Két alapvető dolog a gulyásleveshez, amit tudni kell. Magyar ételt nem készíthetünk olajjal, csak disznózsírral (esetleg kacsa- vagy libazsírral), és az eredeti magyar gulyáslevesben nincs zöldség, csak hagyma, paprika és paradicsom. Amire m ég fontos odafigyelni. A krumpli ne főljön szét a levesben! A legjobb fajta burgonyát vegyük és akkor adjuk hozzá, amikor a hús már 90%-ban megpuhult. Ugyancsak oda kell figyelni a csipetke kifőzésére. Különösen bográcsgulyás esetén előfordulhat hogy a tészta leszáll a bogrács aljára és odaég az egész leves. Vagy hagyjuk ki a csipetkét, vagy főzzük meg külön vízben! Hozzávalók (10 főre) : 2 kg disznó, vagy marha hús 1,2 kg vöröshagyma 2-3 ek. zsír 2 db paprika 2 db paradicsom 1,5-2 kg burgonya 4 nagy gerezd fokhagyma 3-4 ek. őrölt, piros fűszerpaprika őrölt köménymag só, ízlés szerint még Gulyáskrém és a tálaláshoz csípős zöldpaprika felkarikázva ...
Hozzávalók: 35 dkg finom liszt, 1,6 dl lobogó forró víz szilikonos sütőpapír SÓ NEM! Elkészítés: A tálba először a forró vizet tegyük,majd lassan szórjuk bele a kimért lisztet. Közben egy leveseskanállal kevergetjük. Amikor már kézzel is hozzá tudunk nyúlni, mert nem olyan forró, elkezdhetjük gyúrni. 12 perc gyúrás következik. Mielőtt az órára nézünk, győződjünk meg arról, hogy tésztánk se nem túl lágy, se nem túl masszív vagyis száraz. Vizet hozzáadni nem könnyű, remélem nem is kell, de ha túl lágy akkor megszórhatjuk még egy kis liszttel. A tészta legyen ruganyos, de határozottan váljon el a táltól. Egyben egy labda, ami a kezünkre sem ragad rá. Az utolsó liszthozzáadás után indul a 12 perc. Ne kérdezd miért, tartsd be! Kilapítani, nyújtani, megformázni, berajzolni és sütni 20-30 percig 180 fokon, ha van mód, légkeveréssel. Közben persze figyelni kell, mert sose lehessen tudni...Egyszer meg is szoktam fordítani. Azt hogy túl kemény legyen a tészt...
Megjegyzések