Bejegyzések

Majonézes krumplipüré (Nosalty) 4 főre

Kép
  Hozzávalók: 1 kg burgonya 5 kis db sárgarépa 5 db csemegeuborka 10 dkg majonéz ...

Citromos sertés szelet (Nosalty)

Kép
    2 kg sertéscomb 12 közepes fej vöröshagyma 8 citromból nyert citromlé 4 gerezd ...

Citromos sajttorta (FEMINA)

Kép
Mennyei citromos sajttorta:  Még a sütőt sem kell hozzá bekapcsolni (Papp Cecília receptje)  12 szelet lesz A tortaalaphoz: 25 dkg édes keksz 10 dkg vaj A krémes réteghez: 50 dkg krémsajt 10 dkg fehér csoki 8 dkg porcukor 2.5 dl habtejszín 4 evőkanál citromlé 1 db citrom reszelt héja 1 csomag vaníliás cukor Tetejére: 20 dkg áfonya citromfű - ha nem találunk menta is lehet Elkészítési idő: 20 perc Pihentetési idő: 4 óra Elkészítés: Ha szükséges, a kekszet daráld le vagy törd össze. Keverd össze az olvasztott vajjal, és nyomkodd egy közepes méretű tortaforma aljába. A fehér csokit vízgőz felett olvaszd fel.   A krémes réteghez egy nagy tálban dolgozd össze a krémsajtot és a kétféle cukrot. Add hozzá a reszelt citromhéjat, a frissen facsart citromlevet és a fehér csokit. Egy másik tálban verd kemény habbá a tejszínt, és forgasd a krémsajthoz laza mozdulatokkal, hogy a hab ne törjön össze. Egyengesd a krémet a tortaalapra, majd simítsd ...

Csirkepörkölt pirospaprika nélkül fehérbor ecettel (Cookpad)

Kép
Hozzávalók 50 perc 4 főre     8 db csirke felsőcomb   2  tk só   2  mk őrölt feket e bors   4 e k .  napraforgóolaj   4  nagy fej vöröshagyma   6 db nagyobb zöldpaprik db     2 kápia paprika   5-6 ek. Fehérbor ecet Elkészítés  Csak úgy, mint egy egszerű pörköltnél. A kápiát kihagyom, zavarja a szinérzékemet. Zölddel helyettesítem.

Zeller krémleves (Dívány receptje)

Kép
  Hozzávalók 3 személyre 1 bögre lereszelt vörös cheddar 0.5 bögre reszelt grana padano 2 deci tejszín 2 deci barna sör 4 deci alaplé 1 fej felkockázott vöröshagyma 1 teáskanál (füstölt) pirospaprika 1 evőkanál vaj 1 kisebbb csésze zellerkockák 1 nagy evőkanál barna cukor Elkészítés: Puhítsd a vajon a hagymát 5 percen át, majd öntsd fel az alaplével és a sörrel, és add hozzá a zellert is. Adj nekik 15 percet, majd ha a zeller megpuhult, pürésítsd az egészet botmixerrel. Ha ezzel megvagy, mehetnek bele a sajtok, a paprika, a barna cukor és a tejszín, majd ízesítsd még sóval és borssal, ha szükséges. Amikor ezek mind szépen összeolvadtak, már tálalhatod is a levest. Kínáld frissen pirított rozskenyérrel és snidlinggel a tetején.  Puhítsd a vajon a hagymát 5 percen át, majd öntsd fel az alaplével és a sörrel, és add hozzá a zellert is. Adj nekik 15 percet, majd ha a zeller megpuhult, pürésítsd az egészet botmixerrel. Ha ezzel megvagy, mehetnek bele a sajt...

Malibu torta szülinapra (egzotikus sajttorta)

Kép
 Tervezem júli. 10 -re szülinapra, ami lesz az azt követő vasárnapon. Vendégek Ilona Alice Alapanyagok Alap:   200 g kókuszos keksz 100 g kókusz keszelék 100 g olvasztott vaj Krém:   500 g mascarpone 1 db Kókusztejszín konerv (400 ml) 1 db sűrített tej konzerv 1 db ananászkonzerv 4 db tojás 3 ev. kanál  kukoricakeményítő Öntet: 200 ml tejföl kókuszlikőr kókuszreszelék díszítéshez     Recept elkészítése Nyomtatás A kekszet széttörjük, elkeverjük a kókuszreszelékkel és olvasztott vajjal. A kapott kekszes masszát 25 cm átmérőjű forma aljára tesszük, lenyomkodjuk. Hűtőszekrénybe tesszük. A mascarponet, kókusztejszínt (csak a tejszín részt, a levet leöntjük), sűrített tejet alaposan eldolgozzuk. Hozzáadjuk a tojást, a keményítőt, a leturmixolt ananászt (a levét felfogjuk, az ananászt pedig leturmixoljuk, majd 350 ml-ig felöntjük az ananász felfogott levével). Az ananászos keveréket rákenjük a kekszes alapra, 160 fokon 60-70 percig sütjük. A sütőt...

Házi vaníliasodó

Kép
   FEMINA - ból Hozzávalók 5 dl tej 2 db tojássárga 3 evőkanál cukor 2 evőkanál liszt 1 rúd vanília Elkészítés: A tojássárgákat tedd egy tálba, add hozzá a cukrot, a vaníliarúd kikapart belsejét, a lisztet. Önts hozzá nyolc evőkanál tejet, és keverd csomómentesre kézi habverővel. A maradék tejet tedd a tűzre, majd részletekben add hozzá a tojásos keveréket. Kis lángon főzd addig, amíg sűrű állagú, a pudingnál kicsit hígabb krémet nem kapsz. A keverést ne hagyd abba. Öntsd a krémet egy tálba, és sütikhez kínáld.  A krémes vaníliapudingot is elkészítheted otthon. Így biztos lehetsz benne, hogy tényleg adalékmentes. 

Zalai (szüreti) pecsenye. Elkészítem majd júli 10 előtt vasárnap

Kép
Hívom  Ilonát , Alíce-kát.    Francia kovászos a Keleti Károlyból (legyen a köret)   Hozzávalók: 1,2 kg  pulykacomb,  6 db ecetes almapaprika,                                         2 nagyobb fej hagyma,   4 - 5 gerezd, fokhagyma,  só, bors,  5  - 10  dkg füstölt szalonna Elkészítés: A hagymát a zsiradékon megfonnyasztjuk (ha szalonnából készítjük, a zsírjára sütjük), és megfuttatjuk benne a fokhagymát. A húst nagyobb kockára vágjuk, beletesszük a párolt hagymába, megsózzuk, borsozzuk, és tovább pirítjuk, amíg a hús megpuhul. Az ecetes almapaprikát felkockázzuk, a levével együtt a hagymás húshoz adjuk és ismét lepirítjuk. Kenyérrel vagy héjában főtt burgonyával kínáljuk. A főtt krumplit én így képzelném ebben a esetben: Közepes méretű ...

kedden főzni fogok😅

Kép
 vettem a Mindmegette oldaláról      Orz-otto lesz (olyan mint a rizotto, csak rizs helyett orzo tészta) 6-8 főre reményeim szerint. 1. hogy mindenki eljön, 2. hogy ízleni fog. Vagyis  igyekszem bőven számítani. hozzávalók: 50dkgorzo 1,7 literalaplé   1-2 fejvöröshagyma (méret szerin kb.)   5 gerezdfokhagyma   2,4 dlfehérbor 15 dkgvaj 4 ekolívaolaj   20 dk reszelt gparmezán   35-40 dkggomba       A gombát összevágom apró kockára, és magas lángon, kevés olajon megpirítom. Sózom, borsozom ízlés szerint, és félreteszem. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágom, és 2 evőkanál olívaolaj és 3 dkg vaj keverékében lassan megfonnyasztom (azaz sofrittót készítek, ami a rizottó/orzottó alapja).  Majd magasabbra veszem a hőfokot/lángot, és hozzáadom az orzo tésztát. Pár percig pirítom, majd hozzáöntöm a bort. Mennyei illatok fognak terjengeni a konyhában (és közben, ha van kedvünk, bele is kóstolhatunk a már megbontott borba)....

Mák muffin

Máklisztes muffin dzsemmel vagy bogyós gyümölccsel Hozzávalók: 3 egész tojás 100 g  kókuszcukor 3 evőkanál  kókuszzsír ½ teáskanál  szódabikarbóna 120 g mákliszt  gyümölcsdzsem vagy friss bogyós gyümölcs 1 csésze víz Elkészítés: Melegítsd elő a sütőt 170 fokra. Vékonyan kend ki kókuszzsírral a muffin formát. Verd fel a tojásokat egy nagy tálban és add hozzá a kókuszzsírt és a cukrot. Keverd el jól. Add hozzá a máklisztet és a szódabikarbónát és a vizet. Keverd addig, míg nagyjából jól elegyedik az egész. Ha friss bogyós gyümölcsöt használsz , keverd bele a bogyókat a masszába, és aztán kanalazd bele a kész keveréket muffin formába. Dzsem esetén:  kanalazd bele a masszát a formákba és mindegyikbe tetejére tegyél egy kis dzsemet.   Sütsd 30 percig. Nettó tömeg: 250 g Összetevők: 100% mákliszt (Papaver somniferum). Felhasználási javaslat: muffinok, fánkok, töltelékek, kenyér, lepény készítéséhez, vagy önmagában napi 2 púpozott evőkanál joghurtb...

citrom facsarás maximális lé nyeréssel és...

Kép
 a magok elhagyásáva. Ezt jól  'megaszontam '. Azt már tudtam, hogy a citromból több nedűt tudok kinyomni, ha nem a szokásos módon,  hasán keresztbe, hanem hosszanti irányban, 4 cikkbe vágom. Bár ez kicsit kényemetlen volt, sok ment a kezemre. Jó a bőrnek  is a c vitamin és tistzítja, fehéríti is a citromlé. Na de ennyi?  ...és mindíg?(zöld-dió-pucolás után persze.) Szerettem ezt a módszert, de azért mégsem volt tökéletes. Főképp a magok miatt, mert épp olyan bőven jöttek mint a lé. Egyszercsak megtalálam a tökéletes megoldást! Ugye, AKI KERES, AZ TALÁL. Ez bejön. Már imertem hasonló módszert, csakhogy az olaszok dinnye vágásánál alkalmazzák Ott nem a magok mentését szolgálja, hanem mit is?. Semmi mást mint, hogy a gyerekek ne veszekrdjenek. Így lesznek a dinnyeszeletek egyformán édesek. Térjünk vissza citromkánkhoz. Sajnos azért kell becéznem, mert amint a képen is látható, picinyke.  Vegyünk nagyobbat ha lehet . Előbb vágjuk le a citrom két végét. Acsúcso...

Kukoricás csirkeleves

Kép
    Hozzávalók: 1 csirke aprólék kb. 50 dkg

Kaszás leves

Kép
   Hozzávalók: 8 dl füstölhús lé 2 dl. tejföl 2 ek. olaj 1 ek. Liszt 1-1 csokor kapor és petrezelyem 1/2 citrom leve és reszelt héja  Ízlés szerint törött bors

Inyenc paradicom-krémleves (bideg))

Kép
  Hozzávalók (4 adag): 50 dkg érett puha paradicsom (helyettesíthetjük 5-7 dl  közepesen sűrű  paradicsomlével 2-2 dl teföl és tejszín 2 dl húsleves (csontléből vagy kockaból hidegen) 20 dkg koktélparadicsom (esetleg likullus) 1 csokor petrezselyem 1 csokor zöldhagyma szár  Zeller kevél vagy zelleres só 1 mokkáskanál törött fekete bors Előkészítése: A paradicsomot zúzzuk pépesre - héját, majait etávolítva Elkészítése: A paradicsomot a többi hozzávalóval együtt tegyük turmixgépbe és addig keverjük, míg egynemű oépes lesz. A kotél paradicdomokat mossuk mrg és osszuk szét hűtött csészekbe. Azután ráöntjük a levest és mindegyik tetejére cukornélküli tejszínhabot halmozunk. Azonnal tálaljuk.            

Ha a mogyoró...

Kép
    ...sz bötű akkor is jó. Tudjuk mire? Nahát arra (@ suliban tanították háttal nem kezdünk mondatot, de nem beszéltek a nahátról) hogy guténérzékenyek számára,ma tortatésztában helyettesítse a lisztet, az jó. Komolan. Kipróbáltuk. A mogyinak sajna alig vol belseje -úgy mint mogyoró- csak a belsö héj tömege. Tapasztalatubk szerint ez utóbbi mintegy listként müködik. A tészta tök jó lett.

Körözött ismét!

Kép
     Mi kell hozzá és mi lesz belőle? Jó érett juhtúró (kb. 30 dkg) Majdnem annyi vaj  (a túró érettsegi fokatól függ. Most sok kellett , mert ez '"megmentés ' volt - vagyis túl éret) maximum 1 dl sör (szükség szerint, használd lagyítasra, én barnát vettem, mert éppen volt, és ízes)  Finom, jó piros, por paprika, izlés szerint, (van aki halványam szereti, én nem) Fokhagyma (kevés) és vöröshagyma (ez inkább bőven) ízlés szerint, apróra vágva Egy konzerv olajosvhal (nem paradicsomos persze, szóval "klasszik" esetleg levevel együtt, pláne ha olivaolajban van és ha szükséges  a lágyitáshoz. Szóval: érzéssel) Azután szardella paszta. Ezzel végül beállítjuk a sót, amit eddíg direkt nem adtunk hozzá, mert több alkotóelem is sós. Példaul, ami mindig lutri, az maga a liptóti - és ez az alap. Másnéven juhtúró. Ami kimaradt, de jó bele: kapri bogyó. Bele passzírozva, vagy akár csak a díszítéshez. Szupi-szupi. K' jó körözött lesz, ha követed az előírást!!! A körözött n...

Kukoricás, gombás penne

Kép
Mustármaggal   Hozzávalók: -10 dkg gluténnentes penne tészta kifőzve - 2  ek mustármag - 20 dkg laska gomba csíkokban - 2 bögre  morzsolt kukorica - hagyma, zöldpaprika ízlés szerint - 2 ek. Olaj - knorr levskocka (mert gluténmentes) - reszelt sajt   Elkészítés: Főzzük ki a tésztát és hagyjuk kihűlni. A gluténmentes tésztát kicsit hosszabban kell főzni, mint a búzából készültet. Az olajon finoman pirítsuk meg a mustármagot. Adjuk hozzá a gombát és a zöldségeket. Pároljuk egy ideig.., néha kevés vizet adva hozzá. Sózzuk a leveskockával. Keverjük bele a főtt tésztát. Reszelt sajttal tálaljuk.

Norbi da casa

Kép
Hiszek ebben a diétában, de sír tőle a pénztárcam.. úgyhogy döntöttem: megcsinálom kútfejemmel. A legfontosabb hozzavalók a képen lathatók: - egy tea, amit cukor nélkül is meg tudsz inni, mert   "io odio" a mesterséges édesítést - egy zacskós vegyes sali, hozzá só olívaolaj citrom és a kedvenc fűszereid pl. bors, bármi zöldfúszer, akár friss vagy szárított.  - egy adag jó kolbász. Szerintem, a puha, sütnivaló, frissen karikázva és 1-2 perc a mikróban. Ritkán használom a mikrót, de ez esetben az az előnye hogy megszabadulhatunk a fölösleges zsírtól. Úgy értem a kolbászétól, de egyúttal saját lerakúdásunktól is. Az egészet össze kell keverni és atól se ijedjünk meg, hogy meleg kolbász hideg salátába. Szerintem izgi. Aki akarja, kihűti.

Csomagold húsba a spagettit

Kép
  YouTube A kép eredeti, a leírás kicsit átdolgozozott. Aki nem bízik, járjon utána! Mennyisegek nincsenek, a látványra kell hagyatkozni és saját ízlésünkre.   Hozzávalók: Ground bife (darált marha) Spagetti tészta Thyme (kakukkfű) Rozmaring Chili Oregano Paprika Só (húshoz 10 dkg-ként kell egy csipet) Bors (fűszerek ízlés és szokás szerint) Sok-sok fokhagymagerezd szeletelve. Zöld kaliforniai paprika kockázva (vagy tv paprika) Sárga kaliforniai paprika kockák Vörösbor (gondolj a sóra) Sürű paradicsomszósz (gondolj megint a sóra) Reszelt mozzarella sajt (nagyluku reszelőn, és lehet a nálunk nevezett Pizzamozzarella Keményebb, ízesebb sajt (akár Parmezán) Ezt az egészet összekevrrjük, sózzuk és a hússal a marokra fogott tésztaadagokatt (minden marok kb.3-4 dkg) a közepén bevonjuk. Mintegy nagyobb fasírt, benne a tésztával. A húst kicsit hosszúkásra gyúrjuk a tészta körül. Tepsibe - amiben elférnek a tészta/hús képződmények - olajat öntünk, annyit hogy épp vékonyan kitölti a tep...

Sült spárga sárgarépával

Kép
Hozzávalók: 750 g fehér spárga 250 g új sárgarépa 1/2 csomó petrezselyem 2 nagy paradicsom 3 ek olaj 2 ek szólyaszósz Só Bors Pirított szezám mag (vagy tökmag) Elkészítés: A spárgát tisztitjuk, ujjnyi vastsgra szeleteljük. A répát letisztítjuk, mossuk, és ferdén újjnyi vastagra szeĺeteljük. A paradicsomot lehámozzuk, daraboljuk. A wokban, több részlrtben, az olajon átsütjük a a répát és a spárgat.  Minden adagot 5-6 percig, ehat nem egyszerre, hanem amit az olaj átjár sütés közben. A tökmagot pirítjuk. Ezután mindent összekeverünk és fűszerezzük.

Sertéshús ananászos savanyúkáposztával

Kép
  Hozzávalók: (4 személyre) 400 g savanyú káposzta 400 g burgonya 1 hagyma 500 g sertésfilé 2 ek étolaj 500 ml zöldségleves 1-1 piros és zöld kaliforniai paprika 180 g ananász szelet + kevés lé 500 g paradicsompüré Cayenne bors Kevés cukor 1 kis csomó petrezselyem 200 g tejföl 1.A káposztát szitán lecsöpögtetjük. A burgonyát megmossuk meghámozzuk leöblítjük és kis kockákra vágjuk. A megtisztított hagymát és a húst is  felkockázzuk.   2.A wokban felforrósított olajban, a hús kockák minden oldalát át sütjük. Hozzáadjuk a burgonyát és a hagymát, majd rövid ideig együtt sütjük. Azután beleöntjük levest, beletesszük a savanyú káposztát. Az egészet összekeverjük és 10 percig pároljuk.   3. A paprokát megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk és apró darabokra vágjuk. Az ananaszt szitán lecsöpögtetjük, levét félretesszük és feldaraboljuk? 4.Mihdezeket összekeverve, kevés ananászlével Cayenne borssal, cukorral, paradicsompürével 15 percig pároljuk. 5.tejföllel és az aprított p...

