A tegnapi Szarvas pörkölt


Hó még mindig van



Hozzávalók (6 főre, bőségesen, mert ízleni fog):

80 dkg szarvas hús
40 dkg disznó comb vagy bármilyen színhús, marha is lehet
4 nagy fej hagyma
14 dkg disznózsír
4 zöldpaprika
4 lehámozott paradicsom
10 dkg szép piros, házi őrölt paprika
késhegynyi nagyon csípős chili paprika
babérlevél
2 dl vörösbor, víz
bors
só vagy/és leveskocka
4-5 gerezd fokhagyma
csapott evőkanál mustár
1 evőkanál lekvár (áfonya, hecsedli, barack)

Elkészítés:

  • A húst tisztítsuk meg a hártyaitól és a faggyútól. Ez nehéz sziszi-fuszi munka, de ez a titka a jó szarvas pörköltnek. Minden darabot szagoljuk meg mielőtt a hagymára dobnánk. Amíg faggyú szaga van, ne kíméljük, inkább veszítsünk el egy kevesest a húsból, mint hogy a faggyú az egész pörköltet tönkre tegye kellemetlen izével.
  • 3 hagymát tegyünk fel 10dkg zsíron pirulni.
  • Először a felaprított zöldpaprikát adjuk hozzá, majd a paradicsomot.
  • Amikor már majdnem kész a lecsónk, akkor dobjuk bele a szarvas húst és az őrölt paprikát. Sózzuk, borsozzuk, vizet és  vörösbort öntünk alá, beledobunk 5-6 babérlevelet, majd lefedjük. Ha nem akar puhulni, tegyük át egy kuktafazékba. Vaj puhának kell lennie!
  • Közben elkészíthetünk a maradék 1 hagymával es a 4 dkg disznózsírral a színhúsból egy paprika nélküli pörköltet. Ezt a végén fogjuk a szarvashoz vegyíteni. Külön pároljuk, mert hamarabb megpuhul. Egyébkent ezt azért adjuk hozzá, mert a szarvas drága, így elérhetőbbé tesszük a vadhús fogyasztását, de az sem utolsó szempont, hogy azoknak is kellemesebb ízű lesz a vad, akik még idegenkednek erős izétől. Biztosíthatom a vadért rajongókat, hogy ez a kis csalás semmit nem von le a szarvas elvezeti értekéből. Sőt!
  • Amikor elkészült, összekeverjük a kétféle húst, mustárral es lekvárral ízesítjük. Belenyonjuk a fokhagymát. Tarhonyát, vagy főtt krumplit adhatunk hozzá.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló