Rut(t)ner galuska
Ez nem lesz egy klasszikus, megbízható recept. Amit itt most meg szeretnék örökíteni, az a sós piskóta, ennek az ételnek az alapja.
Nokedlival más:
Hozzávalók (8 főre):
20 dkg liszt
4 dl olaj
7 dl tej
6 tojás
só
Elkészítés:
- Mindezeket habverővel összekeverjük.
- A tepsit sütőpapírral kibéleljük és közben előmelegítjük a sütőt.
- 180 fokon aranybarnára sütjük.
Ebből azután úgy lesz a galuska, hogy felkockázzuk, csíkozzuk, vagy galuskákat szaggatunk belőle. Ahogy tetszik. Sonkával, vagy gombakrémmel lerakjuk. Egy réteg piskóta, rá a töltelék, majd Mornay mártás Ezt még egyszer megismételjük és a legtetejét bőven megszórjuk reszelt sajttal.
Mornay mártás
Hozzávalók:
8 dkg vaj
4 dkg liszt
4 dl tej
4 dl tejföl
2 tojás sárgája
8 dkg sajt
Elkészítés:
- A vajon a lisztet kicsit megpirítjuk.
- Hideg tejjel felhígítjuk és sózzuk, majd besűrítjük.
- A tojássárgáját kikeverjük habverővel és hozzáadjuk a tejfölt.
- Ezután az egészet összekeverjük, a reszelt sajttal együtt.