Lasagne



Hozzávalók:

A ragu
2 evőkanál olívaolaj
1 cukkini apróra vágva
1 sárgarépa, apróra vágva
1/2 közepes vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, hámozott és zúzott
1 ágacska rozmaring
½ kg sertéshús apró kockákra vagdalva (dagadó)
3 dl vörösbor
40 dkg paradicsom apróra vágva
2 dl tömény marhahús lé (leveskockából)
só és frissen őrölt fekete bors

A besamel mártás
1/2 liter tej
1 babérlevél
¼ hagyma
csipetnyi frissen reszelt szerecsendió
5 dkg vaj
5 dkg finomliszt

A lasagne
8 lap lasagne tészta
2 csomag mozzarella, kis kockákra vágva
kis marék reszelt parmezán
frissen őrölt fekete bors
2 evőkanál vaj

Elkészítés:


  • Az olívaolajat feltesszük egy serpenyőbe alacsony lángon, és a cukkinit, a sárgarépát és a hagymát hozzáadjuk, majd körülbelül 15 percig, pároljuk, amíg megpuhulnak. Az utolsó 2 percben a fokhagymát és a rozmaringot is beletesszük..
  • Ezután a felaprított húst belekeverjük, és addig sütjük, amíg a leve elfő
  • Majd felöntjük a borral és kb. 45 percig főzzük.
  • Miután a bor elpárolgott, hozzáadjuk a paradicsomot. Fedő nélkül még 2 órát pároljuk. Ha szükséges, még meleg húslét öntünk hozzá. Sóval és frissen őrölt fekete borssal fűszerezzük - ízlés szerint.
  • Elkészítjük a besamelt. A vajat megolvasztjuk és hozzáadjuk a lisztet, majd lassan felengedjük a tejjel és fűszerezzük.
  • A tésztát forrásban lévő sós vízben három percig főzzük. A besamel egyharmadát öntsük a tűzálló tálba és helyezzünk rá egy réteg tésztát. Ezután jön a mozzarella és a parmezán, frissen őrölt fekete bors, majd a ragu (1/3 része). Ezt ismételjük meg még kétszer. A tetejét tésztával fedjük be és vajjal meglocsoljuk. Esetleg még egy kis sajt jöhet rá, de ez nem kötelező.
  • Előmelegített sütőben 180C fokon 30 percig – arany barnára – sütjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló