Bejegyzések

Csípős, pestos szendvics

Kép
Hozzávalók: 1 ág borsikafű 2 kis csilipaprika 4-5 szem dióbél 2 gerezd fokhagyma kevés egész bors (maximum 5 db) 1 teáskanál pesto 4 vékony szelet pirított barna kenyér 4 római-saláta levél A zöld fűszert, paprikát, diót, fokhagymát és a borsot darálóban összezúzzuk, majd hozzákeverjük a kész pesto krémet. Ezzel megkenjük a kenyereket és a tetejére salátalevelet borítunk. Finom, GI diétás étel.

Római saláta

Kép

Tonhalas rizs

Kép
Lehet hogy kificamodott az ízlésem, de ez nagyon jól sikerült. Reggel készítettem, körülbelül 15 perc alatt a sötét konyhában. Megint korán mentem dolgozni és előző este elfelejtettem ebédet készíteni a munkahelyre. Íme a tonhalkonzerv a Rio Mare oldaláról - természetesen a hajnali főzőcske és rohanás közben nem tudtam  fényképezni. Hozzávalók: 1 csésze rizs 2 csésze víz 2/3 marhahús leveskocka 1 evőkanál száraz pesto 1 kis konzerv tonhal levével együtt (most sós vizes volt, de lehet olajos is) Elkészítés: A rizst a vízben feltettem. Hozzáadtam a leveskockát és a pestot. Amikor már majdnem teljesen elfőtt a leve, elzártam a tüzet és lefedve félretettem a rizs, hogy tovább puhuljon. Körülbelül 5 perc múlva belekevertem a tonhalat, és még egy kis ideig lefedve hagytam. Ha vendégeknek adjuk, kínáljuk majonézes jégsalátával, sokmagos péksüteménnyel és fehérborral! Ezt egyszer be fogom dobni és akkor majd szép képeket is készítek róla.

Görög húsvéti leves 4 főre

Kép
Hozzávalók: 1 bárány mája,tüdeje,szive 2 fej vöröshagyma olaj vagy vaj 6 evõkanál rizs 1 csomó kapor 2 tojássárgája 1 citrom leve só fekete bors Ugyanezt elkészíthetjük egyszerűen csirkemájjal is. Elkészítés: A bárány májat, tüdőt és a szívet jól megmossuk, 1,5 l vízben felfõzzük, a habját leszedjük, citrommal és sóval izésítjük, és lefedve 30 percig főzzük.  A belsőségeket kivesszük és apróra vágjuk, a vajban vagy olajban megpároljuk a karikára vágott hagymát, hozzáadjuk az összevágott belsőséget. Kaprral, borssal fûszerezzük, néhány percig együtt pároljuk, majd a húslével felengedve rizst adunk hozzá és addig főzzük továbbra is kis lángon, mig a rizs meg nem puhult.  Közben elkészítjük a tojásos-citromos mártást a tojások sárgáját a levesestálban kikeverjük a citrom levével, és ráöntjük a forró levest.

Zöld szendvics

Kép
Hozzávalók: 2 szelet kenyér 2 evőkanál pesto 3 dkg kecskesajt 1/2 avokádó egy-két salátalevél vagy néhány spenótlevél kevés brokkoli és kelbimbó ropogósra párolva és apróra vágva 2 szelet lapka sajt Elkészítés: Ahogy a képen látjuk. Akár hidegen, akár grillezve fogyasztható! Ezt a receptet az Ördög számtana c. film nézése közben kerestem. A filmben említették. A képre kattintva megtalálod az eredetit. Itt pedig a filmet. A megértéséhez tudni kell, hogy mit jelent "jelenvalóvá tenni" továbbá  hogy " én megszabadultam és ha te ott lettél volna, te is megszabadulhattál volna".

Kövirózsa lé

Kép
Egy szép nagy rózsát szedjünk le saját kertünkben, erkélyünkön, vagy ha más nincs, ablakpárkányunkon nevelt kövirózsabokrunkról.  Jól mossuk meg és gyümölcscentrifugával facsarjuk ki! Egy termetes rózsából 1/2 dl nedvet is kaphatunk. Használjuk külsőleg, de akár belsőleg is! Cseppentés lemosás, kortyolgatás formájában. Akinek van szép ültetvénye, jobb ha nem kísérletezik a tartósítással, hanem mindig frissen készíti el. Égési sebek, fülgyulladás, szemölcs rovar és csaláncsípések, övsömör, vágott sebek kezelésére jó hatású. A leveleiben rejlő hatóanyagok: cseranyagok, nyákanyagok, gyümölcssavak,  flavonoidok , C-vitamin miatt a kozmetikai ipar is alkalmazza. Krémbe keverve például a szeplők, bőrelszíneződések halványítására, futószemölcsök kezelésére is kiváló. Baktérium és vírusölő. Belsőleg lázcsillapító, enyhíti a torokfájást, de vízhajtó, görcsoldó hatású is. Íze leginkább a sóskához hasonlítható.

Szezámmagos kenyér

Kép
Nyílászárók cseréje közben készült Hozzávalók: 40 dkg sima liszt 1/3 élesztőkocka 1 teáskanál só 1 mokkáskanál cukor 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt 2 púpozott evőkanál szezámmag 1 evőkanál búzadara 3 dl víz Elkészítés: Lemérem a 40 dkg lisztet és keverőtálba öntöm. A sót  is beleteszem és szárazon elkeverem a lisztben. 1 dl langyos vízben, a kevés cukorral futtatom az élesztőt. A maradék 2 dl vizet szintén langyosan a liszthez öntöm és a közepével összekeverem. Így állni hagyom egy darabig. Amikor az élesztő már felhabosodott, minden egyéb hozzávalóval a liszthez öntöm és könnyű kézzel megkeverem. Nem kell nagyon kidolgozni, csak éppen hogy elkeveredjenek az anyagok. Ezt a lágy tésztát félreteszem egy-két órára kelni és közben egy őzgerinc formát barna sütőpapírral kibélelek. Amikor a tészta már jól megkelt, kiveszem a keverőtálból és ahogy a foszlós kalács ágait szoktok - de egy ágban ezúttal - az egész tésztát megtekerem és hossz...

Olcsó ebédek egy hétre

Kép
Hétfő : rizsleves Egy kis bögre rizst főzzünk meg 8 dl vízben és adjunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű leveskockát (1 és 1/2-2 db). Kétféleképpen ízesíthetjük: babérral és citromkarikával fokhagymával és kevés tejföllel Kedd : Arab palacsinta joghurttal töltve Elkészítés megtalálható az Arab palacsinta névre kattintva. Ha van otthon szezámmag éppen, akkor a palacsinta kisütésénél szórhatunk belőle a serpenyőbe, kissé pirítva, mielőtt a tésztát ráöntjük. Szegényes ételünket készítsük elegendő zsírral. Így finomabb és táplálóbb lesz. Ez nem a fogyókúra helye. Ízesítés: amikor megkenjük a joghurttal szórjuk meg a palacsintát kedvenc fűszersónkkal. Nálam most egy izraeli fűszer a főszereplő. A legjobb a frissen szedett zöld fűszer és kevés só. Szerda : Pirított gríz, ecetes torma és egy kis maradék levesben főtt hús. Csütörtök : 2 db közepesen nagy burgonya, héjában főzve, 5 karika kolbásszal. A kolbászt szeletelve süssük ki kevés zsírban. Zsírját csurgassuk rá az...

Beautiful pogácsa

Kép
A kis 9 éves lengyel, jobban tud angolul mint én ...ez persze nem sokat jelent, mert én nem tudok olyan jól, ellenben már elég régen elmúltam 9. A tegnapi pogácsa receptjét meg kell örökíteni, mert fantasztikus jól sikerült, annak ellenére, hogy miközben sült, és lestem a tűzhely ablakán keresztül, úgy tűnt fel nekem, hogy nem lesz belőle semmi és inkább el kell majd dugni a vendégek elől, mint felszolgálni. Sajnos fotó nem készült - túl sok volt a munka, 16 főre főztünk, igaz hárman, de így is elfáradtunk - ezért vagyok kénytelen idegen képpel ékeskedni. Aki a képre kattint, megtalálja lelőhelyét az olcso-receptek.hu oldalon. Egyúttal böngészhet az olcsó receptek között is. Nem haszontalan. A pogácsa nevét a kis lengyel fiú adta, midőn vacsora közben hirtelen felkiáltott kezével magasra emelve a pogácsát: Beautiful! Pedig mindennek volt mondható, csak gyönyörűnek nem. Ám ez a szó, mint kiderült egyúttal csodást is jelent. Nem véletlen, egy korábbi változatát én ...

Arab palacsinta joghurttal töltve

Kép
Nagyon olcsó! Ilyenhez hasonló palacsintát egy közel keleti országban ettem, és azóta is terveztem az elkészítését. Csak sejtem, hogy ők miből készítik és az is lehet hogy tévúton járok, de azért ez egy jó "háborús" reggeli lett. Hozzávalók: 3 evőkanál finom liszt 1 evőkanál graham liszt (teljes kiőrlésű, búza) 1/2 mokkás kanál só annyi víz, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk pár csepp olíva olaj (vagy más zsiradék) 3 evőkanál natúr joghurt Elkészítés: A joghurt kivételével minden hozzávalót turmix keverőbe teszünk és mixelünk. A palacsintasütőt kikenjük az olajjal és megforrósítjuk. 3 db vastag palacsintát sütünk ebből a mennyiségből. A palacsintákat töltsük meg joghurttal és máris tálalható! Vastag palacsintáink lesznek ebből a tésztából. A fenti mennyiség elég laktató adag két személy részére, fejenként 1 és 1/2 palacsintát számítva.

Kanál, ami mérleg

Kép
Ez se rossz! Azoknak akik biztosra akarnak menni és szeretik az izgi, új konyhai eszközöket, ajánlom Max konyháját. Csak egy kattintás a képre.

Mérés mérleg nélkül

Kép
Liszt: 1 csapott evőkanál: 1,5 dkg 1 púpozott evőkanál: 2 dkg 1 kávéskanál: 3 g Cukor: 1 csapott evőkanál: 1,5 dkg 1 púpozott evőkanál: 2 dkg 1 kávéskanál: 4 g Só: 1 csapott evőkanál:  1,5 dkg 1 púpozott evőkanál: 2 dkg 1 kávéskanál: 7 g 1 késhegynyi: 4 g Olaj: 1 evőkanál: 2 dkg Búzadara: 1 evőkanál: 1,5 dkg 1 csapott evőkanál: 1,2 dkg Tej: 1 evőkanál: 1,5 dkg Edények űrtartalma: 1 bögre: 2 dl 1 vizespohár: 2-2,5 dl 1 borospohár: 1-1,5 dl 1 mélytányér: 2,5 dl

Diós kenyér

Kép
 Hozzávalók: 45 dkg finom liszt 2 evőkanál graham liszt 1 marék dió egy élesztő-kocka 1/3 része 3 dl víz 1 teáskanál só 1 késhegynyi cukor 2 evőkanál olívaolaj Elkészítés: A vizet meglangyosítom és az élesztőt a kevés cukorral ebben futtatom. A többi hozzávalót kenyérsütőgépbe teszem, szárazon elindítom, hogy a lisztet a sóval jól elkeverje a gép, majd az élestős vizet is hozzáöntöm. Ha kevés az idő, hagyom hogy megsüljön a gépben az 1. (normál) programon. Amennyiben nagyobb gonddal, jobb kenyeret szeretnék készíteni, kiveszem a gépből, amint megkelt. Ebből az adagból két - a képen látható - kis cipót sütök, előmelegített sütőben, közepes hőfokon.

Tarja csokiöntettel (brrr..) 6 főre

Kép
Csokoládés hús, ahogy én kipróbálnám Mert mindent ki kell próbálni,  de azt a mindent,  meg is lehet szelídíteni! Hozzávalók: 1,6 kg tarja 1 sárgarépa 1 gyökér 3 hagyma 6 gerezd fokhagyma levesfűszer 1-2 marhahús leveskocka 3 evőkanál szezámmag 2 marék dió 10 db friss csili-paprika kb. 8 evőkanál barbecue szósz bors ( a húsra bőven és ízlés szerinti mennyiségben, frissen őrölve a szószba) só 1/2 zsömle 7 dkg csokoládé őrölt fahéj őrölt szegfűszeg őrölt ánizs Előző este Vettem 1 kg és 60 dkg csontos tarját. Kicsontoztam és a csontját feltettem kevés hideg vízzel levesnek. Leves fűszert tettem bele, egy répát, egy hagymát, egy gyökeret és 4 gerezd fokhagymát és vizet épp hogy ellepje. Nem levesnek szánom, hanem a pároláshoz szükséges lének. A húst felszeleteltem, további fűszer sókkal besóztam. Jó fajta „vegeta” jön itt szóba és bors. Hagymát szeleteltem, és a húsokat megkentem barbecue szósszal majd a hagymával leraktam pácolódni. A csili-paprika előkészítése: Zsírban...

A legolcsóbb étel, amit valaha elkészítettem

Kép
Nokedli, tojás nélkül - fejes salátával A munkaebéd csomagolása.  Ma szombaton is dolgozom, ez az ára a csütörtöki lógásomnak,  amikor is elkéredzkedtem. Az olcsóság ott kezdődött, hogy 100 forintér adták a fejes salátát. Ebben a tavaszi zimankóban úgy látszik nincs keletje. Ami a tojás nélküli galuskát illeti, vagy nem fogom többé elkövetni, vagy még egyszer megpróbálom durum-liszttel, de ez nem lett túl meggyőző. Mégis finom lesz az ebéd, a jó ízesítés miatt. Hozzávalók (1 főre): 12 dkg liszt annyi víz, hogy jó állagú nokedlitésztát kapjunk só (a tésztába és a főzővízbe) 1 evőkanál Száraz mandulás pesto 1 mogyorónyi füstöltszalonna-zsír 1/2 pohár joghurt Elkészítés: Tegyük fel a főzővizet Készítsük el a nokedli tésztáját! Csak a liszt, só és víz megy bele. Kidolgozni nem szabad, csak éppen összeállítani. Közben a salátát megmossuk, felaprítjuk és sóval, balzsamecettel, olívaolajjal összekeverjük. Ha forr a víz, a galuskát szaggassuk bele. Am...

Mini mozzarella saláta

Kép
Hozzávalók: ½ jégsaláta 2 paradicsom 1 csomag mini mozzarella salátafűszer (lehet házilag kevert) ha van, friss bazsalikom reszelt parmezán sajt, ami szintén elhagyható (itt a salátafűszerben adva volt) olívaolaj só balzsamecet Elkészítés: · A paradicsom és a mozzarella kivételével mindent keverjünk össze. · Fűszerezzük ízlés szerint. · Végül a mozzarella sajtot és a paradicsomot díszítésként helyezzük a saláta tetejére.

Tavaszi lé

Kép
Körülbelül 5 dl, illetve 3 kis adag lesz belőle Hozzávalók: 1/4 fejes saláta (nem jégsaláta)  1 grapefruit  1/2 kanál méz 2 dl víz Elkészítés: A grapefruitot meghámozzuk és a belső héját is eltávolítjuk, amennyire csak sikerül. A salátát is felaprítjuk, természetesen leöblítés után. Mindezt a mézzel együtt turmixgépbe tesszük és még víz nélkül, alaposan összeaprítjuk. Később, amikor már elég homogén állagú a saláta és a grapefruit, hozzáadjuk a vizet is és tovább keverjük a turmixgéppel. Hidegen tálaljuk.  

CSAPATI

Kép
2 pohár búzafinomliszt 3/4 pohár langyos víz 1 teáskanál só 1 evőkanál olaj A hozzávalókat jól dolgozzuk el, hogy sima, egyenletes tésztát kapjunk. Hagyjuk kb. fél órát pihenni. A tésztából vágjunk vagy csípjünk kb. 10 egyenlő formát, készítsünk belőlük gombócot, majd lisztes kézzel nyújtsuk ki és zsiradékkal leheletvékonyan kikent   serpenyőben ( ha teflon,akkor el is maradhat a kenegetés)   süssük mindkét oldalán arany barnára. Zöldséges fogásokkal, egytálételek mellé, de magában olvasztott vajjal, sajttal is nagyon finom

Ráksaláta

Kép
  Hozzávalók: 20 dkg koktélrák 1 jégsaláta 2 kaliforniai paprika 2 paradicsom 1 csomó újhagyma 1 evőkanál vaj Kis olívaolaj, balzsamecet-spray, só Elkészítés:   A zöldségeket felaprítjuk. Közben a kiolvasztott rákot forró vajon megforgatjuk - vigyázva, hogy ne süssük túl, mert akkor megkeményedik. Kihűtjük. A hozzávalókat összekeverjük, sózzuk és a balzsamecet-spray segítségével ízesítjük. 

Legális dopping

Kép
Ezt már a Coca Cola Company is feltalálta, de házilag, frissen - mint minden - jobb! Hozzávalók: 5 dl Coca Cola 1,2 dl 100% arabica kávéból főzött erős fekete Elkészítés: Óvatosan öntsük össze a kettőt, mert a Cola rémesen tud ettől habzani. Garantált a 24 órás pörgés! Különösen azoknak ajánlom, akiknek kórosan alacsony a vérnyomása - mint nekem. Tegnap 16 órakor, majdnem leestem a munkahelyi görgős székről miközben vonalban volt az ügyfél. Még másfél óra hátra volt a munkaidőmből ...és mennyi volt még hátra a napból! Ugyanezt a mixet - kisebb mennyiségben - az automatán "frissen főzött eszpresszó cukor nélkül" elnevezéssel ellátott kávéval dobtam össze és a hatás így sem maradt el.

Omlós sajttekercs

Kép
Hozzávalók: 25 dkg finomliszt 10 dkg vaj ½   dl tejföl ½   mokkás kanál cukor 1 púpozott teáskanál só 1 dkg élesztő kevés tej kb. 0,8 dl  15 dkg szeletelt eidami sajt 1 tojás sárgája szezámmag Elkészítés: Az élesztőt a tejben, cukorral futtatjuk. Minden hozzávalót összekeverünk és azután legalább egy órán keresztül pihentetjük a tésztát. Mélyhűtőbe is eltehetjük egy részét és később, kiolvasztva felhasználhatjuk. A tésztát egészen vékonyra kinyújtjuk és szeletelt eidami sajttal beborítjuk. A széleit a sajtra ráhajtjuk, hogy ne folyjon ki, majd az egészet feltekerjük és forró sütőben, közepes tűzön megsütjük. Ez így tökéletes, de ha még szebben szeretnénk feltálalni, megkenhetjük tojássárgájával és megszórhatjuk szezámmaggal.

Hal száraz pesto kéregben (1 adag)

Kép
Hozzávalók: 1 nagy szelet pangasius hal 1 evőkanál száraz mandulás pesto 3 dkg szalonna 1 evőkanál olívaolaj 1 paradicsom 1 evőkanál majonéz Elkészítés: A halat kiolvasztjuk, lehetőleg lassan és nem erőltetve (forró víz, mikró kerülendő). A nedvességet konyharuhával itassuk fel róla!         A szalonnát kockára vágjuk és az olajban feltesszük sülni.  Közben a halat megforgatjuk a száraz pestoban , majd a félig kisült szalonnára helyezzük. Közepes lángon ropogósra sütjük. Szeletelt paradicsommal és majonézzel tálaljuk. Erős vörösbort adjunk hozzá!

Sárgarépacimesz

Kép
Alena Krekulová szakácskönyvéből A képre kattintva megtalálod Lilla glasszírozott, kakukkfüves sárgarépa receptjét Hozzávalók: 1 kg sárgarépa 2 evőkanál vaj 1 kávéskanál só (ezt én marhahús leveskockával helyettesítettem és nagyon jól sikerült!)  1 kávéskanál cukor 1 evőkanál méz 1/2 kávéskanál őrölt fahéj 1-2 evőkanál frissen facsart - jó fajta - narancslé Elkészítés: A megtisztított répát felkarikázzuk és vajban átpirítjuk.  Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje, beletesszük a sót, cukrot, a mézet és a fahéjat és kis lángon lefedve puhára főzzük.  Végül friss narancslével, szükség esetén még egy kis cukorral (mézzel) ízesítjük. Ez annyira jó, hogy még egy év múlva is emlegették a vendégek és visszarendelték amikor ismét hozzám jöttek. Most a húsvéti menü-tervek miatt teszem közzé. Mostanában nem készítettem, így kölcsön kellett vennem Lilla gyönyörű fotóját.

Húsvét vasárnapi menü-terv

Kép
Minthogy ez egy terv, a fotókat más oldalakról válogattam össze. Minden alábbi felvétel lelőhelye megtalálható egy kattintással - a képre. Ott az elkészítési leírások is elérhetőek. Ennek a blognak az oldalain szintén fellelhetőek ezek az ételek vagy bizonyos változataik - külön-külön - a megfelelő fejezetekben. ( Levesek és levesbetétek , Húsok , Saláták , Köretek , Tészták ).  30 főre nem én fogom elkészíteni mindezt, hanem a miskolci Minorita Étterem szakácsai. Orjaleves csigatésztával Lyoni hagymás borda és rántott csirkecombfilé Vegyes köret A fent látható rizsköret és lyoni hagyma burgonyapürével egészül ki Káposztasaláta Aranygaluska kevés tésztával, sok dióval és vaníliasodóval Italok 30 főre: 8 üveg vörösbor 1 karton enyhe ásványvíz 2 nagy Coca Cola 4 doboz rostos gyümölcslé

Száraz, mandulás pesto

Kép
Hozzávalók: 5 dkg mandula, a belső héjával együtt 10 dkg őrölt parmezán sajt 5 db szárított csilipaprika Az alábbi fűszerekből 2 evőkanál: oregano szárított bazsalikom Az alábbi fűszerekből 1 evőkanál: szárított, őrölt fokhagyma egész bors szárított kakukkfű só (csapott evőkanál) Az alábbi fűszerekből 1 teáskanál: római kömény szárított rozmaring szárított majoránna fűszerpaprika Mindezeket a fűszereket darálóba téve, - együtt - finom porrá őröljük. Ha sikerül beszerezni, tegyünk még bele 5-10 egész szárított paradicsomot. 2 evőkanál szárított olívabogyót és egy evőkanál szárított kapribogyót! Utóbbiakat szintén daráljuk össze a többi hozzávalóval. Adhatunk még mindehhez egy csapott mokkáskanálnyi citromsavport, de anélkül is jó. Ugyanezt a receptet friss zöld fűszerekkel is elkészíthetjük, de abban az esetben olívaolaj hozzáadásával daráljuk meg - így hagyományos pesto krémet kapunk. A mennyiségeket "érzéssel" és kóstolással igazítsuk ki. Hűtőszekrényb...

Szűzpecsenye zöldkörettel

Kép
Hozzávalók: ½ kg szűzpecsenye szeletelve 4 gerezd fokhagyma 1 evőkanál mustár 2-3 evőkanál szója szósz 1 evőkanál olívaolaj 1 teáskanál ételkeményítő só, bors 40 dkg natúr spenót 1 nagy brokkoli virág (1/2 kg) Elkészítés: A húst előző nap, vagy legalább fél nappal az elkészítés előtt sózás nélkül, borssal, mustárral és tört fokhagymával megkenve előkészítjük. Tálalás előtt hirtelen mindkét oldalát olíva olajon átsütjük és csak ez után sózzuk kissé. Szaftjából a húst kivesszük és szója szószt adunk hozzá. Ízlés szerint sóval és még fokhagymával ízesítjük. Kis keményítőt keverünk hozzá és a húst visszaéve, megforgatjuk benne. A hús akkor lesz jó puha, ha nem sütjük sokáig. Párolt spenóttal és brokkolival tálaljuk.

Házi, teljes kiőrlésű gyúrt tészta

Kép
Miután megtudtam hogy Mi jó nekem, ha megeszem , a közeli élelmiszerüzlet polcán kerestem a teljes kiőrlésű tésztát. Találtam 500 grammos csomagolásban 900-. HUF árban, de volt drágább is. Később egy másik helyen felfedeztem elérhetőbb áron is, de addigra már megfogant az elhatározás és a kamra polcán várt a teljes kiőrlésű bioliszt. Hozzávalók: fél kg teljes kiőrlésű biobúzaliszt 3 tojás 1,5 dl víz 1 kissé púpozott teáskanál só Elkészítés: A hozzávalókat jól összegyúrjuk, ha kell még víz óvatos hozzáadásával lágyítjuk. Csak cseppenként! Kinyújtjuk és vágjuk. Az Orecchiette tésztához először bogyókat gyúrjunk és azt azután ujjbeggyel lisztezett konyharuhán nyomjuk szét! Metélhetjük, kockázhatjuk törhetjük a tésztát, de hagyjunk lapokat is és próbáljuk meg a teljes kiőrlésű lasagne-t!  

Halfilé mogyorós aszpikban

Kép
Hozzávalók: 2 nagy szelet pangasius hal 3 dl aszpik maradék levesből, erős ízesítéssel (sűrű leves és még leveskocka) 5 dkg tisztított földimogyoró 1 evőkanál mustár kevés olívaolaj bors só Elkészítés: A halat ha fagyasztott olvasszuk ki és konyharuhával itassuk fel róla a vizet, amennyire csak lehet. Sózzuk borsozzuk és az olíva olajon süssük át mindkét oldalát. Fedő alatt, kis lángon hagyjuk addig amíg a belseje is megsül. A mogyorót daráljuk meg. Az aszpikot melegen (nem forrón) turmixoljuk össze a darált mogyoróval és a mustárral. Üvegtálba rakjuk le a halat és öntsük le a mogyorós, mustáros aszpikkal. Ha kell, a leöntéshez ismét egészen melegítsük meg! Hűtőszekrényben tartsuk dermedésig. Zöldsalátával tálaljuk. Előételnek, vagy vacsorára egytálételként adhatjuk.  

Kacsamájjal töltött csirkemell mogyoró köntösben

Kép
2 pár csirkemell (4 db) 4 nagy kacsamáj (1 napig tejben áztatva) 25 dkg amerikai mogyoró, héjából megpucolva, nem pörkölve 3 evőkanál olívaolaj 2 marhahús leveskocka 2 dl  sűrű libaleves, vagy bármilyen maradék leves 1 zacskó zselatin só A csirke melleket jól besózzuk, majd lapos éles késsel lyukat vágunk bele - akkorát, melybe jól beleilleszthetjük a májakat - és belül is besózzuk, mielőtt töltenénk.  Olíva olajon feltesszük sülni - serpenyőben, fedő alatt. Ha kezd odasülni, adunk hozzá 1 dl vizet és egy leveskockát, majd fedő alatt tovább pároljuk. Közben a libalevest zselatinnal és még egy leveskockával feltesszük főni. Ebben az olvadt kocsonyában fogjuk megforgatni az egész csirkemelleket, melyeket betöltöttünk kacsmájjal. Legyen minél sűrűbb! Majd a kocsonyás fürdő után  darált amerikai mogyoróban forgatjuk meg, és hidegen szeleteltjük.

Mi jó nekem, ha megeszem?

Kép
..és ebben a fontossági sorrendben. Ami legalul van, abból a legkevesebbet! Hal Alma Teljes kiőrlésű lisztből készült száraz tészta Továbbá: Narancs Marhahús (száraz) Szőlő Barna kenyér Tojás