Lángos kefirrel
Hozzávalók:
65 dkg finomliszt
2 teáskanál só
2 dl tej
1/3 kocka élesztő
1 csapott teáskanálnyi cukor
4 dl friss, házi kefir
olaj a sütéshez és a szaggatáshoz
Elkészítés:
- A lisztet a kenyérdagasztó gépbe öntöm és hozzáadom a sót, majd szárazon beindítom a gépet, hogy a lisztet elkeverje a sóval. Ekkor bármelyik programot használhatom, azt pár perc múlva úgyis meg fogom szakítani.
- Közben a cukros tejet meglangyosítom és futtatom benne az élesztőt.
- Az élesztős tejet és a kefirt hozzáöntöm a liszthez és a kenyérsütő dagasztó programját indítom be.
- Amikor megkelt, olajozott nyújtó lapra kiöntöm. Ez lehet egy műanyag vagy szilikon felület, de akár a jól megtisztított konyhai munkalap is.
- Kisméretű őszibaracknak megfelelő gömböket formálok, olajos kézzel, majd kicsit megnyújtva, nem túl vékony kis lángosokat formálok. Nagyon lágy a tészta, ezért nem jó előre nyújtani, csak akkor, amikor már a forró olajba tudjuk vetni.
- Aranybarnára sütöm és tejföllel tálalom.
Természetesen ugyanezt kenyérsütőgép nélkül kézzel, vagy a habverő dagasztó keverőlapátjával is el tudjuk készíteni.
Megjegyzések