, rádobjuk a rizst és kicsit pirítjuk. Kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük és addig pároljuk ismét amíg a rizs is megpuhul. Reszelt parmezánnal tálaljuk.

A tegnapi Szarvas pörkölt

Kép
Hó még mindig van Hozzávalók (6 főre, bőségesen, mert ízleni fog): 80 dkg szarvas hús 40 dkg disznó comb vagy bármilyen színhús, marha is lehet 4 nagy fej hagyma 14 dkg disznózsír 4 zöldpaprika 4 lehámozott paradicsom 10 dkg szép piros, házi őrölt paprika késhegynyi nagyon csípős chili paprika babérlevél 2 dl vörösbor, víz bors só vagy/és leveskocka 4-5 gerezd fokhagyma csapott evőkanál mustár 1 evőkanál lekvár (áfonya, hecsedli, barack) Elkészítés: A húst tisztítsuk meg a hártyaitól és a faggyútól. Ez nehéz sziszi-fuszi munka, de ez a titka a jó szarvas pörköltnek. Minden darabot szagoljuk meg mielőtt a hagymára dobnánk. Amíg faggyú szaga van, ne kíméljük, inkább veszítsünk el egy kevesest a húsból, mint hogy a faggyú az egész pörköltet tönkre tegye kellemetlen izével. 3 hagymát tegyünk fel 10dkg zsíron pirulni. Először a felaprított zöldpaprikát adjuk hozzá, majd a paradicsomot. Amikor már majdnem kész a lecsónk, akkor dobjuk bele a szarvas húst és az őrölt paprikát. Sózzuk, borsozzu...

Maradék zsíros kenyér felhasználása

Kép
Egy sikertelen after party után még mindig hegyekben áll a zsíros kenyér. Mit tesz ilyenkor az ember? Sutty a mélyhűtőbe! Igaz a zsíros kenyér, még így válság idején sem képvisel olyan gazdasági értéket, hogy érdemes legyen rakosgatni, elektromos áramot nem kímélve hibernálni. Nem is azért tettem. Anyukám azt mondta kis koromban, hogy minden kenyér Jézus Krisztus testére emlékeztet minket, ezért kenyeret soha nem dobhatunk ki.   Így aztán ha egy mód van rá – kivéve ha zöld penész üti fel a fejét – nem is teszek ilyet. Ez a zsíros deszka pedig nem hogy nem volt romlott, hanem nagyon is fincsi, puha friss fehér kenyérrel készült. Lekapartam róla a lilahagymát, és ahogy már mondtam, sutty… Majd egy hónap múlva ebből készült el életem legjobb bundás kenyere. Máskor egyébként zsemlemorzsa házi készítésére szoktam a kenyérmaradékot használni. Zsírossal még nem próbáltam, de lehet hogy az sem rossz.

Március vége

Kép
És ez még így fog menni.... Legyen Lávatorta!

2013 március idusa

Kép
Kilátás a szobám ablakából  Veszélyes hétvége volt. Sajnos egy ember meg is halt az egyik autópályán, amikor 40 autó ment egymásba a hirtelen lezúdúlt hóban. Sokan egy napra az utakon rekedtek. Volt ahol falvak maradtak villany nélkül. Ezen a helyen viszont, ami a fenti képen látható, új élet kezdődött. Nem volt könnyű ide eljutni a hóban és a sártengerben, de sikerült és megérte! Campari koktél  Hozzávalók: Campari citromlé narancs gerezdek száraz fehér pezsgő Fanta (narancs)

Karfiol és kelkáposzta csőben sütve, Mornay mártással

Kép
A Mornay mártás abban különbözik a besameltől, hogy kevesebb lisztet teszünk bele és adunk hozzá tojássárgáját is. A zöldségeket pároljuk meg kevés sós vízben, de nem túl puhára és a tepsibe lerakva hinsük meg fűszersóval (pl. Ízvarázs)! Készítsük el a Mornay mártást! Hozzávalók: 8 dkg vaj 4 dkg liszt 4 dl tej 4 dl tejföl 2 tojás sárgája 8 dkg sajt Elkészítés: A vajon a lisztet kicsit megpirítjuk. Hideg tejjel felhígítjuk és sózzuk, majd besűrítjük. A tojássárgáját kikeverjük habverővel és hozzáadjuk a tejfölt. Ezután az egészet összekeverjük, a reszelt sajttal együtt. Miután a mártást ráöntöttük, szórjuk meg még reszelt sajttal és  tegyük a sütőbe 200 C fokra, légkeveréssel (ha van, han nincs az se baj - lehet kicsit feljebb venni a hőfokot).

Brazil babos kolbászfőzelék

Kép
  Feijão com linguica Hozzávalók: 1,5 kg kolbász 1 kg bab 3 fej hagyma 7 nagy gerezd fokhagyma olaj só bors kevés liszt Elkészítés: A kolbászt karikára vágva feltesszük az aprított hagymán és szeletelt fokhagymán, kevés olajon pirulni. Közben a korábban beaáztatott babot annyi vízben, ami ellepi, puhára főzzük. Amikor mindkettő kész (megsült, megfőtt) összekeverjük és egy kevés liszttel sűrítjük. Forrón, rizzzsel tálaljuk. Fontos! Ne magyaros túl zsíros, puha kolbászt vegyünk, hanem inkább a Debrecenihez hasonló állagú, de ízes füstölt kolbászt! Ezúttal én lengyel kolbászt tettem bele, ami inkább borsos mint paprikás, nem zsíros és nem túlzottan füstölt. Kevés magyar is ment bele az íze miatt, de szétfőtt és láthatatlanná vált. Annyi haszna volt mint néhány leveskocának. Legközelebb a grouprecipes.com oldalról veszem majd a receptet, bár ez is nagyon finom volt. Ám itt vörösbor és paradicsom is van benne. Katt a képre!

Fehérboros gomba - zöldsaláta ágyon

Kép
Hozzávalók: 60-70 dkg champignon gomba 10 dkg vaj 1/2 dl olívaolaj 4 dl jó fehér bor só, esetleg zöldséges Ízvarázs frissen őrölt bors 1 fej saláta (hagyományos 1 fej jégsaláta 1 marék rukkola 1/2 citrom leve olíva olaj még a saláta meglocsolásához és még só Amit én nem tettem bele de mehet: fokhagyma petrezselyem Elkészítés: A gombát vékonyan szeleteljük és vajon és olívaolajon feltesszük párolódni. Amint levét elfőtte, fehérborral pótoljuk. Közben sózzuk, fűszerezzük. Ez a művelet sokáig tart , amíg a gomba nagyon barna nem lesz. Természetesen nem égetjük oda. Közben elkészítjük a salátaágyat. Folyt.köv.

Sajtos gombás karfiolleves

Kép
Hozzávalók (6 személyre): 1 kis fej karfiol 1/4 kg gomba 1 nagy fej hagyma kevés zsiradék 2 dl tejföl 1 csapott ek. liszt 5 dkg márványsajt só, bors, ételízesítő Elkészítés: A gombát a hagymán pároljuk majd lepirítjuk egészen barnára.  Közben a rózsáira bontott karfiolt megfőzzük húslében (vagy leveskocával ízesített vízben), de nem túl puhára és mindjárt le is szűrjük, hogy a többi hozzávaló összefőzése már nem puhítsa a karfiolt. Amikor a gomba elkészült, a leveshez adjuk.  Lisztes tejföllel habarjuk és márványsajtot reszelünk bele. Fűszerezzük és kenyérkockával vagy levesgyönggyel tálaljuk.

Tejszínes zöld tészta

Kép
Hozzávalók: 1/2 kg spenótos széles metélt 6 evőkanál sótlan vaj 2 dl tejszín (lehet több is) 1/4 teáskanál só 1/4 teáskanál fehér bors 1/4 teáskanál szerecsendió 2 dl parmezán sajt 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem Elkészítés: Dobjuk a tésztát egy nagy fazék forrásban lévő vízbe és 6-8 percig főzzük.  Míg fő a tészta a vajat és a tejszínt egy vastag falú serpenyőbe tegyük fel és közepes alacsony lángon folyamatosan keverjük 2 percig, majd adjunk hozzá sót, borsot és a szerecsendiót. Vegyük le a tűzről, és fokozatosan keverjük bele a sajtot, amíg alaposan keveredik és meglehetősen sima lesz.  Keverjük össze és azonnal tálaljuk - zöldsalátával és sajtos-fokhagymás melegszendviccsel .

Halsaláta

Kép
Ez csak egy része és kissé hányaveti. Akinek van ideje, tálalja szebben és fotózzon nagyobb műgonddal! Hozzávalók (10 főre) 1 kg tengeri hal filé (ez fagyasztottban sajnos 2 kg-ot jelent, mert a fele víz) 6 kemény tojás 2 db sárgarépa 1 jég saláta 1 póréhagyma tartár mártás 3 tojásos majonézből marhahús leves kocka 1/2 dl napraforgó olaj 1 dl víz a tartárba: majonéz 2 kis pohár tejföl 1 ek. mustár 1/2 citrom bors Elkészítés: A halat ki kell olvasztani és búcsút mondani a tömege felének. Szerencsésebb esetben dolgozzunk friss áruval!  Közben mossuk meg a salátát és tegyünk fel vizet - mert a tojásokból 12 perces kemény tojást kell főznünk! Sózás után a napraforgóolajban süssük át a halszeleteket, majd öntsük alá a vizet és reszeljük bele a leveskockát. Mehet bele kettő is! A képen látható salátát én kissé elsóztam, de volt akinek éppen ezért ízlett. Szerintem még éppen ehető volt. Így pároljuk amíg jól megpuhul, az sem baj ha szétfő - bár ez nem cél. Közben ...

Mini lángos avokádókrémmel töltve

Kép
Burgonyás lángos tésztát készítünk, amit közepes pogácsaszaggatóval kiszúrunk és kisütjük kinyújtva, úgy ahogy a lángost kell. Avokádókrém hozzávalók: 1 nagy avokádó 1 kis gerezd fokhagyma összetörve 1/4 vöröshagyma reszelve 8-10 dkg camambert sajt 1-2 nagy evőkanál zsíros tejföl kevés só, bors elkészítés: Az avokádót kikanalazzuk a héjából, majd az összes hozzávalóval együtt aprítógépben pépesítjük.

Bejgli igazán

Kép
Hozzávalók: Tésztához: 500 g liszt 200 g vaj vagy margarin 70 g porcukor Csipet só 1 tasak Instant Élesztő 2 db tojássárgája 100 ml tej Mákos Töltelékhez (Dióst lást a végén): 500 g darált mák 200 g cukor 300 ml tej 50 g mazsola 1 tasak Vanillincukor 1 citrom héja 1 kávés kanál fahéj Kenéshez: 1 db tojás Elkészítés: A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne az élesztőt. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel jól összedolgozzuk. A tésztából négy cipót formázunk, és hideg helyen fél órát pihentetjük. A töltelékhez a tejet felforraljuk a cukorral, a citromhéjjal, majd hozzáadjuk a mákot. A mákos tölteléket fahéjjal ízesítjük, és belekeverjük a megmosott mazsolát. A tölteléket hagyjuk kihűlni. A pihentetett tésztát kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket úgy, hogy a két szélére ne kerüljön. A tészta szélét behajtjuk, majd feltekerjük. A tészta nyújtásánál a deszkát és a tésztát ne lisztezzük! A bejgliket egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, megkenjük tojássá...

Bajai halászlé 2.

Kép
Halpucolás Hozzávalók (4 személyre): 1 kg ponty, 20 dkg hagyma, 5 dkg házi (őrölt) paprika, 2 dkg só, 10 dkg paradicsom 5 dkg zöldpaprika, 2-3 cseresznyepaprika, 4 adag gyufatészta vagy széles metélt 3 liter víz Elkészítés: Először feltesszük a halat a szeletelt hagymával főni és a habját szorgalmasan eltávolítjuk. Ezután a többi hozzávalót is beletesszük a tészta kivételével. Egy óráig forraljuk. Frissen gyúrt, külön vízben kifőzött és leöblített tésztával tálaljuk.

Borjú szűzpecsenye egyben sütve

Kép
A húst egy nappal korábban vastagon bekentem mustárral, sózás nélkül és folpackba tekerve eltettem a hűtőszekrénybe. Másnap serpenyőben átsütöttem minden oldalát hogy egy kis kérget kapjon. Ezután frissen tört fekete borsba és zöldséges Ízvarázsba forgattam - nem túl sokba -, majd vékonyan szeletelt nyers sonkával és ugyanolyan vékony szalonnaszeletekkel beborítottam.  Sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem és alufóliával jól letakartam a tepsit. 60 percig sütöttem 200 fokon légkeveréssel. Ezután felszeleteltem, majd egy kisebb tepsibe helyeztem. A szaftját és a leesett sonkát, szalonnát összedaráltam. Ezt a szószt részben rá, de inkább alá öntöttem. Tálalás előtt így felmelegítettem. Másnap a megmaradt szaftból fokhagyma, friss zöld fűszerek és tejszín hozzáadásával csodás tésztaszósz készült.