Bejegyzések

Brownie

Kép
Hozzávalók: 30 dkg áfonya 7 dkg szeletelt mandula 35 dkg csokoládé (70%-os) 15 dkg vaj 2 db tojás (nagy) 10 dkg kristálycukor 2 csomag vaníliás cukor 3 dkg étkezési keményítő 1 teáskanál sütőpor (púpozott) 15 dkg liszt (a tepsi 20x30 cm-es) Elkészítés: Az áfonyát alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd papírtörlővel szárazra töröljük. (Ízlés szerint fagyasztott áfonyát is használhatunk.) A felszeletelt mandulát egy serpenyőbe tesszük, majd állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt világos zsemle színűre pörköljük. Ezután egy tányérra kiöntjük, majd teljesen kihűtjük. (Vigyázzunk, mert nagyon hamar megég!) A csokoládét kisebb kockákra vágjuk, majd félre teszünk belőle 15 dkg-ot. A maradék csokoládét a vajjal együtt egy serpenyőbe tesszük, és állandó kevergetés mellett felolvasztjuk, majd visszahűtjük. A keverőtálba tesszük a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, majd hozzáadjuk az egész tojásokat, és robotgéppel jó habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a visszahűtött csok...

Vírusirtás2

Kép
  vírusirtás.2 Hát igen, öregszünk. Azt hiszem nem csak én, hanem az egész tarsadalom, amiben élek. Hozzávalók: sárgarépa  zöldpaprika műkönny  Herpesin mindenféle vitamin tabletta (főleg D. B.) szódabikarbóna juharszirup (hogy mellőzhessük a cukrot) hagymahéj-tea Ez kb. Oké, csak hagyjunk fel a pánikkal és lélegezzünk szabadon. Vagyis, ha lehet, minél többet maszk nélkül! Nincs jó szaturáció megfelelő és rendszeres belégzés nélkül. https://izekasztala.blogspot.com/2011/10/virusirtas.html  

Rántotta petrezselyemmel

Kép
  Sült petrezselyem Hozzávalók: 2 főre Elkészítettem sok vajon,  amit kis olivaolajjal kevertem.  Kápia paprikát is szeleteltem bele. Maradék volt, a kezem alatt.  Egy nagy csokor petrezselyem, ami nem maradék  hanem a 'megmentés' tárgya vagyis friss csak fölös. 3 csipet só (ha rántottát készítek, szigurú szabály a tojásonként csipet só) 3 tojás Elkészítés: Az egészet a petruska pirításával kezdtem a zsiradékon. Aztán mindent bele, legvégén a tojást.  Kész rántotta a sült petrezselyemmel
Kép
  Vegetáriánusoknak, vagy böjtölőknek rizs- vagy burgonyakörettel - szénhidrátmentes diétát folytatóknak hús feltéttel! A   Mélyhűtött készítmények felhasználása   című oldalról (1 személyre 15 dkg zöldbabot számítunk) A zöldbabot feldaraboljuk - ha nem vágott -, forró zsírba tesszük, amelyben előzőleg kevés apróra vágott hagymát fonnyasztottunk, majd saját eresztett levével puhára pároljuk. Még mielőtt teljesen megpuhulna, apró szeletekre vágott gombát, néhány szelet nyers paradicsomot és sót teszünk hozzá. Ha minden puha, leöntjük tejföllel. Burgonya körettel vagy rizzsel tálaljuk. bab   diéta   egytálétel   ella   olcsó

Salátaöntet

Kép
    Saláta öntet     1 tk cukor 2 ek olivaolaj 3 teáskanál orosz mustár 0.5 citromból nyert citromlé 1 gerezd fokhagyna  (finomra reszelve) ...

Uborkás fokhagymaleves 2-4 adag

Kép
  Házi kovászos uborka     Hozzávalók 1 kis saláta- vagy kígyóuborka,  2 nagy kovászos uborka 2 dl kovászosuborka-lé,  2 dl víz,  2 dl kefir,  3-4 gerezd fokhagyma,  ízlés szerint cukor, és kevés só    Elkészítés: A megmosott uborkát héjastól kis darabokra vágom, majd két, ugyancsak felvágott kovászos uborkával együtt turmixgép poharába rakom. Ráöntöm a kefirt és beleteszem a zúzott fokhagymát. Addig keverem, amíg sűrű pép nem lesz belőle Ezután felöntöm az uborka lével és a vízzel, majd megfűszerezem a sóval és a cukorral. (Csak nagyon kevés só kell bele, mert a kovászos uborka általában sós.) Előhűtött leveses csészékbe rakom a megmaradt, kis kockákra vágott uborkát, valamint, egy-egy jégkockát, és ráöntöm a hideg levest. Azonnal tálalom    

Főzött /kevert/ sajtos pogácsa

Kép
  Kevert pogácsa     Hozzávalók: 1/2 liter Tej 16 dkg vaj 25 dkg liszt Só Sűrűre főzni Forrón 35 dkg sajt trappista/karaván 5 egész tojás Elkészítés:

Olivás martogatós /szendvics fetét

Kép
Csípős mártogatós Hozzávalók:   10 dkg Juhtúró 3-5 cl olívaolaj 4-5 db szárított paradicsom olajban 3 pupozott evőkanál kapri bogyó körülbelül 10 nagy olíva bogyó csípős lében, mag nélkül 1 pupozott evőkanál csípős mini paprika  (olajban) Elkeszítés: A hozzávalókat tegyük aprítógépbe és ENNYI. A képen látható, amit én keszítettem. A nagy karácsonyi rohanás miatt, és mert éppen nem akartam zajt kelteni, én kézzel vágtam apróra.  Így is jó volt.  

Brokkoli blansírozása

Kép
     Brokkoli Hogy a brokkoli szép zöld legyen, épp úgy járunk el, mint a borsó esetén. Kizárólag fedő nélkül! A brokkolinál az is fontos, hogy nagyon rövid ideig főzzük. Ne ijedjúnk meg, ha kemény, mert amíg lehül fog még puhulni. Amennyiben jó puhán vesszük ki, mire kihűl, szinte főzelék lesz. Érdemes ezt a blansírozast elvégezni abban az esetben is, ha kesöbb készítenénk el, mert így, szinte majd' frissen tárolhajuk hűtőben egy darabig. Biztos sokan jártunk már úgy, hogy vásárlas után egy nappal, 'őszbeborult" a zölsegünk vagyis sárgás pirosas színt vett fel. A brokkoli ilyen. Blansírozással kicselezzük.     Brokkoli és szép zöld

Narancs saláta 4 főre

Kép
    Hozzavalók: 2 db. óriási  ha lehet, magnélküli narancs vagy 4 kissebb 1 görög citrom 4 szelet ananász 8-10 db. Koktelcseresznye 2-3-5 cl. (ízlés szerint) Amaretto likőr      

Zsíros pogácsa Nosalty - ból mondjuk, 8 adag

Kép
      Hozzávalók 36 dkg sertészsír 50 dkg tejföl 4 dkg élesztő 2 tk ...

Kávé varázslat

Kép
 A citromos kávé. Sokáig vártam a kipróbálásával, mert túl bizarrnak tűnt. Tökéletes. Nem hiányzik a cukor és biztos elmúlik a fejfájás. A gyömbéres kávé. Vannak receptek az interneten, de én csak azt tettem, hogy gyömbért rágcsáltam a kávé mellé. Régóta próbálom cukor nélkül inni a kávét, de nem mindíg könnyű. A édesítés könnyű módjait egészségtelennek tartom. A gyömbéres kavé fantasztikus finom cukor nélkül. Olyan kombináció, ami eltörli a kávé keserűségét és egyúttal a gyömbér csípősségét.

Halrecept

Kép
 Egy You tube videóból és onnan a kép is. - 6 db tőkehal fagyasztva - nedvszívó papírral leitatjuk róla a vizet, amint olvad. - egy nagy serpenyőbe egy csepp olajat (bocs. több cseppet láttam a kis filmen) - vágjunk fel egy hagymát és 3 gerezd fokhagymát, amit a forró olajra szórunk - fedjük le és pároljuk 3 percig alacsony lángon - fogjunk egy piros paprikát, vágjuk kis kockákra - majd egy zöldet ugyanígy - egy sárgarépát csíkokra (julien) - a zöldségeket dobjuk a hagymára és így, lefedve 5 percig főzzük - vágjunk egy paradicsomot kockára és adjuk hozzá a párolódó zöldséghez - készítsünk szószt aradicsomlével, édes szójaszóssza, kis ecettel, sózzuk, borsozzuk és keverjük össze - 1 teáskanál csili,  1teáskanál paprika, 1 babérlevél  - összekeverjük és tovább lefedve pároljuk, 5 percig alacsony lángon - rátesszük a tőkehal darabokat és mielőtt lefedjük, a halakat betakarjuk a zöldségszósszal (ami alul van, részben rálocsoljuk) ezután ismét lefedjük és körülbelül 12 percig ...

Tonhalsaláta tarka babbal

Kép
Hozzávalók: 20 dkg főtt tarkabab 20dkg tonhal (vagy darabos/jó fajta olajoshal) 2 savanykás alma 1 fej vöröshagyma 1 kicsi uborka 1 keménytojás 1 citrom leve 4 ek. ecet só bors Ekészítés: Salátatálba tesszük a héjával együtt felszelettelt és citromlével leöntött almát, a szétmorzsolt főtt/konzerv tonhalat, a szeletelt vöröshagymát és uborkát. Megforgatjuk. Leöntjük az ecettel és 20 percre a hűtőszekrényben hagyjuk. Tálaláskor megsózzuk, borsozzuk, hozzakeverjük a levétől lecsöpögtetett babot. Keménytojás karikákkal díszítjük. Készíthetjük friss tonhallal is és bármilyen babot fözhetünk hozzá csak ne legyen vastag héjú és ne főzzük túl sokáig.

Csirkehús saláta metélttel

Kép
  Hozzávalók (4-6 főre):  40 dkg sült csirkehús 25 dkg főtt metélt  4 evőkanál olaj 2 evőkanál tejföl 1 evőkanàl citromlé 5 dkg edámi sajt 2 evőkanál mustár só törött bors Elkészítés: Mély salátástálban elkeverjük az olajat, a citromlevet, sót, borsot és a mustárt. Villával felverjük ezt, az apránként hozzáadott tejföllel. Beletesszük a vekonyra felszeletelt csirkehúst a kihűlt metéltet és összekeverjük. Tetejét meg szórjuk reszelt sajttal és tálaljuk.

HAGYMAGOMBÓC LEVES

Kép
  Hozzávalók:  30 dkg vegyes leveszöldség,  1 tyúkhúsleves-kocka,  2 dl tejföl,  1 evőkanál liszt,  1 tojás,  1 fej vöröshagyma,  2 evőkanál búzadara,  1 teáskanál majoránna,  1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág,  1 csokor petrezselyemzöld, kevés só.  A hagymagombóchoz a tojást habosra felverem 1 evőkanál tejföllel, majd összekeverem a búzadarával és a nagyon apróra vágott hagymával. Megsózom, és állni hagyom 10 percig Közben a megtisztított zöldséget vékony csíkokra aprítom. Bő egy liter vizet felforralok Ezután beleteszem a zöldséget, a húsleveskockát és az összes fűszert, a petrezselyemzöld kivételével. Puhára főzöm. A lisztet 1/2 dl vízzel és a megmaradt tejföllel simára keverem, majd a forrásban lévő levesbe öntöm. Folytonosan kevergetve legalább 5 percig forralom A hagymás gombóc- masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formálok, és a forrásban lévő levesbe teszem. Legalább 10 percig, kis lángon forralom Egy gombócot...

Tojás saláta

Kép
Hozzávalók, 6 fő részére :   12 tojás 6 evőkanál majonéz 5 evőkanál görög joghurt 1/2 citrom reszelt héja és leve 1 csomóbazsalikom, 1 csomó snidling, vagy póréhagyma zöldje darálva 1 csomó menta ízlés szerint csípős chili szósz vagy egyszerüsítve: csípős paprika és bármilyen tavolkeleti szósz só, bors

Kenyér helyett póréhagyma szára

Kép
  Nekem nagyon bejött kenyér helyett. Persze csak az üveghazi póréhagyma alkalmas erre, mert a konyhakerti igen sok földet hordoz magában. Ugyanis úgy kell termeszteni, hogy gyakran, sokszor naponta fel kell tölteni földdel azért, hogy minél több illetve hosszsbb fehér rész teremjen. Innen a rém piszkos póré. Le lehet mosni kicsit több idő ráfordításával. Visszatérve temánkra ami a FODMAP, minek is semmi köze a foodhoz. Úgy értem direkt. Ez nem allergia és nem fogyókúra és nem kell egy életen át folytatni, csak amíg jobban nem leszel - kiüríted szervezetedből a sok elfogyasztott butaságot. Tehát visszatérve: a hagyma itt nagyon káros. Ez nem butaság. Mármint a hagyma. Csak ha már beteg vagy.... akkor neked nem jó. Van egy pár ilyen dolog mint pl. Görögdinnye, alma stb. Viszont amit igazán butaságnak neveznék,  a teljesség igénye nélkül - persze. Akristálycukor, mesterséges edesítő, üdítők (mindegy hogy cukros vagy műcukros), gyors éttermek, és az alkohol bizonyos típusai és pe...

Rák-rizs

Kép
  Elkészítés:  nem más lesz mintegy "Rák rizs"   Hozzávalók 2 főre: Kevés olaj vagy vaj  1 bögre (1,5 dl) rizs, 2 bögre vízzel, sózva megfőztem 2 diónyi gyömbér, 1 nagy feherretek és 1/2 fehér hagyma, mindezek aprítva 1 marék friss bazsalkom tépve 6 szép kövér tigris rák hejával együtt Frissrnőrölt frketebors opció Tabasco szósz opció Ebből a mennyisegből 2 adag készült, mégpedig úgy hogy a zöldségeket a hagymával kicsit lepirítottam. Ha nagyon jól szeretnénk csinálni, külön edényben piritsuk előre a rizst, ahogy azt kell, majd öntsük rá a két bögre hideg vizet, amikor a rizs már szinte pattog. Amikor ez felfort - ugye hideg volt a víz - beleöntjük a külön már lepárolt zöldséget. Persze megvarjuk míg az egész ismét forró. A hideg-forró talalkozas a jó rizsfőzés titka. Nyilván lehetne együtt főzni a rizst a zöldséggel. Nem olyan jó. Kicsit kenőcsösebb lesz sz egész. Pont az említett trükk miatt (hideg-forró) Amikor újra felforrt,  le fogjuk fedni jól illeszkedő f...

ÉdességM

Kép
         Hozzávalók 2 főre: - 5 dkg Rizstészta - kevés só - 2 nagyobbacska kocka 100% cocoa csokiszelet kicsire tördelve - kb. 2 teaskanál nesquick kakaó - 3 cl whiskey - 1-2 tk. bio rizsszirup - 1 tk. szezámolaj . Elkészítés: A tesztát enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrve a szezámolajjal és a rizssziruppal gyorsan elkeverjük. Ha kell egy kicsit még csöpögtetünk rá a főzővízből, amit persze ennek érdekében, előre félre kell tennünk. Sietve dolgozzunk, mert a rizstészta nagyon tud ragadni. Whiskey -vel meglocsoljuk és a csokit apró dararabokra törve, a kakaóval együtt s tetejere szórjuk.

Kurkumás zöldségleves rizstésztával FODMAP 2.

Kép
      Hozzávalók: 1 liter alaplé 1 mokkáskanál őrölt kurkuma 2 közepes sárgarépa csíkokra vágva  1 dl. Kókusztej  2 marék ropogós saláta vékonyan csíkozva  3 szál újhagyma zöld része  10 dkg. rizstészta  3 ek. bazsalikom levél    Elkészítés: Az alaplevet felforrósítjuk, beletesszük a kurkumát, a répacsíkokat és lefedve 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a kókusztejet, a salátát, a hagyma zöld részét. 2 percig főzzük. Beletesszük a rizstésztát, a lángot eloltjuk és lefedve állni hagyjuk 10 percig. A friss bazsalikommal megszórva tálaljuk. Ha az alaplé nem túl sós, a végén még sózhatjuk.

Alacsony FODMAP 1.

Kép
  Egy minimalista kezdet - Sárgarepa,  - fekete retek (ami belül fehér),  - szárzeller.    És íme barmi lehet piros-fehér-zöld. Majdnem hogy.  

Rakott padlizsan

Kép
  Fotó a Wikipédiáról   Ha szereted az olasz konyhát, ezt a szicíliai specialitást feltétlenül készítsd el! A sok paradicsomtól a fogás finom, szaftos lesz. Nem kerül bele hús, mégis laktató, viszont csupa egymással harmonizáló íz keveredik benne padlizsánt mindenképp sózd be felhasználás előtt. A rakottast akár a sütés előtti este is összeállíthatod.  Paradicsomos rakott padlizsán Hozzávalók 4 személyre: 2 db padlizsán 70 dkg paradicsompüré 20 dkg mozzerella 7 dkg parmezán 1 db vöröshagyma 2 ág bazsalikom 1 ág kakukkfű 2 evőkanál olívaolaj 2 evőkanál liszt só bors előkészítési idő:  20 perc   elkészítési idő:  30 perc Elkészítés: A padlizsánt vékonyan szeleteld fel, sózd be, és pihentesd legalább fél óráig. Közben készítsd el a paradicsomszószt. A vöröshagymát pucold meg, és vágd apróra. Süsd üvegesre kevés olívaolajon, add hozzá a paradicsompürét, a...

Nizzai saláta1 átdolgozás

Kép
Azért átdolgozás mert nem volt zöldbab itthon, csak a bimbó. Saláta sem volt, viszont megfőtt a krumpli ami köretnek készült. Akkor miért is salata? Nemtom, 💁‍♀️de jó volt. Hozzaválók:   - 6 db hámozott, főtt burgonya - 20 dkg kelbimbó párolva - 25 dkg hámozott paradicsom, ha nincs, püré - 4 db keménytojás cikkekben - 15 dkg aprított tonhal - 12 szem olajbogyó --------   Öntet: 1 ek olivaolaj, 2 ek balzsmecet (fehér) vagy almaecet, 2 tk mustár, 10 szál snidling/kevés fehér hagymy

Pizza di carne

Kép
Magyarul rosszul hangzana, vagy félreérthető. Ez nem egy húsos pizza hanem egy pizza ahol a tészta helyén van a hússzelet. Nem csak gluténnentes, nem csak paleo hanem keményítőmrntes. Erről nincs mit mondani, talán csak azt hogy jobb lenne egy vékonyra klopfolt borjúszelettel, de így is jó volt karajjal. A húst annyira klopfoljuk amennyire bírjuk, mondhatni papírvékonyra (kis túlzással). Sütés közben visszanyer valamit a vastagságából. Lehet sózni és kevés zsiradékon gorsan átsütni mindkét oldalát. Így lerakva egy tepsibe, rakjunk rá mindent amit a pizzára szoktunk. Gyors, fincsi és nincs benne keményítő.

Szardíniakrém

Kép
Bocsánat de ez elfogyott mielőtt méltóképpen megörökíthettem volna. Miközben hajnalok hajnalán készítettem azt gondoltam pocsék az egész. Egyrészt mert mindig ilyeneket gondolok amikor főzök másrészt mert későn vettem észre hogy a halkonzerv tele volt pikkellyel. Végül mégis jó lett, azt a mindmegettét! Le kell írni. Hozzávalók: 2 db 125 g-os olajos hal 6-7 dkg jó vaj 2 keménytojás 1 tk mustár 2 tk szójaszósz Ízlés szerint kevés törött bors Elkészítés: A halról, ha nagyon úszik az olajban, öntsük le a fölösleget. A keménytojásokat hámozzuk és reszeljük le nagyluku sajtreszelőn. A vajat persze órákkal előbb tegyük szobahőmérsékletre. Mindent keverjünk össze egy nagy villával. Só nem kell mert a hal is és a szója is elég sós. Itt a nagy durranás a szója. Lehet kicsit többet tenni bele. Elsőre én még óvatos voltam.

Soksajtos sikertörténet

Kép
Tészta: 1/4 és 1 egész porélesztő 488 g víz 1 tk cukor Amikor ez felfutott belekeverjük 750 g lisztbe lehet benne 20% dara vagy 40% rétesliszt és 3/4 evőkanál só (az mindenképpen) Keverés akár géppel és kelesztés hatalmasra. Amikor negkelt, szoktam félbevágni, bezacskózni és hűtőbe is vágni, akár fél napra. Összeeshet, de nem árt meg neki. Ebből két nagy pizza lesz. Szósz: 1/2 liter tejszín 2 leveskocka 1 csapott ek. ételkeményìtő 2 ek hagymakrém 1 csapott ek. fokhagymakrém 7 dkg pecorino vagy padano sajt összetörve Az egészt főzni, süriteni illetve a végén ha kell több tejszínnel lazítani Feltét (ebben a sorrendben): Szeletelt trappista A szósz Kockázott chedar Szeletelt parenyica Szeletelt mozzarella (vízben úszó gömb)

Hagymaszósz sült húshoz

Kép
4 nagy hagyma 2 leveskocka 4 ek olivaolaj A sülthús szaftja Mustár Kevés paradicsompüré 2 ek piros lekvár Bors

Pizza Margherita

Kép
Van a tökéletes pizzatészta Jamie Olivertől. 3 nagy tepsihez 150 gramm búzadara 600 gramm finom liszt 1 zacskó szárított élesztő amit 488 gramm langyos vízben 2 kiskanál cukorral futtatunk és 1 csapott evőkanál só. A tésztát kinyúntjuk (miután megkelt), vékonyan szeletelt trappistával beborítjuk, süritett paradicson csomónkat pöttyintünk rá, majd minddgyikbe belenyomunk egy szelet friss paradicsomot. Szeletelt mozzarella és be a sütőbe! Tálaláskor díszitsük friss bazsalikomlevelekkel!

Narancsos Rozalinda

Kép
6 db habcsók tortalapot készítettem enyhén csokiszínüre Hozzávalók: 8 tojásfehérje 3 evőkanál cukor 1 evőkanál citromlé Kevés kakaópor Elkészítés: Felverjük a habot. Ha nehezen verődik. Hozzáadjuk a citromlét. Amikor már majdnem jó mehet a. cukor és a legvégén a csoki. A csokipor már mentetetlenül bekeményíti. Úgy működik mint egy habfix (tejszínhabban is) Ha ez elészült, rákenjük az előre elkészített sütőpapír-korongokra. Kell ehez nekünk egy kerek rortalap, ami a kapcsos tortaforma alaplapja. Kellene három normál tepsi is, amire egyenként kétszer ráfér ez a tortalap. Ha ennyi nincs, ami természetes egy átlag család háztartásában, akkor több részletben készítsük. A tepsit fordítva használjuk, úgy nagyobb a felülete. A kerek tortalapra - már jóelőre - vágjunk ki hat korongot a sütőpapírból. Itt jegyzem meg ha van két tepsink amit befordítva egyszerre be tudunk tenni és mindkettőre ráfér két-két korong, nyugodtan megcsinálhatjuk négy lapból a tortát kevesebb alapanyagból....