Töltött dagadó rolád
Hozzávalók:
1,5-2 kg-os dagadó
60 dkg húsos szalonna vagy nyers sonka és szalonna vegyesen
2 sárgarépa
1-2 új fokhagyma
új kelkáposzta (kb. fél fej, szép nagy levelek)
sok mustár és bármilyen maradék szósz (itt currys majonéz volt)
olaj
húsleves (akár kockából)
Elkészítés:
Következő bejegyzésem lesz a saláta, amivel hidegen tálaltam.
1,5-2 kg-os dagadó
60 dkg húsos szalonna vagy nyers sonka és szalonna vegyesen
2 sárgarépa
1-2 új fokhagyma
új kelkáposzta (kb. fél fej, szép nagy levelek)
sok mustár és bármilyen maradék szósz (itt currys majonéz volt)
olaj
húsleves (akár kockából)
Elkészítés:
- A dagadót úgy szétvágjuk, hogy minél nagyobb kiterített lap legyen. Legjobb ezt a hentessel megcsináltatni.
- Kiklopfoljuk, majd fokhagymaszeletekkel megszórjuk és sűrűn beborítjuk a vékonyra szelt füstölt szalonnával és sonkával - felváltva. Ha húsos szalonnánk van, akkor egyszerűen azzal.
- Beborítjuk a jól megmosott és lecsöpögtetett - ereitől megtisztított - kelkáposztával.
- Közben a sárgarépát megmossuk, hámozzuk és minél hosszabb kisujjnyi vastag csíkokra vágjuk.
- Elkezdjük a roláddá tekerést úgy, hogy roládonként 3-4 sárgarépacsíkot beletekerünk. Nem mindet a közepébe, hanem egyet-egyet ahogy jó szorosan felcsavarjuk. Fontos hogy a sárgarépacsíkotokat ne hagyjuk el és hosszban egyben legyenek, mert ez jó tartást ad a tekercsnek, amit aztán így könnyebben kezelünk.
- Szorosan kötözzük át spárgával és vastagon kenjük meg mustárral és még bármilyen szósszal ami van. Kreatívan! Így pihentessük 24 órán át.
- Másnap serpenyőben süssük minden oldalát kérgesre és kívülről is vonjuk be szalonnával.
- Tegyük fedeles jénai edénybe, öntsünk alá kevés levest és lefedve pároljuk legalább 2 órán át forró sütőben.
- Ha megpuhult, süssük még 30-50 percig fedő nélkül is. Amíg nem ég meg rajta szalonna.
- Hidegen szeleteljük.
- Tálalhatjuk hidegen salátával, vagy felmelegítve krumplipürével.
Következő bejegyzésem lesz a saláta, amivel hidegen tálaltam.
Megjegyzések