Bejegyzések

Szardíniakrém

Kép
Bocsánat de ez elfogyott mielőtt méltóképpen megörökíthettem volna. Miközben hajnalok hajnalán készítettem azt gondoltam pocsék az egész. Egyrészt mert mindig ilyeneket gondolok amikor főzök másrészt mert későn vettem észre hogy a halkonzerv tele volt pikkellyel. Végül mégis jó lett, azt a mindmegettét! Le kell írni. Hozzávalók: 2 db 125 g-os olajos hal 6-7 dkg jó vaj 2 keménytojás 1 tk mustár 2 tk szójaszósz Ízlés szerint kevés törött bors Elkészítés: A halról, ha nagyon úszik az olajban, öntsük le a fölösleget. A keménytojásokat hámozzuk és reszeljük le nagyluku sajtreszelőn. A vajat persze órákkal előbb tegyük szobahőmérsékletre. Mindent keverjünk össze egy nagy villával. Só nem kell mert a hal is és a szója is elég sós. Itt a nagy durranás a szója. Lehet kicsit többet tenni bele. Elsőre én még óvatos voltam.

Soksajtos sikertörténet

Kép
Tészta: 1/4 és 1 egész porélesztő 488 g víz 1 tk cukor Amikor ez felfutott belekeverjük 750 g lisztbe lehet benne 20% dara vagy 40% rétesliszt és 3/4 evőkanál só (az mindenképpen) Keverés akár géppel és kelesztés hatalmasra. Amikor negkelt, szoktam félbevágni, bezacskózni és hűtőbe is vágni, akár fél napra. Összeeshet, de nem árt meg neki. Ebből két nagy pizza lesz. Szósz: 1/2 liter tejszín 2 leveskocka 1 csapott ek. ételkeményìtő 2 ek hagymakrém 1 csapott ek. fokhagymakrém 7 dkg pecorino vagy padano sajt összetörve Az egészt főzni, süriteni illetve a végén ha kell több tejszínnel lazítani Feltét (ebben a sorrendben): Szeletelt trappista A szósz Kockázott chedar Szeletelt parenyica Szeletelt mozzarella (vízben úszó gömb)

Hagymaszósz sült húshoz

Kép
4 nagy hagyma 2 leveskocka 4 ek olivaolaj A sülthús szaftja Mustár Kevés paradicsompüré 2 ek piros lekvár Bors

Pizza Margherita

Kép
Van a tökéletes pizzatészta Jamie Olivertől. 3 nagy tepsihez 150 gramm búzadara 600 gramm finom liszt 1 zacskó szárított élesztő amit 488 gramm langyos vízben 2 kiskanál cukorral futtatunk és 1 csapott evőkanál só. A tésztát kinyúntjuk (miután megkelt), vékonyan szeletelt trappistával beborítjuk, süritett paradicson csomónkat pöttyintünk rá, majd minddgyikbe belenyomunk egy szelet friss paradicsomot. Szeletelt mozzarella és be a sütőbe! Tálaláskor díszitsük friss bazsalikomlevelekkel!

Narancsos Rozalinda

Kép
6 db habcsók tortalapot készítettem enyhén csokiszínüre Hozzávalók: 8 tojásfehérje 3 evőkanál cukor 1 evőkanál citromlé Kevés kakaópor Elkészítés: Felverjük a habot. Ha nehezen verődik. Hozzáadjuk a citromlét. Amikor már majdnem jó mehet a. cukor és a legvégén a csoki. A csokipor már mentetetlenül bekeményíti. Úgy működik mint egy habfix (tejszínhabban is) Ha ez elészült, rákenjük az előre elkészített sütőpapír-korongokra. Kell ehez nekünk egy kerek rortalap, ami a kapcsos tortaforma alaplapja. Kellene három normál tepsi is, amire egyenként kétszer ráfér ez a tortalap. Ha ennyi nincs, ami természetes egy átlag család háztartásában, akkor több részletben készítsük. A tepsit fordítva használjuk, úgy nagyobb a felülete. A kerek tortalapra - már jóelőre - vágjunk ki hat korongot a sütőpapírból. Itt jegyzem meg ha van két tepsink amit befordítva egyszerre be tudunk tenni és mindkettőre ráfér két-két korong, nyugodtan megcsinálhatjuk négy lapból a tortát kevesebb alapanyagból....

Tészta nyers paradicsom szórással

Kép
Sajnos ez már csak a maradék. Szebb volt de eltűnt.  Hozzávalók (személyenként): 7 dkg szélesmetélt 1/2 lehámozott paradicsom 3-4 dkg kockázott bacon (kolozsvári szalonna) 2 ek tejföl 1 kis gerezd fokhagyma (vagy fél) némi olaj ízlés szerint (oliva, (háromszor fogjuk használni) bors, só, akár leveskocka 1 pupozott teáskanál darált padano sajt

Gulyáskrémes pizza (találmány)

Kép
Hozzávalók (egy kis kerek pizzához, szerintem egy személyes): Egy pizzalap, most előre gyártott, de lehet 8 dkg lisztből kézi 3 vékony szelet sajt illetve ami befedi a lapunkat 1 nagy evőkanál tejfölös túró 1 teáskanál gulyáskrém Kb. 1 dl passzírozott paradicsom Maradék sonka darabok, szalámi vagy kolbász, apróra vágva egy marékkal. Kevés reszelt trapista és egy fél gömb mozzarella, de a trapista elhagyható ha van egy egész mozzarellánk. Ez egy gazdag pizza lesz, ízlés szerint csökkenthető a feltét mennyisége. Elkészítés: Vékonyan kenjük meg a lapot a paradicsomszósz felével, maj fedjük be sajtszeletekkel. A tejfölös túrót keverjük ki a gulyáskrémmel és ezzel kenjük meg a sajtréteget. Most szórjuk meg a pizzát a húsdarabokkal, locsoljuk rá a maradék paradicsomot, aztán jöhet a reszelt sajt és végül a felszeletelt mozzarella. Tegyük a sütőbe 200 fok légkeverésen. Időt nem mondok mert szerintem figyelni kell.

Brokkolis rétes

Kép
Hozzávalók (1 rúd, 10 szelet): 1 csomag réteslap (170g) 1 nagy marék félig főtt brokkoli 7 dkg brie tipusu sajt 7 dkg főtt sonka 1 tojás kevés bors vaj és olaj a lapok kenéshez 1 tojássárgája a rétes tetejének kenéséhez Elkészítés: A brokkolit, a sonkát és a sajtot apróra vágjuk. Tojással és borssal ősszegyúrjuk. Esetleg kicsit sózzuk, de lehet hogy ez nem szükséges a sajt és a sonka ízétől függően. Vajat olajjal olvasztunk. Ezzel a réteslapokat egyenként megkenjük és a töltelékkel feltekerjük. A tekercs tetejét tojássárgájával vonjuk be és 180 fokon, légkeveréssel sütjük.  A sütési idő 10-15 perc, de végig figyelni kell, míg aranybarnára sül.

Zöldséggel töltött csirkemell

Kép
Hozzávalók 2-3 főre: 1 fél csirkemell, bevágással óriásszeletre klopfolva 25 dkg párolt vegyes zölség (pl. zöldborsó és kaliforniai parika nagyon jó, de lehet ízlés szerint) 5 dkg reszert Trappista 1 csapott ek. ételkeményítő 1 egész tojás Só, bors, darált bazsalikom 3-4 szelet egyszerű húsos szalonna (nem húsos) 1 nagy paradicsom Elkészítés: A húst kiterítjük és a többi hozzávalót,  a szalonna kivételével összegyúrjuk. Rolád formára töltjük. Szalonnával, paradicsomszeletekkel betakarjuk és fedett jénaiban 180 fokon készre sütjük.

15 leves

Kép
1. Paradicsomleves 2. Zöldséges, húsos raguleves 3. Céklaleves 4. Zöldbableves (lecsós húsnélkül, vagy palóc hússal) 5. Hagyma/fokhgyma leves 6. Bableves 7. Karfiol krémleves 8. Szénaleves 9. Húsleves 10. Csicseriborsó leves 11. Gombaleves 12. Gábris leves (Zöldségleves paradicsomlével és húsgombóccal) 13. Zöld leves (Ursula Summ) 14. Édeskömény leves (Ursula Summ) 15. Gulyásleves ...és még: 16. Lengyel uborkaleves 17. Felvidéki halászlé 18. Diétás káposztalves 19. Frankfurti leves 20. Korhelyleves 22. Tojásleves 23. Sóskaleves

Rakott kalács

Kép
Hozzávalók: 1 kalács (a nagyobb kb. 70 dkg) 1,5 l tej 2 cs puding por (főzős, vaniliás vagy fehércsokis) őrölt fahéj, vagy mézeskalácsfűszer 8-10 ek cukor mazsola 1/2 kg fagyasztott meggy kevés vaj Elkészítés: Egy nagyobb vagy két kissebb jénai tálat vajjal kikenünk és a tej egy részét, maximum fél litert cukorral és fahéjjal kikeverjük. Ebbe kezdjük mártani a felszeletelt kalácsot. Az első réteget le is rakhatjuk. Közben az egy liter tej harmadában 6 ek cukrot és a két pudingport szintén elkeverjük. A liter tej többi részét felforraljuk és forráskor beleöntjük a hideg pudingkeveréket. Újra forrásig folyamatosan és intenzíven keverjük. Az első réteg áztatott kalácsot megszórjuk mazsolával, majd leöntjük a meleg pudinggal. Ezt ismételjük a mennyiség és a tál mérete szerint. Az utolsó rétegre nem teszünk mazsolát, hanem csak pudingot és a meggyszemeket enyhén cukrozva 40 percig sütjük, 170 fokon. 20 perc eltelte után, sütés küzben alufóliával takarjuk. Hidegen és la...

Így főztünk 2016 november 19-én

Kép

Sós kifli

Kép
Hozzávalók: 70 dkg finom liszt 1 dl tejben 2 ek cukorral 5 dkg élesztő 1 pohár kefír 1 dl olaj 2 egész tojás 1 cs margarin 250 1 ek só Tojássárgája még a kenéshez 8 cipóban kelesztjük, majd mindegyiket korong alakura nyújtjuk. A 4 pár korongból egyet mindig alaposan megkenünk a sós margarinnal és másikkal beborítjuk. A só és a margarin kivételével minden hozzávaló a tésztába megy. A két tojás is. Arról nem szól a Fáma hogy kell-e só a tésztába, vagy bőven elég a sós margarin ami benne  középütt lesz. Szerintem elég. Mint egy tortát, mind a négyet 12-12 háromszögre vágjuk. Kívülről befelé sodorjuk a szeleteket, kifliformára. 46 db lesz belőle. Tojássárgájával negkenjük. Szórhatjuk sajttal, szezámmal, köménymaggal, de akár ezekkel vegyesen.

Kati

Kép
1923-2014 A művésznő,  akitől azt tanultuk, hogy minden újat ki kell próbálni Csodálatos terítés, egzotikus receptek a világ különböző helyeiről. Mindent megtett, hogy vendége úgy érezze magát mint a mesében. Neki a  vendéglátás kaland, játék és szórakozás volt. Fellépés mint egy színpadon. Az igazi színpadon, ahol ő írja a drámát, tervezi a díszletet és ő a rendező. A szinészi pályát nem szerette, nagyon gyorsan elhagyta. Csupán két filmje maradt fenn, amiben egészen kis szerepeket játszott. Makacs Kata, Éjjeli zene. Az 1943-ban készült   Valse triste   c. rövidfilm főszereplője volt   Jávor Pál   mellett. A film sajnos elveszett. Művészneve: Szendrey Kató       Két fontos tubus használatát tanultam meg tőle és ha megszól is érte bárki, elárulom: fokhagymakrém, vöröshagymakrém. Az alábbi esetekben nyúlok ezekhez a titkos fegyverekhez. Ha nagyon gyorsan kell előteremteni egy finom ételt és még hagymapucolásra sem elé...

Rántott tengeri hal tenger-gyümölcsei tésztával

Kép
Nem tudtam abba beletörődni, hogy az olcsó, fagyasztott tengeri hal nem való semmire. Pestiesen: kuka! Utolsó kisérletet tettem vele. Az eltervezett menü a Milánói sertésborda (magyar találmány) nyomán született, de nem rántott halat, hanem párizsiasat terveztem. Ami azt jelenti, liszt-tojás-liszt a panír. Az egészet úgy kezdtem. Hogy a halat másfél nappal a panírpzás előtt kiolvasztottam és miután már nem volt jeges, többször leitattam róla a vizet konyharuhákkal és papírral. Ez a nagy és vígeláthatatlan munka később részben fölöslegesnek bizonyult. Arra jöttem rá ugyanis sütés közben, hogy a hal belül is csupa víz. Nem eltávolítani kell belőle a vizet, hanem inkább megőrizni. Persze ez nem vonatkozik a külső vízre ami a ráolvad jégtáblákból jön. Olcsón veszünk halat és drágán vizet. Azt tapasztaltam, hogy párizsi bunda ide vagy oda minden halszelet negyedére zsugorodik össze és egy kis vacak, száraz chips-szerüség lesz belőle. Gyorsan váltottam és elkezdtem a hagyományos béc...

Süllő tepsiben

Kép
Roppant egyszerü recept A tisztított halat kívül-belül jól mesózzuk, majd beirdaaljuk. Az irdlásokba vékony szelet füstölt szalonnát és fokhagymát dugdosunk. Kiolajozott tepsiben így megsütjük és mielőtt teljesen készre sülne, megkenjük tört fokhagymával ízesített tejföllel. Tovább sütjük, míg szép színt kap. Ennyi.

Csokis gyümölcstorta

Kép
Egy csokis-bögrés, vegyes fagyasztott gyünölccsel és tejszínhabbal. A tészta így készül: 1 bögre cukor, egy bögre liszt minusz 3 evőkanál, amit 3 evőkanál holland kakaóval pótolunk, 1/2 bögre olaj, 5 ojás, 1 csipet só. ezeket habverővel összekeverjük. Sorrend: tojás, cukor. olaj, só, liszt. A gyúmölcsöt serpenyőbe tesszük, vajjal és cukorral és kicsit összesütjük, majd a tortán egyenletesen elosztjuk. Végül tejszínhabbal bevonjuk a tetejét.

Óvári tojás Quiche-ben

Kép
Később majd leírom, hogy mi az óvári tojás és mi a Quiche. Addíg lehet következtetni a fotókból. Ami nem látszik, alul a kisütött bacon és az Óvári sajt. Majdnem 4 hónapja tettem ezt az ígéretet (hogy leírom a részleteket). Most május 10-et írunk. Akkor hát folytatom. A tészta 20 dkg liszt 10 dkg vaj 1-2 evőknál víz só Ezt összegyúrjuk, kis időre hűtőbe tesszük, majd kinyújtva kis korongokat formálunk, amivel a muffinsütőt kibéleljük. Most elősütjük, de úgy hogy egy fél szelet bacon szalonnát helyezünk mindegyikre A töltelék mindegyiken egy szelet úvárisajt, egy nyers tojás, kevés mustár és egy kiskanál tejföl lesz, amit akkor teszünk bele - ebben a sorrendben -, amikor félig sült és így visszatoljuk a 180 fokos sütőbe. Készen van, ha a tojás fehérje már nem átlátszó.  - 

Aszalt paradicsom dióval

Kép
Az olajban eltett aszalt paradicsomot csíkokra vágtam, a dióbelet pedig kissebb, mondjuk borsónyi darabokra. Összekeverve ez már így jó, de lehet fokozni. tettem bele eg kis aprítptt és fagyasztott friss bazslikomot, fokhagymát és reszelt parmezánt. Lehet enni magába. Totál paleo, ízletes és nem hízlal! Megszórhatunk vele minden olaszos fogást vagy salátát. Megdarálva, tejszínnel vagy paradicsolével higítva tökéletes téssztaszósz is készülhet belőle.

Polenta azaz puliszka

Kép
Köretnek készült egy különleges lecsós csirkéhez. Sajna a csirkéről nem készült kép, de el tudjuk képzelni. Megint haladóknak írom, nem részletezem. Sietek, mert főznöm kell. 250 gramm kukorica darából 1 liter vízzel készítünk egy puliszkát. Ízvarázst használtam a forralt vízhez, mert azt tudom, hogy egy liter vízhez egy evő kanál kell belőle. A só megbízhatatlan. Előző este megcsináltam.hogy formába öntve kihűtsem. Másnap mint a torta lapot felvágtam és a formába úgy raktam vissza hogy alulra paradicsom passata-t tettem, majd puliszka lapot, amire többféle sajtot rétegeztem vékonyan szeletelve, majd megint puliszka és a végén paradicsom, a legtetején durvára reszel parmezán sajt. Legalább háromféle sajt kel a parmezánon kívül. Mozzarella, Camembert és valami kemény sajt.

Rakott kelkáposzta

Kép
Mindössze abban különbözik egy hagyományos rakott keltől, hogy a középső réteg tejfölbe egész tojásokat keverek, bőven és reszelt sajttal jól megszórom középen, majd a lezáró tejfölös réteget megint. Készült diétás és laktózmentes változat. A laktóz mentest nem kell magyarázni, csak be kell szerezni laktóz mentes tejfölt. A diétásban több a tojás, rizs csak mutatóban pár szem, ráadásul barna rizs. A maradék reggelire: A laktóz entes:

Calzone

Kép
Ha péntek, akkor pizza, ha a kétszáznegyvenedik pizzádat csinálod (kiszámoltam), akkor bármilyen magas szinten van a monotóniatűrés képességed, valamit újítani kell. Így jött a Calzone. Jött és győzött. Nem més mint a pizzatészta apró golyókra osztása, majd kinyújtás után töltés, lezásrás és sajttal megszórás. Irányadó mérték: 1 kg lisztből, 650 g vízzel és a többi hozzávalóval (ami a tésztát illeti) 54 db calzone készül. Szóval jó vékonyra van kinyújtva. A töltelék is ey az egyben a pizzafeltét. Előszeretettel csinálom darált marhahússal, mert az  pizzán egyébként kiszáradhat.

Citromos süti, vanilia és kókusz fagylalttal tálalva

Kép
A felgyülemlett tojásfehérjék felhasználása érdekében készült, de osztatlan megelégedésre szolgált. Hozzávalók: 210 g tojásfehérje vagy 6 tojás fehérje 180 g cukor (porcukrot használtam) 120 g rétesliszt 2  citrom kis vaj és még liszt a forma kenéséhez, lisztezéséhez Elkészítés: A sütőformát kivajazzuk és lisztezzük. A tojásból kemény habot verünk. Beletesszük a citromot és a cukrot. Bocsánat, pontosabban a citromok lereszelt háját és mindkettő levét is. Végül a lisztet adjuk hozzá könnyed keverő mozdulatokkal. Néha nem is a  kanalat forgatjuk, hanem a tálat. Formába öntjükbés 160 fokon aranybarnára sütjük. A teteje lesz barna, de a belseje hófehér. Az ebéd Gallo Pinto volt, ami egy sűrű babgulyás rengeteg hússal és rizzsel. Egyfogásos ebéd, ami után csak gyümölcs és édesség van. A Gallo Pintot-t em írom le, mert azt nem lehet csak úgy megtanulni. Meg kell keresni az interneten eredeti spanyolnyelvű recepteket, átküldeni a Google fordíton, - nem bonyo...

Karfiol saláta és tejfölös gomba

Kép
Olasz recept. A rózsáira szedett karfiolt (itt pagodakarfiollal vegyesen) lobogó sós vízbe dobva maximum 10 percig főzzük, majd leszűrjük és kihűtjük. Egy kis fej karfiolhoz veszünk egy szardíniát, vagy tonhalkonzervet, fél reszelt hagmát egy marék kapribogyót, 3 evőkanál olajat  és ugyanennyi fehérborecetet és kevés őrölt borsot. A tejfölösgomba egy lengyel recept, megtalálható a fenti salátával együtt, Bence Vera Gasztronómiai utazás című könyvében. 1972-es kiadás, 16 forint volt az ára. Az eredeti recepthez képest diétásan liszt és tej nélkül készítettem. Nem kell más mint a gomba, negyedekre vágva, vaj, tejföl és fűszerek ízlés szerint.

Felhős rántotta

Kép
Vagyis nagyobb fehér foltok vannak benne. Szép, és van akinek jobban is ízlik így. Titka mindössze az, hogy a tojást nem keverjük el egészen. Amikor a serpenyőbe öntjük, a sárgáinak legalább a fele legyen még egyben. A sütés vége felé persze már kipukkadhatnak. Így gyorsabban is elkészülünk, mert nem kell a tojást igazán felverni és sokan szeretik a rántottát lágyan, ellenben nem szeretik a fehérjét nyersen.  Ez esetben előbb sül meg a fehérje és nem lesz túl kemény a sárgája.

Paella

Kép
Hozzávalók 30 főre (20 felnőtt és 7 gyerek elpusztította): Egy igazi paellasütő. Hatalmas, széles, lapos. Szerintem ilyen kellene egy jó pörkölhöz is, hogy tényleg pörkölt legyen, ne párolt hús. 2-3 piros kaliforniai paprika hosszú csíkokra vágva. Ezt most csak megsütjük, de félre rakjuk, mert szerepe a végén lesz, mint díszítés. Éppen ezért, lehet akár sárga is, vagy vegyesen piros, sárga, zöld. A Paella legyen olyan mint egy díszes templomi üvegablak! Olyan is lesz. Láthajuk, hogy só kell még és olaj. Sóval körbeszórjuk a tálat, mert ez segít, hogy ne égjen meg az olaj. Négy gerezd fokhagma, vagy ízlés szerint kicsit több. És íme a sült paprikát eltávolítjuk egy időre. Két egész csirke Egy spéci keverőlapát fémből, hosszú nyéllel 1 kg oldalas csont nélkül Jó társaság Valami különleges ízt adó hús. Lehet nyúl, vagy liba - ez esetben kacsanyak. Keverjük rendületlenül 1 kg zöld hüvelyű, vágott zöldbab 5 f...