Szezámmagos kenyér
Nyílászárók cseréje közben készült |
Hozzávalók:
40 dkg sima liszt
1/3 élesztőkocka
1 teáskanál só
1 mokkáskanál cukor
2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
2 púpozott evőkanál szezámmag
1 evőkanál búzadara
3 dl víz
Elkészítés:
- Lemérem a 40 dkg lisztet és keverőtálba öntöm. A sót is beleteszem és szárazon elkeverem a lisztben.
- 1 dl langyos vízben, a kevés cukorral futtatom az élesztőt.
- A maradék 2 dl vizet szintén langyosan a liszthez öntöm és a közepével összekeverem. Így állni hagyom egy darabig.
- Amikor az élesztő már felhabosodott, minden egyéb hozzávalóval a liszthez öntöm és könnyű kézzel megkeverem. Nem kell nagyon kidolgozni, csak éppen hogy elkeveredjenek az anyagok.
- Ezt a lágy tésztát félreteszem egy-két órára kelni és közben egy őzgerinc formát barna sütőpapírral kibélelek.
- Amikor a tészta már jól megkelt, kiveszem a keverőtálból és ahogy a foszlós kalács ágait szoktok - de egy ágban ezúttal - az egész tésztát megtekerem és hosszúkás formában az őzgerincbe helyezem.
- Még érdemes 20 percig kelni hagyni.
- Legalább fél órát, de megfelelő szín eléréséig kell közepes, vagy inkább kis hőfokon sütni!
A konyhaablak másik oldalán |