Töltött tök
Hozzávalók 6 főre:
1 közepes méretű tök, vagy egy nagyobbnak a fele
40 dkg borjú vagy sertés hús
2 tojás
1 nagy hagyma
10 dkg reszelt sajt
3-4 ek tejföl
liszt
só
Elkészítés:
- A tököt lehámozunk, két végét levágjuk, belét kanállal kiszedjük és jól megsózzuk minden oldalát.
- Borjú- vagy sertéshúsból paprika nélküli pörköltet készítünk. Ha elkészült, húsdarálón ledaráljuk, kevés forró zsírba tesszük, liszttel jól meghintjük és kevés tejföllel addig főzzük, amíg elválik a lábastól.
- Folytonos keverés mellett egy-két tojást habarunk még a húshoz.
- A tököt megtöltjük, majd kizsírozott tűzálló tálba helyezzük és reszelt sajttal meghintjük.
- Tekintve hogy a tököt nyersen töltöttük, először lefedve, lassú tüzűn 1-1 1/2 órát sütjük.
- Sütés közben, amikor már az utolsó 20 percben fedetlenül hagytuk és a sajt kezd erősen pirulni, időnként tejföllel megkenjük.
Készíthetjük úgy is, hogy a meghámozott tököt először 10 percig főzzük, majd úgy töltjük. Ebben az esetben rövidebb ideig sütjük majd. Nagyon kell vigyázni, hogy töltés előtt ne főjön szét a tök! Sajt helyett Mornay mártással is fedhetjük a tetejét.
Megjegyzések