Bejegyzések

Friss kolbász sütése

Kép
      Hozzávalók: Hát maga a kolbi és fehér balzsamecet vagy fehérborecet, esetleg valami lőré, jó snyarú fehér bor bőven. Elkészítés: Tegyük a kolbászt szárazon egy serpenyőbe, gyújtsunk alá és öntsünk rá nagyon sok ecetet vagy bort. Annyit, hogy félig ellepje a kolbászt. Majd ahogy elfő, egészen addíg pótoljuk a lét, amíg teljesen átsül, szép színt kap - mindig újra lesütve zsírjára -  majd várjuk meg hogy az utolsó adag ecet is teljesen elfő. Közben persze forgatjuk a vursztlit és szemléljük állapotját. Fantasztikus finom ízt kap így, még a leg hamvábahótt német típusu darált csoda is.

Kaviáros tészta

Kép
Bizarr de pompás       Hozzávalók (6 főre):   1/2 kg spagetti (cérnametélt, vagy annál egy kicsit vastagabb házi tészta) 10 dkg rózsszínű apró kaviár 1,5 dl tejszín 5 dkg vaj 1 jó fajta tonhal konzerv az olajával együtt 1 leveskocka só egy csokor frissen darált bazsalikom   Elkészítés:   Megfőzzük a tésztát. Közben a vajat serpenyőben megolvasztjuk és ebben felforraljuk a tejszínt a leveskockával, a tűzről levéve belekeverjük a kaviárt és a halat. Összekeverjük a szószt a tésztával és tálaláskor megszórjuk a friss bazsalikommal.

Hideg tèszta

Kép

Halpiac

Kép
Ezek mèg sètàlnak!

Borjùpaprikàs polentàval (puliszkàval)

Kép

Mostanàban kèzzel ìrok, de majd mesèlek

Kép

Tészta rákkal (10 főre)

Kép
Hozzávalók: 2 nagy fej hagyma 2 nagy paradicsom 1 kg tisztított király rák 1 kg gyúrt tészta 3 dl tejszín 10 dkg Gorgonzola sajt 1-2 leveskocka  só 1 nagy csomó petrezselyem 2-3 gerezd fokhagyma oliva olaj Elkészítés: A hagymát feltesszük olajon fonnyasztani, majd beledobjuk a rákot. Gyorsan átsütjük minden oldalát, de nem sokáig mert megkeményedik. Közben a paradicsomot forralt vízbe dobva meghámozzuk és kockára vágjuk, majd a rákot ezzel tovább pároljuk és besűrítjük. Hozzáadjuk a tejszint és a sajtot. Fűszerezzük leveskockával, vágott petrezselyemmel és zúzott fokhagymával. Ha túl sűrű, vizet adhatunk bele. Közben kifőzzük a tésztát. (Legjobb, ha kézzel gyúrt széles metélttel készítjük, de lehet gyári penne tészta is, vagy spagetti.) A vízbe 3 literenként egy púpozott teáskanál sót dobjuk és persze ne főzzük szét a tésztát! Ha leszűrtük keverjük össze a szósszal, és kész.

Grill, elég jó, palackos gázzal fűtött grill sütővel

Kép
Könnyű ebéd Megfelelő eszköz Kis pihenés Valaki már éhes Bármilyen grill fűszer és a sörrel való locsolás a titka.  Elrontani nem lehet. Ez pulyka. Máj és burgonya sült még Hazafelé

Túrógombóc

Kép
Tényleg csak a miénk a rögös túró? 25 dkg túró 1 egész tojás 1,5 evőkanál gríz 1,5 evőkanál prézli só Összedolgozzuk, 50-60 percet pihentetjük es vízben kifőzzük.

Hideg csokipuding

Kép
Pudingpor és liszt nelk ü l Hozzávalók 4 személy részére: 2 érett, krémes avokádó 10 dkg porcukor 3 dl kókusztej 10 dkg kakaópor  csokireszelék, stb A hozzávalókat turmixoljuk össze!  Tálaljuk   és d í szits ü k ahogy a k é pen l á that ó .

