Száraz, mandulás pesto
Hozzávalók:
5 dkg mandula, a belső héjával együtt
10 dkg őrölt parmezán sajt
5 db szárított csilipaprika
Az alábbi fűszerekből 2 evőkanál:
oregano
szárított bazsalikom
Az alábbi fűszerekből 1 evőkanál:
szárított, őrölt fokhagyma
egész bors
szárított kakukkfű
só (csapott evőkanál)
Az alábbi fűszerekből 1 teáskanál:
római kömény
szárított rozmaring
szárított majoránna
fűszerpaprika
5 dkg mandula, a belső héjával együtt
10 dkg őrölt parmezán sajt
5 db szárított csilipaprika
Az alábbi fűszerekből 2 evőkanál:
oregano
szárított bazsalikom
Az alábbi fűszerekből 1 evőkanál:
szárított, őrölt fokhagyma
egész bors
szárított kakukkfű
só (csapott evőkanál)
Az alábbi fűszerekből 1 teáskanál:
római kömény
szárított rozmaring
szárított majoránna
fűszerpaprika
Mindezeket a fűszereket darálóba téve, - együtt - finom porrá őröljük. Ha sikerül beszerezni, tegyünk még bele 5-10 egész szárított paradicsomot. 2 evőkanál szárított olívabogyót és egy evőkanál szárított kapribogyót! Utóbbiakat szintén daráljuk össze a többi hozzávalóval. Adhatunk még mindehhez egy csapott mokkáskanálnyi citromsavport, de anélkül is jó.
Ugyanezt a receptet friss zöld fűszerekkel is elkészíthetjük, de abban az esetben olívaolaj hozzáadásával daráljuk meg - így hagyományos pesto krémet kapunk. A mennyiségeket "érzéssel" és kóstolással igazítsuk ki. Hűtőszekrényben érdemes tárolni.
Ugyanezt a receptet friss zöld fűszerekkel is elkészíthetjük, de abban az esetben olívaolaj hozzáadásával daráljuk meg - így hagyományos pesto krémet kapunk. A mennyiségeket "érzéssel" és kóstolással igazítsuk ki. Hűtőszekrényben érdemes tárolni.
Felhasználás:
250 dkg főtt tésztához egy evőkanállal tegyünk a fenti fűszerkeverékből, és ha nincs más a kamrában, ezzel már egy komplett gyors vacsorát készítettünk. Természetesen kis olívaolajjal, sült húsos szalonna kockákkal és reszelt félkemény sajttal - vagy ezek közül bármelyik eggyel - gazdagabbá tehetjük.
Megjegyzések