Halsaláta
Ez csak egy része és kissé hányaveti. Akinek van ideje, tálalja szebben és fotózzon nagyobb műgonddal! |
Hozzávalók (10 főre)
1 kg tengeri hal filé (ez fagyasztottban sajnos 2 kg-ot jelent, mert a fele víz)
6 kemény tojás
2 db sárgarépa
1 jég saláta
1 póréhagyma
tartár mártás 3 tojásos majonézből
marhahús leves kocka
1/2 dl napraforgó olaj
1 dl víz
a tartárba:
majonéz
2 kis pohár tejföl
1 ek. mustár
1/2 citrom
bors
Elkészítés:
- A halat ki kell olvasztani és búcsút mondani a tömege felének. Szerencsésebb esetben dolgozzunk friss áruval!
- Közben mossuk meg a salátát és tegyünk fel vizet - mert a tojásokból 12 perces kemény tojást kell főznünk!
- Sózás után a napraforgóolajban süssük át a halszeleteket, majd öntsük alá a vizet és reszeljük bele a leveskockát. Mehet bele kettő is! A képen látható salátát én kissé elsóztam, de volt akinek éppen ezért ízlett. Szerintem még éppen ehető volt. Így pároljuk amíg jól megpuhul, az sem baj ha szétfő - bár ez nem cél.
- Közben a sárgarépát vékony hosszú csíkokra vágjuk. Ehhez szükségünk van egy megfelelő eszközre, de ha ez nincs, akkor a hagyományos reszelő nagy lukú felét ajánlom. Így nem lesz hosszúkás, de kicsit testesebb mint ha répareszelővel dolgoznánk.
- Amikor a hal elkészül, akkor a maradék levében a sárgarépát pároljuk meg, de csak félig.
- A póréhagymát hajszál vékony szeletekre vágjuk és hagyjuk nyugodtan csíkjaira omlani. Ez meglesz, amikor a salátát összekeverjük majd.
- Most szeleteljük fel a jégsalátát, amit korábban megmostunk sőt talán ki is centrifugáztunk salátacentrifugával.
- Jöhet a keverés, mindent össze! Végül a felszeletelt kemény tojásokkal borítsuk be a halsalátát!
Megjegyzések