Szezámmagos kenyér


Nyílászárók cseréje közben készült

Hozzávalók:
40 dkg sima liszt
1/3 élesztőkocka
1 teáskanál só
1 mokkáskanál cukor
2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
2 púpozott evőkanál szezámmag
1 evőkanál búzadara
3 dl víz

Elkészítés:

  • Lemérem a 40 dkg lisztet és keverőtálba öntöm. A sót  is beleteszem és szárazon elkeverem a lisztben.
  • 1 dl langyos vízben, a kevés cukorral futtatom az élesztőt.
  • A maradék 2 dl vizet szintén langyosan a liszthez öntöm és a közepével összekeverem. Így állni hagyom egy darabig.
  • Amikor az élesztő már felhabosodott, minden egyéb hozzávalóval a liszthez öntöm és könnyű kézzel megkeverem. Nem kell nagyon kidolgozni, csak éppen hogy elkeveredjenek az anyagok.
  • Ezt a lágy tésztát félreteszem egy-két órára kelni és közben egy őzgerinc formát barna sütőpapírral kibélelek.
  • Amikor a tészta már jól megkelt, kiveszem a keverőtálból és ahogy a foszlós kalács ágait szoktok - de egy ágban ezúttal - az egész tésztát megtekerem és hosszúkás formában az őzgerincbe helyezem.
  • Még érdemes 20 percig kelni hagyni.
  • Legalább fél órát, de megfelelő szín eléréséig kell közepes, vagy inkább kis hőfokon sütni!


A konyhaablak másik oldalán





Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló