Bejegyzések

Sütemény egy tojásból

Kép
Hozzávalók Tészta: 28 dk főtt és áttört krumpli, 30 dk liszt, 14 dk cukor, 5 dk zsír, 1 és 1/2 kanál szódabikarbóna vagy sütőpor 1 egész tojás,vaníliás cukor Töltelék baracklekvár 25 dkg dió Elkészítés A tésztához valókat mind összekeverjük. Elfelezzük. Az egyik mennyiséget kinyújtjuk és kivajazott sütőpapírral bélelt tepsibe, kinyújtás után szétterítjük. Megkenjük birs lekvárral, vagy bármilyen más lekvárral. A darált diót egyenletesen rászórjuk. A tészta másik felét szintén kinyújtjuk és ezzel befedjük a süteményt. A tetejét nagyobb darab diókkal díszítjük. 200 fokos, előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Elrontott majonéz

Kép
A majonézt 25 éve nem rontottam el, amióta Guszti bácsitól megtudtam, hogy nem kell cseppenként adagolni az olajat, ha a tojást előtte teljes habzásig felverjük. Ebben az állapotban a tojás már képes minden mennyiségben befogadni az olajat. Csakhogy ma sikerült mégis kicsapatnom az olajban a tojássárgáját. Miért? Nem tudom. Talán a démonok, vagy az, hogy miután felvertem a tojást és egy üveg aljáról kevés olajat beletettem, másik olajat kellett bontanom. Az új olajat csak löttyintettem, ahelyett hogy még egyet kevertem volna előtte a tojáson. Talán elkapkodtam az egészet. De semmi baj! Ilyenkor vegyünk még egy tojás sárgáját, verjük fel, ahogy kell, azután a kicsapódott rossz majonézt kezeljük úgy mintha olaj lenne és adjuk az új tojáshoz. Minden rendben lesz! Tehát, előveszünk még minimum egy de akár több tojást, szétválasztjuk a fehérjétől a sárgáját és elektromos habverővel habosra keverjük (a sárgáját természetesen) egészen amíg nagyon kivilágosodik és megkeménye...

Tésztában sült lazac

Kép
Daisytől A mennyiségek értelemszerűen következnek a lazac méretéből. Leveles tésztát veszünk és kinyújtjuk. A lazacnak el kell rajta férni úgy, hogy majd teljesen bele csavarhassuk, széleit összenyomkodva, hogy ne tudjon kiszakadni. Mielőtt beborítjuk a tésztával, de már rá helyeztük a halat, lefedjük lapka sajttal és a sajt fölött megkenjük pestoval. Jó ízes sajtot vegyünk! Most becsomagoljuk és a tetejét megszurkáljuk villával, hogy kijöjjön a gőz és ne szakadjon a tészta ott, ahol nem kellene. Megkenjük tojás sárgájával és még egyszer ellenőrizzük az oldalát. Nyomkodjuk össze a tészta két felét alaposan! Előmelegített sütőben süssük, 150-180 fokon addig, amíg barnulni kezd. Tálalhatjuk melegen vagy hidegen, de mindkét esetben szeletelés előtt teljesen ki kell hűteni. Tálalás előtt 10 perccel visszatehetjük a 150 fokos sütőbe, ha melegen adjuk.

Babos pogácsa

Kép
Ezt a receptet a  nosalty.hu  oldalról vettem, de csak iránymutatásként fogom használni. Egy bödön babgulyásom maradt meg múlt szombatról, amit a mélyhűtőbe suttyantottam és ebből egyszer csak egy jó babos pogit sütök majd. Van benne kolbász, füstölt hús és paprika bőven, úgyhogy egy megismételhetetlen csoda-pogácsa lesz. Mindenesetre fel fogom használni az alábbi recept ötleteit - mint babpéppel való megkenés hajtogatás közben - és soproni utazásaimra fogok nagy nosztalgiával visszagondolni. S mi több, kétszáz év előtti ágfalvai német őseimmel beszélgetek majd gyúrás közben. (Ágfalva ott van közvetlenül Sopron mellett.) Hozzávalók 4 főre 25 dkg liszt 25 dkg főtt szárazbab (kb. 12-13 dkg-ból lesz ennyi) 10 dkg házi zsír 2 mk só késhegynyi bors (aki szereti, tehet bele többet is) 2,5 dkg élesztő 1/2 dl tej 1 kk cukor 2-3 ek tejföl elkészítés Az előző nap beáztatott babot sós vízben megfőzzük, jól lecsepegtetjük, majd húsdarálón ledaráljuk. Ös...

Rut(t)ner galuska

Kép
Ez nem lesz egy klasszikus, megbízható recept. Amit itt most meg szeretnék örökíteni, az a sós piskóta, ennek az ételnek az alapja. Nokedlival más: Sós piskóta Hozzávalók (8 főre): 20 dkg liszt 4 dl olaj 7 dl tej 6 tojás só Elkészítés: Mindezeket habverővel összekeverjük. A tepsit sütőpapírral kibéleljük és közben előmelegítjük a sütőt. 180 fokon aranybarnára sütjük. Ebből azután úgy lesz a galuska, hogy felkockázzuk, csíkozzuk, vagy galuskákat szaggatunk belőle. Ahogy tetszik. Sonkával, vagy gombakrémmel lerakjuk. Egy réteg piskóta, rá a töltelék, majd Mornay mártás Ezt még egyszer megismételjük és a legtetejét bőven megszórjuk reszelt sajttal. Mornay mártás Hozzávalók: 8 dkg vaj 4 dkg liszt 4 dl tej 4 dl tejföl 2 tojás sárgája 8 dkg sajt Elkészítés: A vajon a lisztet kicsit megpirítjuk. Hideg tejjel felhígítjuk és sózzuk, majd besűrítjük. A tojássárgáját kikeverjük habverővel és h...

Paradicsomos sült hagyma

Kép
A hagymát héjával együtt  feltesszük forró vízbe és 3-4 percig lobogás mellett főzzük. A vizet leöntjük róla és kihűtjük.  Ezután meghámozzuk és nem túl vékony csíkokra vágjuk, majd kevés olajon sütjük, amíg kicsit karamellizálódik. Marhahús leveskockával, sóval és kevés cukorral ízesítjük. A tűzről levéve ismét hagyjuk kihűlni és paradicsompürét keverünk hozzá. Ezzel félretesszük legalább 2 órára, de legjobb, ha egy éjszakára. A paradicsomos hagymát lisztbe forgatjuk és bő zsírban, vagy olajban kisütjük.

Berlini szelet

Kép
Azt hinnéd, hogy ez egy bonyolult feladat, mert 4 részből áll. De nem! Kevés munkával, gyorsan, fantasztikusra sikerült. Ráadásul nekem, aki eddigi életemben maximum egy évben egyszer szántam rá magam süti sütésre. Ugyanígy készíthetünk mákos pitét. Csak a diót kell mákkal helyettesíteni! Hozzávalók 16 személyre (két kisebb tepsi):   Alsó tészta: 60 dkg liszt 30 dkg zsír 2 ek cukor 1 cs. sütőpor 2 egész tojás tejföl (kb. 2 evőkanálnyi Töltelék: baracklekvár 40 dkg darált dió 40 dkg cukor rum vagy rumaroma 4 ek. víz Piskóta (felső tészta lesz): 8 tojás 36 dkg cukor 28 dkg liszt 20 dkg olvasztott margarin Máz: 2 tojás 20 dkg cukor    Előkészületi idő: 30 perc Sütési idő: 100 perc Elkészítés: Az alsó tésztához valókat összegyúrjuk, kinyújtjuk, és a tepsibe tesszük.  Megkenjük a baracklekvárra.  A diót, cukrot, rumot és a vizet összekeverjük, és a lekvárra terítjük.  A piskó...

Avilai Nagy Szent Teréz (+1582)

Kép
"Isten a fazekak és a serpenyők között jár-kel." Hozzáteszem: Jár-kel és próbára tesz.

Sushi magyarosan

Kép
Nagyon hálás vagyok Kisvirágnak, akinek az oldalán ezt megtaláltam. Azért bóklásztam arra, mert már máskor is tanultam tőle jó dolgokat. Nevezetesen például a Zöldséges sonkatekercset . Ezt a receptet sajnos csak tavasszal lehet majd kipróbálni, - amikor lesz medvehagyma- de muszáj lejegyezni, hogy addig feledésbe ne merüljön.  A fenti fotóra kattintva található Kisvirág medvehagymás sushija. A kép is az övé. A halat azért semmiképpen ne hagyjuk ki belőle!

Olcsó édes vacsora

Kép
Fenséges, pedig csak egy tejbegríz! Vigyázat, hizlal! Fele annyit egyél belőle, mint amennyit kívánnál! Hozzávalók (10 főre): 2,5 liter tej 7 evőkanál cukor 20 evőkanál búzadara 1 csapott mokkás kanál só 25 dkg mazsola 2 tábla csoki Elkészítés: Egész egyszerűen, egy tejbegrízt készítünk a fenti hozzávalókból, mazsolával. A mazsolát nem szükséges beáztatni, mert ha a grízzel egy időben hozzáadjuk a tejhez, tökéletesen megpuhul és felduzzad. A csokoládét törjük kockáira. Tálalás előtt, de még elég melegen csokoládékockákkal szórjuk meg, sőt kicsit nyomkodjuk bele a csokidarabokat! 

Borított szilvás lepény

Kép
Hozzávalók: 1/2 kg érett szilva kevés zsemlemorzsa 1 evőkanál kristálycukor 3 dl porcukor 3 dl rétesliszt 3 db tojás 1 dl étolaj 1 csomag vaníliás cukor 1 csomag sütőpor fahéjas cukor Elkészítés: A szilvákat magozzuk, felezzük és kevés kristálycukorral összekeverjük.  Egy kerek, lapos (28-30 cm átmérőjű) jénai tálba - miután megszórtuk zsemlemorzsával -, a szilvákat vágott felükkel, sűrűn lerakjuk és fahéjas cukorral beszórjuk. A többi hozzávalót összekeverjük. Csak úgy, mindent bele! Egyedül arra kell vigyázni, hogy a sütőpor eléggé elkeveredjen. Ezért én a tojás, olaj, porcukor, sütőpor, liszt sorrendet követtem és habverővel kevertem a tésztát. A vaníliás cukrot is beleszórhatjuk, ám ha kifelejtenénk, majd behinthetjük vele a kész süteményt. Velem ez történt. Előmelegített sütőben, 150 Celsius fokon, nagyon lassan süssük! minimum 45, de lehet 60 perc is a sütési idő. Villával ellenőrizzük, de csak 30 perc eltelte után nyissuk ki először a sütő aj...

Nada almás sütije

Kép
Gweni nénitől Hozzávalók: 12-14 apró alma egy marék mazsola 20 dkg dió 1 dl tej 4 tojás 5 kanál cukor 4 kanál grízes liszt 1 mokkás csésze olaj 1/2 zacskó sütőpor 3-5 dl tejszín  Elkészítés: Az almákat lehámozzuk, kimagozzuk és a mag helyét mazsolával töltve, vágott felükkel lefelé fordítva (a mazsola alul) sűrűn lerakjuk egy tepsibe. Ezt megsütjük - éppen puhára, nem túlságosan kiszárítva - majd kihűtjük. A diót ledaráljuk és a langyos tejbe keverjük. Amikor az almák kihűltek, ezt rá fogjuk teríteni, a tészta réteg alá. Közben elkészítjük a tésztát is, a többi alkotóelem összekeverésével. A tojásfehérjét felverve adjuk bele a legvégén. Ekkor a kihűlt és dióval bevont almákra öntjük a tésztát. 20 percig sütjük 200 Celsius fokon, előmelegített sütőben. Amikor megsült, borítsuk ki, hogy az almák kerüljenek felülre. Tejszínhabbal  vonjuk be  a tetejét!

Tangl Harald a kefírről

Kép
Kefir gombáimat magammal vittem Montenegróba, mert ezek élőlények amiket táplálni és gondozni kell. A tej kicsit talán még olcsóbb is volt mint nálunk. Az első üzletben, ahol próbálkoztam a friss tej vásárlással, teljesen hülyének nézett a bolt tulajdonosa és elmutogatta nekem, hogy hogyan kellene egy tehenet megfejnem, ha friss tejet akarok. Be kellett látnom, hogy súlyos fogalmi zavar van közöttünk, mert én nem a frissen fejt tejre gondoltam, hanem arra, amit az üzletekben hűtőben tartanak és nem 21 napos vagy akár egy éves a lejárati ideje, hanem mondjuk 3 nap. A boltos értetlenségét persze az is magyarázta hogy ilyen náluk nem volt. A kefir gombák képesek a túlélésre tartós tejben is, de nem lesz a leszűrt nedű olyan egészséges és értékes, mint ha friss tejből készülne. Ennyit a montenegrói viszontagságaimról tej vásárlás tárgyában. Végül egy nagy szupermarketben megtaláltam amit kerestem és a kefírgombák boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Hazatérve kezembe került Tangl Harald ...

Montenegrói útibeszámoló

Kép
Két hét a tengernél Montenegró kemény hely, azon belül is Ulcinj. Igazi vad-közel kelet fűszerezve némi poszt kommunizmussal. Félelmetes. Pozitívum mindössze - na az nem kevés - a tintahal, rák (olcsón), a sós tengervíz és a sok napfény tengeri széllel. A hálókocsis utazás legrosszabb rém álmomban ne jöjjön elő! Túlélő kaland túrának jó volt, de ilyet az ember egyszer követ el az életben. Ám ha tele vagy Zs-vel, akkor persze minden más. Szálloda, taxi, hajó, ami a strandra visz - was gut und teuer. Itt ugyanis a plázs vagy 1,5 km. távolságban fekszik a lakó környezettől. Ahol egy kicsit közelebb a tenger, ott olyan meredek hegyoldalon kell megközelíteni, amit síelők szárazon is szlalom technikával, mások gatya fékkel tudnak áthidalni. Majd azután a tenger, sok helyütt a siófoki bokáig érő vízhez hasonlítható, ezért van az hogy a városból 3 euróért kiviszik a népeket a nagy plázsra. (Ez a hajó ára, a taxi 10 eur, alku után 7.) Máskülönben, és ha eleve kint la...

Egy leves háromszor

Kép
1. Volt egy teljesen hagyományos csirke far-hát leves, amiből tálaláskor kivettem a húst, a zöldséget és mindhárom alkotó elemét a levesnek külön tálban adtam fel. 2. Két nap elteltével maradék húsos csontokat betettem a mélyhűtőbe, mert láttam, hogy nem fog elfogyni. Ugyanakkor a zöldséget visszatettem a levesbe és felforraltam. Miután kicsit kihűlt, tettem bele két kanál tejfölt, összeturmixoltam és ismét felforraltam. Így került az asztalra  második leves, ami egy ízletes zöldségpüré-levesként teljes újdonságként hatott. 3. A hét harmadik munkanapján, amikor gyorsan kellett előállítani valami bekapni valót, kivettem a farhátakat a fagyasztóból, felengedtem hideg vízzel és annyi leveskockát tettem bele, hogy a levesben a só éppen az ízlésemnek megfeleljen. Eperlevél tésztát főztem bele és friss bazsalikommal fűszereztem. (Ez látható a fenti képen)

Jégkása dinnyéből, elsősorban Lőrinc nap után

Kép
Na mármost, a gyerekek szeretik a jégkását, ám az az utcákon valami borzasztó hupi-színekben tud megjelenni. Miből is arra következtethetünk, hogy nem túl egészséges. Noch da zu tápanyagtartalma a nullával egyenlő, hiszen a rémes, finomított cukron, a tetemes mennyiségű ételfestéken és vízen kívül nincs benne semmi.  A dinnyével pedig más baj van. Lőrinc nap után olyan kásás izé lesz belőle. A dinnye-jégkása megoldja a fenti két problémát egy csapásra és a gyerekeknek ízlik. Kipróbáltuk. Ez valóban gyógyír a jégkásáért sírásra-rívásra-hisztikézésre. Elkészítés: A dinnyét héjától és a magoktól megfosztva fagyasszuk le, majd használat előtt kissé hagyjuk felmelegedni, úgy mint a jégkrémet ha könnyen szeretnénk vágni. Nem jobban! Mielőtt felolvadna, de már nem kőkemény, daraboljuk és tegyük turmixgépbe.  Annyi pic vizet öntsünk alá hogy tudjon keveredni és mix!

Töltött tök

Kép
Hozzávalók 6 főre: 1 közepes méretű tök, vagy egy nagyobbnak a fele 40 dkg borjú vagy sertés hús 2 tojás 1 nagy hagyma 10 dkg reszelt sajt 3-4 ek tejföl liszt só Elkészítés: A tököt lehámozunk, két végét levágjuk, belét kanállal kiszedjük és jól megsózzuk minden oldalát.  Borjú- vagy sertéshúsból paprika nélküli pörköltet készítünk. Ha elkészült, húsdarálón ledaráljuk, kevés forró zsírba tesszük, liszttel jól meghintjük és kevés tejföllel addig főzzük, amíg elválik a lábastól.  Folytonos keverés mellett egy-két tojást habarunk még a húshoz.  A tököt megtöltjük, majd kizsírozott tűzálló tálba helyezzük és reszelt sajttal meghintjük.  Tekintve hogy a tököt nyersen töltöttük, először lefedve, lassú tüzűn 1-1 1/2 órát sütjük.  Sütés közben, amikor már az utolsó 20 percben fedetlenül hagytuk és a sajt kezd erősen pirulni, időnként tejföllel megkenjük.  Készíthetjük úgy is, hogy a meghámozott tököt először 10 percig főzzük, majd úgy töltjük. Ebben az esetben rövi...

Jégkrémtorta

Kép
Hozzávalók: Ha időhiányban szenvedünk, vásároljunk kész tortalapot! Ám ha tökéletesre akarjuk kihozni a művet, akkor süssünk házi piskótát, sőt akár két kerek lap egyensúlytésztát! Vegyünk két liter kész jégkrémet és verjünk fel 0,5 liter tejszínből egy vevőkanál cukor hozzáadásával habot. Elkészítés: Az egyik tortalapra halmozzuk rá a jégkrémet, majd a másikkal fedjük le.  A félkész tortát azonnal tegyük vissza a mélyhűtőbe és csak ekkor lássunk hozzá a hab felveréséhez! Amint a hab elkészült, vegyük ki a tortát a jégről és öntsük rá az egészet a tetejére. Hagyjuk, hogy itt-ott lefolyjon, majd gyorsan vissza, mély-hűteni! Tálalásig tartsuk a fagyasztóban! Az egyensúlytészta úgy készül. hogy lemérjük a tojásokat majd ugyanannyi lisztet és cukrot mérünk hozzá. Összeállítjuk a tésztát úgy, hogy a tojássárgáját a vajjal és a cukorral habosra keverjük, majd a fehérjét kemény habbá felverjük. Először a lisztet adjuk a tojásos vajkré...