Rétes kosárkák

Kép
Hozzávalókról nem kell beszélni. Réteslap, bármilyen vaníliás krém vagy puding és cukrozott eper. Ami a legfontosabb: muffin sütő, lehetőleg szilikon. A fagyasztott réteslap pár perc alatt kienged. Terítsük ki és alaposan kenjük meg minden lapját vajjal. Egy csomagból nekem 12 db jött ki, két rétegben. Béleljük ki a megkent, és megfelelő méretű négyzetekre vágott réteslappal a muffin formát, úgy hogy a képen látható tálcsikákat vagy kosárkákat kapjunk. Ezeket 200 fokos sütőben, körülbelül 10 perc alatt aranybarnára süssük, de végig figyeljük, mert lehet hogy sokkal hamarabb elkezdenek barnulni. Ezeket szintén a képen látható módon meg fogjuk tölteni krémmel és gyümölccsel. Az én vaníliakrémem Hozzávalók: 2 főzős vanília puding por 1 liter tej 1 zacskó 2,5 vagy 3 dl-es friss habtejszín  2 vaníliás cukor 1 evőkanál porcukor 1 púpozott evőkanál tejföl Elkészítés: Miután a pudingot a csomagolásán feltüntetett módon elkészítettem, majd kihűtötte...

Mennyi az 1 cup?

Kép
Amit gyakran egy csészényinek fordítunk és bambán nézzük a pohárszéket hogy  "melyik csészémet is válasszam?" Magyarország képekben (kattints rá!) Egy csésze (cup) = • 150 g liszt • 225 g cukor • 75 g barnacukor • 225 g vaj • 350 méz • 50 g zsemlemorzsa • 200 g rizs nyersen • 175 g szárított gyümölcs • 175 g apróra vágott mogyoró • 75 g kókuszreszelék • 250 ml folyadék

Töltött dagadó rolád

Kép
Hozzávalók: 1,5-2 kg-os dagadó 60 dkg húsos szalonna vagy nyers sonka és szalonna vegyesen 2 sárgarépa 1-2 új fokhagyma új kelkáposzta (kb. fél fej, szép nagy levelek) sok mustár és bármilyen maradék szósz (itt currys majonéz volt) olaj húsleves (akár kockából) Elkészítés: A dagadót úgy szétvágjuk, hogy minél nagyobb kiterített lap legyen. Legjobb ezt a hentessel megcsináltatni.  Kiklopfoljuk, majd fokhagymaszeletekkel megszórjuk és sűrűn beborítjuk a vékonyra szelt füstölt szalonnával és sonkával - felváltva. Ha húsos szalonnánk van, akkor egyszerűen azzal. Beborítjuk a jól megmosott és lecsöpögtetett - ereitől megtisztított - kelkáposztával. Közben a sárgarépát megmossuk, hámozzuk és minél hosszabb kisujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Elkezdjük a roláddá tekerést úgy, hogy roládonként 3-4 sárgarépacsíkot beletekerünk. Nem mindet a közepébe, hanem egyet-egyet ahogy jó szorosan felcsavarjuk. Fontos hogy a sárgarépacsíkotokat ne hagyjuk el és hosszban egyben legyenek, mert ez jó tartás...

Chef saláta (sonkás - csirkés)

Kép
Hozzávalók: 1-2 nagy csokor zeller zöld 1 jégsaláta 40 dkg főtt sonka 80 dkg főtt csirke só, bors, curry 1 ek ecet 2 ek fehér bor 8 ek olívaolaj 2 citrom leve Elkészítés: Mix és kész!

Majonézes burgonyasaláta

Kép
Készítsük úgy, ahogy szoktuk - ez általában nem más mint krumpli és tartár mártás - de most tegyünk bele lila hagymát  paradicsomot és sok petrezselymet! A tartárba a mustár mellé, vagy helyett egy kevés ketchupot és egy késhegynyi curry port. Ha ez még nem lenne elég turbó, akkor kockára vágott és kisütött (majd persze lehűtött) húsos szalonnát is dobhatunk bele. Ezt én most kihagytam. Igen jó - ahogy a régi szakácskönyvek mondják. Alapötlet a Veszprémi Ünnepi Játékok majonézes krumplijától származik

Az én borzaskám

Kép
...és az igazi borzaska Ha kevés otthon a hús de mégis finomat - és szépet - akarunk adni A disznóhúst nagyon vékony szeletekre vágtam - géppel -, sóztam és lisztbe forgattam, majd tojásba és ismét lisztbe. A húst annyira vékonyra vágtam, hogy szakadozott is, úgyhogy a legtöbb darab amolyan ficni-fecni lett. A panír is szakadozott rajta, mert dobozban rázogatva paníroztam. Amolyan átmenet ez a töpörtyű és a rántott hús között, de nevezhetnénk húsi chipsnek is. Alaposan meg kell sütni, hogy jó ropogós legyen és átsüljön. Többször váltott vízben, jól megmosott és kicentrifugázott (salátacentrifuga)  lolo-salátán tálaltam. A salátát mindenki a tányérján ízesítheti, ehhez citromot, olívaolajat és sót adtam. 

Juhtúróval töltött gomba

Kép
Hozzávalók: gomba fokhagyma juhtúró pizza-mozzarella Elkészítés: Az összetört fokhagymával megkenjük a gombák belsejét, miután megmostuk és eltávolítottuk a szárakat. Juhtúróval megtöltjük a gombafejeket és a kis kockákra vágott sajtszeletetekkel beborítjuk. Forró sütőben pirosra sütjük.  Sózni nem kell a juhtúró meglehetős só tartalma miatt.

Nagyon karfiol leves 4 főre

Kép
Hozzávalók: 1 karfiol 1 egész doboz igazi Mackó sajt leveskocka levesgyöngy Elkészítés: A karfiolt rózsáira bontva - annyi vízben ami ellepi - főzzük meg, de ne túl puhára. Ízesítsük levesfűszerrel vagy kockával. A karfiol felét most vegyük ki és tegyük félre, a többit főzzük tovább. Ha teljesen megpuhult, turmixoljuk össze a sajttal. Tálalás előtt tegyük hozzá a félretett karfiolrózsákat és kínáljunk hozzá levesgyöngyöt.

Tortilla

Kép
A legvégén két szósz leírása! Kép: Kiskegyed konyhája Hozzávalók: 50 dkg liszt 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál só 0,5 dl olaj 3 dl langyos víz Elkészítés: Az összetevőket a víz felével összekeverjük, és fokozatosan annyi vizet adunk hozzá, amennyit felvesz.  Kilisztezett gyúródeszkán kézzel tovább dagasztjuk a tésztát, úgy 10 percig, amíg ruganyos lesz, majd nyolc részre osztjuk, kis korongokat formálunk belőlük, és nedves konyharuhával letakarva 30 percig pihentetjük. Ezután 2-3 mm laposra nyújtjuk őket, és egyenként, közepesen meleg serpenyőben 1-2 perc alatt készre sütjük.  Hűtőben napokig eláll légmentesen tárolva, és remekül fagyasztható. Tortilla chips Hozzávalók: 10 dkg liszt + a hintéshez 0,5 dl víz 1 csipet só ízlés szerinti fűszerek (pizza fűszerkeverék, oregáno, bors...) Elkészítés: A liszthez hozzáadjuk a sót, a fűszert, majd a vizet. Addig dolgozunk vele, amíg jól gyúrható tésztát kapunk. Ezután lisztes deszkán...

VELŐS ROPOGÓS

Kép
Brüklerné Buday Ella:  Így főzünk ma  című könyvéből  Egytál ételek A borjúvelőt (vehetünk marhavelőt is) hideg vízben megmossuk, a hártyáitól megtisztítjuk, és apróra összevágjuk. Reszelt hagymát forró zsírban egészen világosra pirítunk, hozzátesszük a velőt, megízesítjük sóval, törött borssal és apróra vágott petrezselyemzöldjével. Személyenként 12 dkg velőt, 2 dkg vajat és 2 dkg lisztet számítunk. A vajból és lisztből egészen világos rántást készítünk, feleresztjük 1 dl tejjel és sűrűre befőzzük, majd hozzáadunk egy fél tojást, a velőt és 1 evőkanál finom átszitált zsemlemorzsát. Ha kihűlt, 6 cm hosszú, hüvelykujjnyi vastag rudakat formálunk belőle. Forró bő zsírban világosra sütjük. Paradicsommártással tálaljuk.

Rakott sóska 6 főre, mint hús nélküli egytálétel

Kép
Nagyon nagyon jó lett! Legalább nekem ízlett, aki falusi gyerekként a mezőn legeltem a nyers sóskát és soha nem tudtam megszeretni az agyoncukrozott sóska krémet, szószt vagy főzeléket. Ebben az ételben a sóska vad íze érvényesül. Végre egy rakott zöldség amiben a zöld íze dominál. Először is azt javaslom, hogy friss sóskával dolgozzunk! Tegnap este kutattam az interneten valami információ után, hogy hogyan kell, kell-e a sóskát tisztítani? Nem találtam semmi használhatót. Így aztán nekiláttam és levágtam a szárakat. Természetesen többszörös nagyon bő vízben történt áztatás és átöblítés után. Nem kis munka. Ajánlom a fotelt és valami egyéb figyelemelterelő programot, mert türelem kell hozzá - és kinek van? Az esti hírműsor alatt éppen meg lehet csinálni. Amint az alábbi képen látható elég lazára vettem a figurát. Nem kell mindig szenvedni a főzéstől. Hozzávalók: 2 kg sóska kevés olíva olaj 30-40 dkg rizs kevés napraforgó olaj ételízesítő vagy leveskock...

Normandiai halleves

Kép
Ad. fn.hir24.hu Hozzávalók 4 személyre 15 dkg fogasfilé (halszelet), 30 dkg polip, 4 db tigrisrák, 12 db fekete kagyló, 10 dkg vegyes zöldség, 1 csokor petrezselyem, fél póréhagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 1 csipet sáfrány, 1 dl fehérbor, 1 dl tejszín, fél citrom alapléhez: 50 dkg édesvízi halak csontja, 3 dl polip főzőlé, 10 dkg rákvaj, fél póréhagyma, 10 szem egész bors, 50 g karikára vágott vegyes zöldség, rákvajhoz: 10 dkg vaj, 20 dkg rákpáncél, 3 cl konyak, 1 dl fehérbor vagy alaplé Elkészítés: Az alaplé alapanyagaiból só hozzáadása nélkül fél óra alatt alaplevet főzünk, állni hagyjuk, majd leszűrjük. A zöldségeket vékonyra (julienne-re) vágjuk és kevés rákvajon a finomra vágott póréval megpirítjuk, rátesszük a zúzott fokhagymát, sáfrányt, babért és felöntjük az alaplével, illetve a fehérborral.  A rákvaj elkészítéséhez vajban rákpáncélt pirítunk, majd vegyes zöldségeket.  Konyakkal flambirozzuk, majd 1 dl borral vag...

Rakott édeskömény

Kép
Kattints a képre a receptér! Még én sem próbáltam ki,  de ettem hasonlót és nagyon jó!

"Full extrás" diós tészta

Kép
Ott kezdődik, hogy a képen látható tésztát házilag állítottam elő. 10 tojás, 1 kg rétesliszt és 5 csipet só. Biztos ami biztos, 12 percig gyúrtam, mint a kovásztalan kenyeret. A tészta nyújtó gép 7 fokozatáig vékonyítottam, majd ugyancsak a géppel széles metéltre vágtam. (Ebben a receptben csak a felét használjuk). TÉSZTAGÉP ITT KAPHATÓ Hozzávalók (4-6 főre): 1/2 kg házi tészta 35 dkg dió 20 dkg porcukor 7 dkg vaj 1-1,5 dl tejszín 1 dl olaj baracklekvár vagy csoki öntet Elkészítés: 30 dkg diót megdaráltam és összekevertem a porcukorral. A vajat felolvasztottam és a tejszínbe csurgattam - ugyanígy az olajat is. Ezeket egy nagy tálba öntöttem, amibe a leszűrt tésztát fogom tenni keverésre. Közben a maradék 5 dkg diót darabolva (nem túl apróra, de nem túl nagyra) megpirítottam. A tésztát kifőztem (3 perc maximum, ha tényleg saját gyúrás) és a vajas keverékkel, valamint a cukros dióval összekevertem. Díszítésként, tálalás előtt pirított dióval szórtam meg. ...

Curry-s tarjaszeletek

Kép
Hozzávalók (10 főre): 1,5 kg tarja 4 dl tejföl curry sózott fűszerkeverék Elkészítés: A tarját szeleteljük és klopfoljuk. Ezután, sózás nélkül süssük kérgesre a szeletek mindkét oldalát. (Addig sütöttem, amíg már nem eresztett vért a hús.) Készítsünk elő egy tálat, amibe szórjuk le a fűszert és amint elkészül egy szelet hús, forgassuk abba. Szintén előkészítünk egy tűzálló - fedeles - tálat, amibe a fűszerezett, sült hússzeleteket sorban, majd több rétegben lefektetjük és tejföllel megkenjük.  Amikor elkészült, a maradék fűszerrel - ez már folyékony szaft lett a húsok beleforgatása után - meglocsoljuk az egészet és lefedve, betesszük a 200 fokos forró sütőbe. Legalább fél óráig sütjük még, de tovább is lehet - egyre kisebb hőfokon. Végül 70-100 fokon tarthatjuk, hogy tálaláskor megfelelő ,meleg legyen. Rizzsel és idény-salátával tálaljuk.

Kenyérlángos mozzarella sajttal

Kép
Tepsiben sütve Hozzávalók:  kenyértészta személyenként 7 dkg lisztből 1-2 mm szeletelt pizza-mozzarella sajt (személyenként 5-6 majd' tenyérnyi szelet) sütőpapír Elkészítés: Az élesztős tésztát begyúrjuk, majd annyi darabra vágjuk, ahány főre készítettük. Kerekre és vékonyra nyújtjuk és 10 percre betesszük sülni 200 fokon ha lehet légkeveréssel.  Közben a sajtot előkészítjük, majd a sütőből kivéve teljesen beborítjuk vele a lángost. Ezután vissza még legalább 10 percre! Így néz ki a két "felvonás" között:

Jégpohár

Kép
A képre kattintva meg is rendelheted (sajnos nekem nem fizetnek érte, de jót teszek olvasóimmal) További ehető terítékeket találsz EBBEN    a bejegyzésben Kanalak Poharak csokiból Csokikehely Sütött tányérok Majonéz-tálka ostyából Csokikanál kávéhoz

Rizses hús másként

Kép
Hozzávalók (6 személyre): 80 dkg hús 40 dkg rizs 2 fej hagyma 5 gerezd fokhagyma 5 dkg sóban eltett capri bogyó olaj ételízesítő (leveskocka vagy ízvarázs) 15-20 dkg parmezán sajt ( több mindig lehet) Elkészítés: A felkockázott hagymán és a karikára szelt fokhagymána húst megpároljuk, kevés olajjal és a fűszerrel. Beledobjuk a capri bogyót és időnként vizet öntve alá, tovább páűroljuk, amíg a hús már majdnem egészen megpuhul. Amikor ez elkészült, rádobjuk a rizst és kicsit pirítjuk. Kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük és addig pároljuk ismét amíg a rizs is megpuhul. Reszelt parmezánnal tálaljuk.

A tegnapi Szarvas pörkölt

Kép
Hó még mindig van Hozzávalók (6 főre, bőségesen, mert ízleni fog): 80 dkg szarvas hús 40 dkg disznó comb vagy bármilyen színhús, marha is lehet 4 nagy fej hagyma 14 dkg disznózsír 4 zöldpaprika 4 lehámozott paradicsom 10 dkg szép piros, házi őrölt paprika késhegynyi nagyon csípős chili paprika babérlevél 2 dl vörösbor, víz bors só vagy/és leveskocka 4-5 gerezd fokhagyma csapott evőkanál mustár 1 evőkanál lekvár (áfonya, hecsedli, barack) Elkészítés: A húst tisztítsuk meg a hártyaitól és a faggyútól. Ez nehéz sziszi-fuszi munka, de ez a titka a jó szarvas pörköltnek. Minden darabot szagoljuk meg mielőtt a hagymára dobnánk. Amíg faggyú szaga van, ne kíméljük, inkább veszítsünk el egy kevesest a húsból, mint hogy a faggyú az egész pörköltet tönkre tegye kellemetlen izével. 3 hagymát tegyünk fel 10dkg zsíron pirulni. Először a felaprított zöldpaprikát adjuk hozzá, majd a paradicsomot. Amikor már majdnem kész a lecsónk, akkor dobjuk bele a szarvas húst és az őrölt paprikát. Sózzuk, borsozzu...

Maradék zsíros kenyér felhasználása

Kép
Egy sikertelen after party után még mindig hegyekben áll a zsíros kenyér. Mit tesz ilyenkor az ember? Sutty a mélyhűtőbe! Igaz a zsíros kenyér, még így válság idején sem képvisel olyan gazdasági értéket, hogy érdemes legyen rakosgatni, elektromos áramot nem kímélve hibernálni. Nem is azért tettem. Anyukám azt mondta kis koromban, hogy minden kenyér Jézus Krisztus testére emlékeztet minket, ezért kenyeret soha nem dobhatunk ki.   Így aztán ha egy mód van rá – kivéve ha zöld penész üti fel a fejét – nem is teszek ilyet. Ez a zsíros deszka pedig nem hogy nem volt romlott, hanem nagyon is fincsi, puha friss fehér kenyérrel készült. Lekapartam róla a lilahagymát, és ahogy már mondtam, sutty… Majd egy hónap múlva ebből készült el életem legjobb bundás kenyere. Máskor egyébként zsemlemorzsa házi készítésére szoktam a kenyérmaradékot használni. Zsírossal még nem próbáltam, de lehet hogy az sem rossz.