Marhahús, meggy- vagy málnalével



A recept ebből a 111 éves szakácskönyvből való, aminek én sajnos csak az első 200 oldalát találtam meg, ami kevesebb mint a fele. A teljes könyv kikiáltási ára 10 ezer forint egy könyvaukción. Hmmm... azt hiszem inkább kutatok tovább a hiányzó oldalak után.

Marhahús, meggy- vagy málnalével:

Darab sovány felsált jó puhára főzünk, lábasban darab vajat olvasztunk fel, néhány darab czukrot teszünk bele, szépen megbarnítjuk s aztán kevés glacet vagy barna levest reá öntve, el hagyjuk főni. Tálalás előtt egy-két kanáé málna- vagy meggyszörpöt adunk bele, többszöri forgatás mellett jól elfőzzük, s arra vigyázunk, hogy mindkét oldalon szép fényes legyen.

***

Ebben a könyvben végre azt is felfedeztem, amit régóta keresek, mégpedig, hogy hogyan lehet házilag leveskockát készíteni? A címe így hangzik: "Leves táblácskák utazásra". Vagyis a századfordulón olyan elengedhetetlen kelléke volt az étkezésnek a leves, hogy utazásra - ami persze jóval hosszabb volt mint a mai utazási idők - leves táblácskákat vittek magukkal és forró vízzel felengedve, útközben fogyasztották. A következő bejegyzésben felfedem a titkot, a leves táblácskák elkészítési módjáról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló