Rák-rizs
Hozzávalók 2 főre:
Kevés olaj vagy vaj
1 bögre (1,5 dl) rizs, 2 bögre vízzel, sózva megfőztem
2 diónyi gyömbér, 1 nagy feherretek és 1/2 fehér hagyma, mindezek aprítva
1 marék friss bazsalkom tépve
6 szép kövér tigris rák hejával együtt
Frissrnőrölt frketebors opció
Tabasco szósz opció
Ebből a mennyisegből 2 adag készült, mégpedig úgy hogy a zöldségeket a hagymával kicsit lepirítottam. Ha nagyon jól szeretnénk csinálni, külön edényben piritsuk előre a rizst, ahogy azt kell, majd öntsük rá a két bögre hideg vizet, amikor a rizs már szinte pattog. Amikor ez felfort - ugye hideg volt a víz - beleöntjük a külön már lepárolt zöldséget. Persze megvarjuk míg az egész ismét forró. A hideg-forró talalkozas a jó rizsfőzés titka. Nyilván lehetne együtt főzni a rizst a zöldséggel. Nem olyan jó. Kicsit kenőcsösebb lesz sz egész. Pont az említett trükk miatt (hideg-forró)
Amikor újra felforrt, le fogjuk fedni jól illeszkedő fedővel, de előbb beledobjuk a rák darabokat héjastól. Bevallom én le sem mosom a rákot, mert elég nagy hő éri amikor rátesszük a forró rizsre. Viszont a lemosás elvenné az ízének egy részét. Ez mindenkire rá van bízva. Amint az egészet lefedtük, be kell takarni a lábost konyharuhákkal bőven. Hacsak nem készítjük az egészet egy alacsony kuktafazékban. Gyorsan lezárjuk és otthagyjuk minimum 20 percre. Elárulom, hogy ha egy kissé nedves konyharuha is kerül a többi közé még jobb a hatás. Mert forró gőz képződik. A fazekat egy pillanatra se nyissuk ki és ha csak lehet ne emeljük el s forró lapról. Esetleg egy másik igazán meleg helyre.
Ez így kész lesz megfelelő idő elteltével. Tálaláskor megszórjuk a felaprított bazsalikommal és az opcionálisan említett ízesízőkkel, vagy bármivel amit ki-ki kedvel.
Megjegyzések