Brownie

  • Hozzávalók:
  • 30 dkg áfonya
  • 7 dkg szeletelt mandula
  • 35 dkg csokoládé (70%-os)
  • 15 dkg vaj
  • 2 db tojás (nagy)
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 dkg étkezési keményítő
  • 1 teáskanál sütőpor (púpozott)
  • 15 dkg liszt
  • (a tepsi 20x30 cm-es)

Elkészítés:

Az áfonyát alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd papírtörlővel szárazra töröljük. (Ízlés szerint fagyasztott áfonyát is használhatunk.) A felszeletelt mandulát egy serpenyőbe tesszük, majd állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt világos zsemle színűre pörköljük. Ezután egy tányérra kiöntjük, majd teljesen kihűtjük. (Vigyázzunk, mert nagyon hamar megég!)

A csokoládét kisebb kockákra vágjuk, majd félre teszünk belőle 15 dkg-ot. A maradék csokoládét a vajjal együtt egy serpenyőbe tesszük, és állandó kevergetés mellett felolvasztjuk, majd visszahűtjük. A keverőtálba tesszük a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, majd hozzáadjuk az egész tojásokat, és robotgéppel jó habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a visszahűtött csokoládés-vajas keveréket, és alaposan összekeverjük.

A lisztet összekeverjük a sütőporral és az étkezési keményítővel, majd hozzászitáljuk a keverékhez, és szintén összekeverjük, hogy egy sima masszát kapjunk. Ezután fakanállal először hozzákeverjük az előzőleg megpörkölt mandulát és a félretett, apróra vágott 15 dkg csokoládét, majd az áfonyát is.

A tepsit sütőpapírral kibéleljük, majd a masszát egyenletesen belekanalazzuk. 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt addig sütjük, hogy a teteje már szépen megsüljön, a belseje viszont még egy kicsit puhább legyen. (Én légkeverésnél 170 fokon, 35 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve pár percig a tepsiben hagyjuk hűlni, majd a sütőpapírral együtt átemeljük egy rácsra, és teljesen kihűtjük. Tálalás előtt ízlés szerint felszeleteljük.

Tipp: Ízlés szerint kínálhatjuk langyosan is pl. egy gombóc vaníliafagyival, vagy egy kanál savanykásabb lekvárral.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló