Tortilla

A legvégén két szósz leírása!


Kép: Kiskegyed konyhája

Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor,
1 teáskanál só
0,5 dl olaj
3 dl langyos víz

Elkészítés:


  • Az összetevőket a víz felével összekeverjük, és fokozatosan annyi vizet adunk hozzá, amennyit felvesz. 
  • Kilisztezett gyúródeszkán kézzel tovább dagasztjuk a tésztát, úgy 10 percig, amíg ruganyos lesz, majd nyolc részre osztjuk, kis korongokat formálunk belőlük, és nedves konyharuhával letakarva 30 percig pihentetjük.
  • Ezután 2-3 mm laposra nyújtjuk őket, és egyenként, közepesen meleg serpenyőben 1-2 perc alatt készre sütjük. 

Hűtőben napokig eláll légmentesen tárolva, és remekül fagyasztható.


Tortilla chips


Hozzávalók:
10 dkg liszt + a hintéshez
0,5 dl víz
1 csipet só
ízlés szerinti fűszerek (pizza fűszerkeverék, oregáno, bors...)


Elkészítés:

  • A liszthez hozzáadjuk a sót, a fűszert, majd a vizet. Addig dolgozunk vele, amíg jól gyúrható tésztát kapunk. Ezután lisztes deszkán kinyújtjuk, úgy 1-2 mm vastagságúra. 
  • Háromszög formákat vágunk ki belőle. 
  • Forró olajban megsütjük.


A sütés nagyon gyorsan megy. Figyelni kell rá, nehogy megégjen.
Ebből rengeteg lesz. Nagyon finom csilis bab mellé, vagy különböző tunkolókká (apróra vágott vöröshagyma, só, csilipaprika, ketchup, stb.)

Fokhagymás szósz:

5 gerezd fokhagyma
3 tojás sárgája
3 ek citromlé
só, bors
2,5 dl olaj

Currys szósz:

2 dl majonéz
3 ek tejföl
petrezselyem
1 tk curry
1 ek ketchup
só, bors

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló