S.O.S.ólet recept megosztás




átdolgozva:


Külön-külön beáztatunk 250-250 g tarka és fehér gyöngybabot, néhány óra elteltével feltesszük vízben (vagy sótlan alaplében), felforraljuk, fedővel kis rést hagyva alig gyöngyöző forrással 60 percig előfőzzük.

Közben 4 ek libazsíron 2 kis fej finomra vágott hagymát fonnyasztunk. Tíz perc múlva, amikor zsemleszínű, hozzáadunk 1 fej keresztben kettévágott fokhagymát. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük kávéskanálnyi fűszerpaprikával.

Ha jó csípősre szeretnénk elvarázsolni, próbálkozhatunk még az alábbi fűszerekkel:
  • Egy ujjnyi reszelt gyömbér 
  • 2 tk õrölt fahéj 
  • 3 tk õrölt kurkuma 
  • 3 tk õrölt szegfűbors 
  • 2 tk fekete bors 
  • 1 tk õrölt rómaikömény 
  • 1 ek õrölt koriander 
  • 3 ek méz 
  • 2-4 nagy chili paprika felkarikázva

Cserépedényben (vagy öntöttvasban) lerakjuk a babot és a húst. A hús lehet például: liba- vagy kacsacomb – ami előtte só, bors, cukor keverékében állt néhány órán át –, és füstölt marhanyelv, amit előtte vízben kiáztattunk. De lehet a betét akár füstölt libacomb és körbepirított marhaborda, akár szegy is. A lényeg: legyen benne egy füstölt elem.

De nem kell minden húst lerakni a babbal: készíthetünk hozzá külön konfitált kacsa- vagy libacombot, amire tálaláskor rápirítunk.

A babra és a húsra babfőzőlevet öntünk, esetleg még némi könnyű sótlan szárnyashúslevessel is kiegészítjük, hogy ellepje. Ha sózzuk, enyhén sózzuk. A legegyszerűbb asztali sót használjuk (ne tengerit vagy jódozottat).

Lefedjük, 90-110 °C-os sütőbe tesszük. Ha pontos a sütőnk, akkor idővel az edény belsejében 85-90 °C lesz a hőmérséklet. Ennyi kell a bab fehérjéinek a további puhuláshoz, ezen a hőmérsékleten 6-8-10 óra alatt sem veszti el formáját, viszont minden aromát magába szív.

Ugyanez az alacsony hőmérséklet kedvez a húsnak is: nem szárad ki, szaftos marad. Az utolsó órában hozzáadunk némi megmosott gerslit (árpagyöngyöt).

Amikor a gerslit belekeverjük, 4-5 meghámozott paradicsomot is adjunk hozzá, kis kockákra vágva.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló