kedden főzni fogok😅

 vettem a Mindmegette oldaláról

 


 

 Orz-otto lesz (olyan mint a rizotto, csak rizs helyett orzo tészta) 6-8 főre reményeim szerint. 1. hogy mindenki eljön, 2. hogy ízleni fog. Vagyis  igyekszem bőven számítani.


hozzávalók:

50dkgorzo

1,7 literalaplé 

1-2 fejvöröshagyma (méret szerin kb.) 

5 gerezdfokhagyma 

2,4 dlfehérbor

15 dkgvaj

4 ekolívaolaj 

20 dk reszelt gparmezán

 35-40 dkggomba

 

 

 A gombát összevágom apró kockára, és magas lángon, kevés olajon megpirítom. Sózom, borsozom ízlés szerint, és félreteszem.


A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágom, és 2 evőkanál olívaolaj és 3 dkg vaj keverékében lassan megfonnyasztom (azaz sofrittót készítek, ami a rizottó/orzottó alapja). 

Majd magasabbra veszem a hőfokot/lángot, és hozzáadom az orzo tésztát. Pár percig pirítom, majd hozzáöntöm a bort. Mennyei illatok fognak terjengeni a konyhában (és közben, ha van kedvünk, bele is kóstolhatunk a már megbontott borba).

 
Ha a bor elpárolgott, elkezdem merőkanalanként adagolni az alaplét. Mindig megvárom, hogy az orzo felszívja a lét, közben persze kevergetem, hogy krémes és lágy legyen az íze! Kb. 10 perc után szorgalmasan kóstolgatom, nehogy túlfőzzem a tésztát.

 
Amikor már al dente, hozzákeverem a pirított gombát, és lezárom alatta a gázt. Hozzáadom a maradék 7 dkg felkockázott vajat, a reszelt parmezánt, alaposan összekeverem, és ráteszek egy fedőt, hogy pár percig még puhuljon és elegyedjen a vajjal és a parmezánnal. Kb.
 

 és folyt. köv. Mindmegette

 Előbb volt a köret, most jön maga a hús.

Hozzávalók

Elkészítés

A húst felszeleteljük, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. 

A tejszínt a pirospaprikával sűrűre főzzük, sózzuk, borsozzuk. Kivajazott tűzálló tálba (vagy tepsibe) belekarikázzuk a pritaminpaprikát, picit megsózzuk, 

Ráfektetjük a hússzeleteket, rákarikázzuk a paradicsomot, majd ráöntjük a tejszínes szószt

.Alufóliával letakarjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük. Ha hús megpuhult, 

levesszük az alufóliát, és kissé megpirítjuk a tetejét. Apróra vágott friss petrezselyemmel díszítjük. Én krumplipürével és tejfölös uborkasalátával kínálom.

 - Mondja Ő 😄


Megjegyzem én:

 így  is lehet, de én fiss fejessalátával olaszosan, ami azt jelenti só, olsj, citrom és kész.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Malibu torta szülinapra (egzotikus sajttorta)

Zalai (szüreti) pecsenye. Elkészítem majd júli 10 előtt vasárnap

Zeller krémleves (Dívány receptje)