Sajttal megszórt prézlis kenyér



Hozzávalók:

60 dkg jó, finomliszt
1 teáskanál só
2 dl tej
1/2 mokkáskanál cukor
1/3 kockányi élesztő
2 dl víz
3-4 evőkanál prézli
tojás a megkenéshez
5 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

Ezúttal - részben - kenyérsütő géppel dolgozunk.
  • Mérjük le a lisztet és a sóval együtt mindjárt tegyük a gépbe. indítsuk el a gépet bármelyik programmal, csak éppen azért, hogy a só és a liszt elkeveredjen.
  • Közben langyosítsuk meg a tejet, adjuk hozzá az élesztőt és a cukrot.
  • Állítsuk meg a gépet és ha felfutott az élesztőnk, adjuk hozzá az élesztős tejet a tésztához és még 2 dl vizet öntsünk bele!
  • Indítsuk be a keverést a dagasztó programon és adjunk hozzá annyi prézlit, hogy masszív tésztát kapjunk. Nem túl keményet, de nem is nagyon lágyat.
  • Körülbelül 20 perccel a dagasztó program vége előtt vegyük ki a tésztát és helyezzük a formába. Közben indítsuk be a sütőt melegedni.
  • Hagyjuk még a kenyértésztát kelni a formában, minimum 30 percig, de akár 1-2 órán át is.
  • Amíg a tésztánk kel, béleljünk ki egy nagy őzgerinc formát sütőpapírral, törjünk fel egy tojást és reszeljük meg a sajtot!
  • Végül kenjük meg a tojással, szórjuk meg sajttal és tegyük be a forró sütőbe. A hőfokot vegyük 220 -200 fokra és állítsuk be az órát 30 percre. A fél óra eltelte után nézzük meg, és csak akkor vegyük ki, ha a sajt megpirult rajta. A sütőben a legalsó, vagy az alulról második szintet használjuk.

Ez egy nagyon finom, a prézlitől kicsit omlós kenyér lett.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló