Házi leveskocka készítése

Azt mondod régen nem volt leveskocka? Márpedig volt!
Egy 1901-ben, hatodik kiadásban megjelent szakácskönyvben találtam
(szóval ez már a 19. század elengedhetetlen kelléke volt).

Ráadásul azért csinálták, hogy ha hosszú utazásra indultak, akkor se kelljen lemondani a gőzölgő leves élvezetéről. Nem szó szerint fogom leírni, mert igen régies és némi átdolgozásra szorul, hogy alkalmazható legyen a mai korban is. Jó drága lesz, sok munka, de talán megéri. Még nem próbáltam, ezért nincs képem hozzá, de találtam egy jó levesbetétet azon az oldalon ahonnan ez a fotó származik. Érdemes a képre ezért kattintani! Leveskocka pedig volt régen is, csak "Leves táblácskák"-nak nevezték.



Hozzávalók (1/2 kg-hoz):

I.
2,5 kg sovány marha fartő
1 öreg tyúk (hát még ez is jó valamire!)
2 borjúláb
6 liter víz

II.
1 kg sovány disznóhús
0,7 kg borjúcomb összevágva
0,5 kg borjú nyak
1 kg ürühús (kiherélt hímnemű juh)
4 dl víz

annyi leveszöldség és vöröshagyma, amit 7 kg húshoz adnánk, levesbe
só, egész bors


Elkészítés:
  • Egy nagy fazékban feltesszük az I. számú hozzávalókat és egészen puhára főzzük.
  • Közben a többi hozzávalót egy lábasba tesszük, úgy hogy a vöröshagymát szeletekre vágva alulra terítjük szét és a húst apró kockákra vágva helyezzük rá, majd hozzáadjuk a 4 dl vizet és a tetejére a felaprított zöldségeket. Ezt együtt addig pároljuk, míg alul a hagyma barna nem lesz, ám vigyázzunk, hogy ne égjen le!
  • Ekkor ráöntjük a fazékban főtt hús levét. Itt jegyzem meg, hogy az a hús, ami a fazékban főtt, megmenthető egy másik étel elkészítéséhez.
  • Az apró húst és a zöldséget még 3-4 órán át lassú tűznél főzzük!
  • Leszűrjük és másik lábosba öntve tovább főzzük a levét, egészen addig, amíg a 6 literből mindössze 2 liter marad.
  • Végül ismét átszűrjük - sűrű kendőn keresztül - és lapos tálra öntve hagyjuk kihűlni.
  • Amint kihűlt tetszés szerinti darabokra vágjuk és sótűpapírra helyezve, szárító rácson tovább szárítjuk.
  • Ha jól kiszáradtak, száraz helyre tegyük a további használatig!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló