Tortilla
A legvégén két szósz leírása!
Kép: Kiskegyed konyhája
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor,
1 teáskanál só
0,5 dl olaj
3 dl langyos víz
Elkészítés:
- Az összetevőket a víz felével összekeverjük, és fokozatosan annyi vizet adunk hozzá, amennyit felvesz.
- Kilisztezett gyúródeszkán kézzel tovább dagasztjuk a tésztát, úgy 10 percig, amíg ruganyos lesz, majd nyolc részre osztjuk, kis korongokat formálunk belőlük, és nedves konyharuhával letakarva 30 percig pihentetjük.
- Ezután 2-3 mm laposra nyújtjuk őket, és egyenként, közepesen meleg serpenyőben 1-2 perc alatt készre sütjük.
Hűtőben napokig eláll légmentesen tárolva, és remekül fagyasztható.
Tortilla chips
Hozzávalók:
10 dkg liszt + a hintéshez
0,5 dl víz
1 csipet só
ízlés szerinti fűszerek (pizza fűszerkeverék, oregáno, bors...)
Elkészítés:
- A liszthez hozzáadjuk a sót, a fűszert, majd a vizet. Addig dolgozunk vele, amíg jól gyúrható tésztát kapunk. Ezután lisztes deszkán kinyújtjuk, úgy 1-2 mm vastagságúra.
- Háromszög formákat vágunk ki belőle.
- Forró olajban megsütjük.
A sütés nagyon gyorsan megy. Figyelni kell rá, nehogy megégjen.
Ebből rengeteg lesz. Nagyon finom csilis bab mellé, vagy különböző tunkolókká (apróra vágott vöröshagyma, só, csilipaprika, ketchup, stb.)
Fokhagymás szósz:
5 gerezd fokhagyma
3 tojás sárgája
3 ek citromlé
só, bors
2,5 dl olaj
Currys szósz:
2 dl majonéz
3 ek tejföl
petrezselyem
1 tk curry
1 ek ketchup
só, bors