Bejegyzések

Conchiglie con tonno e piselli

Kép
Egy pénteki olasz lecke, csak éppen a peperoncino helyett fokhagyma (aglio) megy bele. Semmi piros! Remélhetőleg az enyém szebb lesz mint a képen látható. A zöldborsó maga is elég bizarr látvány a tésztában, nem kell hozzá paprika! A fokhagymás változat létezik, nem én találtam ki! Difficoltŕ: facile Preparazione: 25 min Dosi per 4 persone Ingredienti: 200 g tonno in scatola sott'olio 400 g pomodori pelati a pezzetti 80 g piselli 300 g conchiglie 60 g scalogni piccoli Olio 1/2 bicchiere vino bianco 3 rametti maggiorana Peperoncino Sale Preparazione: Sbucciate gli scalogni, separate tra loro gli spicchi, lavateli, asciugateli e tagliate ogni spicchio a metŕ. Scaldate l'olio nel tegame e rosolatevi gli scalogni. Versatevi il vino che fate evaporare e poi i piselli. Aggiungete i pezzi di pomodoro col loro liquido di conservazione e una volta giunto a bollore unite il rametto di maggiorana. Abbassate il fuoco, mettete il coperchio e cuocete 20 minuti...

Sajttal megszórt prézlis kenyér

Kép
Hozzávalók: 60 dkg jó, finomliszt 1 teáskanál só 2 dl tej 1/2 mokkáskanál cukor 1/3 kockányi élesztő 2 dl víz 3-4 evőkanál prézli tojás a megkenéshez 5 dkg reszelt sajt Elkészítés: Ezúttal - részben - kenyérsütő géppel dolgozunk. Mérjük le a lisztet és a sóval együtt mindjárt tegyük a gépbe. indítsuk el a gépet bármelyik programmal, csak éppen azért, hogy a só és a liszt elkeveredjen. Közben langyosítsuk meg a tejet, adjuk hozzá az élesztőt és a cukrot. Állítsuk meg a gépet és ha felfutott az élesztőnk, adjuk hozzá az élesztős tejet a tésztához és még 2 dl vizet öntsünk bele! Indítsuk be a keverést a dagasztó programon és adjunk hozzá annyi prézlit, hogy masszív tésztát kapjunk. Nem túl keményet, de nem is nagyon lágyat. Körülbelül 20 perccel a dagasztó program vége előtt vegyük ki a tésztát és helyezzük a formába. Közben indítsuk be a sütőt melegedni. Hagyjuk még a kenyértésztát kelni a formában, minimum 30 percig, de akár 1-2 órán át is. Amíg a tésztánk kel, béleljünk ki e...

Töltöttöt paradicsom

Kép
...és olasz lecke http://rinascimento007.wordpress.com 1 pomodoro 1 uovo piccolo o medio se i pomodori sono grandi sale pepe origano fresco olio extravergine di oliva Tagliare la calotta del pomodoro e svuotare la polpa. Salare e mettere capovolto sopra una carta assorbente per una ventina di minuti. Quindi condire l’interno del pomodoro con un filo d’olio, sistemarlo in una cocotte, rompere l’uovo e inserirlo. Un po’ di sale e qualche fogliolina di origano fresco. Infornare a 180° (forno a temperatura) per mezz’ora se lo si preferisce all’occhio di bue (consigliato) altrimenti un po’ di più. calotta = sapka svuotare = üres polpa = belseje capovolto = fordított quindi = majd mettere capovolto = tegye fejjel lefelé! sopra = rá carta assorbente = itatós papír una ventina di minuti = 20 percig un filo di = csöppnyi sistemarlo = rögzítse rompere = feltörni inserirlo = helyezze qualche fogliolina = néhány levél occhio di bue = pont jó consigliato = tanácsolt altrimenti = eg...

Gombapaprikás nokedlivel

Kép
Rókagombából, ahogy J. Ági készítette PAPRIKÁS GOMBA (Brüklerné Buday Ella, lásd: Egytál ételek) A gombát (lehetőleg vargányát vagy champignont) megtisztítjuk, megmossuk és felszeleteljük. Hagymás zsírban megpároljuk. Megszórjuk pirospaprikánál, sóval és kevés vízzel felengedjük. Tejfölös liszttel behabarjuk. Azután ismét felforraljuk. TOJÁSOS GALUSKA (Brüklerné Buday Ella, lásd: Tészták) Személyenként 12 dkg lisztet és ¼ tojást számítunk, de a galuskát készíthetjük tojás nélkül is. A lisztet tálba tesszük, megsózzuk, ha tojással akarjuk készíteni, azt is beletesszük, és annyi vizet öntünk bele, hogy fakanállal könnyedén össze lehessen keverni. A galuska készítésénél a legfontosabb, hogy a tésztát nem szabad jól kidolgozni, csak éppen összeállítani. Galuska szaggatóval lobogó forró vízbe szaggatjuk. Főzési ideje 2 perc. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, forró zsírba szedjük. Tálalás előtt személyenként 1 db tojást habarunk rá és folytonos keverés mellett addig ...

Juhtúróval töltött csirkecomb

Kép
Juhtúróval töltött csirkecomb Semmi különös, csak a szokásos módon fűszerezett csirkecombot a bőre alatt töltsük meg juhtúróval. Egy combhoz 2,5 dkg juhtúrót vegyünk.  Személyenként 2 csirkecombot és 1/2 fej szeletelt vöröshagymát rakjunk le a jénai tálba.  Egy ideig fedve, majd fedő nélkül süssük.  Hájában sült burgonyát készítettem, de ez nem volt jó ötlet - inkább rizst, vagy tésztát adjunk hozzá! Héjában sült burgonya

Házi leveskocka készítése

Kép
Azt mondod régen nem volt leveskocka? Márpedig volt! Egy 1901-ben, hatodik kiadásban megjelent szakácskönyvben találtam (szóval ez már a 19. század elengedhetetlen kelléke volt). Ráadásul azért csinálták, hogy ha hosszú utazásra indultak, akkor se kelljen lemondani a gőzölgő leves élvezetéről. Nem szó szerint fogom leírni, mert igen régies és némi átdolgozásra szorul, hogy alkalmazható legyen a mai korban is. Jó drága lesz, sok munka, de talán megéri. Még nem próbáltam, ezért nincs képem hozzá, de találtam egy jó levesbetétet azon az oldalon ahonnan ez a fotó származik. Érdemes a képre ezért kattintani! Leveskocka pedig volt régen is, csak "Leves táblácskák"-nak nevezték. Hozzávalók (1/2 kg-hoz): I. 2,5 kg sovány marha fartő 1 öreg tyúk (hát még ez is jó valamire!) 2 borjúláb 6 liter víz II. 1 kg sovány disznóhús 0,7 kg borjúcomb összevágva 0,5 kg borjú nyak 1 kg ürühús (kiherélt hímnemű juh) 4 dl víz annyi leveszöldség és vöröshagyma, amit 7 kg...

Marhahús, meggy- vagy málnalével

Kép
A recept ebből a 111 éves szakácskönyvből való, aminek én sajnos csak az első 200 oldalát találtam meg, ami kevesebb mint a fele. A teljes könyv kikiáltási ára 10 ezer forint egy könyvaukción. Hmmm... azt hiszem inkább kutatok tovább a hiányzó oldalak után. Marhahús, meggy- vagy málnalével: Darab sovány felsált jó puhára főzünk, lábasban darab vajat olvasztunk fel, néhány darab czukrot teszünk bele, szépen megbarnítjuk s aztán kevés glacet vagy barna levest reá öntve, el hagyjuk főni. Tálalás előtt egy-két kanáé málna- vagy meggyszörpöt adunk bele, többszöri forgatás mellett jól elfőzzük, s arra vigyázunk, hogy mindkét oldalon szép fényes legyen. *** Ebben a könyvben végre azt is felfedeztem, amit régóta keresek, mégpedig, hogy hogyan lehet házilag leveskockát készíteni? A címe így hangzik: "Leves táblácskák utazásra". Vagyis a századfordulón olyan elengedhetetlen kelléke volt az étkezésnek a leves, hogy utazásra - ami persze jóval hosszabb volt mint a m...

Félkemény tojás

Kép
A félkemény tojást úgy készítjük, hogy forrásban levő vízbe téve a tojást 8-9 percig főzzük. A kemény tojást 10-11 percig főznénk egyébként és egy perccel sem tovább, mert különben zöld szint kap a sárgája, ami nem gusztusos és állítólag enyhén mérgező is. A tojás főzésénél figyelembe kell venni a méretet, ezért adjuk meg a 8-9 illetve 10-11 perceket. 

Édeskáposzta-krémleves virslivel

Kép
Hozzávalók (4 főre): Egy közepes fej káposzta fele 2 burgonya 1 fej hagyma kevés olaj 2 db marhahús leveskocka kb. 1 liter víz 2 pár virsli 1 dl tejföl frissen őrölt bors 1 ek. Worcester szósz Elkészítés: A hagymát kockára vágom, és az olajon felteszem pirulni. Közben a káposztát is felaprítom és rádobom a hagymára. Kevés vízzel párolom és hozzáadom a leveskockákat. Fűszerezem, a többi vizet hozzáadom és fedő alatt puhára főzöm. Ha elkészült és kicsit kihűlt, bot turmixszal pépesítem, belekeverem a tejfölt és hozzáadom a karikára vágott virslit, majd így ismét felforralom.  *** Olasz szavak: édes káposzta = cavolo dolce krémleves = crema virsli = wurstel tejföl = panna bors = pepe kockára vágni = tagliato a cubetti szeletek = Slices párol = stufato marhahúsleveskockát = magazzino cubo di manzo fűszer = spazia fedő = copertura pép = polpa pépesít = amalgamare felforr = bollire felforral = bollire

Gaby

Kép
1922-2000                                                                        Levélrészlet 1965-ből: "Egyébként semmi különösebb újság nincs. Hétfőn sikerült bélszínt szereznem, és elvittem Nagymamához a Fondü készletet, hogy ő is élvezze egyszer. Azt nem tudom neked elmondani milyen boldog volt emiatt. Nem beszélve arról, hogy ízlett neki!!! Alice néni túrós palacsintát csinált utána, úgyhogy merevre ettük magunkat. Evés közben jutott eszembe, hogy te még ezt nem is kóstoltad nálam. Legközelebb ha jössz okvetlenül csinálok, mert olyan remek! Főleg a különféle mártások és ízek hozzá. Szóval nagy siker volt." Fundü sütő

Középkori spanyol huncutság

Kép
Böjti kenyér (csalós) Töltelék 1 Töltelék 2 Töltelék 3 ...és végül Kenyértésztát készítünk és megtöltjük az alábbi belevalókkal: kemény tojás 2-3 féle sajt (Camambert, mozzarella) kolbász hagymán lesütött, erősen fűszerezett húskockák Sütés 220C fokon 20 percig. Fűszeres Eszter nyomán Olasz szavak: főtt tojás = uova sode olvadt sajt = formaggio fuso kolbász = salsiccia hagyma = cipolla fűszer = spezia húskocka = cubetti di carne böjt = digiuno böjti étel (zsírszegény ételek) = cibo magro spanyol = spagnolo középkor = Medioevo szokás = abitudine kemence = forno sziget = isola családi látogatás = visite familiari vendég = ospite

Mirtillo - áfonya

Kép
visciola mora = szeder mirtillo = áfonya prugna = szilva melone = sárgadinnye anguria = görögdinnye amarena = fekete cseresznye (néhol meggy) visciola = meggy pera = körte ciliegia = cseresznye ribes nero = fekete ribizli albicocca = sárgabarack pesca = őszibarack uva spina = egres uva = szőlő ribes comune = közönséges (piros) ribizli Il mio preferito è il melograno (pomo punico) granata, balusta, balustra, melagrana, melograna, melagranata, melegrane

Frutti

Kép
MORA fragola = eper uva spina = egres uva = szőlő anguria = görögdinnye melone = sárgadinnye banana = banán visciola = meggy ciliegia = cseresznye pesca = őszibarack albicocca = sárgabarack prugna = szilva susine = ringló gelso = szeder mora = bromber ribes = ribizli

Olasz-magyar gasztronómiai szótár 1.

Kép
MESTOLO gustoso = ízletes igienico = higénikus impanare = paníroz indivia = endívia (cikória) popolare = népszerű coppa = kehely, csésze (kupa) lampone = málna lenticchia = lencse limone = citrom mango = mangó mela = alma meringa = habcsók mestolo = merőkanál

Egyszerű étel nyári hőségben

Kép
Sajtos tészta saláta ágyon otthon ízesített sörrel Hozzávalók (1 adaghoz): 10 dkg penne tészta 1/4 jégsaláta só friss citromlé olívaolaj 5 dkg jó Ementáli sajt A sörhöz: 2 dl olcsó alkoholszegény sör 1 dl Körte-Lime Schweppes ital Elkészítés: Feltesszük a tésztát sós vízben főni. Összevágjuk a salátát és sóval, olajjal, frissen nyomott citromlével erősen ízesítjük, majd terítsük el egy mélytányérban! A tésztát leszűrjük - al dente - és egy pillanatra hideg víz alá tartjuk, majd ráborítjuk a salátára. Végül sajtot reszelünk rá. Hideg sörrel tálaljuk!

Lángos kefirrel

Kép
Hozzávalók: 65 dkg finomliszt 2 teáskanál só 2 dl tej 1/3 kocka élesztő 1 csapott teáskanálnyi cukor 4 dl friss, házi kefir olaj a sütéshez és a szaggatáshoz Elkészítés: A lisztet a kenyérdagasztó gépbe öntöm és hozzáadom a sót, majd szárazon beindítom a gépet, hogy a lisztet elkeverje a sóval. Ekkor bármelyik programot használhatom, azt pár perc múlva úgyis meg fogom szakítani. Közben a cukros tejet meglangyosítom és futtatom benne az élesztőt.  Az élesztős tejet és a kefirt hozzáöntöm a liszthez és a kenyérsütő dagasztó programját indítom be. Amikor megkelt, olajozott nyújtó lapra kiöntöm. Ez lehet egy műanyag vagy szilikon felület, de akár a jól megtisztított konyhai munkalap is. Kisméretű őszibaracknak megfelelő gömböket formálok, olajos kézzel, majd kicsit megnyújtva, nem túl vékony kis lángosokat formálok. Nagyon lágy a tészta, ezért nem jó előre nyújtani, csak akkor, amikor már a forró olajba tudjuk vetni. ...

Lasagne

Kép
Hozzávalók: A ragu 2 evőkanál olívaolaj 1 cukkini apróra vágva 1 sárgarépa, apróra vágva 1/2 közepes vöröshagyma, apróra vágva 2 gerezd fokhagyma, hámozott és zúzott 1 ágacska rozmaring ½ kg sertéshús apró kockákra vagdalva (dagadó) 3 dl vörösbor 40 dkg paradicsom apróra vágva 2 dl tömény marhahús lé (leveskockából) só és frissen őrölt fekete bors A besamel mártás 1/2 liter tej 1 babérlevél ¼ hagyma csipetnyi frissen reszelt szerecsendió 5 dkg vaj 5 dkg finomliszt A lasagne 8 lap lasagne tészta 2 csomag mozzarella, kis kockákra vágva kis marék reszelt parmezán frissen őrölt fekete bors 2 evőkanál vaj Elkészítés: Az olívaolajat feltesszük egy serpenyőbe alacsony lángon, és a cukkinit, a sárgarépát és a hagymát hozzáadjuk, majd körülbelül 15 percig, pároljuk, amíg megpuhulnak. Az utolsó 2 percben a fokhagymát és a rozmaringot is beletesszük.. Ezután a felaprított húst belekeverjük, és addig sütjük, amíg a leve elfő Majd felöntjük a borral és kb. 45 percig főzzük. Miután a bor...

Fagyi, amit szeretek

Kép
Mert amit az emberek fagylaltként imádnak, azt ki nem állhatom. Különösen nyáron, még a gondolatától is émelygek. Ha egy évben egyszer megkívánom, az biztosan csak télvíz idején fordul elő. Ennek pedig éppen az az oka, hogy nekem túlságosan édes. Lássuk az üdítő, gyorsan előállítható friss házi fagyit: Vagy: Hozzávalók (4 kis adaghoz): 2 csészényi fagyasztott gyümölcs 1 natúr joghurt 1 evőkanál méz Elkészítés: A gyümölcsöt előre összevagdossuk és mélyhűtőbe tesszük. Érdemes bevásárlás után az összes, erre a célra vett gyümölcsöt feldolgozni és kis adagokban a mélyhűtőbe eltenni. Amikor a fagylaltot megkívánjuk, vagy felkínálni akarjuk, vegyünk elő egy adagot, tegyük a turmixgépbe, öntsük rá a joghurtot meg a mézet és mixeljük. Valaki azt kérdezte tőlem: -miért kell megfagyasztani a gyümölcsöt? Hát miért? Éppen azért, mert ettől lesz fagylalt! Furcsa hogy hazahozom a piacról a friss idénygyümölcsöt és bevágom a mélyhűtőbe, azért, hogy másnap elővegyem. ...

Fogyókúra, ami hatékony, olcsó és egészséges

Kép
...de ami a legfontosabb, nem kell fogyókúraként felfogni, ezt eheted mostantól életed végéig - és így lesz igazán eredményes, nem jo-jo hatást gerjesztő - kis kilengések után mindig visszatérve ehhez a kályhához Reggeli: Kolláth reggeli , vagy egy szelet alaposan megsütött pirítós kenyér, megpakolva paprikával/paradicsommal és gyümölccsel. Ebéd: Nyers zöldség, elkészítve salátának, ami azt jelenti hogy 1. A zöldséget apróra vágjuk vagy reszeljük (pl. fejes salátát metéljük, a karalábét, vagy káposztát lereszeljük). 2. Ízesítjük reszelt almával és apróra vágott savanyú káposztával. ez a két adalék biztosítja a saláta só, savanyúság és cukor tartalmát. Nagyon finom, ha még egy kis vágott dióbelet is szórunk rá, de adhatunk bele mazsolát is. A saláta alapzöldsége egy fajta legyen! Közben tegyünk fel, második fogásnak egy párolt zöldséget. Ez legtöbbször lehet burgonya, de akár karalábé, sárgarépa, káposzta, vagy bármi. A páro...

S.O.S.ólet recept megosztás

Kép
...a bűvös szakácstól átdolgozva: Külön-külön beáztatunk 250-250 g tarka és fehér gyöngybabot, néhány óra elteltével feltesszük vízben (vagy sótlan alaplében), felforraljuk, fedővel kis rést hagyva alig gyöngyöző forrással 60 percig előfőzzük. Közben 4 ek libazsíron 2 kis fej finomra vágott hagymát fonnyasztunk. Tíz perc múlva, amikor zsemleszínű, hozzáadunk 1 fej keresztben kettévágott fokhagymát. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük kávéskanálnyi fűszerpaprikával. Ha jó csípősre szeretnénk elvarázsolni, próbálkozhatunk még az alábbi fűszerekkel: Egy ujjnyi reszelt gyömbér  2 tk õrölt fahéj  3 tk õrölt kurkuma  3 tk õrölt szegfűbors  2 tk fekete bors  1 tk õrölt rómaikömény  1 ek õrölt koriander  3 ek méz  2-4 nagy chili paprika felkarikázva Cserépedényben (vagy öntöttvasban) lerakjuk a babot és a húst. A hús lehet például: liba- vagy kacsacomb – ami előtte só, bors, cukor keverékében állt néhány órán át –, és füstölt mar...

Elhúzódó nátha esetén

Kép
...ha nem akarsz nagy, fájdalmas , vörös orrot Papír-zsebkendő helyet használj bébi popsi törlő kendőt! 

Kövirózsa lé hörgőgyulladásra

Kép
Hozzávalók: 2 termetes fej kövirózsa 3,5 dl víz Elkészítés: A kövirózsát frissen leszedjük és jól megmossuk. Előkészítjük a turmixgépet, amibe a kövirózsát vízzel alaposan összeturmixoljuk. Sűrű szövetű szűrővel leszűrjük és azonnal fogyasztjuk.

Utolsó esély magamnak

Kép
... mielőtt beveszem az antibiotikumot Egy hete hordom lábon az influenzát. Hajnalban hőemelkedésem volt - még mindig - és "úgy köhögök mint egy ló". Ezt mifelénk így mondják, kedvesen. Ma lesz a napja, hogy délután elmegyek orvoshoz, de addig is adok egy löket vitamint a szervezetemnek. A képen látható kellékeket átengedem a gyümölcscentrifugán. Adok hozzá egy kis olajat, a zsírban oldódó A vitamin miatt. Felöntöm a garatra, aztán majd meglátjuk. Hozzávalók. 5 kövirózsa 5 új sárgarépa 1 alma 1 teáskanál olaj

Töltött arab kenyér

Kép
A kenyeret készen vettem, egy 6 db-os akciós csomagban. Fontos hogy akciós, mert egyébként igen drága ahhoz képest, hogy csak egy kis liszt és víz van benne, némi élesztővel. Jó lenne megtanulni hogy hogyan készül! Mielőtt megtöltjük, kissé zsírozott (olajazott) palacsintasütőben felforrósítjuk a lapokat. Töltelék Szeletelt felvágott, amivel sűrűn beterítjük a kerek korongot és saláta a következő hozzávalókból: 2 új sárgarépa 1/4 római saláta 4 gerezd új fokhagyma 1/2 lila hagyma csípős zöld paprika (ízlés szerint elhagyható) ..és még bármi más, amihez kedvünk van és salátába való (kevés paradicsom, bazsalikom, uborka, stb) só balzsamecet olíva olaj parányi római kömény ízlés szerint A salátát a felvágottra halmozzuk és így a töltelékkel, a kenyeret kettőbe hajtjuk és hamm! Lehet ezt még cifrázni úgy, hogy a felvágott helyett saját készítésű csirkemell csíkokat, vagy darált marhahús pogácsát teszünk bele.

Epres marcipános szelet

Kép
Hozzávalók - a tésztához (16-20 szelethez): 15 dkg vaj 2 tojás 10 dkg cukor 15 dkg liszt 1 tk. sütőpor 1 tk. vaníliakivonat/ 1 vaníliáscukor 30-40 dkg eper A morzsához: 3 dkg vaj 3 dkg liszt 3 dkg porcukor csipet só 20 dkg marcipán Először a tetejére kerülő morzsát készítjük el. A marcipánt kockákra vágjuk és  durva reszelőn lereszeljük. Közben a vajat megolvasztatjuk. A vajat és a marcipánt, csipet sóval, a liszttel és a cukorral jól összekeverjük. Hűtőbe tesszük pihentetni. Az alsó tésztalap következik. A lisztet és a sütőport átszitáljuk - ettől jobb lesz a tésztánk minősége. A vajat, a cukrot és a vaníliakivonatot kézi mixerrel habosra keverjük. Az egész tojásokat felverjük és könnyű kézzel, lassan összekeverjük a sütőporos liszttel. A tésztát a sütőpapírral bélelt forma aljába simítjuk - szép egyenletesen. A sütőpapír a széleken eléggé lógjon ki, hogy könnyű legyen a kész tésztát kiemelni! Rászórjuk az epret - a nagyobbakat félbe-négybe vágva, majd rámorzs...

Almás tormamártás

Kép
Vasárnap húsleves lesz sok hússal és a második fogás a főtt hús. Valami szósz kell hozzá, de meggy még nincs és a sóska fogadtatása kétes. Lapul viszont egy megbontott ecetes torma a hűtőben. Soha nem hallottam még, hogy ecetes tormából is lehet tormaszószt készíteni, de éltem a gyanúval, hogy a világhálón fogok találni erre is receptet. Valóban így történt. Almás tormamártás Hozzávalók: 1 doboz ecetes torma 3 alma 2 dl tejföl só, cukor Elkészítés: Az ecetes tormát elkeverjük a reszelt almákkal, a tejföllel, egy csipet sóval és porcukorral. Hűtőszekrényben jól lehűtjük, s úgy tálaljuk.

Déli 12 a Villanyrendőrnél

Kép
Hirtelen azt hittem, hogy napfogyatkozás van. Nem a annyira felhők, hanem inkább a világító utcai lámpák miatt. Közvetlenül ez előtt a jelenség előtt, a Szinva terasznál megpillantottam egy ICE CUBE feliratú gépjárművet. Ezt is lefényképeztem. Hallatlan örömet okozott, hogy ilyen van, sőt Miskolcon is van. Amikor a Jeges Budapest c. bejegyzésembe ezt belevettem, féltem kicsit, hogy ez is egy próbálkozás volt, ami Magyarországon a hamvába holt. De nem! Íme:

Csípős, pestos szendvics

Kép
Hozzávalók: 1 ág borsikafű 2 kis csilipaprika 4-5 szem dióbél 2 gerezd fokhagyma kevés egész bors (maximum 5 db) 1 teáskanál pesto 4 vékony szelet pirított barna kenyér 4 római-saláta levél A zöld fűszert, paprikát, diót, fokhagymát és a borsot darálóban összezúzzuk, majd hozzákeverjük a kész pesto krémet. Ezzel megkenjük a kenyereket és a tetejére salátalevelet borítunk. Finom, GI diétás étel.

Római saláta

Kép

Tonhalas rizs

Kép
Lehet hogy kificamodott az ízlésem, de ez nagyon jól sikerült. Reggel készítettem, körülbelül 15 perc alatt a sötét konyhában. Megint korán mentem dolgozni és előző este elfelejtettem ebédet készíteni a munkahelyre. Íme a tonhalkonzerv a Rio Mare oldaláról - természetesen a hajnali főzőcske és rohanás közben nem tudtam  fényképezni. Hozzávalók: 1 csésze rizs 2 csésze víz 2/3 marhahús leveskocka 1 evőkanál száraz pesto 1 kis konzerv tonhal levével együtt (most sós vizes volt, de lehet olajos is) Elkészítés: A rizst a vízben feltettem. Hozzáadtam a leveskockát és a pestot. Amikor már majdnem teljesen elfőtt a leve, elzártam a tüzet és lefedve félretettem a rizs, hogy tovább puhuljon. Körülbelül 5 perc múlva belekevertem a tonhalat, és még egy kis ideig lefedve hagytam. Ha vendégeknek adjuk, kínáljuk majonézes jégsalátával, sokmagos péksüteménnyel és fehérborral! Ezt egyszer be fogom dobni és akkor majd szép képeket is készítek róla.