Karfiol és kelkáposzta csőben sütve, Mornay mártással
A Mornay mártás abban különbözik a besameltől,
hogy kevesebb lisztet teszünk bele
és adunk hozzá tojássárgáját is.
A zöldségeket pároljuk meg kevés sós vízben, de nem túl puhára és a tepsibe lerakva hinsük meg fűszersóval (pl. Ízvarázs)!
Készítsük el a Mornay mártást!
Hozzávalók:
8 dkg vaj
4 dkg liszt
4 dl tej
4 dl tejföl
2 tojás sárgája
8 dkg sajt
Elkészítés:
- A vajon a lisztet kicsit megpirítjuk.
- Hideg tejjel felhígítjuk és sózzuk, majd besűrítjük.
- A tojássárgáját kikeverjük habverővel és hozzáadjuk a tejfölt.
- Ezután az egészet összekeverjük, a reszelt sajttal együtt.
Miután a mártást ráöntöttük, szórjuk meg még reszelt sajttal és tegyük a sütőbe 200 C fokra, légkeveréssel (ha van, han nincs az se baj - lehet kicsit feljebb venni a hőfokot).
Megjegyzések