Töltött tök





Hozzávalók 6 főre:

1 közepes méretű tök, vagy egy nagyobbnak a fele
40 dkg borjú vagy sertés hús
2 tojás
1 nagy hagyma
10 dkg reszelt sajt
3-4 ek tejföl
liszt


Elkészítés:

  • A tököt lehámozunk, két végét levágjuk, belét kanállal kiszedjük és jól megsózzuk minden oldalát. 
  • Borjú- vagy sertéshúsból paprika nélküli pörköltet készítünk. Ha elkészült, húsdarálón ledaráljuk, kevés forró zsírba tesszük, liszttel jól meghintjük és kevés tejföllel addig főzzük, amíg elválik a lábastól. 
  • Folytonos keverés mellett egy-két tojást habarunk még a húshoz. 
  • A tököt megtöltjük, majd kizsírozott tűzálló tálba helyezzük és reszelt sajttal meghintjük. 
  • Tekintve hogy a tököt nyersen töltöttük, először lefedve, lassú tüzűn 1-1 1/2 órát sütjük. 
  • Sütés közben, amikor már az utolsó 20 percben fedetlenül hagytuk és a sajt kezd erősen pirulni, időnként tejföllel megkenjük. 


Készíthetjük úgy is, hogy a meghámozott tököt először 10 percig főzzük, majd úgy töltjük. Ebben az esetben rövidebb ideig sütjük majd. Nagyon kell vigyázni, hogy töltés előtt ne főjön szét a tök! Sajt helyett Mornay mártással is fedhetjük a tetejét.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló