kedden főzni fogok😅
vettem a Mindmegette oldaláról
Orz-otto lesz (olyan mint a rizotto, csak rizs helyett orzo tészta) 6-8 főre reményeim szerint. 1. hogy mindenki eljön, 2. hogy ízleni fog. Vagyis igyekszem bőven számítani.
hozzávalók:
50dkgorzo
1,7 literalaplé
1-2 fejvöröshagyma (méret szerin kb.)
5 gerezdfokhagyma
2,4 dlfehérbor
15 dkgvaj
4 ekolívaolaj
20 dk reszelt gparmezán
35-40 dkggomba
A gombát összevágom apró kockára, és magas lángon, kevés olajon megpirítom. Sózom, borsozom ízlés szerint, és félreteszem.
A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágom, és 2 evőkanál olívaolaj és 3 dkg vaj keverékében lassan megfonnyasztom (azaz sofrittót készítek, ami a rizottó/orzottó alapja).
Majd magasabbra veszem a hőfokot/lángot, és hozzáadom az orzo tésztát. Pár percig pirítom, majd hozzáöntöm a bort. Mennyei illatok fognak terjengeni a konyhában (és közben, ha van kedvünk, bele is kóstolhatunk a már megbontott borba).
Ha a bor elpárolgott, elkezdem merőkanalanként adagolni az alaplét. Mindig megvárom, hogy az orzo felszívja a lét, közben persze kevergetem, hogy krémes és lágy legyen az íze! Kb. 10 perc után szorgalmasan kóstolgatom, nehogy túlfőzzem a tésztát.
Amikor már al dente, hozzákeverem a pirított gombát, és lezárom alatta a gázt. Hozzáadom a maradék 7 dkg felkockázott vajat, a reszelt parmezánt, alaposan összekeverem, és ráteszek egy fedőt, hogy pár percig még puhuljon és elegyedjen a vajjal és a parmezánnal. Kb.
és folyt. köv. Mindmegette
Előbb volt a köret, most jön maga a hús.
Elkészítés
A húst felszeleteljük, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.
A tejszínt a pirospaprikával sűrűre főzzük, sózzuk, borsozzuk. Kivajazott tűzálló tálba (vagy tepsibe) belekarikázzuk a pritaminpaprikát, picit megsózzuk,
Ráfektetjük a hússzeleteket, rákarikázzuk a paradicsomot, majd ráöntjük a tejszínes szószt
.Alufóliával letakarjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük. Ha hús megpuhult,
levesszük az alufóliát, és kissé megpirítjuk a tetejét. Apróra vágott friss petrezselyemmel díszítjük. Én krumplipürével és tejfölös uborkasalátával kínálom.
- Mondja Ő 😄
Megjegyzem én:
így is lehet, de én fiss fejessalátával olaszosan, ami azt jelenti só, olsj, citrom és kész.
Megjegyzések