Párolt zöldség

Kép
  MINDENNÉLKÜL Amikor megáll a fogyás, blokkol az emésztés, nincs mit tenni. Jön a sótlan, vízbefőtt zöldsé g. Vagy a Csakgyümölcs.  Hozzávalók: - Mirelit zöldseg vegyesen. Ez esetben borsó es kukorica. - kockázott alna. - bármilyen hagyma (póré, lila, új vagy regi teljesen mindegy. Itt lila volt) - ízlés szerin egész bors, bármilyen szinü (aki szeret ráharapni) - felezett fokhagyma gerezdek szinten annak aki szereti Bármilyen idényzöldséget beledobhatunk. Fagyasztott, - ha éppen van a mélyhűtőben - a villámgyors megoldást szolgálja.   Só nem kerül bele, ezért kell az alma, mert édessége kiemeli a zöldségek enyhén sós természetes ízét. Elkészítés: Vízre csak annyi szükségünk van, ami ellepi és tilos fedőt használni. Így lesz szép a zöldség szine és mert ugye nem akarunk ványadt főzeléket csinálni. Roppanjon, mert úgy jobban laktat és egészségeebb.

Támogasd a diétádat citrommal

Kép
Az időszakos böjt      8 óra munka 8 óra pihenés 8 óra szórakozás     Vagyis 8 óra alvás (ha sikerül, de 6 minimum+ 2 óra laza hazimunka beleertve fürdés stb. ) Aztán tényleg 8 óra munka. Vagy olyasmi. De ez az idő is táplálékfelvétel nélkül. Illetve csak üres, citromos vizet igyunk ilyenkor, ha nagyon muszály. Aztán jön a nyolc óra szorakozás.Vagyis evés. Mindent szabad minden mennyisegben, de szerencsére nem könnyű sokat enni 16 óra böjt után.   Mindenféle munkáva, tarsasagi élettel, nyaralással - szerintem - jól egyeztethető. Ezzel a diétával sokat lehet fogyni, de itt is a kitartas aofontos. Nem azt jelenti higy vég nélül kell csinálni, sőt én arra jöttem rá hogy hetente gy háromnapos menet elég, aztán 3-4 napig félre lehet tenni. Nem fog visszajönni a jo-jo, csak egy hét múlva újra be kell dobni. Tök jó! Hajrá!                               párolgott

Túrógombóc

Kép
Grízgombóc Mamitól-Katitól (sokáig nem találtam, végül Anikó írta le nekem tegnap) Hozzávalók: 1/2 túró 3 tojás 2 nagy kanál gríz 2 nagy kanál morzsa Só Elkészítés: Este összekeverem, másnap készítem el. Hűtőben akár egy napig is várhat. Kézzel gömböket formálunk, tettszés szerinti méretben. (Nagyobb mint egy pingpong labda, de kissebb mint egy teniszlabda) Sós vízben kell kifőzni, lassú forrással kb. 20 percig.

Rákvaj készítés

Kép
  50 dkg rákhéj 1.2 kg teavaj 2 dkg édes-nemes fűszerpaprika A rákhéjat kőmozsárban apróra törjük, hozzáadjuk a kedvenc közepes méretű fazekunkban felhevített vajhoz, és mérsékelt tűzön addig pirítjuk, amíg a víztartalom el nem párolgott. Ügyeljünk arra, hogy a pirítást csak addig végezzük, amíg a vaj a rák ízét felveszi. Ezután beletesszük a paprikát, és azonnal annyi vízzel felengedjük, hogy az egészet ellepje. Tíz percig forraljuk. Forralás után szűrőruhán egy jeges vízzel félig megtöltött edénybe átszűrjük. Miután a rákvaj a jeges víz tetején megdermedt, szűrőkanállal egy másik edénybe szedjük, amit mérsékelt tűzön addig hevítünk, míg a vaj víztartalma el nem párolog. Ha kész, újból átszűrjük, hagyjuk kihűlni. Cserépedénybe tesszük, zsírpapírral lekötjük, így a hűtőben több hétig tárolható. A készítésekor visszamaradt ráklét rákmártás készítéséhez használjuk fel úgy, hogy a ráklevet negyedére forraljuk, vagyis redukciót készítünk belőle.