Töltött dagadó rolád

Hozzávalók:

1,5-2 kg-os dagadó
60 dkg húsos szalonna vagy nyers sonka és szalonna vegyesen
2 sárgarépa
1-2 új fokhagyma
új kelkáposzta (kb. fél fej, szép nagy levelek)
sok mustár és bármilyen maradék szósz (itt currys majonéz volt)
olaj
húsleves (akár kockából)

Elkészítés:


  • A dagadót úgy szétvágjuk, hogy minél nagyobb kiterített lap legyen. Legjobb ezt a hentessel megcsináltatni. 
  • Kiklopfoljuk, majd fokhagymaszeletekkel megszórjuk és sűrűn beborítjuk a vékonyra szelt füstölt szalonnával és sonkával - felváltva. Ha húsos szalonnánk van, akkor egyszerűen azzal.
  • Beborítjuk a jól megmosott és lecsöpögtetett - ereitől megtisztított - kelkáposztával.
  • Közben a sárgarépát megmossuk, hámozzuk és minél hosszabb kisujjnyi vastag csíkokra vágjuk.
  • Elkezdjük a roláddá tekerést úgy, hogy roládonként 3-4 sárgarépacsíkot beletekerünk. Nem mindet a közepébe, hanem egyet-egyet ahogy jó szorosan felcsavarjuk. Fontos hogy a sárgarépacsíkotokat ne hagyjuk el és hosszban egyben legyenek, mert ez jó tartást ad a tekercsnek, amit aztán így könnyebben kezelünk. 
  • Szorosan kötözzük át spárgával és vastagon kenjük meg mustárral és még bármilyen szósszal ami van. Kreatívan! Így pihentessük 24 órán át.
  • Másnap serpenyőben süssük minden oldalát kérgesre és kívülről is vonjuk be szalonnával.
  • Tegyük fedeles jénai edénybe, öntsünk alá kevés levest és lefedve pároljuk legalább 2 órán át forró sütőben.
  • Ha megpuhult, süssük még 30-50 percig fedő nélkül is. Amíg nem ég meg rajta szalonna.
  • Hidegen szeleteljük.
  • Tálalhatjuk hidegen salátával, vagy felmelegítve krumplipürével.


Következő bejegyzésem lesz a saláta, amivel hidegen tálaltam.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló