Paella

Hozzávalók 30 főre (20 felnőtt és 7 gyerek elpusztította):

Egy igazi paellasütő. Hatalmas, széles, lapos. Szerintem ilyen kellene egy jó pörkölhöz is, hogy tényleg pörkölt legyen, ne párolt hús.


2-3 piros kaliforniai paprika hosszú csíkokra vágva. Ezt most csak megsütjük, de félre rakjuk, mert szerepe a végén lesz, mint díszítés. Éppen ezért, lehet akár sárga is, vagy vegyesen piros, sárga, zöld. A Paella legyen olyan mint egy díszes templomi üvegablak! Olyan is lesz. Láthajuk, hogy só kell még és olaj. Sóval körbeszórjuk a tálat, mert ez segít, hogy ne égjen meg az olaj.


Négy gerezd fokhagma, vagy ízlés szerint kicsit több.


És íme a sült paprikát eltávolítjuk egy időre.


Két egész csirke


Egy spéci keverőlapát fémből, hosszú nyéllel


1 kg oldalas csont nélkül


Jó társaság


Valami különleges ízt adó hús. Lehet nyúl, vagy liba - ez esetben kacsanyak.


Keverjük rendületlenül


1 kg zöld hüvelyű, vágott zöldbab


5 fej hagyma apróra vágva


elkeverve


7-8 dl passzírozott paradicsom 


...na még egy kicsi


és még mindig. Szóval lehet egy liter is.


3 kg rizs térfogatának kétszeresen megfelelő víz


egy kis sáfrány


3 kg rizs Isten nevében!


Egy kis rozmaring frissen, vagy - ha szárított - vízben áztatva


A rizs elkeverése után többé már nem nyúlunk hozzá csak rázzuk a végén. Illetve rázza, aki tudja. Két erős férfi kell hozzá.


Utolsó simítások


még mielőtt letakarnánk,


visszahelyezzük a paprikacsítokat a tetejére


még egy kicsit gyönyörködük,


és alufóliával befedjük


alaposan, de nem hermetikusan.


Rázás


és kész.


A fotó persze nem adja vissza a valóságot. Okos telefonom buta kamerája.


Nagyon finom volt, és attól se kell félni, hogy rizsbe kevert csontos húst eszünk. Bevallom, én ettől idegenkedtem a legjobban, mielőtt megkostóltam volna. Mert előre próbáltam elképzelni hogy hogyan választod szét a szádban a rizst a csonttól? Semmi baj!





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló