Paella
Hozzávalók 30 főre (20 felnőtt és 7 gyerek elpusztította):
Egy igazi paellasütő. Hatalmas, széles, lapos. Szerintem ilyen kellene egy jó pörkölhöz is, hogy tényleg pörkölt legyen, ne párolt hús.
2-3 piros kaliforniai paprika hosszú csíkokra vágva. Ezt most csak megsütjük, de félre rakjuk, mert szerepe a végén lesz, mint díszítés. Éppen ezért, lehet akár sárga is, vagy vegyesen piros, sárga, zöld. A Paella legyen olyan mint egy díszes templomi üvegablak! Olyan is lesz. Láthajuk, hogy só kell még és olaj. Sóval körbeszórjuk a tálat, mert ez segít, hogy ne égjen meg az olaj.
Négy gerezd fokhagma, vagy ízlés szerint kicsit több.
És íme a sült paprikát eltávolítjuk egy időre.
Két egész csirke
Egy spéci keverőlapát fémből, hosszú nyéllel
1 kg oldalas csont nélkül
Jó társaság
Valami különleges ízt adó hús. Lehet nyúl, vagy liba - ez esetben kacsanyak.
Keverjük rendületlenül
1 kg zöld hüvelyű, vágott zöldbab
5 fej hagyma apróra vágva
elkeverve
7-8 dl passzírozott paradicsom
...na még egy kicsi
és még mindig. Szóval lehet egy liter is.
3 kg rizs térfogatának kétszeresen megfelelő víz
egy kis sáfrány
3 kg rizs Isten nevében!
Egy kis rozmaring frissen, vagy - ha szárított - vízben áztatva
A rizs elkeverése után többé már nem nyúlunk hozzá csak rázzuk a végén. Illetve rázza, aki tudja. Két erős férfi kell hozzá.
Utolsó simítások
még mielőtt letakarnánk,
visszahelyezzük a paprikacsítokat a tetejére
még egy kicsit gyönyörködük,
és alufóliával befedjük
alaposan, de nem hermetikusan.
Rázás
és kész.
A fotó persze nem adja vissza a valóságot. Okos telefonom buta kamerája.
Nagyon finom volt, és attól se kell félni, hogy rizsbe kevert csontos húst eszünk. Bevallom, én ettől idegenkedtem a legjobban, mielőtt megkostóltam volna. Mert előre próbáltam elképzelni hogy hogyan választod szét a szádban a rizst a csonttól? Semmi baj!
Megjegyzések