Bejgli igazán


Hozzávalók:
Tésztához:

500 g liszt
200 g vaj vagy margarin
70 g porcukor
Csipet só
1 tasak Instant Élesztő
2 db tojássárgája
100 ml tej

Mákos Töltelékhez (Dióst lást a végén):

500 g darált mák
200 g cukor
300 ml tej
50 g mazsola
1 tasak Vanillincukor
1 citrom héja
1 kávés kanál fahéj

Kenéshez:

1 db tojás

Elkészítés:


  • A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne az élesztőt. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel jól összedolgozzuk. A tésztából négy cipót formázunk, és hideg helyen fél órát pihentetjük.
  • A töltelékhez a tejet felforraljuk a cukorral, a citromhéjjal, majd hozzáadjuk a mákot. A mákos tölteléket fahéjjal ízesítjük, és belekeverjük a megmosott mazsolát. A tölteléket hagyjuk kihűlni.
  • A pihentetett tésztát kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket úgy, hogy a két szélére ne kerüljön. A tészta szélét behajtjuk, majd feltekerjük. A tészta nyújtásánál a deszkát és a tésztát ne lisztezzük!
  • A bejgliket egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, megkenjük tojássárgájával, majd hűvös helyen kb. egy órát száradni hagyjuk. Ezután tojásfehérjével kenjük meg a tésztákat és újabb egy órát hagyjuk száradni. A bejgliket több helyen megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz ki tudjon jönni, így nem reped ki a tészta.

Alsó és felső sütés: kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160°C (előmelegítve)
Gáz: 3 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 25-30 perc

Diós Töltelékhez:

500 g darált dió
200 g cukor
300 ml tej
50 g mazsola
1 tasak Vanillincukor
1 citrom héja
1 kávés kanál rum

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló