Epres marcipános szelet
15 dkg vaj
2 tojás
10 dkg cukor
15 dkg liszt
1 tk. sütőpor
1 tk. vaníliakivonat/ 1 vaníliáscukor
30-40 dkg eper
A morzsához:
3 dkg vaj
3 dkg liszt
3 dkg porcukor
csipet só
20 dkg marcipán
3 dkg liszt
3 dkg porcukor
csipet só
20 dkg marcipán
Először a tetejére kerülő morzsát készítjük el.
- A marcipánt kockákra vágjuk és durva reszelőn lereszeljük.
- Közben a vajat megolvasztatjuk.
- A vajat és a marcipánt, csipet sóval, a liszttel és a cukorral jól összekeverjük.
- Hűtőbe tesszük pihentetni.
Az alsó tésztalap következik.
- A lisztet és a sütőport átszitáljuk - ettől jobb lesz a tésztánk minősége.
- A vajat, a cukrot és a vaníliakivonatot kézi mixerrel habosra keverjük.
- Az egész tojásokat felverjük és könnyű kézzel, lassan összekeverjük a sütőporos liszttel.
- A tésztát a sütőpapírral bélelt forma aljába simítjuk - szép egyenletesen. A sütőpapír a széleken eléggé lógjon ki, hogy könnyű legyen a kész tésztát kiemelni!
- Rászórjuk az epret - a nagyobbakat félbe-négybe vágva, majd rámorzsoljuk marcipános tésztát.
180 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük úgy, hogy a félidőnél letakarjuk sürőpapírral, hogy a morzsa ne piruljon nagyon meg a tetején.
Télen ugyanezt kiwivel is elkészíthetjük!
Megjegyzések